Kycklingpaj med Soltorkade Tomater, Timjan & Parmesan

Av Joanna den 22 Februari 2014
Postat i:Paj - mat
Tags: kycklingpaj, paj, parmesan, soltorkade tomater, timjan,
 
 
 
 
Olika pajer brukar vara väldigt uppskattat här hemma både av mannen och mig själv och eftersom det är så enkelt att göra så undrar jag varför jag inte gör det oftare. Jag glömmer av dem på något sätt i min lilla pastadjungel.
 
Paj är inte bara otroligt gott till middag utan är ju även lätt att göra några stycken till kalas, buffér och andra tillställningar. De går ju dessutom utmärkt att frysa in vilket kan vara perfekt att göra och sedan ta fram en bit eller två en orkeslös dag.
 
Tillsammans med en god och krispig sallad så är det inte mycket som slår en god paj till middag, förutom pasta då förstås...
 
 
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner
1 "mindre" paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)
 
Pajskal
5 dl mjöl
ca ½ dl vatten
180 g smör/margarin
 
Fyllning
700 g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 paprikor (jag använde 1 gul & 1 röd)
1 rödlök
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat
1 krm salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
½ dl martini bianco
3 dl creme fraiche (34%)
2 msk olivolja till stekning
½ kruka färsk timjan
1 dl riven parmesan
5 bitar soltorkade tomater

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen tillsammans med paprika, rödlök, salladslök, spenat, soltorkade tomater och vitlök tills kycklingen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, parmesan, hönsbuljongtärningen och martini bianco och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Lägg kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.
9. Pajen går utmärkt att frysa in.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vit Chokladmousse med Honung & Valnötter

Av Joanna den 16 Februari 2014
Postat i:Desserter
Tags: honung, mousse, valnötter, vit choklad, vit chokladmousse,
 
 
 
 
En lyxig dessert som avslutning på måltiden imponerar både på familjen och gästerna.
Det behöver däremot inte vara avancerat eller jobbigt att göra denna dessert.
 
Den här chokladmoussen vispar man snabbt ihop och ställer in i kylen. Hackar upp lite valnötter i förväg så när desserten ska serveras så är det bara att ringla över lite honung och stö över de hackade nötterna så är det klart att äta.
 
Moussen är en luftig dessert med en lyxig känsla som de flesta kommer att gilla.
Både barn och vuxna.
 
 

Recept
6-8 portioner
 
4 dl vispgrädde
300 g vit choklad
2 ägg
2 dl kesella 10 %
 
Tillbehör:
150 g valnötskärnor
Flytande honung
 
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme innan servering.
6. Ringla lite honung över och hacka lite valnötter som du strör över precis innan servering.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kladdig Chokladkaka med smak av Nougat

Av Joanna den 12 Februari 2014
Postat i:Kladdiga kakor Mjuka kakor
Tags: Choklad, kladdkaka, nougat,
 
 
 
 

Ibland har man inte alltid så lång tid på sig med baket inför ett fikabesök och då är det ju bra att ha några recept på snabba, enkla men fantastiskt goda bakverk att ta fram.
 
Den här kakan är definitivt ett sådant recept. Så enkel att göra och med några få tillbehör så har du förvandlat den till ett maffigt och imponerande bakverk att bjuda dina gäster på.
 
Bjuder du på den innan den hunnit svalna helt så får du en kladdig kaka men om du låter den svalna helt (gärna i kylskåp) får du en seg kaka ungefär som 7elevens brownie om ni vet vilken jag menar.
 
Servera tillsammans med vispad grädde och lite bär eller frukt. Om du vill lägga vispgrädde på kakan som jag gjort så måste kakan ha svalnat helt för annars "smälter" grädden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
100 g margarin
2 ägg
2  ½ dl socker
2 msk ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g mörk choklad
100 g nougat
 
Tillbehör:
2-3 dl vispgrädde
Frukt eller bär

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen och nougaten i margarinet tills den har smält.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Vispa sedan i sirapen.
3. Blanda de torra ingredienserna väl så det inte är några kakaoklumpar och blanda dem sedan med det smälta margarinet/chokladen och socker- och äggblandningen.
4. Bred ut smeten i en form, gärna med löstagbar kant. (blir enklare vid serveringen sedan)
5. Grädda i ugnen på 200 grader i 15 minuter.
6. Låt svalna.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Bavette med Chili, Spenat & Färskost

Av Joanna den 09 Februari 2014
Postat i:Pasta
Tags: chili, färskost, pasta, philadelphiaost, spenat, vitlök,
 
 
 
Snabbmat här hemma brukar för det mesta betyda någon form av pasta. Det brukar oftast bli pasta när jag t ex glömt att ta fram kyckling eller köttfärs i tid eller att jag är trött och inte orkar laga något.
 
Det behöver inte alltid vara särskilt avancerat för att något ska bli riktigt gott. En snabb pasta med få ingredienser och ett gott vitlöksbröd till. Det blir en riktig lyxmåltid.
Vitlöksbröden har jag gjort av överblivna hamburgerbröd som jag hittade i frysen. Funkar även bra med korvbröd som man delar eller rostbröd.
 
Den här pastan har få ingredienser men smakar desto mer.
En krämig pasta med massa smak av vitlök, chili och parmesan. Tre av mina favoritingredienser. Philadelphiaosten gör pastan extra krämig och spenaten får stå för det nyttiga.
 
Spenat har jag i mycket som jag lagar. Den är både nyttig och tillför lite färg till maten. För det är ju faktiskt så att ju godare maten ser ut desto trevligare blir det att äta den.
 
Frysta örter är något som jag alltid har i frysen för lite smaksättning när jag inte har färska örter hemma. På vintern blir det ju lite mer av den frysta varianten än den färska får jag nog lov att erkänna.
 
 

Längtar något otroligt till våren nu så jag kan börja odla mina örter och tomater och ha det trevligt i trädgården.
 
 
 
 
 
 
 
Recept
4-5 port

500 g pasta (gärna bavette)

3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 stor näve färsk spenat/babyspenat
3 msk flytande margarin
2 msk olivolja
1-2 tsk sambal oelek
4 dl matlagningsgrädde
100 g philadelphiaost naturell
1 dl riven parmesan
1 hönsbuljongtärning
1 tsk Svartpeppar
1 msk hackad fryst basilika

Gör så här:

1. Pressa vitlöken, hacka löken och spenaten och lägg i en gryta tillsammans med margarinet, olivoljan och sambal.
2. Fräs några minuter tills löken har blivit lite mjuk, den ska inte få färg. Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop under några minuter.
3. Under tiden du gör såsen så koka även pastan efter vad det står på förpackningen.
4. Häll av vattnet från pastan och häll i pastan i såsen. Låt koka ihop i ca 1 minut så pastan blir krämig.
6. Servera med ett gott bröd eller vitlöksbröd till.
 
 
 
Lätta vitlöksbröd
 
Hamburgerbröd
Flytande margarin
vitlöksklyftor
fryst hackad basilika
 
Gör så här:
1. Pressa vitlök i en skål och blanda i resten.
2. Bred margrinblandningen på röden och sätt in i ugnen i några minuter på 250 grader tills kanterna på brden börjar få färg.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Karelsk Äppelkaka

Av Joanna den 05 Februari 2014
Postat i:Kladdiga kakor Mjuka kakor Paj - efterrätt
Tags: karelsk äppelkaka, äppelkaka, äppelpaj,
 
 
 
Den här kakan eller pajen har jag vuxit upp med.
Det var en sådan där godsak som inte åts särskilt ofta men som satte sina spår. Har för mig att det var min mormor som brukade bjuda på den och receptet har jag sedan fått av min mamma som så många av mina goda recept.
Den har varit en av mina favoriter länge men det är först nu som den hamnar här på bloggen.
Varför vet jag inte riktigt.
 
Det är äppelkakan som har allt. Eller äppelkaka kanske man inte kan kalla den direkt.. Det är som en äppelpaj med vaniljsås i ett.
Krämig och god.
Söt men inte för söt.
Med smak av äpple, vanilj och kanel.
 
Den här kakan/pajen görs med fördel dagen innan den ska serveras så den hinner kallna helt och stabiliseras lite. Äter man den direkt från ugnen så rinner den bara iväg.
Jag tycker bäst om den dagen efter, kylskåpskall.
 
 Jag använde en springform med en hög avtagbar kant. 24 cm i diameter. Pajdegen ska upp ca 5 cm på kanten för att fyllningen ska få plats.
 
 
 
 
Recept
1 kaka 24 cm diameter
(springform)
 
Pajdegen
200 g smör/margarin
1 ½ dl socker
2 ägg
6 dl vetemjöl
 
Fyllningen
3 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 ½ dl socker
3 äpplen (gärna granny smith)
Kanel
 
Gör så här:
1. Gör först pajdegen.
2. Rör smör/margarin och socker lite pösigt. Tillsätt äggen och arbeta sedan snabbt i vetemjölet till en deg. Tryck ut i en form, gärna med avtagbar kant.
3. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen utom äpplena och kanelen.
4. Häll fyllningen i pajskalet.
5. Skala äpplena och skiva dem i skivor som du sticker ner i fyllningen. Strö sedan över ett tunt lager kanel.
6. Sätt in pajen i ugnen på 175 grader i 1 timme. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnarna i Tävlingen om en Paninigrill & en Smörgåsgrill

Av Joanna den 04 Februari 2014
Postat i:Tävlingar
Tags: breville, paninigrill, smörgåsgrill, tävling, vinnarna,
 
 
 
 
Då var det äntligen dags att få presentera de lyckliga vinnarna i den här fina tävlingen i samarbete med Breville. I prispotten finns ju hela två vinster och 1:a priset består av en Paninigrill  och 2:a priset av en smörgåsgrill.
 
Ni var ju en hel del som ville vinna och era smörgåsar låter otroligt goda! Fick en massa inspiration till mina egna paninis nu! Men vinnarna måste ju väljas och som vanligt så var det ju någon eller i det här fallet två som stack ut lite extra från mängden.
 
 
 
För sin panini som låter helt suveränt god så vinner Alexandra 1:a priset, en paninigrill som kan stilla hennes begär för grillad smörgås med smält ost!
 
"Ojojoj... i min grillade panini skulle jag huvudfyllningen vara chèvreost! Till det färska spenatblad, röd paprika i klyftor, pinjenötter som förrostats i stekpanna samt pricken över i, ringlad honung över! I grillen smälts sedan chèvreosten mellan resten av fyllningen. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det.
Jag vill vinna en smörgåsgrill för att jag fullkomligen älskar grillad smörgås och smält ost! Jag blir lite retad här hemma av min sambo för att jag är så besatt av det :) och dessutom är det min födelsedag om min månad så det skulle vara det bästa jag kunde få! (Plus att jag aldrig vunnit något i hela mitt liv"
 
 
 
För sin spännande efterrättssmörgås så vinner Gabbe 2:a priset, en smörgåsgrill som passar perfekt till att göra hans toast i!
 
"1) Jag smakade en urläcker variant på efterrättstoast i julas och den skulle jag göra direkt: smöra två(fyra)ljusa skivor formfranska på "utsidan" och fyll med några tunna skivor blåmögelost. Innan grillningen strör man över en blandning av strösocker och kanel/pepparkakskrydda på smörsidorna. När toasten är klar så ringlas lite sirap över innan man äter och njuter!

2) Vi ska till Åre om några veckor och då kommer vi ta med smörgåsgrillen som kommer att gå varm i dubbel bemärkelse! "
 
 
 
Grattis!
Jag har mailat er båda på mailen som ni angav.

Mat och Dryck Besökstoppen