Kladdig Chokladkaka med Havssalt & Dulce de Leche

Av Joanna den 21 September 2013
Postat i:Kladdiga kakor Mjuka kakor
Tags: chokladkaka, dulce de leche, havssalt, kladdig chokladkaka, kladdkaka, mandel,
 
 
Ni får ursäkta den dåligauppdateringen men det är faktiskt så att jag har påbörjat en liten utbildning till Nagelterapeut som kommer att hålla på de närmsta veckorna. På det så jobbar jag ju dessutom på mitt vanliga nattjobb så det har inte riktigt blivit så mycket tid över till att laga mat, fota och skriva recept.
 
Lagar mat gör jag ju ändå men det blir lite enklare grejer såsom pasta och diverse rätter som jag har lagat tidigare och fryst in. Nu handlar det ju bara om några veckor som jag ska ha det så här så ni få stå ut med lite sämre uppdatering under den tiden.
 
 
 
 
För att kompensera er tänkte jag bjuda på ett recept på en väldigt enkel och helt perfekt kladdig chokladkaka med mycket chokladsmak och en helt underbar konsistens.
På kakan har jag brett över en halv burk med dulce de leche/karamelliserad mjölk, lite vispad grädde och hackad mandel på toppen.
 
Den här kakan gör sig bäst om du bakar den dagen innan den ska ätas (annars blir den för kletig) och låter den stå i kylen i åtminstone några timmar. Du kan sedan ta ut den en timme eller två innan den ska serveras om du inte vill ha den iskall. Vispa grädden och bred över dulche de leche och grädde och strö över hackad mandel eller bara lite riven choklad.
 
Kakan är ganska mäktig med mycket smak så man behöver inte en jättebit för att bli nöjd.
Den räcker minst till 10-12 personer beroende på hur gottesugna de är.
 
 
 
 
Recept
En rund kaka 24 cm
 
150 g smör/margarin
100 g mörk choklad (jag använde marabous vanliga mörka 200g)
3 ägg
3 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
1 dl kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk havssalt
 
½ burk karamelliserad mjölk/dulce de leche
2 dl vispgrädde
30 g hackad mandel
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
7. Strö över havssaltet på smeten.
7. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
8. Låt svalna helt.
9. Bred på dulce de leche på kakan.
10. Vispa grädden och bred, klicka eller spritsa ovanpå dulce de lechen.
11. Hacka mandel eller choklad och strö över grädden.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pastagratäng med Köttfärs & Oregano

Av Joanna den 16 September 2013
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Pasta Ugnsrätter
Tags: köttfärs, oregano, pastagratäng,
 

Här hemma äter vi ju ganska mycket pasta som ni förmodligen märkt vid det här laget. För att variera vårt pastaätande så gör jag om pastan till en gratäng ibland och stoppar in den i ugnen. Snabbt och gott och det känns åtminstone lite annorlunda när man skopar upp pastan från en ugnsform istället för den vanliga grytan/djupa stekpannan.  

När jag var yngre (många år sedan!) så förknippade jag tyvärr pastagratäng med den där hemska makaronilådan som de serverade i skolan. Smaklös och överkokt/lagad. Fick ni också den?  

Nu älskar jag pastagratänger men de smakar ju lite annorlunda när man själv får välja smakerna också.    




Recept 6 portioner

500 g pasta
400g köttfärs 2-3 vitlöksklyftor 1 gul lök 1 paprika 2 msk olivolja 1 msk ajvar relish 1 msk sambal oelek 4 msk tomatpuré 2 dl creme fraiche 2 dl grädde ½ dl rött vin 1 tsk kalvfond 1 krm salt 2 tsk svartpeppar 1 msk paprikakrydda 4 msk hackad färsk oregano 1 dl riven parmesan 1 dl riven ost (jag använde ica´s tacosost)  
Gör så här:
1. Hacka lök, paprika och pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Fräs lök, paprika och vitlök tillsammans med nötfärsen i olivolja tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
3. Krydda med alla kryddor.
4. Lägg i sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
5. Häll i rött vin, kalvfond, creme fraiche och grädde. Låt koka ihop i några minuter.
6. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet men ca 1 minut kortare koktid. Häll av vattnet. 7. Blanda samman pastan och köttfärssåsen väl och häll sedan alltihop i en ugnssäker gratängform. 8. Blanda riven parmesan och riven ost och strö ett jämnt lager över pastan. 9. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. 10. Strö eventuellt över lite extra hackad oregano innan servering. 11. Servera tillsammans med en god sallad eller lite bröd.    



   
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Stora Kakor med Vit Choklad & Kardemumma

Av Joanna den 13 September 2013
Postat i:Kakor
Tags: Kakor, kardemumma, vit choklad,
 
 
 
Stora goda och hembakta kakor är ju aldrig fel att sätta fram på bordet till fikat eller kalaset.
Att dessa dessutom är helt otroligt enkla att göra gör dem inte sämre.
 
Nästan bara att röra ihop ingredienserna till en deg, rulla bollar, platta till och in i ugnen. 30 minuter efter du påbörjat bakningen av kakorna så har du en underbar doft i köket och nybakade goda kakor att gotta dig med.
 
Kakorna har jag smaksatt med lite kardemumma och hackad vit choklad som är så gott i kakor. Äter du kakorna ybakade så är de härligt sega men de hårdnar efter några timmar i kakburken i skåpet.
 
Perfekta när du får besök med kort varsel och ändå vill bjuda på något som känns lite lyxigare och är så mycket godare än köpekakor.
 
 
 
Recept
ca 20 stora kakor eller 30 mindre

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör/margarin

½ dl råsocker/rörsocker

3 ¼ dl strösocker

½ tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad vit choklad

 

Gör så här:

1. Smält smöret.

2. Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3. Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat, kardemumma och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

6. Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7. Grädda kakorna på 175 grader i 15 minuter, tills kanterna fått lite färg.  Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

 


Köttfärsgratäng med Potatis & Timjan

Av Joanna den 10 September 2013
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Potatisrätter Ugnsrätter
Tags: chipotlepaste, köttfärs, köttfärsgratäng, potatis, timjan,
 
 
När jag var yngre så gjorde min mamma en köttfärsgratäng med potatis som jag tyckte var jättegod. Sedan har jag helt glömt av den men av någon anledning så dök den upp i tankarna igen i förra veckan och jag bestämde mig för att göra den. Eller min egen variant av den.
 
Det som jag kom ihåg av den var just att det var köttfärs blandat med skivad potatis så jag gjorde en god köttfärssås kryddad med lite chipotlepaste och timjan och den fick vara fyllningen.
 
Sedan skalade jag och skivade potatis och förkokade potatisen i 5 minuter. Varvade köttfärssås med potatis och toppade med riven ost och sedan in i ugnen.
Lätt och resultatet blev verkligen gott.
 
En god rätt som även passar utmärkt i matlådan.
Servera tillsammans med en stor god sallad och kanske lite bröd.
 
 
 
 
 
Recept
6-8 portioner
 
Köttfärssåsen
400 g nötfärs
1 stor röd paprika
(gärna spetspaprika)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomatbitar
1 dl creme fraiche (34%)
2 msk rött vin (t ex matlagningsvin)
2 tsk sambal oelek
2 tsk chipotlepaste
2 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk hackad färsk timjan
2 dl matgrädde
500 g krossade tomater

ca 8-10 normalstora fasta potatisar
1-1 ½ dl riven ost
½ dl grädde
 

Gör så här:
1. Hacka/stimla och pressa grönsaker och vitlök i en gryta.
2. Fräs nötfärsen paprika, lök, soltorkade tomater och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
3. Blanda i sambal, ajvar, kalvfond, tomatpuré, chipotlepaste, svartpeppar, salt, paprikapulver och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och blanda väl. Häll i grädden och låt köttfärssåsen puttra i 5 minuter.
4. Hacka färsk timjan och blanda ner i köttfärssåsen.
5. Skala och skiva potatisen tunt. Förkoka potatisen i 5 minuter. Häll sedan av vattnet och låt potatisen svalna något innan du gör lagren i gratängen.
6. Börja med ett tunt lager köttfärssås i en ugnsfast form. Lägg därefter ett lager med skivad potatis och sedan köttfärssås igen. Gör lager och avsluta med ett lager potatis.
7. Ringla över ½ dl grädde över potatislagret och strö sedan över ett tunt lager med riven ost och täck sedan hela formen med aluminiumfolie.
8. Sätt in i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Ta sedan ut formen, ta av folien och sätt sedan in i ugnen i ytterligare 10 minuter.
9. Klipp eventuellt över lite extra färsk timjan innan servering. Servera med en stor sallad och lite bröd.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vita Kladdkakecupcakes med Smultron & Mandelmassa

Av Joanna den 07 September 2013
Postat i:Cupcakes Kladdiga kakor
Tags: cupcakes, mandelmassa, smultron, vit choklad,
 
 
Till nästa år så måste jag bara plantera mer smultronplantor. De tar inte så stor plats och sköter sig ganska mycket själva.
Om det inte är extremtorka då.
 
Smultron är ju egentligen det godaste trädgårdsbäret tycker jag och med sin söta goda smak så är de lika goda att baka med som att plocka och äta direkt från trädgården.
 
Några av mina smultron åkte ner i några söta och kladdiga vit chokladkladdkakecupcakes (oj, det blev långt!)
som jag serverade enkelt tillsammans med lite vispad grädde.
 
Dessa passar perfekt att fylla med något i mitten för de sjunker ihop där när de kommer ut ur ugnen. De kan ju serveras som fika som jag gjorde eller som dessert.
 
Nu gjorde jag dem i väldigt stora muffinsformar som är ungefär dubbla storleken mot en normal form vilket gjorde att jag fick grädda dem lite längre. I receptbeskrivningen har jag skrivit med gräddningstider både för vanliga och stora.


 
 
 
Recept
ca 12 st vanlig storlek eller 6 st som dem på bilderna

100 g margarin
2 ägg
2  ½ dl socker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
2 3/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g vit choklad
50 g mandelmassa
50 g smultron
 
2 dl vispgrädde + några smultron till garnering

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Riv mandelmassan fint på de små håle på rivjärnet. Vispa ner i smeten.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter. (Stora Muffinsformar som mina på bilden: ca 20 minuter.)
6. Låt svalna.
7. Vispa grädden och klicka i och garnera med några smultron.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kycklingpaj med Fetaost & Rosmarin

Av Joanna den 04 September 2013
Postat i:Kycklingrätter Paj - mat Ugnsrätter
Tags: fetaost, kycklingpaj, rosmarin,
 
 
 
När vi byggde växthuset så köpte jag lite örter och satte in där till en början. När vi senare i våras byggde trädgårdslandet så flyttades dill, gräslök och rosmarin ut i landet.
Rosmarinen har sin plats i ena hörnet och där har den trivts och växt så det knakar. Av någon anledning så har jag glömt av den och faktiskt inte lagat en enda rätt med rosmarin i.
Någonsin.
 
Men igår så var det äntligen dags för rosmarinen att göra premiär i min matlagning och det blev en underbart god kycklingpaj som den fick smaksätta. Tillsammans med rödlök paprika, tomat och fetaost blev denna kycklingpajen helt fantastisk.
 
Här hemma blev pajen hyllad av mannen som den bästa pajen jag någonsin gjort och förmodligen den bästa maträtten på flera år.
Inget dåligt betyg det inte!
Så detta innebär nog att rosmarin kommer att användas en hel del här hemma i framtiden så den får gärna växa sig stor och fin i trädgården.
 
 
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)
 
Pajskal
5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör/margarin
 
Fyllning
700 g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 paprikor (jag använde 1 gul & 1 röd)
1 rödlök
10 cocktailtomater
2 vitlöksklyftor
½ påse babyspenat ca 30 g
1 krm salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 msk finhackad rosmarin
½ dl rött vin (t ex matlagingsvin)
3 dl creme fraiche (34%)
150 g fetaost
2 msk olivolja till stekning

1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen tillsammans med paprika, rödlök, spenat, tomat och vitlök tills kycklingen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver, hönsbuljongtärningen och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och låt puttra ihop medans du blandar väl. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och blanda ner i kycklingröran.
6. Lägg kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader och sänk sedan direkt värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 30 minuter.
8. Låt pajen svalna och stabilisera sig något innan servering ca 10 minuter. Servera tillsammans med en sallad.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pasta med Kyckling & Spenat i Pepparsås

Av Joanna den 02 September 2013
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: Cantadou 4 peppar, krämig pasta, kyckling, pasta,
 
 
 
För några månader sedan fick jag testa på Cantadous olika färskostar i matlagningen och jag hade då även en liten tävling där jag lottade ut Cantadouostar. Sedan dess så har jag använt deras ostar lite då och då i min matlagning och nu senast i veckan. Min absoluta favorit bland färskostarna är 4 peppar som är god till det mesta.
 
Nu i veckan så lagade jag en enkel och god kycklingpasta med 4 peppar som smaksättning i såsen.
Med färskost i såsen så blir pastan sådär extra krämigt god.
 
Philadelphiaost är också något som alltid finns i min kyl.
Den är verkligen användbar och jag både bakar och lagar mat med den.
 
Brukar ni använda mycket färskost i matlagning och bakning?
 
 
 
Recept
ca 6 portioner
 
500 g barilla penne pasta
 
400g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 röda paprikor
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 näve spenat (färsk babyspenat eller frusen bladspenat)
1 burk Cantadou 4 peppar
1 hönsbuljongtärning
½ dl vitt vin (t ex matlagningsvin)
4 dl matgrädde
1 dl riven parmesan ( t ex zeta 22 mån)
1 krm salt
2 tsk svartpeppar (gärna grovmalen)
ca 2 msk olivolja + margarin/smör till stekning
 
 
Gör så här:
1. Skär kycklingen i mindre bitar och hacka purjolök, paprika och spenat. Lägg alltihop i en gryta eller djupare stekpanna och pressa ner vitlöken. I med olivolja och lite margarin/smör och fräs tills kycklingen är helt genomstekt.
2. Häll i vitt vin och hönsbljongtärningen och blanda runt tills tärningen lösts upp helt.
3. Rör ner cantadouosten och rör om tills den har smält till en krämig sås. Salta och peppra.
4. Häll i grädden.
5. Sedan river du och rör ner parmesanen och låter det hela puttra ihop i några minuter.
6. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll av vattnet. Rör ner pastan i såsen och låt puttra i ca 2 min medans du vänder runt pastan i såsen.
7. Servera direkt.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnaren av produktpaketet från Mutti!

Av Joanna den 02 September 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Mutti, tävling,
 
 
 
Då var det äntligen dags att berätta för er vem vinnaren av det fina produktpaketet från Mutti blev.
 
Som vanligt kom det in en massa fina tips och förslag och även en massa goda recept på maträtter med krossade tomater. Men som vanligt så är det bara en som kan vinna tyvärr och den här gången så blev det:
 
Jenny
 
som tipsade om sin goda tomatsås med ugnsgrillad lök och paprika, ägg och parmesan. Tomatsåsen serveras tillsammans med spaghetti. För en pastaälskare som mig så låter det här hur gott som helst!
 
Grattis Jenny!
 
 
Här kan ni läsa Jennys tips:
Sedan jag var tonåring har spagetti med tomatsås varit min "go-to dish".
Här är en som min vän som varit mycket i Italien har inspirerat: ungsgrilla olika lökar (vitlök, rödlök, charlottenlök) och paprika, "vanlig" eller spets.
Värm lite olja och smör, i med en massa goda färska örter så oljan tar smak. sedan i med de söta, goda lökarna och paprikorna och krossade tomater. salta och peppra och tillsätt mer öter om det behövs.
Riv parmesan och blanda med ägggula.
Koka spagetti.
Spara lite av pastavattnet och blanda ner parmesan- och äggblandningen så att det blir en härlig, krämig sås.
Blanda ner tomatsåsen.
Servera med mer riven parmesan och caprese.
Mmmmm! :)
 
 

Mat och Dryck Besökstoppen