Köttfärspaj med Soltorkade Tomater, Fetaost & Basilika

Av Joanna den 24 Februari 2015
Postat i:Köttfärsrätter Paj - mat
Tags: basilika, chipotle, fetaost, köttfärspaj, matpaj, paj, soltorkade tomater,
 
 

Jag vet att jag skriver det här ungefär varje gång jag lägger upp ett nytt recept på en matpaj som jag gjort men jag måste bara få sagt det igen: varför gör jag inte paj oftare?! Så enkelt och gott!
 
När jag gör paj så blir det ju en hel del över eftersom vi bara är två personer här hemma. Det grymma med paj är ju att det bara är att frysa in i portionsbitar och ta fram vid senare tillfälle. Efter jobbet när man inte känner för att laga nåt till exempel eller den där sega Söndagen då man är helt slut efter helgens jobb (vi jobbar varje helg).
 
Det är ju inte bara fyllningen som man kan variera när det kommer till paj utan du kan lätt byta ut mjölet i pajdegen mot någon annan sort om du t ex vill ha ett grövre pajskal.
 
Paj passar dessutom fint till alla möjliga kalas och fester då man lätt gör den dagen innan och sedan värmer upp när den ska serveras.
 
 
 
Recept
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal
ca 5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör


Fyllning
400 g nötfärs
1 paprika
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomatbitar
3 dl creme fraiche
(34%)
2 msk rött vin
(t ex matlagningsvin)
2 tsk sambal oelek
2 tsk chipotlepaste (santa maria)
2 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk oxfond
1 krm salt
1 tsk  svartpeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk hackad färsk basilika (lite mer än en ½ köpt kruka)
150g fetaost
 
1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Hacka lök, paprika och soltorkade tomater och pressa vitlök i en gryta.
4. Fräs nötfärsen paprika, lök, soltorkade tomater och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, ajvar, oxfond, tomatpuré, chipotlepaste, svartpeppar, salt, paprikapulver och rött vin och koka ihop i nån minut. Ta bort från värmen.
6. Hacka färsk basilika och skär fetaosten i mindre tärningar och blanda ner i köttfärsröran. Blanda i creme fraichen och blanda väl.
7. Lägg köttfärsröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
8. Sätt in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Kycklingpasta med Soltorkade Tomater & Rosmarin

Av Joanna den 11 Februari 2015
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: Barilla, krämig pasta, kycklingpasta, pasta, pastasås, rosmarin, soltorkade tomater,
 
 
 
 
Det har ju blivit en hel del recept på pasta här på bloggen och jag kan väl bara säga att det avspeglar vad som lagas här hemma rätt bra. Ganska mycket pasta alltså.
 
Den här gången är det en pasta med kycking och soltorkade tomater, kryddad med rosmarin som jag tänkte dela med mig av.
En riktigt god pasta som passar både till vardagen och matlådan som middagsbjudningen med vännerna.
Piffa lätt upp hela middagen och gör en krispig sallad och servera tillsammans med ett gott bröd.
 
Rosmarinen kommer faktiskt från mitt eget trädgårdsland där den frodas trots snö.
Kändes lite konstigt faktiskt att vara ute och klippa kryddor i landet i vinterjacka och vinterstövlar.
 
 

Recept
5-6 portioner
 
500g pasta penne (barilla)
 
700 g kycklinginnerfiléer
1 rödlök
1 gul lök
5 bitar soltorkade tomater
1 näve bladspenat/babyspenat
1 stor röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 msk finhackad rosmarin
1 ½ dl creme fraiche
1 dl riven parmesan
4 ½ dl matlagningsgrädde
2 msk rött vin (zeta matlagningsvin)
1 hönsbuljongtärning
2-3 msk olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Hacka lök, paprika, soltorkade tomater & pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Skär kycklinginnerfiléerna i mindre bitar/strimla.
3. Fräs lök, paprika och vitlök tillsammans med kycklingbitarna i lite olivolja tills kycklingen är genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och tomatpuré och sambal. Fräs några minuter.
6. Häll i grädde, creme fraiche, parmesan, rött vin och hönsbuljongtärningen. Låt koka ihop i några minuter och rör om.
7. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll sedan av vattnet. Häll i pastan i grytan med pastasås och rör om väl. Låt puttra ihop i nån minut medan du rör om.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen