Chocolate Chip Cookies med Havregryn & Kaffe

Av Joanna den 30 September 2014
Postat i:Kakor
Tags: Kakor, chocolate chip cookies, havregryn, kaffe,
 
 
 
 
Att baka kakor är både enkelt och roligt på samma gång. Lätta att variera med olika smaker och om du har barn så är de flesta momenten sådana att de kan vara med.
Tidigare har jag bakat en massa olika varianter på dessa kakorna och alla de olika sorterna i min kategori kakor som du hittar i menyn på höger sida.
 
Den här varianten har fått sina smaker från chokladbollar med havregryn, kaffe och choklad.
Supergoda och superenkla att göra.
Nästan bara att röra ihop.
 
Har du en kitchenaid eller liknande är det bara att använda beater blade till kakdegen. Hacka och blanda i chokladen.
Rulla sedan bollar i pingisbollstorlek lägge dem på ett bakplåtspapper på en plåt och platta till dem med t ex en stekspade och sedan in i ugnen i ca 15-16 minuter.
 
 
Recept
ca 30 kakor

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

½ dl råsocker strö

3 ¼ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 msk kaffe

1 dl havregryn

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad choklad

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5. Häll i havregryn och kaffe och rör ihop.

6.Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

7.Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

8.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15-16 minuter. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

 

 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Nyheter & gamla godingar som kommit tillbaka

Av Joanna den 23 September 2014
Postat i:Tips
Tags: AKO-kola, Dillskruvar, Estrella, Mix & Go, cloetta,
 
 
Jag hade en gång en last, en stor last. Den gick under namnet dillskuvar.
Tyvärr bestämde sig Estrella för att plocka bort denna goding ur sortimentet på grund av dålig försäljning.
Jag mailade dem och fick detta till svar. Ingen chans att de kommer tillbaka alltså...
Jag gav upp hoppet och fick nöja mig med andra sorters chips/snacks när allt hopp nu var förlorat.
 
Men plötsligt så hände det!
Var på vår lokala ica och vad står där i hyllan?! Jo, dillskruvarna är äntligen tillbaka!
Tydligen så var det inte bara jag som saknat den och mailat om den!
Det finns till och med en facebookgrupp som kämpat för att få tillbaka dem!
Som jag saknat dem!
Det här kommer bli en bra höst!
Bra jobbat ESTRELLA!
 
 
 
Något annat som kommit tillbaka, men som jag faktiskt inte ens märkt att de varit borta från hyllorna, är den gamla hederliga AKO-kolan. Då jag tydligen är med i Cloettas bloggpanel så fick jag hemskickat ett paket med AKO-kolor och även goda halstabletter med ingefärssmak som ju passar bra i förskylningstider. AKO-kolorna är ju lite nostalgi och de är faktiskt väldigt goda.
 
 
 
 
En annan nyhet är produkten Mix & Go från Saturnus som är en högkoncentrerad smaksättare för vatten/bubbelvatten gjord av fruktjuice och helt utan tillsatt socker. Passar även till att smaksätta kvarg med. Lätt liten förpackning som man enkelt tar med sig.

Färsbiffar med Parmesan & Örtkryddor i Paprikasås

Av Joanna den 14 September 2014
Postat i:Köttfärsrätter
Tags: färsbiffar, paprikasås, parmesan, örtkryddor,
 
 
 
Det var ju ett tag sedan som jag lade upp ett recept nu. Inte för att jag inte har lagat mat utan ibland kan det vara skönt med en paus från bloggen, att laga mat utan stress över hur fint det ska se ut och att stressa med att fota maten innan vi kan äta den.
Jag behöver få fram glädjen över att dela med mig av recepten och se det roliga i fotandet igen. Det blir inte roligt när det blir ett måste.
Jag kan inte lova att jag kommer spruta ut en massa nya recept här på bloggen direkt men jag börjar få tillbaka lusten med bloggen nu.
Jag ser äntligen lite fram emot höstens grytor och soppor istället för sommarens grillhets. Goda efterrätter och baka bullar. Så ni kommer nog få se en del här i höst iallafall.
 
Det senaste som jag faktiskt hann med att fota var dessa goda färsbiffarna md smak av örtkyddor och parmesan i en god paprikasås.
Färsbiffar gör jag rätt ofta här hemma då de är så lätta att variera med olika smaker till helt olika rätter.
De brukar dessutom falla de flesta i smaken, både stora och små.
Till färsbiffarna gjorde jag klyftpotatis i ugnen ( 250 grader tills de får uta och känns färdiga, tar aldrig tid när jag gör potatis i ugnen...) kryddade med vitlök, svartpeppar, salt, vitpeppar och paprikapulver.
Sedan för att göra måltiden komplett så blev det även stor sallad till det.
 
 
 
Recept
ca 4-5portioner
 
Färsbiffarna
400 g nötfärs
1 ägg
1 stor gul lök
1 tsk ajvar relish
2 tsk sambal oelek
2 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikakrydda
1 tsk oxfond
2 msk matgrädde
1 msk findus örtkyddor provencale (frysta)
2 vitlöksklyftor
½ dl finriven parmesan
ca 3/4 dl ströbröd
2 msk Smör + olivolja till stekning
 
Såsen
1 vitlöksklyfta
1/3 purjolök
1 röd paprika
1-2 msk olivolja
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk ajvar relish
4 dl matgrädde
½ dl creme fraiche
1 msk findus örtkyddor provencale (frysta)
½ dl rött vin
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen, parmesanen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsenoch parmesanen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
5. Rulla bollar som du sedan plattar till och steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter på varje sida . Kolla en färsbiff för att se att de är helt genomstekta. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök, paprika och purjolök i olivoljan på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden, vispa ihop dem och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ca 2 minuter till. Lägg sedan i färsbiffarna i såsen i stekpannan och servera tillsammans med klyftpotatis och en god sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen