Pastagratäng med Köttfärs & Oregano

Av Joanna den 16 September 2013
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Pasta Ugnsrätter
Tags: köttfärs, oregano, pastagratäng,
 

Här hemma äter vi ju ganska mycket pasta som ni förmodligen märkt vid det här laget. För att variera vårt pastaätande så gör jag om pastan till en gratäng ibland och stoppar in den i ugnen. Snabbt och gott och det känns åtminstone lite annorlunda när man skopar upp pastan från en ugnsform istället för den vanliga grytan/djupa stekpannan.  

När jag var yngre (många år sedan!) så förknippade jag tyvärr pastagratäng med den där hemska makaronilådan som de serverade i skolan. Smaklös och överkokt/lagad. Fick ni också den?  

Nu älskar jag pastagratänger men de smakar ju lite annorlunda när man själv får välja smakerna också.    




Recept 6 portioner

500 g pasta
400g köttfärs 2-3 vitlöksklyftor 1 gul lök 1 paprika 2 msk olivolja 1 msk ajvar relish 1 msk sambal oelek 4 msk tomatpuré 2 dl creme fraiche 2 dl grädde ½ dl rött vin 1 tsk kalvfond 1 krm salt 2 tsk svartpeppar 1 msk paprikakrydda 4 msk hackad färsk oregano 1 dl riven parmesan 1 dl riven ost (jag använde ica´s tacosost)  
Gör så här:
1. Hacka lök, paprika och pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Fräs lök, paprika och vitlök tillsammans med nötfärsen i olivolja tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
3. Krydda med alla kryddor.
4. Lägg i sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
5. Häll i rött vin, kalvfond, creme fraiche och grädde. Låt koka ihop i några minuter.
6. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet men ca 1 minut kortare koktid. Häll av vattnet. 7. Blanda samman pastan och köttfärssåsen väl och häll sedan alltihop i en ugnssäker gratängform. 8. Blanda riven parmesan och riven ost och strö ett jämnt lager över pastan. 9. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. 10. Strö eventuellt över lite extra hackad oregano innan servering. 11. Servera tillsammans med en god sallad eller lite bröd.    



   
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Ser jättegott ut! :)


2013-09-16 @ 13:19:29
Mia

Ser jättesmaskigt ut!

Jag tänkte laga detta ikväll men undrar ungefär hur mycket pasta du använde?
Sen undrar jag också om det verkligen ska vara 1 msk sambal oelek? Det låter som att det är lite mycket, blir det inte strakt? :D

Tack för en jättefin och bra blogg!

Svar: Förlåt för sent svar och att jag glömt skriva ut pastan...500 g pasta ska det vara och 1 msk sambal stämmer. Det kanske låter mycket men jag tycker absolut inte att det blir starkt men det är ju en smaksak. Är du orolig över att det blir starkt eller inte gillar lite sting så minska det till 1 tsk :)
Joanna Törnqvist


2013-09-16 @ 18:21:30

Herregud så gottt!!


2013-09-16 @ 21:37:22

Men Gud så gott det ser ut!!!!!

Mia

Det var även ett annat recept som jag provade hos dig där det var 1 msk sambal oelek. Då tyckte jag att det blev lite starkt men kom på idag att det är nog min paprikakrydda som är stark. Så jag tänker absolut köra på 1msk sambal i fortsättningen! Tack för svaret :D

Svar: Om du tycker att det är lite starkt så minska lite på sambal och smaka av. Är det inte starkt alls så tillsätt lite till. Man får testa sig fram till vad man gillar :) och jag är nog lite sambaloholic vilket nog syns i mina recept :)
Joanna Törnqvist


2013-09-17 @ 19:23:03

ser grymt gott ut, tror jag ska göra denna typ av mat väldigt snart ♥


2013-09-18 @ 22:57:28

jag brukar göra ngt liknande, så gott


2013-12-18 @ 12:43:53

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen