Chokladtårta med Chokladmousse, Hallonmousse & Maltesers

Av Joanna den 28 Januari 2015
Postat i:Tårtdekorationer Tårtfyllningar Tårtor
Tags: chokladmousse, chokladtårta, hallonmousse, maltesers,
 
 
 
När svägerskan fyllde år så bakade jag den här lilla godbiten till kalaset. Hennes önskemål var choklad med choklad med choklad med maltesers ungefär... men jag fick även in lite hallonmousse för att väga upp den annars otroligt söta tårtan. Nu blev det en väldigt god choklad och hallontårta dekorerad med maltesers och choklad.
 
Tårtan består av en choklad botten i 3 delar med ett lager hallonmousse ett lager chokladmousse och täckt av resterande del chokladmousse (chokladmoussen blir till 1 lager och till att täcka tårtan med i detta receptet), maltesers på toppen och egengjorda chokladdekorationer på sidorna.
 
När jag bakar tårtor så ser jag alltid till att ha god tid på mig. Det ultimata tidsschemat på en tårta tycker jag ligger på 3 dagar.
Dag 1: Baka bottnen, gör mousserna.
Dag 2: Dela tårtbottnen och fyll med mousserna. Gör eventuella dekorationer som ska stelna som chokladen på den här tårtan.
Dag 3: Smeta in resten av moussen över och på sidorna av tårtan, dekorera och ät!
 
Hur man fyller en tårta enklast:
1. Dela tårtbottnen i 3 delar. Jämna till den översta delen, som brukar vara lite bucklig på toppen, med en kniv.
2. Lägg två långa bitar plastfolie i botten på springformen som du bakade tårtbottnen i så de överlappar varandra och täcker hela bottnen. Tänk på att bitarna ska vara ganska långa eftersom de ska användas till at plasta in hela tårtan med sedan.
3. Lägg den nedersta delen i botten på springformen. Spraya ev med lite vatten på bottnen för en saftigare tårta.
4. Smeta på hälften av chokladmoussen med en slickepott eller en spatel och jämna till. Se till att det har kommit ut på alla kanter.
5. Lägg på ett till lager tårtbotten och upprea sedan med nästa lager chokladmousse.
6. Lägg på den översta biten och vik över plastfolien soch se till att ingen luft kommer in.
7. Sätt in i kylskåpet till dagen efter.

 
 

 
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl potatismjöl
5 msk kakao
1 msk ljus sirap
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta sedan ner dem i smeten medans du rör med en slev tills allt är blandat.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast och klipp bort överflödigt papper.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i  45 min på 175 grader (vanlig över/undervärme). Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
Chokladmousse
2 lager i en tårta
 
4 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
2 ägg
2 dl kesella/kvarg 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
 
Hallonmousse
1 lager i en tårta
 
250 g hallon
3 ½ gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck bären upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll hallonmoset däri. Pressa hallonen mot silen så all saft rinner ner i bunken. Kvar ska bara de där små kärnorna (som fastnar i tänderna) vara.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner hallonpurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
Chokladdekorationerna
 
ca 100 g mörk choklad
 
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Tag en stor sked och klicka ut den smälta chokladen på bakplåtspapper och smeta ut den med skeden så som du vill ha den.
3. Låt stelna.
4. När du ska dekorera tårtan så lossa dekorationerna försiktigt med en stekspade eller eller kniv.
 
 
Till toppen så använde jag lite mindre än två påsar maltesers.
 
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Enkel Vanilj- & Nutellaglass med Hallon (utan glassmaskin)

Av Joanna den 25 Januari 2015
Postat i:Glass
Tags: glass, glass utan glassmaskin, grädde, hallon, kondenserad mjölk, nutellaglass,
 
 
 
Efter att ha det här receptet på otaliga bloggar och haft burken med kondenserad mjölk i skafferiet i många månader så fick jag äntligen tummen ur att testa på att göra glasse med endast 2 ingredienser (förutom smaksättningen då!)
 
På något sätt fick jag ändå för mig att den skulle vara jobbigare att göra än den var, vet inte varför men...
Det var nog det enklaste jag någonsin gjort och bland det godaste. Glassen blir helt otroligt len och gick helt ärlig på mindre än 5 minuter att göra!

Ca 6-7 timmar senare så avnjöt jag och mannen denna underbara glass och båda blev ställda av hur god och len glassen var. Något mäktig var den vilket jag tycker är bra då räcker den ju till många!
 
Har du inte testat att göra den här typen av glass än så tveka inte. Enklaste och godaste glassen!
 
Jag smaksatte min glass med vanilj, nutella och hallon men det är ju helt upp till var och en vad man vill smaksätta med.
 
Jag har en känsla att den här glassen kommer dyka upp här igen med andra smakvarianter.
Speciellt om mannen i huset får bestämma.
 
 
 
Recept
ca 10 port
 
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad sockrad mjölk
 
1 ½ dl nutella
1 tsk vaniljsocker/ 1 tsk vaniljpulver
2 dl frysta hallon
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Rör ner/vispa ner (på väldigt låg hastighet) den kondenserade mjölken och vaniljsockret tills allt är helt blandat.
3. Lägg nutellan i en skål och kör i micron i 1 minut så den smälter lite lätt.
4. Häll gräddblandningen i en form och häll över nutellan och rör om.
5. Strö över hallonen.
6. Täck formen med folie och sätt in i frysen i 6-7 timmar.
7. Tag fram glassen ca 10 minuter innan servering.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Färsbiffar i Sås med Brandy, Dijonsenap & Timjan

Av Joanna den 23 Januari 2015
Postat i:Köttfärsrätter
Tags: brandy, cognacsås, dijonsenap, färsbiffar, pannbiffar, timjan,
 
 
 
Här kommer ännu ett gott recept på färsbiffar. Det blir en hel del sådana här hemma faktiskt. Det är en maträtt som jag tycker är kul att laga och självklart så tycker vi båda här hemma att det är väldigt gott.
Enkelt att variera i smaksättning är det ju också, både färsbiffarna och såsen.
 
Den här gången blev det väldigt enkla biffar i en smakrik sås med dijonsenap, brandy och timjan.
Dessa gjorde jag första gången en vecka innan de som ni ser på bilderna och de blev så bra så jag fick göra om dem veckan efter, fota dem och nu dela med mig av receptet till er.
 
Brandyn som jag använt är St Rémy VSOP brandy men du kan använda vilket annat märke på brandy eller cognac som du vill.
 
 
Färsbiffarna
8-10st/ 4 port
 
400 g nötfärs
1 ägg
1 gul lök
1 msk senap (vanlig Slotts)
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
1 tsk kalvfond
1 msk matgrädde
1-2 vitlöksklyftor
3/4-1 dl ströbröd
2 msk Smör
 
Såsen:
1 msk kalvfond
6 dl matgrädde
1 ½ tsk dijonsenap
1 msk soja
½ kruka hackad färsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
2 msk brandy/cognac
1 msk maizena ljus redning
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
5. Rulla bollar som du sedan plattar till och steker i smör i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du vänder på dem då och då så de inte bränns. Kolla en färsbiff för att se att de är helt genomstekta. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Tillsätt alla ingredienserna till såsen och vispa ihop lite lätt medans såsen kokar upp. Låt sjuda i några minuter och lägg sedan i pannbiffarna i såsen.
7. Servera med klyftpotatis och en god sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mjuk Rabarberkaka med Banan & Kanel

Av Joanna den 15 Januari 2015
Postat i:Mjuka kakor
Tags: kanel, mjuk rabarberkaka, rabarber, rabarberkaka,
 
 
 
Även fastän det är mitt i "vintern" (5 grader och regn här på västkusten) så misstänker jag att det är fler än jag som har frysen full med bär och rabarber från sommaren som var.
På något sätt så blir de liggandes där väntandes på att ett bra tillfälle att användas på ska dyka upp.
Oftast så blir de brädade av chokladen här hemma som mer än gärna åker ner i bakverken och lämnar de stackars bären kvar i kylan.
 
Men så hände det äntligen. Ett utmärkt tillfälle dök upp och den här gången var det en påse rabarber som fick slinka ner i kakan.
Har du inte rabarber så går det utmärkt att byta ut dem mot samma mängd av något annat gott som vinbär, blåbär , björnbär eller hallon.
 
Den här kakan har en liten touch av kanel som gör den lite extra god. Speciellt när den dessutom serverades tillsammans med vaniljsås.
 
 
 
Recept
 
100 g smör
2 ägg
2  dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk kanel
1 banan
1 msk ljus sirap
300 g rabarber (frusna eller färska)
 
lite florsocker till garnering

Gör så här:
1. Vispa socker, vaniljsocker och ägg till det blir vitt och fluffigt.
2. Mosa en banan och vispa sedan ner den i äggsmeten.
3. Vispa ner sirapen i äggsmeten.
4. Smält smöret.
5. Blanda mjöl, kanel och bakpulver i en bunke.
6. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
7. Häll smeten i en springform ca 24x24cm.
8. Skala och skiva rabarberna och sprid ut dem över smeten. Har du frusna, redan skivade så behöver du inte tina dem först.
9. Sätt in i ugnen på 180 grader i ca 55 minuter.
10. Låt kakan svalna och pudra över lite florsocker som garnering. Servera som den är eller tillsammans med vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Lövbiffspasta med örtkryddor & brandy

Av Joanna den 13 Januari 2015
Postat i:Kötträtter Pasta
Tags: brandy, lövbiff, lövbiffspasta, pasta, örtkryddor provencale,
 
 
Av någon anledning så lagas det mer pasta än vanlig här hemma så ni får faktiskt stå ut med ännu ett pastarecept.
Vanligtvis så äter vi inte så mycket kött i bit (vi äter dock en hel del nötfärs) här hemma förutom under sommaren då vi gärna grillar. Men även då så blir det mest kyckling som hamnar på grillen.
 
Men lövbiff tycker jag kan vara riktigt gott både i pastarätter och grytor så det fick det bli för en gångs skull.
Den här pastarätten har en smakrik sås smaksatt med brandy och örtkryddor provencale som verkligen piffar till den. Örtkryddorna kommer från frysdisken och är verkligen super att ha hemma i frysen nu under vintern när man inte kan gå ut i trädgården och klippa lite.
 
Brandy/Cognac är också en sån där bra sak att ha stående i skåpet. Lång hållbarhet och är underbart gott i såser och grytor.
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner
 
500 g Pasta Penne (barilla)
 
400 g lövbiff
2 vitlöksklyftor
1 paprika
½ purjolök
1 näve babyspenat (ca 30 g)
1 rödlök
2-3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
1 ½ tsk oxfond
2 msk brandy/cognac
1 krm salt
1 msk paprikapulver
1 msk örtkryddor provencale (findus frusna hackade örter)
1 tsk svartpeppar
100 g philadelphiaost naturell
4 dl grädde
1 dl riven parmesan
 
Gör så här:
1. Hacka och strimla grönsakerna och lövbiffen och pressa vitlöken i en gryta eller djup stekpanna och fräs dem i olivolja tills lök och purjo är mjukt och lövbiffen är genomstekt.
2. Rör ner tomatpuré, sambal och kryddorna och fräs i nån minut medans du rör om.
3. Rör ner philadelphiaosten och rör om tills den har smält helt. Häll sedan i grädden, brandy och oxfond och låt såsen puttra ihop i några minuter. Riv parmesan och rör ner den. Rör tills parmesanen smält.
4. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll sedan av vattnet och vänd ner pastan i såsen och rör om i någon minut medans det puttrar ihop.
 
 

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Kokos- & Limepannacotta

Av Joanna den 08 Januari 2015
Postat i:Desserter Pannacotta
Tags: Lime, kokos, pannacotta,
 
 
 
 
Efter julens all söta godis känner iallafall jag att jag blir sugen på lite fräschare mat och detta gäller även i kategorin desserter.
 
Pannacotta tycker jag själv är en underbar efterrätt på alla sätt. God, lätt att tillaga, lätt att göra i förväg och dessutom lätt att variera i olika smaker.
 
Den här varianten har jag gjort på kokosgrädde och turkisk yoghurt istället för vanlig grädde vilket gör att efterrätten inte känns lika tung. Limesaften gör den också lite, lite syrlig på ett lagom fräscht sätt.
Jag valde att servera den tillsammans med lite hackad ananas och kiwi vilket jag verkligen kan rekommendera som tillbehör.
 
 
 
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
1 burk kokosgrädde 400g (kung markatta)
1 dl turkisk yoghurt
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk bourbon vaniljpulver
2 ½ gelatinblad
saften från 2 st lime
 
Gör så här:
1. Häll kokosgrädde, turkisk yoghurt, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm ganska långsamt till sockret har smält.
2. Pressa saften ur 2 lime och vispa ner i kastrullen.
3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma gräddblandningen och rör tills de har lösts upp.
6. Häll upp i portionsformar och sätt in i kylen i minst 5 timmar.
7. Servera med t ex hackad ananas & kiwi.
 
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pastagratäng med Tacosmak

Av Joanna den 05 Januari 2015
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Pasta
Tags: pasta, pastagratäng, tacogratäng,
 
 
 
Nu så här efter jul så är man ganska trött på all julmat och godis. Dags att återgå till sina gamla vanor eller skapa helt nya. Här hemma äts det en hel del sallader för att väga upp julens (och höstens) onyttiga leverne.
Men mellan sallderna så måste man ju äta lite för själen med.
 

För att variera mina pastarätter litegrann så åker de ibland in i ugnen i en form tillsammans med lite god riven ost ovanpå. På något sätt så känns det som en helt ny rätt då man serverar den på ett annat sätt.
Kanske lurar man sig själv och även mannen i huset men gott blir det iallafall.
 
Den här pastagratängen är något för fredagsmyset med sin smak av tacos.
Servera gärna tillsammans med en stor sallad och eventuellt lite goda tortillachips.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
5-6 portioner
 
500 g Barilla penne
 
400 g nötfärs
1 paprikor
1 stor gul lök
1 liten burk majs 160g
1 näve färsk babyspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl creme fraiche (34%)
2 dl matgrädde
1 burk santa maria tacosås (valfri starkhet)
3/4 påse santa maria tacokrydda (valfri starkhet)
2 tsk chipotlepaste
3 msk tomatpuré
½ tsk oxfond
1 msk torkad oregano
 
1-2 dl riven tacoost (jag använde icas)
 
Gör så här:
1. Hacka/stimla och pressa grönsaker och vitlök i en gryta.
2. Fräs nötfärsen, paprika, lök, spenat och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
3. Blanda i sambal, oxfond, tomatpuré, chipotlepaste, oregano och tacokrydda och fräs ihop.
4. Blanda i creme fraich, grädde och tacosås och låt puttra ihop i nån minut.
4. Koka pastan efter anvisningarna på paketen och blanda sedan ner den i köttfärssåsen. Häll över det hela i en ugnssäker form och strö över riven ost.
5. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 5-10 minuter tills osten smält och börjat få lite, lite färg.
6. Servera med en god sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen