Att grilla i samarbete med Rydbergs

Av Joanna den 30 April 2014
Postat i:Grillat Tips
Tags: Rydbergs, chipotlemarinad, grillat, grillkväll, yoghurt potatissallad, yoghurtsås paprika vitlök,
 
 
 
 
Äntligen har grillsäsongen satt igång igen! Jag älskar verkligen grillad mat men när vintern kommer så tycker jag alltid att vi grillat för lite. den här sommaren ska vi försöka grilla så mycket det bara går om vädret tillåter.
Har ni grillat mycket redan?
Värmen vi har haft har ju bara gjort det perfekt även om kvällarna blivit lite kyliga.
 
 
 
I samarbete med Rydbergs tänkte jag tipsa er om hur ni gör grillkvällen enkel men komplett.
Receptet på en lyckad grillkväll behöver inte alls vara särskilt komplicerat.
 
Oftast brukar vi grilla kyckling eller fläskfilé men nu har vi faktisk även börjat grilla lite gourmetkorv. Vi har upptäckt en jättegod kalkonkorv med chipotle som passar grymt bra till det mesta. Det är enkelt med korv och krävs inga förberedelser. Alla grillkvällar behöver inte föregås av timmar av förberedelser i köket. Ibland får man ta den enkla och snabba vägen.
 
Igår så blev det då grillat med både grillad kyckling och grillad korv och till det så åt vi Rydbergs senaste nyhet i butikskylarna, Potatissallad original baserad på yoghurt istället för majonnäs. Potatisallade innehåller, istället för tärnad potatis, skivad potatis från Gotland. Mycket lättare och fräschare än vanlig potatissallad och så mycket smalare är den också med ca hälften så mycket kalorier som den med majonnäs! Perfekt om man vill äta något kalorisnålare. Eller bara något som smakar lite fräschare.
 
På korvarna så hade vi en spännande nyhet, istället för den vanliga ketchupen och senapen, Rydbergs nya kalla sås som även den är baserad på yoghurt! Underbart god med smak av paprika och vitlök så passade den perfekt både till vår kalkonkorv och till den grillade kycklingen som även den var marinerad i en chipotlemarinad.
Till det hela en stor sallad och lite Strawberry Blush jordgubbsvin. Ett friskt sommarvin med en alkoholhalt på 5,5%, en smak av sommar!
 
 
 
 
Detta serverades:
Rydbergs Potatissallad Yoghurt Original
Rydbergs kalla yoghurtsås Paprika och vitlök
Grillad Kalkonkorv med chipotle
Korvbröd
Grillad kyckling med chipotlemarinad (recept nedan)
En stor sallad
Strawberry Blush jordgubbsvin
 
 
Tillsammans med goda vänner så blir grillkvällen komplett!
 
 
 
Recept chipotlemarinad/glaze till kycklingen
 
700 g kycklinginnerfilé
 
3 tsk Santa Maria chipotlepaste
3 msk olivolja
några droppar sojasås
1 vitlöksklyfta
½ dl rött vin (tex matlagningsvin)
 
Gör så här:
1. Pressa ner vitlöken i en fryspåse och hll ner resterande ingredienser.
2. Håll för öppningen på påsen och skaka så ingredienserna blandas.
3. Lägg den tinade kycklingen i påsen, knyt ihop öppningen och vänd påsen fram och tillbaka och upp och ner och kläm runt innehållet tills allt är blandat.
 
 
 
 
 
Rydbergs nya sortiment med yoghurtbaserade produkter är dessa:
Rydbergs Yoghurt Potatissallad Original
Rydbergs Yoghurt Potatissallad Vitlök & Örter
Rydbergs kalla Yoghurtsås Paprika & Vitlök
Rydbergs kalla Yoghurtsås Ingefära & Lime
Rydbergs kalla Yoghurtsås Tzatziki
 
 
Rydbergs sallader och såser hittar du på ICA, Coop mfl
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!

Mjuk & saftig fikakaka med björnbär och en massa annat gott i

Av Joanna den 24 April 2014
Postat i:Mjuka kakor
Tags: banan, björnbärskaka, fika, fikakaka, karamelliserad mjölk, kardemumma, mjuk kaka,
 
 
 
 

Mjuka fikakakor kan man aldrig ha för många recept på tycker jag.
Det finns alltid fina fikastunder då man vill ha något extra gott.
 
 
Den här kakan är ett litet ihopkok av lite av varje som jag hade här hemma. Det är någon form av sockerkaka som grund med smak av vanilj och kardemumma. I smeten är det banan och björbär och för att toppa det hela med något extra gott så är det karamelliserad mjölk blandat med philadelphiaost spritsat och klickat över.
Lite av varje som visade sig bli riktigt gott tillsammans.
 
Det fina med att baka med banan i smeten är att kakan blir lite extra saftig och god. Tror inte heller att jag är den enda som har bruna bananer ständigt liggande på köksbänken. Tycker att jag köper hem hela tiden men ändå tar det en dag eller två bara innan de ligger där bruna igen.
Någon som har något knep för att de inte ska bli bruna så fort?
Tur att man kan baka med dem iallafall.
 
Servera kakan som den är eller tillsammans med en kula vaniljglass.
 
 
Recept
 
100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
½ tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 banan (gärna övermogen)
1 msk vaniljsocker
100 g björnbär (frusna eller färska)
 
50 g philadelphiaost naturell
1/4 burk Karamelliserad mjölk (inte kondenserad)
 
lite florsocker till garnering


Gör så här:
1. Vispa socker, vaniljsocker och ägg till det blir vitt och fluffigt. Mosa bananen och vispa ihop den med äggsmeten.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Häll smeten i en springform. Min form är 23X23 cm men ett vanligt mått på formar är ju annars 24x24.
6. Vispa samman karamelliserad mjölk med philadelphiaosten och klicka eller spritsa över smeten.
7. Strö över björnbären över smeten. Har du frusna så behöver du inte tina dem först.
8. Sätt in i ugnen på 180 grader i ca 40 minuter.
9. Låt kakan svala och pudr över lite florsocker som garnering. Servera som den är eller tillsammans med lite vaniljglass.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Recension: Keldas Grillsåser

Av Joanna den 20 April 2014
Postat i:Recensioner
Tags: grillsåser, kelda,
 
 
 
Att få testa på produktnyheter tycker jag verkligen är en del av det roliga med att ha en matblogg. Produkter som man kanske inte hade köpt bara för att testa annars.
Härom veckan fick jag testa på Keldas nya kalla grillsåser gjorda på Creme Fraiche som har kommit i fyra olika smaker: Fransk Bearnaise, Amerikansk Barbeque, Svensk Örtagård och Spansk Mojo Rojo.
 
Vi grillade kyckling och olika korvar och hade skivad potatis i ugnen och sallad till när vi testade såserna. Vi var alla ganska överens om vad vi tyckte om dem. Svensk örtagård smakade verkligen midsommar! Jättegod och man skulle kunna ha den som dipp med grönsaker och chips också. Den spanska mojo rojon vad favoriten nummer två.
Den amerikanska och den franska var ok men inte några jag kommer springa till affären för att köpa igen.
 
Bra grillsåser är det iallafall om man nu inte har tid eller ork att göra sin egen.
 
 

Glad Påsk!

Av Joanna den 19 April 2014
Postat i:Vardag
Tags: Lindt, Lindt Choklad, Lindt Gold Bunny, Påskhare, Påskägg, påsk,
 
 
 
Glad Påsk på er allihopa!
Jag hoppas att ni får en underbar Påskafton i det fina vädret med en massa god mat och påskgodis!
Själv ska jag iväg och jobba hela kvällen men det blir Påskmiddag med familjen på Annandagen istället.
 
Jag måste bara visa er vilken underbar "liten" påskpresent som jag fick hem från Lindt choklad. Största chokladharen jag sett iallafall. Vägde 1 kg! Blev ganska förvånad när jag öppnade lådan och den plus en massa annat gott låg däri.
Jag har ju påskgodis så det räcker och blir över nu.
Dessutom choklad från Lindts som är så god!
Tack Lindt!
 
Glad Påsk!
 

Kladdig Chokladtårta med Chokladmousse

Av Joanna den 06 April 2014
Postat i:Kladdiga kakor Mjuka kakor
Tags: chokladkaka, chokladmousse, chokladtårta, kladdkaka, påsk, påsktårta,
 
 
 
 
Jag tänkte faktiskt vänta med att lägga ut den här tills nästa vecka då det är lite närmare påsk men ni får receptet redan idag istället. Jag har aldrig varit särskilt bra på att vänta med saker och inte nu heller.
 
Påsken är ju här snart och vad passar inte bättre då än lite inspiration till godsaker på påskbufféen.
Jag tjuvstartade påsken lite redan denna veckan med den här påsktårtan som jag gjorde när min brors barn fyllde år.
Det är en choklad, med choklad och chokladtårta.
Eller Kladdig brownie/kladdkakebotten med chokladmousse och chokladgodis i form av maltesers och påskägg på toppen.
En chokladälskaren dröm!
 
Det är en ganska mäktig liten skapelse så den räcker till ganska många skulle jag tro. Vi har varit ca 13-14 personer som kalasat på den totalt ungefär.
 
En lätt tårta som ska bakas dagen innan servering vilket jag gillar. Bättre att den är färdig så har man tid för annat på dagen för bjudningen.
Dock kan jag ju informera om att det är ingen tårta som du skär fina tårtbitar av utan den är minst sagt kladdig.
 
 
 
 
 
 
 
Kakan
En rund kaka 24 cm i springform
 
150 g smör/margarin
100 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker och sirap luftigt.
4. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och häll sedan ner blandningen i äggsmeten och vispa samman.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en spingformform, form med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt svalna helt.
 
Chokladmoussen
4 dl vispgrädde
300 g mörk choklad (jag använde vanlig marabou mörk choklad)
2 ägg
2 dl kesella 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Häll över moussen över den avsvalnade kakan (fortfarande i springformen) och ställ in i kylen i några timmar innan servering.
7. Dekorera med godis precis innan servering.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pastagratäng med Köttfärs & Chipotle

Av Joanna den 02 April 2014
Postat i:Köttfärsrätter Pasta Ugnsrätter
Tags: chipotle, köttfärs, pasta, pastagratäng,
 
 
 
 
Enkel, snabb och fruktansvärt god vardagsmat gillar jag skarpt. Något som man snabbt svänger ihop men när man äter det så smakar det fantastiskt.
Jag älskar ju pasta så många av mina snabba vardagsrätter här hemma blir ju faktiskt pasta. 
Till och med min man har fattat att det är pasta som gäller när man inte orkar eller har bråttom (läs: är döhungrig). När jag frågar vad han vill ha och han är riktigt hungrig så blir svaret: gör någon pasta bara.
Tur att han också gillar det!
 
Gårdagens snabba pastarätt blev en ugnsbakad pasta med köttfärs, paprika och spenat med smk av basilika och chipotle.
Att ugnsbaka pastan gör att den känns snäppet lite lyxigare på något sätt. När man inte öser pastan ur en kastrull utan kan fint sätta fram ugnsformen på bordet.
 
En god sallad till och middagen är komplett.

 
 
Recept
4 portioner
 
400 g Barilla penne
 
400 g nötfärs
2 paprikor
1 stor gul lök
1 näve färsk babyspenat
3 vitlöksklyftor

3 dl creme fraiche (34%)
1 dl vatten
2 msk rött vin
(t ex matlagningsvin)
2 tsk sambal oelek
2 tsk chipotlepaste
2 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
1 krm salt
1 tsk  svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 msk hackad fryst basilika
1 dl riven parmesan (jag använder zeta 22 mån)
 
ca 1-2 dl riven ost

Gör så här:
1. Hacka/stimla och pressa grönsaker och vitlök i en gryta.
2. Fräs nötfärsen, paprika, lök, spenat och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
3. Blanda i sambal, ajvar, kalvfond, tomatpuré, chipotlepaste, svartpeppar, salt, paprikapulver, basilika och rött vin och blanda ihop. Blanda i creme fraichen, riven parmesan och vattnet och låt puttra ihop i nån minut.
4. Koka pastan efter anvisningarna på paketen och blanda sedan ner den i köttfärssåsen. Häll över det hel i en ugnssäker form och strö över riven ost.
5. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter tills osten smält och börjag få lite, lite färg.
6. Servera med en god sallad.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Recension: Knivbrev.se

Av Joanna den 01 April 2014
Postat i:Recensioner Tips
Tags: fiskars, global, knivbrev.se,
 
 
 
 
Förra veckan så fick jag chansen att testa på något riktigt bra! Jag fick testa på att få mina knivar slipade av Knivbrev.se.
 
Flera av er har säkert redan hört talas om deras tjänst men kanske inte testat på den.
Deras tjänst går ut på att du skickar in dina slöa och slitna knivar till dem och får sedan tillbaka dem som nya ca två dagar senare.
Helt fantastiskt!
 
Jag har totalt sett fem stycken knivar som jag använder, varav två är relativt nya så de skickade jag inte in, två av dem är från fiskars och de har bara varit slängda i en låda de senaste två åren då de är något ofantligt slöa. Min ena globalkniv har jag slipat på en hemmaslip otaliga gånger (!) och förstört den rejält. Den var både slö och lite chippad i eggen.
Hem fick jag iallafall tre stycken knivar som nya!

 
Är kär i den här tjänsten och kommer fortsätta att skicka in mina knivar då de blir slöa igen. Ingen mer dålig hemmaslip för min del, den förstör ju mer än vad den hjälper.
 
Såg dessutom att de även fixar till brödknivar och tandar om dem!
Har en underbar brödkniv av märket Victorinox som just nu är tipptopp men i framtiden så vet jag ju vilka som kan fixa till den.
 
Detta är verkligen en smart tjänst som jag rekommenderar!
 
Har du slöa knivar som ligger hemma i lådan så kika in hos knivbrev.se
 

Mat och Dryck Besökstoppen