Potatis- & broccolisoppa

Av Joanna den 21 September 2018
Postat i:Soppa
Tags: potatissoppa, soppa,
(null)

Här hemma har höstrusket verkligen slagit till. Första höststormen är på väg in och idag ska utemöblerna packas in. Men det finns ändå nåt mysigt och lugnande över hösten tycker jag. Sommarens stress över att hinna med att vara ute så mycket som möjligt är över och man kan med gott samvete krypa upp i soffan med en kopp te.

På hösten är det ju även lite extra gott med en värmande soppa så blir det som jag kommer dela med mig av idag.
En soppa på potatis, broccoli, purjolök & gröna ärtor.
Här kommer receptet. Hoppas ni gillar det!

Recept
4 port
 
1/2 kg potatis
1/2 purjolök
1 gul lök
1/2 kg broccoli (jag använde frusen)
1 dl gröna ärtor (frusna)
1 vitlöksklyfta
1 L vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk smör + 1 tsk olivolja till stekning
1 dl grädde
salt
vitpeppar
 
Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen.
2. Strimla purjon, hacka löken och pressa vitlöken och lägg i en gryta och stek i smöret/oljan tills purjon/löken mjuknat. De ska inte få färg.
3. Häll i vattnet över löken och lägg i den skivade potatisen, broccolin, ärtorna och buljongtärningen. Koka i 15 minuter. Ställ av från värmen.
4. Mixa soppan med en mixerstav och häll sedan i grädden och smaka av med salt och vitpeppar. Koka upp soppan igen.
5. Servera som den är eller med ett gott bröd till.
(null)


Enkel Äppelkaka

Av Joanna den 08 September 2018
Postat i:Mjuka kakor
Tags:
(null)


När det kommer till bakning så gillar jag recept som är enkla och snabba. Som dessutom gärna innehåller saker som jag har hemma i skafferiet. 
Jag har en bit till affären och är dessutom lite dålig på att planera bakandet så om ett recept uppfyller alla dessa kriterier så är chansen allra störst att det faktiskt blir något bakat.

Äpplena på mitt lilla äppleträd har växt nåt enormt bra i år så nu var det äntligen dags att göra nåt av dem. När mannen så sneglade på en äppelkaka tidigare i affären som han ångrade att han  inte köpte till fika så tänkte att jag kunde lika gärna baka nåt med våra äpplen då.

Hittade ett recept på lindasbakskola.se som jag modifierade lite vilket resulterade i denna goda och saftiga äppelkaka.

Recept
100g smör
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äpplen
1 tsk Kanel
1 msk Socker
Florsocker till garnering

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2.  Smöra och bröa en springform ca 24cm.
3. Smält smöret på högsta värme i en mellanstor kastrull. Gör inget om det blir lite brynt då det ger en god lite kolaaktig smak på kakan. Stäng av plattan.
4. Rör ner socker och vaniljsocker och rör om.
5. Knäck äggen och rör i ett i taget.
6. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i kastrullen.
7. Häll smeten i springformen och skär äpplena i skivor som du sticker ner i smeten.
8. Strö kanel och socker över hela kakan och sätt in i ugnen i 30 min.
9. Servera gärna med lite marsansås men kakan är även god utan som den är. Garnera med lite florsocker.

(null)



Halloumipaj med fetaost & rosmarin

Av Joanna den 02 September 2018
Postat i:Halloumirätter Paj - mat
Tags: fetaost, fontana, halloumi, halloumipaj, paj,
(null)



Paj är ju så gott och passar verkligen när som helst. Både till vardags och på festen. 
Det senaste har jag faktiskt inte gjort så mycket paj här hemma men nu ska det bli ändring på det. 
Halloumi är nya favoritingrediensen i mat här hemma vilket kanske märks... så nu  testade jag äntligen att göra paj med den också.
Supergott alternativ istället för kyckling i paj.
Denna kommer lagas fler gånger här hemma.



Recept
4-6 portioner
1 Mindre paj 
(diameter 26 cm höjd 3 cm)
 
Pajskal
5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör
 
Fyllning
150 g halloumi (fontana)
2 paprikor 
1 rödlök
1/3 purjolök
10 cocktailtomater
3 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat 
2 tsk svartpeppar
1 krm salt
1 msk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
1/2 grönsaksbuljongtärning
1-2 msk finhackad rosmarin (ca 1/2 köpekruka från mataffären)
1 msk dl rött vin (t ex matlagingsvin)
2 1/2 dl creme fraiche (34%)
150 g fetaost (fontana)
2 msk olivolja till stekning

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg. 
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka halloumi och grönsaker.
4. Fräs halloumi tillsammans med paprika, rödlök, purjo, spenat och vitlök tills löken är mjuk. (Väntanmed fetaosten & tomaterna till senare)
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, buljongtärningen och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och tomaterna i småbitar och blanda ner dem i röran.
6. Lägg röran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.

(null)



Mat och Dryck Besökstoppen