Knapriga Potatischips - utan tillsatt fett

Av Joanna den 15 Maj 2013
Postat i:Potatisrätter Snacks
Tags: fettfria chips, hemmagjorda, knapriga chips, potatischips,
 
 
 
Jag har faktiskt en liten last (ok, ganska stor last...) som inte direkt har synts till här på bloggen då det är något som jag köper färdigt i affären istället för att göra egna.
Chips!
Jag har väl hela tiden vetat att det går att göra egna men köpechipsen är ju så fruktansvärt goda(!) så den tanken har jag slagit bort varje gång.
 
Det är inte förrän man spanar på kalorierna i dem som man börjar tänka på vad det verkligen är som man stoppar i sig och tanken på hemmagjorda lite nyttigare chips dyker upp.
Nu menar jag verkligen inte att jag kommer sluta köpa chips. Det kommer aldrig någonsin hända. Chips är för gott för att slås ner av något så obetydligt som kalorinnehåll, man får bara äta dem med måtta.
 
 
 
Men som ett litet alternativ till köpechipsen och helt utan tillsatt fett så får ni här ett recept på hur man faktiskt gör egna knapriga ugnsbakade potatischips där du även väljer själv vilken smak de ska få. Jag använde salt, paprikapulver och lökpulver till mina men peppar, vitpeppar, vitlökspulver, torkade örter som dill, timjan, rosmarin och oregano är ju några andra smaker som man kan använda. Det stora plusset är ju även att du vet precis vad de innehåller. Bara potatis och kryddor, inget annat.
 
Detta är tyvärr inget snabbt snacks utan det ska göras dagen innan du tänkt äta dem så du får vara ute i god tid.
Kanske inte riktigt lika goda som köpechips men definitivt ett nyttigare och gott alternativ. Lite som hemmagjorda lantchips.
 
 
Tips:
- Ju tunnare du skivar dem desto godare blir de sedan. Om de är lite tjockare så blir de nästan för knapriga.
- Smaka inte på dem när de precis har kommit ut ur ugnen. De är då fortfarande lite sega innan de torkat ordentligt vilket inte är gott alls.
 - Krydda inte för lite. Mycket faller av när de torkar.
 
 
 
 
Recept
ca 80 g färdiga chips
 
5-6 potatisar (normalstora)
salt
paprikakrydda
lökpulver
 
Gör så här:
1. Vill du ha skalet på så skrubba potatisarna annars så skalar du potatisarna. Jag hade skalet kvar på mina.
2. Skär i så tunna skivor du kan, ju tunnare desto godare blir de sedan. Lättast är att använda en osthyvel eller om du har en mandolin.
3. Lägg skivorna så tätt som du bara kan på ett bakplåtspapper på en plåt. Det blir 2 stycken plåtar. Strö över kryddorna. Strö över ganska mycket för en del trillar av när de torkar.
4. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in båda plåtarna samtidigt. Effektivast är om du använder varmluft som har en jämn spridning i ugnen. Sätt klockan på 15 minuter i taget och när det gått 15 min så vädrar du ut fukten ur ugnen. Sammanlagt så ska dessa vara inne i ca 1 h och 15 minuter. När chipsen har börjat krulla sig så kan du börja röra runt bland dem. Rör varje 15 minuter då du vädrar ut fukten. Du kan även sätta in dem på 115 grader för ett effektivare resultat men då får du röra mer och passa dem så de inte bränner.
5. Känn på chipsen när de är klara i ugnen de ska vara hårda då. Om de inte är det så får du torka dem en stund till i ugnen.
6. När de är klara i ugnen så låter du dem ligga och torka någonstans där det är torrt till dagen efter. Dagen efter är de klara att ätas.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Vad gott det låter! Detta vill jag göra fast med kanske sötpotatis och plasternacka!

Svar: Det går lika bra det :)
Joanna Törnqvist


2013-05-15 @ 15:19:30

Vilket underbart tips! Det tackar jag för. Jag älskar också chips, men kan inte äta dem med lika gott samvete länge efter min operation, men det här var ju ett bra, nyttigt alternativ! :-)


2013-05-15 @ 16:34:42

Det låter underbart gott! Inte visste jag att det gick att göra utan massa fett, det måste testas :)


2013-05-16 @ 07:22:40

You are not alone! Chips är min last också. Jag älskar verkligen chips och hos oss vet min kärlek att han får inget om han inte är snabb! ;-) Jag skrev till och med ett inlägg om det på min blogg. Var chips har för effekt på kroppen. Kolla in skadligheter-kategorin. =) Att göra egna chips låter betydligt nyttigare, men dagens chips är ju så himla goda så jag kommer hålla mig till dom. Men ändå kanske man skulle prova göra egna. Mina absoluta favoriter finns i england Mcoys BBQ Beef eller nå sånt. Super duper goda. =) Ha det gott! kram


2013-05-16 @ 20:24:25

Mums! Skitbra idé! Jag gör ofta ungsbakad potatis på samma sätt fast jag låter dem ju aldrig bli knapriga då jag äter dem till mat (och de är nog lite tjockare). Nästa gång kan jag ju passa på att göra chips också! Tack för tipset!


2013-05-16 @ 20:56:55

Gjorde dessa igår, men vad kan jag ha gjort fel? Mina blev sega och jättetråkiga. KOllade några andra recept på chips och då skulle ugnen vara mycket varmare...

Svar: De måste vara skivade jättetunt och sedan ligga och torka över natten efter de har varit i ugnen. Mina var också sega när de kom ut ur ugnen. Men var bra dagen efter :) Men testa att köra på 115 grader istället men då får du passa dem oftare så de inte bränner. Det kan ju vara lite olika med olika ugnar...Om du har sett andra recept med 150 grader så är de med olja också. Då "friterar" du chipsen i oljan medan dessa ska torkas vilket man gör på lägre grader och längre tid. :)
Joanna Törnqvist

Vad är skillnaden om jag sätter olja på dom eller låter dom torka över natten, vilket blir godast/Liknar mest vanliga chips? :)

Svar: Olja blir ju mest som vanliga chips. Men dessa är kalorisnålare :)
Joanna Törnqvist


2013-12-29 @ 20:09:52

Vad goda de blev!


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen