Halloumipaj med fetaost & rosmarin

Av Joanna den 02 September 2018
Postat i:Halloumirätter Paj - mat
Tags: fetaost, fontana, halloumi, halloumipaj, paj,
(null)



Paj är ju så gott och passar verkligen när som helst. Både till vardags och på festen. 
Det senaste har jag faktiskt inte gjort så mycket paj här hemma men nu ska det bli ändring på det. 
Halloumi är nya favoritingrediensen i mat här hemma vilket kanske märks... så nu  testade jag äntligen att göra paj med den också.
Supergott alternativ istället för kyckling i paj.
Denna kommer lagas fler gånger här hemma.



Recept
4-6 portioner
1 Mindre paj 
(diameter 26 cm höjd 3 cm)
 
Pajskal
5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör
 
Fyllning
150 g halloumi (fontana)
2 paprikor 
1 rödlök
1/3 purjolök
10 cocktailtomater
3 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat 
2 tsk svartpeppar
1 krm salt
1 msk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
1/2 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk finhackad rosmarin (ca 1/2 köpekruka från mataffären)
1 msk dl rött vin (t ex matlagingsvin)
2 1/2 dl creme fraiche (34%)
150 g fetaost (fontana)
2 msk olivolja till stekning

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg. 
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka halloumi och grönsaker.
4. Fräs halloumi tillsammans med paprika, rödlök, purjo, spenat och vitlök tills löken är mjuk. (Väntanmed fetaosten & tomaterna till senare)
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, buljongtärningen och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och tomaterna i småbitar och blanda ner dem i röran.
6. Lägg röran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.

(null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen