Kycklingpaj med Soltorkade Tomater, Timjan & Parmesan

Av Joanna den 22 Februari 2014
Postat i:Paj - mat
Tags: kycklingpaj, paj, parmesan, soltorkade tomater, timjan,
 
 
 
 
Olika pajer brukar vara väldigt uppskattat här hemma både av mannen och mig själv och eftersom det är så enkelt att göra så undrar jag varför jag inte gör det oftare. Jag glömmer av dem på något sätt i min lilla pastadjungel.
 
Paj är inte bara otroligt gott till middag utan är ju även lätt att göra några stycken till kalas, buffér och andra tillställningar. De går ju dessutom utmärkt att frysa in vilket kan vara perfekt att göra och sedan ta fram en bit eller två en orkeslös dag.
 
Tillsammans med en god och krispig sallad så är det inte mycket som slår en god paj till middag, förutom pasta då förstås...
 
 
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner
1 "mindre" paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)
 
Pajskal
5 dl mjöl
ca ½ dl vatten
180 g smör/margarin
 
Fyllning
700 g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 paprikor (jag använde 1 gul & 1 röd)
1 rödlök
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat
1 krm salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
½ dl martini bianco
3 dl creme fraiche (34%)
2 msk olivolja till stekning
½ kruka färsk timjan
1 dl riven parmesan
5 bitar soltorkade tomater

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen tillsammans med paprika, rödlök, salladslök, spenat, soltorkade tomater och vitlök tills kycklingen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, parmesan, hönsbuljongtärningen och martini bianco och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Lägg kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.
9. Pajen går utmärkt att frysa in.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

hmm.. vi äter inte sol-tomater, timjan, parmesan eller rosmarin x) men ska jag göra paj så skulle jag nog kunna trolla om detta :)


2014-02-23 @ 16:25:01

Ser riktigt gott ut.
En sådan måste jag göra :)


2014-02-24 @ 12:36:05

så gott de ser ut! :)


2014-02-24 @ 12:39:47

Vilken fin paj! Ett konstverk! Ser extremt god ut :)
kram /Faye


2014-02-24 @ 12:47:03

mums


2014-02-24 @ 12:48:58

snygga bilder på pajen tycker jag :)


2014-02-24 @ 12:58:38
Joe

Håller helt med. Det är super gott och man borde verkligen göra det oftare!


2014-02-24 @ 13:12:45

ååååh. SÅ gott! och så fin!


2014-02-24 @ 15:40:45

Guuuud det där ser ju underbart ut!


2014-02-24 @ 21:07:05

Mmm nu blev jag hungrig! :D Ser jättegott ut!


2014-02-25 @ 15:49:54

Hej! Funderar på att göra denna när jag ska bjuda på middag. Är det bäst att göra färdig pajen samma dag och låta den stå i kylen ett tag och sedan grädda den när gästerna kommer eller bör jag grädda den på en gång och sedan återvärma den i ugnen? Tack för en inspirerande blogg!

Svar: Jag hade gräddat den på en gång och sedan värmt den innan ni ska äta den :)
/Joanna

Det låter riktigt gott!


2014-03-04 @ 06:58:01

Ser så gott ut! Så snyggt presenterat också. Skulle vara kul att se hur insidan av pajen också, bara så man kan få en aning på konsistens.


2014-03-04 @ 09:27:02

Denna ska jag absolut testa! Låter hur gott som helst.


2014-03-04 @ 18:14:43

Åh det där såg verkligen jätte gott ut! Detta måste provas :)


2014-03-07 @ 17:31:35

Åh, gud såå gott :-)


2014-03-07 @ 17:32:25

Vilken fantastisk blogg du har förresten, bläddrat igenom lite och gillar i princip allt jag ser! Riktigt bra :)


2014-03-07 @ 17:33:38

Så gott det ser ut :)


2014-03-07 @ 17:39:30

MUMS!!!


2014-03-07 @ 17:52:38

Ser supergott ut!


2014-03-07 @ 17:56:46

åh måste testa de


2014-04-22 @ 15:36:08

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen