Köttfärspaj med Soltorkade Tomater, Fetaost & Basilika

Av Joanna den 24 Februari 2015
Postat i:Köttfärsrätter Paj - mat
Tags: basilika, chipotle, fetaost, köttfärspaj, matpaj, paj, soltorkade tomater,
 
 

Jag vet att jag skriver det här ungefär varje gång jag lägger upp ett nytt recept på en matpaj som jag gjort men jag måste bara få sagt det igen: varför gör jag inte paj oftare?! Så enkelt och gott!
 
När jag gör paj så blir det ju en hel del över eftersom vi bara är två personer här hemma. Det grymma med paj är ju att det bara är att frysa in i portionsbitar och ta fram vid senare tillfälle. Efter jobbet när man inte känner för att laga nåt till exempel eller den där sega Söndagen då man är helt slut efter helgens jobb (vi jobbar varje helg).
 
Det är ju inte bara fyllningen som man kan variera när det kommer till paj utan du kan lätt byta ut mjölet i pajdegen mot någon annan sort om du t ex vill ha ett grövre pajskal.
 
Paj passar dessutom fint till alla möjliga kalas och fester då man lätt gör den dagen innan och sedan värmer upp när den ska serveras.
 
 
 
Recept
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal
ca 5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör


Fyllning
400 g nötfärs
1 paprika
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomatbitar
3 dl creme fraiche
(34%)
2 msk rött vin
(t ex matlagningsvin)
2 tsk sambal oelek
2 tsk chipotlepaste (santa maria)
2 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk oxfond
1 krm salt
1 tsk  svartpeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk hackad färsk basilika (lite mer än en ½ köpt kruka)
150g fetaost
 
1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Hacka lök, paprika och soltorkade tomater och pressa vitlök i en gryta.
4. Fräs nötfärsen paprika, lök, soltorkade tomater och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, ajvar, oxfond, tomatpuré, chipotlepaste, svartpeppar, salt, paprikapulver och rött vin och koka ihop i nån minut. Ta bort från värmen.
6. Hacka färsk basilika och skär fetaosten i mindre tärningar och blanda ner i köttfärsröran. Blanda i creme fraichen och blanda väl.
7. Lägg köttfärsröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
8. Sätt in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Kommentarer

Ååh vad gott!


2015-02-24 @ 19:53:53

Åh vad gott det ser ut =)


2015-02-25 @ 10:19:42

mums!


2015-02-28 @ 12:43:34

ÅH, ser riktigt gott ut. Fina bilder du har på bloggen! hur gör du för att få så bra ljus? :)

Svar: Tack! Nu på vintern blir det tyvärr att redigera bilderna i lightroom för att fixa "naturligt" ljus. På sommaren har man det bättre fotomässigt då man slipper redigera så mycket! 😃
/Joanna


2015-02-28 @ 13:00:05

Åh mums så gott! :)


2015-03-11 @ 20:47:54

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen