Kycklingpaj med Fetaost & Rosmarin

Av Joanna den 04 September 2013
Postat i:Kycklingrätter Paj - mat Ugnsrätter
Tags: fetaost, kycklingpaj, rosmarin,
 
 
 
När vi byggde växthuset så köpte jag lite örter och satte in där till en början. När vi senare i våras byggde trädgårdslandet så flyttades dill, gräslök och rosmarin ut i landet.
Rosmarinen har sin plats i ena hörnet och där har den trivts och växt så det knakar. Av någon anledning så har jag glömt av den och faktiskt inte lagat en enda rätt med rosmarin i.
Någonsin.
 
Men igår så var det äntligen dags för rosmarinen att göra premiär i min matlagning och det blev en underbart god kycklingpaj som den fick smaksätta. Tillsammans med rödlök paprika, tomat och fetaost blev denna kycklingpajen helt fantastisk.
 
Här hemma blev pajen hyllad av mannen som den bästa pajen jag någonsin gjort och förmodligen den bästa maträtten på flera år.
Inget dåligt betyg det inte!
Så detta innebär nog att rosmarin kommer att användas en hel del här hemma i framtiden så den får gärna växa sig stor och fin i trädgården.
 
 
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)
 
Pajskal
5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör/margarin
 
Fyllning
700 g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 paprikor (jag använde 1 gul & 1 röd)
1 rödlök
10 cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
½ påse babyspenat ca 30 g
1 krm salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 msk finhackad rosmarin
½ dl rött vin (t ex matlagingsvin)
3 dl creme fraiche (34%)
150 g fetaost
2 msk olivolja till stekning

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen tillsammans med paprika, rödlök, spenat, tomat och vitlök tills kycklingen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, hönsbuljongtärningen och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och blanda ner i kycklingröran.
6. Lägg kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

nu blir jag hungrig igen


2013-09-04 @ 20:50:18

Men så gott!


2013-09-04 @ 21:12:35
Mia

Den pajen låter jättegod! Jag tänker absolut prova den ikväll, tack för tipset :D

Hälsningar Mia

Svar: Det var den :) Skulle vara kul att veta vad du tyckte om du lagade den :)
Joanna Törnqvist


2013-09-05 @ 07:00:46

ser gott ut :)


2013-09-05 @ 07:42:28

Måste jag tesa. Foccacia med rosmarin är super duper gott, rosmarin i olivolja också!!!

Svar: Jag har bara gjort foccacia med basilika och timjan innan men rosmarin borde ju vara jättegott :) Måste definitivt börja använda rosmarin mer :)
Joanna Törnqvist


2013-09-05 @ 08:33:06

Rosmarin är så vackert. Jag hade en i en kruka i köket innan, sen kom sommaren och den blev bränd... Kul att du börjat använda rosmarin, det är ju så gott! Och doften sen... :)

Svar: Ja den luktar väldigt gott! Kanske skulle köpa mig en planta och ha på köksbordet i vinter? :) De är ju vacker också!
Joanna Törnqvist


2013-09-05 @ 09:09:45

Ser väldigt gott ut, synd att jag inte har en pajform hemma. Pajformen får stå med i Ikea shoppinglistan. :)

Svar: En pajform måste du ju bara ha hemma! Så användbar :) Köp genast! :)
Joanna Törnqvist


2013-09-06 @ 12:44:15

Oj vad god den ser ut! Måste absolut göras någon dag. :)

Svar: Det tycker jag absolut att du ska göra :)
Joanna Törnqvist


2013-09-06 @ 15:53:34

Mums! Tack för ett gott recept:) Rosmarin är nu uppskrivet på morgondagens inköpslista.
Trevlig helg!

Svar: Vad kul att du ska göra den! Den var väldigt god tyckte vi här hemma så jag hoppas att du/ni också kommer att gilla den :) Trevlig helg på dig med :)
Joanna Törnqvist


2013-09-06 @ 22:02:16

Den ser riktigt fin och god ut.
Tack så mycket för grattiset:)


2013-09-08 @ 10:27:05

Åh, detta ser ju kanon gött ut :-)


2013-09-09 @ 14:10:44

Tusen tack för receptet! Gjorde denna i helgen till våra kompisar, var jättegott! Blir antagligen en repris denna helgen med lite andra vänner :)

Svar: Vad roligt att ni gillade den! :) det blev en repris på den här hemma också igår när vi hade vänner över :)
Joanna Törnqvist


2013-09-10 @ 10:18:57
Ida

Jag gjorde också kycklingpaj igår, gud så god den ser ut!


2013-09-10 @ 18:14:24

Åh! Älskar fetaost och rosmarin. Kan ju inte bli bättre. Du har väldigt fina bilder. Allt ser lika gott ut! :)Måste bjuda mina tjejkompisar på detta.

Svar: Tack! :) Det tycker jag absolut att du ska göra. Paj är ju superbra bjudmat :)
Joanna Törnqvist


2013-10-09 @ 09:03:36

Det där såg väldigt mumsigt ut, och det lät också väldigt gott! Detta ska jag genast göra inom en snar framtid!


2013-10-14 @ 17:46:21

MUMS:D


2013-10-14 @ 17:46:26

Åh, detta ser något otroligt gott ut :-)


2013-10-14 @ 17:52:10

Ser supergott ut!


2013-10-14 @ 17:52:43

Oj den såg verkligen jätte god ut! :)


2013-10-14 @ 17:53:42

Wow, ser supergott ut!


2013-10-14 @ 17:54:39

Det där såg riktigt gott ut!


2013-10-14 @ 17:59:33

GOTT!


2013-10-14 @ 18:08:57

Jag undrar om jag vågar mig på att göra det där? Så att jag inte bränner ner köket menar jag xD


2013-10-14 @ 19:06:15

Jag gjorde den här pajen ikväll och det var seriöst den godaste pajen jag någonsin ätit! Tack för detta underbara recept!

Svar: Hahaha 😃 det var ungefär det min man sade när jag lagade den första gången! 😃 Kul att du gillade den!
/Joanna


2014-12-05 @ 19:47:27

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen