Pulled Beef med hemmagjord BBQ-sås & Coleslaw

Av Joanna den 26 November 2013
Postat i:Kötträtter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: acreto, coleslaw, crock pot, hemmagjord bbq-sås, pulled beef,
 
 
 
 
 
För ett tag sedan så fick jag en crock-pot i present.
För er som inte vet vad en crockpot är så är det en maskin som långsamt värmer en stengodsgryta och lagar maten långsamt, långsamt.
Det fina med den är att man kan laga en hel del grytor och annat utan att behöva passa vid spisen. Man ställer bara i Crock-Potten på en tid och lägger i ingredienserna och går och gör annat under tiden.
 
När vi var i USA i somras så åt jag pulled pork för första gången och tyckte att det var riktigt gott. Sedan dess har det funnits på min att göra lista men bara inte blivit av.
 
Nu när jag hade fått en crock pot så passade det ju utmärkt att testa på att göra det själv.
Nu blev det inte pulled pork som jag lagade utan istället pulled beef.
Kan nog inte riktigt bestämma mig för vilken av dem som är godast faktiskt.
 
 
BBQ-såsen lagade jag kvällen innan och ställde i kylen över natten. På morgonen så lade jag min köttbit i crock- potten och hällde över BBQ-såsen och ställde in värme och tid och sedan var det bara att göra annat.
När det pingade ett antal timmar senare så var det bara att "dra" det möra köttet till strimlor och sedan röra ihop med BBQ-såsen som ligger kvar i botten och låta det kok i ytterligare en timme.
 
Under den timmen har man tid att göra lite klyftpotatis och coleslaw som tillbehör.
Brödet bakade jag inte själv utan det är en jättegod surdegsfralla som jag köpt på ica.
 
I receptet kommer jag skriva hur du gör den här rätten i crock-pot och i ugn!
Så man kan göra den här även om man inte har en crock-pot.
 
 
 
 
 
 
Recept
ca 6 portioner
 
6 st bröd 
 
BBQ-såsen
 
1 liten gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
4 msk råsocker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk chipotlepaste
3 dl ketchup
1 dl heinz chilisås
1 tsk liquid smoke
5 droppar worchestershiresås
1 krm cayennepeppar
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikakrydda
 
Gör så här:
1. Finhacka lök och pressa vitlöken och lägg i en kastrull tillsammans med sambal oelek och olivoljan. Fräs tills löken blivit mjuk men utan att den får färg.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. Rör om mycket väl och låt puttra i 20 minuter. Rör om då och då.
3. Mixa såsen med en stavmixer eller i mixer.
 
 
 
Pulled Beef
ca 1,2 kg nötbog
4 dl bbq-sås
 
Gör så här:
Crockpot:
1. Lägg köttet i mitten av crock-potten och häll över såsen. Ställ in crock-potten på "low" och timern på 8 h. Sätt på locket och njut av dagen! :)
2. När timern piper så ta två gafflar och dra isär köttet till tunna stimlor. Rör sedan samman köttet med såsen som ligger i botten på crock-potten och sätt timern på 1h till.
Ugn:
1. Lägg köttet i mitten av en ugnsfast form och häll över såsen. Täck köttet med ett bakplåtspapper (kolla in hur hos kryddburken.se) Sätt in i ugnen på 100 grader i 8 h.
2. Ta ut köttet ur ugnen och använd två gafflar och dra isär köttet till tunna stimlor. Rör sedan samman köttet med såsen som ligger i botten på formen och sätt in i ugnen 1h till.
 
 
 
Coleslaw

½ mellanstort vitkålshuvud
2 ganska stora morötter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche/grekisk/turkisk yoghurt
½ dl majonnäs
½ tsk dijonsenap
2 tsk socker
salt
vitpeppar
svartpeppar

Gör så här:
1. Riv morötterna grovt och strimla vitkålen riktigt tunt.
2. Hacka löken riktigt fin och pressa vitlöken.
3. Blanda sedan alla ingredienser i en stor skål då allt måste vändas och blandas riktigt väl.Det bästa sättet att blanda det hela är faktiskt att använda händerna.
4. Jag har inte skrivit hur mycket kryddor då det är en smaksak. Krydda lite och smaka och krydda sedan eventuellt lite mer.
 
 
 
Klyftpotatis
 
ca 10 mjöliga potatisar med skalet kvar
1 krm Salt
 ½ tsk Svartpeppar
2 krm Vitpeppar
½ tsk Paprikakrydda
1 vitlöksklyfta
ca 2-3 msk Olivolja
 
Gör så här:
1.Tvätta potatisen ordentligt. Skär i klyftor med skalet kvar.
2. Bland samman olivolja, pressad vitlök och kryddorna i en ugnsfast form. Blanda till sist ner potatisklyftorna och blanda runt tills alla bitar fått olja/kryddor på sig.
3. Sätt in i ugnen på 250 grader i ca 35- 40 minuter. Rör om då och då.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnaren av en NESCAFÉ Dolce Gusto Mini Me

Av Joanna den 25 November 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: tävling, vinnare,
 
 
 
Då var det äntligen dags att få presentera vinnaren av en Dolce Gusto Mini Me.
 
Ni var många som deltog i denna fina tävlingen i samarbete med NESCAFÈ Dolce Gusto och det har varit jättekul att läsa igenom alla era motiveringar.
 
En stod ut lite från resten och kändes äkta och behövande och det var Lina Eckerströms motivering:
"Ja varför ska jag ha en otroliga turen att vinna? Har precis fått mitt andra barn och många sömnlösa nätter kräver mycket kaffe. Att bara kunna sätta in en kapsel och trycka på en knapp hade passat mej perfekt trötta morgonar med en nyfödd bebis & en helvild 2,5-åring.
Hoppas kan man ju alltid :) Hade blivit en fin förskotts-julklapp till mej själv"
 
Jag hoppas att dina mornar blir lite enklare nu Lina med en alldeles egen Dolce Gusto Mini Me.
 
 
Tack alla ni som deltog i tävlingen och var gärna med och tävla i jultävlingen som pågår just nu för ännu en chans till fantastiska julklappar!

Tävling i samarbete med Fikamera.se

Av Joanna den 22 November 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: fikamera.se, sju sorters julkakor, tävling,
 
 
 
 
 
Då var det äntligen dags för tävlingen i samarbete med Fikamera.se.
Det blir en lite julig tävling där priset är en bok av Cecilia Vikbladh- Sju Sorters Julkakor och en jättefin bakskål  med hällpip från Ib Laursen.
En helt underbar bok så här inför jul med recept och inspiration till julens godsaker och en bakskål till att baka dem i.
 
För att vara med och tävla om den här fina boken + bakskålen så finns det två saker som jag skulle vilja att du gör:
1. Gå in på fikamera.se och kolla runt bland alla fina saker.
2. Länka i en kommentar till det här inlägget vad du tycker är en riktigt bra julklapp och berätta gärna varför just du vill vinna boken och bakskålen.
 
Tävlingen pågår fram till Första Advent Söndagen den 1 December kl 23.59

Tävlingen är nu avslutad och vinnaren presenteras inom kort.
 
 
Gilla gärna även FikaMera & by blondie på facebook
 
 
 
Vinnaren av boken och skålen från Fikamera.se blev Thea!
Grattis!
Jag hoppas att boken inspirerar ditt bakande och att skålen hjälper dig på vägen till ditt mål!
 
"Jag skulle vilja vinna boken och skålen eftersom jag älskar att baka och planerar att i framtiden skriva en egen kokbok. Till julen tycker jag dessutom det är extra viktigt att baka och umgås med familjen. Med en ny julkokbok skulle det bli extra roligt att baka och jag skulle få möjlighet att skämma bort min älskade familj lite extra!"
 

Tävla nu

Av Joanna den 20 November 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: NESCAFÈ Dolce Gusto, fikamera.se, tävling,
 
 
 
Ni glömmer väl inte att delta i tävlingen som jag har i samarbete med NESCAFÉ Dolce Gusto där en av er kommer att vinna en Dolce Gusto Mini Me?
Perfekt julklapp till dig själv eller någon som du tycker om.
Tävlingen avslutas nu på fredag. Så passa på att delta nu!
 
Klicka HÄR för att komma till tävlingen eller klicka på bilden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På fredag börjar ännu en rolig tävling i samarbete med Fikamera.se men innan dess behöver vi er hjälp med att välja ut vad vinsten i tävlingen ska vara.
Så passa på att vara med och påverka redan nu!
 
Klicka HÄR för att komma inlägget eller klicka på bilden.
 
 
 
 
 

Kycklingpasta med Philadelphiaost & Spenat

Av Joanna den 12 November 2013
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: krämig pasta, kycklingpasta, pasta, spenat,
 
 
 
Även om det är kul att experimentara med ny mat och mer avancerade rätter så återkommer jag ändå gång på gång till min älskade pasta. Det är ju så enkelt och gott och gå oftast väldigt snabbt att göra.
Det är lite av vår snabbmat här hemma.
 
När fantasin tryter, orken eller tiden så finns det alltid någon enkel pastarätt som alltid blir en succé på middagsbordet. Det är ju dessutom ruskigt enkelt att göra till många och serverar man tillsammans med något gott bröd och en krispig sallad så blir det lite extra lyxigt.
 
Den här pastan är enkel men man får ha lite framförhållning eftersom kycklingen måste ju tinas först. Annars är den verkligen superenkel. Philadelphiaosten gör den här rätten extra krämig och god.
 
 
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner
500 g  (½ pkt) spaghetti (jag använder alltid barillas)
 
350 g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 stora nävar babyspenat
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 msk flytande margarin
2 msk olivolja
½ dl vitt vin ( t ex matlagningsvin)
100 g philadelphiaost
4 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesan
1 hönsbuljongtärning
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
 

Gör så här:

1. Skär kycklingen i mindre bitar och pressa vitlöken, hacka löken och lägg i en gryta tillsammans med margarinet och olivoljan.
2. Fräs några minuter tills löken har blivit lite mjuk och kcklingenär helt genomstekt.
3. Rör ner philadelphiaosten och rör tills den smält helt.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ihop i några minuter.
5. Under tiden du gör såsen så koka även pastan efter vad det står på förpackningen.
6. Häll av vattnet från pastan och häll i pastan i såsen. Låt koka ihop i ca 1 minut så pastan blir krämig.
7. Servera med ett gott bröd till.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Var med och bestäm priset i Tävlingen i samarbete med Fikamera.se

Av Joanna den 10 November 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: fikamera.se, tävlingar,
 
 
 
Nu kommer här ännu en liten rolig tävling.
Eller ja, tävlingen kommer att dyka upp här i bloggen den 22 November och kommer att vara i samarbete med Fikamera.se men innan dess så behöver vi er hjälp med att välja ut vad priset i tävlingen ska vara!
Det är så svårt att välja en sak att tävla ut så vi överlåter det helt enkelt på er.
 
Det får vara precis vad som helst i webshoppen förutom Ankarsrum assistenterna.
 
Gör så här:
1. Gå in på Fikamera.se och kika runt bland allt fint hon har där inne.
2. Välj en sak som ni vill se som pris i tävlingen och länka till den saken i en kommentar till det här inlägget.
 
Den produkt som fått mest länkningar kommer vi att tävla ut i tävlingen som börjar den 22 November!
 
 

Tävling i samarbete med NESCAFÉ Dolce Gusto

Av Joanna den 08 November 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Mini Me, NESCAFÈ Dolce Gusto, tävling,
 

 
 
Då var det dags att värma upp den kalla och regniga hösten med en värmande tävling i samarbete med NESCAFÉ Dolce Gusto!
 
Det otroligt fina priset i den här tävlingen är inget mindre än deras allra minsta kapselmaskin Mini Me som passar utmärkt i alla kök.
Även de minsta köken kan nu få plats för en snygg kapselmaskin som gör en massa olika varma och kalla drycker, inte bara kaffe.
Med ett tryck på upp till 15 bar och en 0,8 liters vattenbehållare.
Det finns en massa olika kapslar till den här lilla maskinen och vill du ta dig en titt så ser du alla varianterna HÄR.
En av er där ute kommer att bli den lyckliga vinnaren som kan njuta av varma drycker i höstmörkret med en alldeles egen Dolce Gusto Mini Me (värde 999:-)
 
 
För att delta i tävlingen så ska du svara på dessa 3 frågorna i en kommentar till det här inlägget:
1. Vart kan man köpa Dolce Gusto Mini Me? Nämn minst 3 ställen. (Tjuvkika här)
2. Vilken av kapslarna tror du hade blivit din favorit? (Kolla in dem alla här)
3. Varför ska just du vinna en Dolce Gusto Mini Me?
 
 
Tävlingen pågår fram till Fredagen den 22 November kl 23.59
 

Tävlingen är nu avslutad!
Tack för alla bidrag. Vinnaren kommer att presenteras inom kort.
 
 
Gilla gärna by blondie och Dolce Gusto på facebook!

Banankaka med Päron & Kanel

Av Joanna den 06 November 2013
Postat i:Mjuka kakor
Tags: banankaka, kanel, päron,
 
 
 
 
Ibland är det de enkla fikabröden som är de godaste. Man behöver inte svänga ihop en massa avancerade tårtor och cupcakes för att det ska bli en mysig fika.
Ibland räcker det med ett par övermogna (läs bruna) bananer från köksbänken, ett par smaskiga päron och lite annat smått och gott från skafferiet och så självklart gott sällskap för den mest lyckade fikan.
 
Banankaka görs det här hemma ibland men den har aldrig fastnat på bild förrän nu. Detta är min lilla pimpade variant med päron och kanel. Vill du skippa det så går det bra men gör du utan päronen så räcker det med 30 minuter i ugnen.
 
 
 
Recept
1 brödform (limpa)
 
2 bananer (gärna övermogna)
1 ägg
1 ½ dl socker
50 smält smör (gärna lite svalnat)
4 msk grädde
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 ½ msk vaniljsocker
2 msk hackad mandel
2 päron
½ tsk kanel
 
lite smör och ströbröd till formen
 
Gör så här:
1. Mosa bananerna. Rör sedn ihop bananerna tillsammans med sockret.
2. Blanda mjöl, bikarbonat,bakpulver, hackad mandel och vaniljsocker separat.
3. Tillsätt smör, ägg, grädde och mjölblandningen till bananerna och vispa ihop.
4. Häll smeten i en smord och bröad form.
5 Skär päronen i skivor och tryck ner i smeten och strö sedan över kanelen.
6. Sätt in i ugnen på 220 grader i 40- 50 minuter. Kolla kakan efter 40 minuter är den fortfarande lös i mitten så låt vara inne i 10 minuter till.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Färsbiffar med Fetaost & Rosmarin

Av Joanna den 01 November 2013
Postat i:Köttfärsrätter
Tags: fetaost, fetaostbiffar, färsbiffar, rosmarin,
 
Hur har ni det där ute i höstrusket?
Här hemma har jag haft fullt upp med min utbildning till nagelterapeut, vanliga jobbet och alla vardagsbestyr. Jag har ju lagat en hel del mat men det har blivit ganska mycket matlagning med maträtter om jag redan delat med mig av till er så det har tyvärr inte blivit så mycket aktivitet från min sida här inne.
Men ska försöka knåpa ihop lite goda höstgrytor, soppor och framför allt goda desserter som kan ljusa upp höstmörkret litegrann snart.
 
 
Enkla och goda färsbiffar tycker jag passar till de flesta tillfällen. Både som vardagsmat, helgmat och festmat. Allt beror bara på vad du pimpar dem med.
 
I dessa godbitarna har jag blandat i fetaost och rosmarin och de passar jättebra tillsammans med antingen klyftpotatis, pressad potatis eller, kokt ris.
Om man ska äta dem tillsammans med ris så tycker jag att det blir godast med ett smakrikt ris som t ex basmatiris. Och glöm inte att göra en stor och god sallad till.
 
Är man inte så många i familjen så passar ju överblivna biffar perfekt i matlådan.
 
Just rosmarin tycker jag har en lite höstigare smak på något sätt så den kommer nog komma förekomma i mina maträtter en hel del i höst.

 
Recept
4 portioner
 
Biffarna
400 g nötfärs
1 ägg
1 stor gul lök
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikakrydda
1 tsk kalvfond
2 msk matgrädde
1-2 vitlöksklyftor
1 kvist rosmarin
150 g fetaost
3/4-1 dl ströbröd
 
2 msk Smör/margarin + olivolja till stekning
 
Såsen
1 vitlöksklyfta
1/3 Purjolök
1 dl creme fraiche
10 st hackade cocktail/körsbärstomater
2 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk kalvfond
1 kvist rosmarin finhackad
1 dl rött vin
4 dl matgrädde
1 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 krm salt

Gör så här: 1. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Dra av "bladen" från rosmarinkvisten .
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen, fetaosten och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4 Skär fetaosten i små kuber och blanda sedan ner kuberna i färsen.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
6. Rulla bollar som du sedan plattar till och steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor. Kolla en färsbiff för att se att de är helt genomstekta. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs tomater, vitlök och purjo tills löken har blivit mjuk.
8. Tillsätt resten av ingredienserna, vispa ihop dem och låt puttra i några minuter. Lägg sedan i biffarna i såsen i stekpannan, strö över lite finhackad färsk rosmarin och servera tillsammans med klyftpotatis, pressad potatis eller ris och en god sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen