Vaniljbullar

Mannens favoritbullar som önskades idag: vaniljbullar. Eller egentligen kanelbullar med en lite annan fyllning :)
Lätt och gott fika som går utmärkt att frysa in och ta fram en stund innan eventuella gäster kommer. Uppskattade bullar som är svåra att bara ta en av :)
Recept
Deg
50g jäst (för söta degar)
150 g margarin
5 dl mjölk
ca 14-15 dl mjöl
1 dl socker
½tsk salt
Fyllning
300 g mandelmassa
200 g rumsvarmt margarin
4 tsk vaniljsocker eller 2 tsk äkta vaniljpulver
1 ½ dl socker
1 ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Rör rumsvarmt margarin smidigt med socker, vaniljsocker, mandelmassa och lite vatten till fyllningen.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del av degen till en platta.
- Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Kommentarer
Anonym
Åh vad mumsigt!
Ser väldigt gott ut! :D
Tänkte baka dessa bullar idag!:)
Men jag undrar över fyllningen, på punkt 3 står det att man ska blanda med socker också, men det står inte i innehållsförteckningen att det ska vara socker i fyllningen utan bara vaniljsocker? :)
Therese: Det var bara klantiga jag som hade missat att skriva sockret... har rättat till det i receptet nu :) Tack för din uppmärksamhet :)
Håller på med detta recept nu, hoppas på goda bullar! :)
Svar:
Joanna Törnqvist





Trackback