Köttfärsgratäng med Potatis & Timjan

Av Joanna den 10 September 2013
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Potatisrätter Ugnsrätter
Tags: chipotlepaste, köttfärs, köttfärsgratäng, potatis, timjan,
 
 
När jag var yngre så gjorde min mamma en köttfärsgratäng med potatis som jag tyckte var jättegod. Sedan har jag helt glömt av den men av någon anledning så dök den upp i tankarna igen i förra veckan och jag bestämde mig för att göra den. Eller min egen variant av den.
 
Det som jag kom ihåg av den var just att det var köttfärs blandat med skivad potatis så jag gjorde en god köttfärssås kryddad med lite chipotlepaste och timjan och den fick vara fyllningen.
 
Sedan skalade jag och skivade potatis och förkokade potatisen i 5 minuter. Varvade köttfärssås med potatis och toppade med riven ost och sedan in i ugnen.
Lätt och resultatet blev verkligen gott.
 
En god rätt som även passar utmärkt i matlådan.
Servera tillsammans med en stor god sallad och kanske lite bröd.
 
 
 
 
 
Recept
6-8 portioner
 
Köttfärssåsen
400 g nötfärs
1 stor röd paprika
(gärna spetspaprika)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomatbitar
1 dl creme fraiche (34%)
2 msk rött vin (t ex matlagningsvin)
2 tsk sambal oelek
2 tsk chipotlepaste
2 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk hackad färsk timjan
2 dl matgrädde
500 g krossade tomater

ca 8-10 normalstora fasta potatisar
1-1 ½ dl riven ost
½ dl grädde
 

Gör så här:
1. Hacka/stimla och pressa grönsaker och vitlök i en gryta.
2. Fräs nötfärsen paprika, lök, soltorkade tomater och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
3. Blanda i sambal, ajvar, kalvfond, tomatpuré, chipotlepaste, svartpeppar, salt, paprikapulver och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och blanda väl. Häll i grädden och låt köttfärssåsen puttra i 5 minuter.
4. Hacka färsk timjan och blanda ner i köttfärssåsen.
5. Skala och skiva potatisen tunt. Förkoka potatisen i 5 minuter. Häll sedan av vattnet och låt potatisen svalna något innan du gör lagren i gratängen.
6. Börja med ett tunt lager köttfärssås i en ugnsfast form. Lägg därefter ett lager med skivad potatis och sedan köttfärssås igen. Gör lager och avsluta med ett lager potatis.
7. Ringla över ½ dl grädde över potatislagret och strö sedan över ett tunt lager med riven ost och täck sedan hela formen med aluminiumfolie.
8. Sätt in i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Ta sedan ut formen, ta av folien och sätt sedan in i ugnen i ytterligare 10 minuter.
9. Klipp eventuellt över lite extra färsk timjan innan servering. Servera med en stor sallad och lite bröd.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Låter gott! Tack för tipset, men kommer att
använda quornfärs istället...
Ha det så gott!

Svar: Det går ju lika bra det :)
Joanna Törnqvist

Kommunistpudding :-)
Mums!


2013-09-10 @ 07:53:04

Låter jätte gott och enkelt! Måste jag bara testa! :)

Svar: Det tycker jag :)
Joanna Törnqvist


2013-09-10 @ 09:20:37

ooh nice!


2013-09-10 @ 10:09:16

Perfekt vardagsmat! I like!


2013-09-10 @ 16:39:20

Det låter (och ser) sjukt gott ut!


2013-09-12 @ 20:14:00

Köttfärsgratäng var länge sedan jag gjorde tack för påminnelsen:)

Svar: Då tycker jag att det är dags igen :) Det är ju så gott :)
Joanna Törnqvist


2013-09-14 @ 18:51:29

Såååå gott det var - tycktes om av hela familjen. Jag hade dock den inne endast i 30 min utan folie, var lite stressad då sonen skulle på träning - blev färdigt!!! :-)
TACK, har rekommenderat din sida till dem på min fb igen!!! :-)

Svar: Vad kul att ni gillade :)
Joanna Törnqvist


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen