Tropisk Smoothie - Mjölkfri

Av Joanna den 31 Maj 2013
Postat i:Drycker
Tags: ananas, kiwi, oatly apelsin & mango havredryck, oatly tropisk havregurt, smoothie, vindruvor,
 
 
 
En riktigt varm sommardag så är det ju bara helt underbart gott att sitta på altanen eller balkongen och sippa på en iskall smoothie. Den här Tropiska Smoothien är dessutom helt mjölkfri så den passar de flesta.
 
Här hemma använder vi faktiskt bara laktosfria produkter eftersom mannen är laktosintolerant så alla mina recept går att göra laktosfria. Oatly´s produkter som jag har använt i den här smoothien är ju gjorda på havre istället så de är ju helt mjölkfria så de passar ju dessutom även för de som är mjölkallergiker men ändå vill njuta av en svalkande men ändå lite krämig smoothie.
 
Ni vet att ibland så brukar affärerna sälja kiwi i korg ganska billigt. Det är då man ska passa på att köpa på sig. Sedan skalar man dem och skär dem i bitar, lägger dem i plastpåsar och in i frysen. Detsamma gör jag med annan frukt som t ex vindruvor och banan. Sedan när man är sugen på en smoothie så är det bara att ta fram sin frusna frukt och mixa tillsammans med lite vätska.
 
I den här smoothien så använde jag två olika sorters dryck. En havredryck med smak av apelsin och mango och en havregurt med tropisk smak.
Ihop med frukten så blev det en väldigt god och svalkande Tropisk Smoothie. Vindruvorna och kiwin var frusna men inte ananasen som jag skar upp färsk.
 
Har du inte frusen frukt eller inte orkar vänta på att den ska fysa så kan du lägga i lite is i blendern som krossas när du gör smoothien för att få den läskande kall.
 
 
 
Recept
ca 8 dl smoothie
 
3 dl Oatly Tropisk Havregurt
1 ½ dl Oatly Apelsin & Mango Havredryck
½ ananas (färsk, inte på konserv)
ca 20 st vindruvor (frusna)
3 kiwi (frusna)
(Ev Is om du inte har frusen frukt)
 
Eventuellt lite hallon till garnering
 
Gör så här:
1. Lägg i alla ingredienser i en blender och mixa till en jämn smoothie.
2. Häll upp och servera direkt.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kardemumma-, Banan- & Blåbärskaka med Vit Chokladglasyr

Av Joanna den 30 Maj 2013
Postat i:Mjuka kakor
Tags: banan, blåbär, kardemumma, kardemummakaka, mjuk kaka, vit chokladglasyr,
 
 
 
 
Nu låg de där igen på bänken, de nästan mörkbruna bananerna som av någon mysisk anledning alltid  ligger där tills jag motvilligt slänger dem om bannar mig själv för att jag glömt av dem, igen.
 
Så nu fick det bli ett litet bakverk istället med banan i.
När man bakar med just banan i så tycker iallafall jag att det blir allra bäst när bananen är sådär rikitgt övermogen så den lätt mosar sig i kakan och det går lätt att vispa ihop den med de andra ingredienserna.
 
Banan i kaka är inte bara gott utan det ger även kakan det där lilla extra så den blir sådär perfekt. Ingen torr och tråkig kaka här inte.
Och med lite blåbär och kardemumma i också så blir det en helt underbart god kaka. För att sedan göra den sådär extra, extra god så var jag bara tvungen att ringla över lite vit chokladglasyr också.
 
Den här kakan är inte bara supergod utan den är även väldigt enkel att göra. Gör den i en form med måtten ca 24x24. Rund eller fyrkantig det kvittar.
 
 
 
 
Recept
 
Kakan
 
100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
½ tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 banan (gärna övermogen)
1 msk vaniljsocker
100 g blåbär (frusna eller färska)

Gör så här:
1. Vispa socker, vaniljsocker och ägg till det blir vitt och fluffigt. Mosa bananen och vispa ihop den med äggsmeten.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Häll smeten i en form. Min form är 23X23 cm men ett vanligt mått på formar är ju annars 24x24.
6. Strö över blåbären över kakan. Har du frusna så behöver du inte tina dem först.
7. Sätt in i ugnen på 180 grader i ca 40 minuter.
 
 
Vit chokladglasyr
25 g vit choklad
½ dl mjölk
1 3/4 dl florsocker
 
Gör så här:
1. Lägg chokladen i en liten kastrull tillsammans med mjölken och värm långsamt, det ska inte koka, och rör hela tiden tills chokladen smält. Ta bort kastrullen från värmen.
2. Vispa i florsockret lite i taget. Låt svalna något och häll sedan över kakan.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Växthuset - 10 Maj vs 29 Maj

Av Joanna den 29 Maj 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: basilika, gurka, majs, tomatplantor, växthus, växthusodling,
 
 
Jag tänkte att jag skule visa er vad som har hänt i mitt lilla växthus de senaste veckorna. Plantorna har verkligen satt fart den senaste veckan bara och senast då jag lade upp bilder på dem så var de bara några cm höga.
Vänsterbilderna är tagna 10/5 och högerbilderna är tagna idag 29/5. Så inte ens 3 veckor har gått.
 
Bilderna ovan är på majsplantorna och de är nog de som har växt snabbast. Majsfröna planterade jag dessutom nästan 2 veckor senare än alla andra frön. Så man får nog säga att de har växt bra snabbt.
 
 
 
 
Tomatplantorna har växt rejält och om man stoppar näsan mot bladen så luktar de redan tomat.
 
 
 
 
 
Gurkplantorna har behövt en hel del stötta med uppbindning ihop med grillspett men snart får det bli uppbindning med snören mot taket tror jag minsann. De klarar inte riktigt sin egen vikt och en har tyvärr redan knäckts.
 
 
 
 
 
Basilikan har verkligen växt och det är snart dags för lite omplantering i lite fler krukor tror jag.
 
 
 
 
Chiliplantorna har jag inte lagt upp några bilder på innan. De växer inte riktigt lika snabbt som tomater, gurka och majs s det har inte varit lika kul att fota dem. Det samma gäller paprikaplantorna på bilderna här nedanför. Men lite växer de allt.
 
Fotona på chili och paprika är det bara ca en vecka emellan till skillnad mot de andra som är nästa 3 veckors mellanrum på.
Men även om de inte växer så snabbt så ser man ju ändå skillnad på bara en vecka så de kanske är på gång de med.
 
 
 
 
 
Om du har några tips på skötsel av plantorna eller så, så skriv gärna en liten kommentar med dina råd.
Alla råd och tips mottages tacksamt.

Lövbiffspasta med Chipotle & Rostade Valnötter

Av Joanna den 28 Maj 2013
Postat i:Kötträtter Pasta
Tags: chipotle, chipotlepaste, lövbiff, lövbiffspasta, pasta,
 
 
 
 
Här har ni mig igen med mina eviga pastarätter. Men ni får nog stå ut med dem då det är något som jag lagar så ofta och så fort jag gör någon ny variant som är god så måste jag ju bara dela med mig av receptet till er.
 
Sedan att pasta är så lätt och går snabbt att svänga ihop en vardag gör ju inte det hela sämre. Pasta passar hju dessuto utmärkt att göra om du har tänkt att bjuda många på middag. Lätt att göra mer av utan att det blir krångligare. Serverar man det dessutom med någon god sallad och lite bröd till så har du en hel festmåltid.
 
Den här pastan är gjord med lövbiff som jag har strimlat innan jag har fräst den tillsammans med grönsakerna. Chipotlepaste hittar du i tacohyllan i affären. Sedan har jag rostat lite hackade valnötskärnor som jag sedan strött över den färdiga pastan innan servering.
 
Pastan som jag har använt är en sort som jag inte har testat innan (Zeta Casa Di Luca Mezze Maniche) men jag tycker inte att den rikitgt höll vad den lovade utan tappade ormen och blev ganska trist.
 
Nästa gång blir det barillas pasta som vanligt. Det är den pastasort som jag tycker behåller formen bra och blir lagom "al dente". Att den sedan inte blir "mosig" även om den står till dagen efter är ju ännu bättre.
Passar perfekt till matlådan.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
400 g Pasta
350 g lövbiff
1 paprika (t ex ½ gul och ½ röd)
1/4 purjolök
1 näve babyspenat (ca 30 g)
1 liten röd lök
1 chili
2 tsk chipotlepaste (santa maria)
2 tsk tomatpuré
1 tsk kalvfond
100 g philadelphiaost
½ dl rött vin (t ex matlagningsvin)
4 dl grädde
½ dl riven parmesan
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
Lite hackad timjan (eller annan färsk ört)
2 msk olivolja + margarin till stekning
 
ca 100 g valnötskärnor
 
Gör så här:
1. Börja med att först hacka och sedan rosta valnötterna lite lätt i en het och torr stekpanna. Rosta dem tills de får lite färg och rör om hela tiden.
2. Hacka och strimla grönsakerna och lövbiffen och pressa vitlöken i en gryta eller djup stekpanna och fräs dem i olivolja + lite margarin tills lök och purjo är mjukt och lövbiffen är genomstekt.
2. Rör ner tomatpuré och chipotlepaste och fräs i nån minut medans du rör om. Krydda med salt och svartpeppar. Hacka timjan och rör ner den också.
3. Rör ner philadelphiaosten och rör om tills den har smält helt. Häll sedan i grädden, rött vin och kalvfond och låt såsen puttra ihop i några minuter. Riv parmesan och rör ner den. Rör tills parmesanen smält.
4. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll sedan av vattnet och vänd ner pastan i såsen och rör om i någon minut medans det puttrar ihop.
5. Strö över de rostade valnötterna + lite hackad timjan och servera direkt.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Saftiga Kanelbullar

Av Joanna den 26 Maj 2013
Postat i:Bullar
Tags: kanelbullar, saftiga kanelbullar, vetemjöl special, vit sirap,
 
 
 
Grattis på mors dag Mamma!
Och Grattis Svärmor!
Och Grattis till alla andra mammor därute också.
 
 
 
Kanelbullar, finns det något bakverk som påminner så mycket om ens barndom som just kanelbullar?
När man fick vara med och baka dem tillsammans med mamma.  Lillbrorsan åt deg som säkert många av er också har gjort men själv kan jag aldrig komma ihåg att jag gillat just degätandet. De färdiga bullarna tycker jag är så mycket godare.
 
Mannen min däremot står som en hök över bulldegen när det bakas här hemma och propsar på att få alla kantbitarna.
Är ni fler där ute som har det så eller äter ni upp degen själva?
 
Ibland tycker jag att kanelbullar kan bli lite torra och tråkiga så inför detta bullbaket så researchade jag så mycket jag kunde om hur man får just saftiga bullar och gärna även så luftiga som möjlig.
 
Det som jag kom fram till efter ett väldans googlande och jämförande av olika recept med mitt egna så kom jag fram till det här, testade det och resultatet blev grymt.
 
Så här kommer nu bästa tipsen för saftiga, luftiga kanelbullar:
 
* Byt ut sockret i degen mot vit sirap
* Vetemjöl Special istället för vanligt vetemjöl
* Rumsvarmt margarin i degen istället för smält smör
* Knåda degen ordentligt (ca 10 minuter i  t ex en kitchen aid eller så länge du orkar för hand)
 
 
 
 
Recept
ca 40 st bullar
Deg
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 tsk bourboun äkta vaniljpulver/ 2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vit sirap
ca 15 dl (820 g) Vetemjöl Special
125 g rumsvarmt smör/margarin
½ tsk salt
 
Fyllning
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 ½ msk kanel
½ tsk bourboun äkta vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
 
Topping
1 ägg
pärlsocker efter tycke
 
Bullformar
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kardemumma och vaniljpulver till fingervarmt (37 grader).
3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts upp helt. Häll sedan över resten av mjölken och sirapen och blanda.
4. Rör ner det mesta av mjölet (ca 13 dl) och saltet och blanda. Resten av mjölet använder du när degen har jäst en gång. Har du köksmaskin så börja knåda degen i maskinen här. På låg hastighet. Klicka sedan ner smöret/margarinet medans du fortsätter att knåda degen på låg hastighet. Kör maskinen i ca 10 minuter. När degen är färdigknådad så ska den fortfarade vara ganska lös. Har du ingen köksmaskin så får du klicka i smöret/margarinet och knåda degen för hand så länge du bara orkar.
5. Jäs degen under bakduk till lite mer än dubbel storlek. Det tar ca 40 minuter.
6. Under tiden som degen jäser så gör du fyllningen. Blanda ihop rumsvarmt smör/margarin tillsammans med socker, kanel och vaniljpulver i en bunke. Lättast är att blanda ihop det med hjälp av elvispen och då kör du på lägsta hastigheten tills allt är ordentligt blandat.
7. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda ihop med lite mjöl lite lätt. Dela degen sedan i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor.
8. Bred fyllningen jämnt över plattorna och rulla sedan ihop dem. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg varje skiva i en bullform på en bakplåt. Täck över plåtarna med bakdukar och jäs i ca 30 minuter.
9. Värm ugnen till 250 grader.
10. När bullskivorna jäst klart så vispa upp ett ägg och pensla varje skiva med ägg och strö sedan över lite pärlsocker.
11. Sätt in i ugnen i ca 8 minuter. Jag satte klockan på 7 minuter och passade dem sedan noga och tog ut dem när jag tyckte att de hade perfekt färg.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävla om en Etelvina (smart påsförvaring)

Av Joanna den 26 Maj 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Etelvina, koalaplan.com, påsförvarare, tävling, vinnare,
 
 
 
 
 
Då var det dags för ännu en liten tävling och den här gången så är det i samarbete med Koalaplan.com, en webshop där du kan hitta en massa roliga och annorlunda saker, bland annat till köket, som passar perfekt till presenter och sånt.
 
I den här tävlingen så tänkte vi tävla ut en Etelvina. Och vad är då en Etelvina? Jo, det är en smart liten förvaring för plastpåsarna i köket i form av en höna som dessutom är så fin att den kan hänga framme!
 
Priset i tävlingen är en Etelvina i valfri färg (det finns en hel del varianter!) och för att delta så behöver du endast göra detta:
1. Gå in på koalaplan.com och kolla in de olika Etelvinorna och länka till den du gillar bäst i en kommentar till det här inlägget. Skriv också varför just den skulle passa in hemma hos dig eller hos någon annan (om du vill ge bort den som present).
 
KLICKA HÄR för att spana in Etelvinorna.
 
 
Tävlingen pågår fram till Söndagen den 2:e Juni kl. 23.59.
 
Lycka till!
 

Tävlingen är avslutad och vinnare blev Hannah! Grattis!
Hoppas att ni får lite mer plats i ert lilla kök nu :)
Jag har mailat dig.

Gilla gärna även Koalaplan och by blondie på facebook

Trädgårdslandet

Av Joanna den 25 Maj 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: odla, stenläggning, trädgårdsland,
 
 
 
 
Nu är det äntligen färdigt vårt lilla trädgårdsland. Det har gått några veckor där vi inte kunnat bygga det på grund av regnskurar på dagarna vilket förhindrat stenläggningen. Men nu så är det gjort. Efter ett antal vändor med släpet för att köpa sten, grus och jord. Två karlar med trötta ryggar efter grävande, grusande och bärande av sten. Lite planterande och vattnande.
Dagen avslutades med en välbehövlig grillning och sedan sjönk vi trötta ner i soffan.
Tack till Jan och Mamma för ert jobb och er tid!
 
 
 
Nu ser det lite mer ordnat ut i vår trädgård och det är skönt att den där "jordhögen" som vi glott på i ett år äntligen blivit något av.
 
 
 
 
 
 
Så här kul såg det ut där innan. Efter att ha sågat ner en gigantisk thuja som täckte det mesta så såg det lite trist ut. Hela vintern har vi gått och tänkt på att till våren så ska vi göra något fint där.
Och nu är det äntligen färdigt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Rabarberna fanns där innan tillsammans med två olika sorters buskar med Amerikanska blåbär och nu har vi även planterat in en hel del jordgubbsplantor.
Vi gick nog loss lite väl mycket på jordgubbsplantorna så halva landet blev till slut jordgubbar. Men jordgubbar är ju så gott!
 
Sedan fick det bli morötter, rödbetor, två sorters sallad, spenat och purjolök som vi fick i redan söta små plantor av en snäll Jan som även bidragit med landets stora fina gräslöksplanta.
Jag planterade även ut rosmarin och dill som jag hittills haft i växthuset.
 
Så nu är det bara att rensa ogräs, vattna och  vänta och se om det växer upp något gott ur landet.

Enchiladas med Köttfärs & Majs

Av Joanna den 24 Maj 2013
Postat i:Köttfärsrätter Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags: enchiladas, köttfärs, majs, salsa, tacosås, tortillabröd,
 
 
 
Olika former av tacos brukar de flesta gilla och så även här hemma. För att variera oss lite så försöker jag komma på nya varianter som man kan varva med de "vanliga" tacosen.
Den här varianten är dock ingen ny här hemma utan den har jag gjort många, många gånger genom åren.
 
Det här är min mans absoluta favoriträtt (förutom pannkakor...) och ifall jag frågar honom vad han vill ha till middag så är det alltid denna rätt som han önskar (och pannkakor...). Varje gång. Såpass poppis är den här rätten här hemma iallafall.
 
Det här är en enkel variant av tacos där du rullar in köttfärsen i tortillabröd och lägger i en ugnsform, på med salsa, ost och oregano och in i ugnen i några minuter. I köttfärsen så brukar vi även blanda i majs, men annat som är gott i är: lite hackad paprika och bönor av något slag (t ex kidneybönor eller svarta bönor).
 
Servera tillsammans med en god sallad och en klick creme fraiche.
 
 
 
 
 
 
 
Recept
8 st rullar
 
1 paket Santa Maria Soft Tortilla Medium (8st bröd)
1 burk Santa Maria Tacosås
2 dl riven tacoost (jag brukar ha ica´s)
Oregano (färsk är godast men torkad är gott det med)
 
400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk tacokrydda ( jag använde "hot")
lite oregano (gärna färsk med torkad går bra det med)
2 msk vatten
1 liten burk majs (t ex green giant)
1 msk olivolja till stekning
 
Tillbehör:
Sallad (t ex sallad, tomat, gurka, paprika, majs)
Creme fraiche
 
Gör så här:
1. Hacka löken och pressa vitlök och stek sedan lök, vitlök och köttfärs tillsammans i olivolja tills köttfärsen är helt genomstekt.
2. I med tomatpuré och sambal och fräs lite.
3. Blanda i tacokrydda och oregano och fräs lite till.
4. Blanda i vattnet och majsen och fräs lite igen.
5. Lägg en stor sked köttfärs på ett tortillabrd och rulla ihop till en rulle. Lägg rullen i en ugnsfast form. Upprepa med alla bröden.
6. När alla bröden är rullade så ta och stryk över lite tacosås på toppen av varje bröd. Strö sedan riven ost över det hela och lite oregano på toppen och sedan sätter du in hela formen i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter eller tills osten smält helt.
7. Servera tillsammans med en sallad och en klick creme fraiche.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pasta Carbonara

Av Joanna den 22 Maj 2013
Postat i:Pasta
Tags: parmesan, pasta, pasta carbonara,
 
 
 
Här hemma älskar vi pasta som ni nog redan märkt och där även Pasta Carbonara. Däremot så är vi inte särskilt förtjusta i bacon som det egentligen ska vara i så vi brukar istället använda oss av rökt skinka i carbonaran istället. Mycket godare enligt oss iallafall.

Detta är min egen lilla variant på Pasta Carbonara som har hamnat någonstans mitt emellan Pasta Carbonara och Pasta Alfredo med en liten touch av vitt vin och ärtor också.
 
Vad den nu än heter eller borde kallas så är det en väldigt god pasta iallafall.
Snabb och enkel att göra och den är lika uppskattad en vardag som den är en helg.
 
Servera tillsammans med något gott bröd och har du färska kryddor hemma av något slag så är det gott att hacka lite timjan, oregano eller basilika över.
 
 
 
 
 
 
 
 

Recept
ca 5-6 portioner


500 g tagliatelle

1 pkt / 200g Rökt Skinka (pålägg)
1  gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl frusna ärtor
5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
1 dl riven parmesan
1 dl vitt vin / vitt matlagningsvin
1 ägg
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm salt
Olivolja + smör/margarin till stekning


Gör så här:
1. Fräs skinka, lök och vitlök tills löken är mjuk.
2. Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, vitt vin, parmesan, salt och svartpeppar i en separat skål.
3. Häll i gräddblandningen i grytan med skinkan. Tillsätt hönsbuljongtärningen och ärtorna och låt koka i några minuter.
3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet.
4. Häll i den avrunna pastan i såsen och koka ihop i någon minut.
5. Servera genast och gärna tillsammans med lite bröd eller knäckebröd.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnarna av GB Glace glassiga utlottning!

Av Joanna den 21 Maj 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: GB glace, glasskampen, utlottning,
 
 
 
Så då var det äntligen dags att presentera vinnarna i GB glace tävling där två stycken vinnare kommer få hem glasscheckar till ett värde av 250 kr var!
 
Ni var en hel del som var med och tävlade och jag hoppas att ni även passade på att vara med i GB Glace tävling Hela Sverihges Glasskamp där ni och er stad tävlar om en stor glassutdelning? Om inte så har ni fortfarande chansen att vara med i deras tävling.
Gå in och rösta nu! Tävlingen pågår fram till 6 Juni.
Klicka på bilden ovan för att komma till deras tävling!
 
 
 
Så till vinnarna av min lilla tävling då och glasscheckar till ett värde av 250 kr var. Det blev:

Linda H (Borås)
Sara (Ängelholm)
 
Grattis!
 
Jag har mailat er på mailen som ni angav.

Chokladcupcakes med Kanelkolagrädde

Av Joanna den 19 Maj 2013
Postat i:Cupcakes
Tags: chokladcupcakes, chokladmuffins, kanelkola, kanelkolagrädde, kolagrädde,
 
 
 
Choklad, kolasås och grädde. Det kan bara inte bli fel.
När man sedan tillsätter en gnutta kanel till det hela, ja då blir det bara helt otroligt gott.
 
En fluffig, mjuk chokladmuffins som grund och sedan toppad med grädde blandat med en riktigt god kanelkolasås. Det är svårt att beskriva hur gott det här faktiskt är så istället så tycker jag att ni ska testa att baka det här och sedan så vet ni vad jag försöker säga.
 
Dessa är lätta att göra även om det i receptet ser ut som många moment så är det inte det. Det är bara jag som har delat upp det hela i recepten.
 
Muffinsen bakar du först för de ska ju ändå kallna innan du spritsar på grädden. När de är inne i ugnen så gör du kolasåsen som bara är att röra ihop ingredienserna och koka ihop. Superlätt!
Sedan vispar du grädden medan kolasåsen svalnar något och sedan blandar du i kolasås i grädden, spritsar på det hela på muffinsen och granerar med lite hackad choklad och kolasås. Inte så svårt va?
 
Den här underbara kolasåsen passar inte bara till att blanda i grädden och ha på cupcakes utan den är även supergod att ringla över vaniljglassen så här på sommaren.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
 
Chokladmuffins
12 muffins

100 g smör/margarin
2 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Vispa farinsocker, socker och ägg till det är lite fluffigt.
2. Smält smöret och blanda i chokladen och rör tills chokladen smält helt..
3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
6. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Känn eftermed en sticka eller tandpetare om de är färdiga inuti.
 
 
 
 
 
Kanelkolasås
Till 12 cupcakes
 
1 dl socker
1 dl grädde
1 dl sirap
½ krm kanel
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Blanda socker, sirap, grädde, vaniljsocker och kanel i en kastrull och koka upp. Koka på låg-medelvärme i 8 minuter och låt sedan svalna av något.
 
Kanelkolagrädde
Till 12 cupcakes
 
4 dl grädde
Kanelkolasås
 
25 g choklad att hacka till garnering
 
Gör så här:
1. Vispa 4 dl grädde ganska hårt och rör sedan ner 2/3 av kolasåsen däri. (Spara lite sås till att ringla över cupcaksen som garnering tillsammans med eventuellt lite hackad choklad.)
2. Spritsa på grädden på chokladmuffinsen och ringla lite kolasås på och strö över lite hackad choklad.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävlingar - avslutas snart!

Av Joanna den 19 Maj 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: GB glace, blogg.se, fikamera.se, tävlingar,
 
 
 
 
Ni har väl inte missat mina fina tävlingar som pågår just nu?
Två tävlingar är det som avslutas nu i dagarna så ni får passa på att delta redan idag!
 
Ikväll, Söndag, 19/5 kl 21.00 avslutas tävlingen i samarbete med Fikamera.se där du kan vinna en jättesöt, stor och rosa kakburk i vår mors dags-tävling!
KLICKA HÄR för att komma till tävlingen och lämna ditt bidrag! 
Avslutad.
Vinnaren utsedd: Charlotta Hellström!
Grattis! Jag har mailat dig :)
 
 
 
Imorgon, Måndag, 20/5 kl 23.59 avslutas utlottningen av glasscheckar i samarbete med blogg.se och GB glace. Två vinnare vinner 5 st glassckeckar var (5x50 kr= 250 kr glass!). Missa inte att delta!
KLICKA HÄR för att komma till utlottningen och lämna ditt bidrag!
Avslutad.
 
Lycka till!

Pastasallad med kyckling och chilisås

Av Joanna den 18 Maj 2013
Postat i:Bufférätter Kycklingrätter Matiga sallader Såser och tillbehör
Tags: chilisås, grillad kyckling, pastasallad,
 
 
 
 
Det är inte bara varma pastarätter som vi äter här hemma utan det slinker liksom ner det mesta med pasta.
En pastasallad passar ju perfekt att göra så här på somaren när man villha något lite lättare att äta i värmen. Och gör man såsen eller dressingen vid sidan så här så passar den desssutom utmärkt att ta med sig till jobbet som lunchlåda eller på picknincken, utan att det blir en blöt och trist pastasallad.
 
Antingen så köper du en grillad kyckling som jag har gjort här eller steker lite kyckling i pannan eller ugnen och skivar ner i mindre bitar och i med grönsaker som du har hemma för stunden. De grönsaker som jag skriver med är vad jag hade hemma men här är lite mer tips på vad som är gott i:
Fetaost
Soltorkade tomater
Ruccola
Rädisor
 
 
Såsen gör du lätt med turkisk/grekisk yoghurt, creme fraiche eller gräddfil.
Det du har hemma som passar. Hacka i lite färska örter. Jag använde timjan men basilikaär ju också gott i. Har du inga färska örter så ta frusna om du har.
 
Den här salladen passar även jättebra som buffémat eller som tillbehör till grillat.
 
 
 
Recept
4-6 portioner
 
Pastasalladen
ca 150 g pasta
½ grillad kyckling
½ salladshuvud
½ paprika
1 liten burk majs
1 morot
2 nävar babyspenat
1 tomat
1/3 gurka
½ dl riven parmesan
1 tsk olja (jag hade i chiliolja)
1 hönsbuljongtärning
 
 
Chilisåsen
3 dl yoghurt
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
Lite hackad timjan
salt
svartpeppar
 
Gör så här:
1. Skär, hacka strimla, eller vad du nu gör, salladen, kycklingen och grönsakerna och lägg i en stor skål.
2. Koka ca 150 g pasta enligt anvisningarna på förpackningen men lägg i en hönsbuljongtärning i pastavattnet medans det kokar. Häll av pastan och rör ner en tesked olja i pastan och låt den svalna något innan du blandar i den i grönsakerna.
3. Blanda yoghurten med sambal oelek, hackad timjan, salt, svartpeppar och en pressad vitlöksklyfta i en skål bredvid.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Miniglassar - frysta vindruvor

Av Joanna den 16 Maj 2013
Postat i:Glass Snacks Tips
Tags: isglass, vindruvor,
 
 
 
 
 
Nu när värmen äntligen börjar komma hit så tnkte jag att jag skulle dela med mig av ett litet tips på hur du enkelt gör små uppfriskande och svalkande isglassbitar med endast en naturlig ingrediens.
Vindruvor.
Frysta vindruvor.
De blir som små minipiggelin-glassar.
 
Enkelt är det också! Du plockar av vindruvorna från stammen och lägger dem i en burk i frysen över natten. När du sedan sitter på balkongen eller altanen i värmen och blir glassugen så plockar du istället fram dina små vindruveisglassar. De är supergoda små mumsbitar och garanterat mycket nyttigare.
 
Ett bra sätt att få i barnen frukt är det också. Smakar nästan som små piggelinglassar. Ett tips är att trä vindruvorna på t ex grillspettspinnar innan du stoppar dem i frysen så kan man lätt dela ut dem till glassugna barn eller vuxna. (Tänk bara på att inte ge till för små barn som kan sätta dem i halsen, vindruvorna alltså. Eller dela dem i små bitar.)
 
 
 
 
 

Knapriga Potatischips - utan tillsatt fett

Av Joanna den 15 Maj 2013
Postat i:Potatisrätter Snacks
Tags: fettfria chips, hemmagjorda, knapriga chips, potatischips,
 
 
 
Jag har faktiskt en liten last (ok, ganska stor last...) som inte direkt har synts till här på bloggen då det är något som jag köper färdigt i affären istället för att göra egna.
Chips!
Jag har väl hela tiden vetat att det går att göra egna men köpechipsen är ju så fruktansvärt goda(!) så den tanken har jag slagit bort varje gång.
 
Det är inte förrän man spanar på kalorierna i dem som man börjar tänka på vad det verkligen är som man stoppar i sig och tanken på hemmagjorda lite nyttigare chips dyker upp.
Nu menar jag verkligen inte att jag kommer sluta köpa chips. Det kommer aldrig någonsin hända. Chips är för gott för att slås ner av något så obetydligt som kalorinnehåll, man får bara äta dem med måtta.
 
 
 
Men som ett litet alternativ till köpechipsen och helt utan tillsatt fett så får ni här ett recept på hur man faktiskt gör egna knapriga ugnsbakade potatischips där du även väljer själv vilken smak de ska få. Jag använde salt, paprikapulver och lökpulver till mina men peppar, vitpeppar, vitlökspulver, torkade örter som dill, timjan, rosmarin och oregano är ju några andra smaker som man kan använda. Det stora plusset är ju även att du vet precis vad de innehåller. Bara potatis och kryddor, inget annat.
 
Detta är tyvärr inget snabbt snacks utan det ska göras dagen innan du tänkt äta dem så du får vara ute i god tid.
Kanske inte riktigt lika goda som köpechips men definitivt ett nyttigare och gott alternativ. Lite som hemmagjorda lantchips.
 
 
Tips:
- Ju tunnare du skivar dem desto godare blir de sedan. Om de är lite tjockare så blir de nästan för knapriga.
- Smaka inte på dem när de precis har kommit ut ur ugnen. De är då fortfarande lite sega innan de torkat ordentligt vilket inte är gott alls.
 - Krydda inte för lite. Mycket faller av när de torkar.
 
 
 
 
Recept
ca 80 g färdiga chips
 
5-6 potatisar (normalstora)
salt
paprikakrydda
lökpulver
 
Gör så här:
1. Vill du ha skalet på så skrubba potatisarna annars så skalar du potatisarna. Jag hade skalet kvar på mina.
2. Skär i så tunna skivor du kan, ju tunnare desto godare blir de sedan. Lättast är att använda en osthyvel eller om du har en mandolin.
3. Lägg skivorna så tätt som du bara kan på ett bakplåtspapper på en plåt. Det blir 2 stycken plåtar. Strö över kryddorna. Strö över ganska mycket för en del trillar av när de torkar.
4. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in båda plåtarna samtidigt. Effektivast är om du använder varmluft som har en jämn spridning i ugnen. Sätt klockan på 15 minuter i taget och när det gått 15 min så vädrar du ut fukten ur ugnen. Sammanlagt så ska dessa vara inne i ca 1 h och 15 minuter. När chipsen har börjat krulla sig så kan du börja röra runt bland dem. Rör varje 15 minuter då du vädrar ut fukten. Du kan även sätta in dem på 115 grader för ett effektivare resultat men då får du röra mer och passa dem så de inte bränner.
5. Känn på chipsen när de är klara i ugnen de ska vara hårda då. Om de inte är det så får du torka dem en stund till i ugnen.
6. När de är klara i ugnen så låter du dem ligga och torka någonstans där det är torrt till dagen efter. Dagen efter är de klara att ätas.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kycklinggryta med Curry, Kokosmjölk & Rostade Cashewnötter

Av Joanna den 13 Maj 2013
Postat i:Grytor Kycklingrätter
Tags: curry, kokosmjölk, kycklinggryta, rostade cashewnötter,
 
 
 
Olika typer av grytor lagas det ganska ofta här hemma. Det är lätt att göra utifrån vad som finns här hemma i skafferi och kylskåp. Till den här grytan så var det kyckling och kokosmjölk som jag utgick ifrån och sedan fick det blir de grönsaker som fanns i kylskåpet i också. Det blev lite paprika, purjolök och babyspenat.
 
Till många olika grytor och även till pasta såkan jag tycka att det blir ett litet extra lyft av rätten om man har någon sorts nötter till. Till den här grytan så torrostade jag lite cashewnötter och strödde dem över grytan precis innan servering men man kan ju även bara servera dem i en skål bredvid om man så skulle vilja.
 
En ganska lätt gryta som nog går hem hos de flesta. Servera tillsammans med ris. Gärna basmatiris eller jasminris men har du inte det hemma så går det självklart utmärkt med vanligt ris också.
 
 
 
Recept
4-5 portioner
 
700 g kycklinginnerfilé/kyklingfilé
2 paprikor i valfria färger
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
2 nävar babyspenat
3 msk rapsolja till stekning
3 msk curry (vanlig gul curry i pulverform)
1 tsk sambal oelek
1 burk kokosmjölk 400 g
1 hönsbuljongtärning
1 ½ dl matgrädde
 
Gör så här:
1. Skär kycklingen i mindre bitar. Stek kycklingen tillsammans med pressad vitlök i 2 msk rapsolja i en gryta eller stekpanna med hög kant tills kycklingbitarna är genomstekta. Strö sedan över curry och sambal och stek lite till medan du blandar runt.
2. Strimla grönsakerna och lägg i grytan med kycklingen och häll på 1 msk rapsolja till och stek tills grönsakerna mjuknat lite.
3. Häll på kokosmjölk och grädde och lägg i hönsbuljongtäningen och låt puttra ihop i några minuter. Rör om då och då.
4. Rosta cashewnötterna lite lätt i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Rör om hela tiden.
5. Strö eventuellt över cashewnötterna precis innan servering eller servera dem som ett tillbehör.
6. Servera tillsammans med ris.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Tävling: Rösta på din favorit & Vinn glass!

Av Joanna den 11 Maj 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: GB glace, Vår finste Gräddglass, blogg.se, glasskampen, utlottning,
 
 
 
Nu kommer här en härligt glassig utlottning så här lagom till att värmen faktiskt äntligen börjar komma till Sverige. Den här utlottningen är i samarbete med blogg.se och GB glace och vi lottar ut 5 st glasscheckar (5x50kr=250kr glass!) var till 2 stycken vinnare som när dekammat hem vinsten kommer kunna ställa till med en smaskig glassfest i sommarvärmen!
 
 
För att delta i den här utlottningen så behöver du bara rösta på vilken av GB glace nya glassorter: Vår Finaste GB Gräddglass som du tror att du skulle gilla bäst:
 
Vaniljglass med Blåbär
Vaniljglass med Jordgubbar
Vaniljglass med Hallon, Jordgubbar & Svarta vinbär
 
 
 
 
Att delta är enkelt:
1. Skriv i en kommentar till det här inlägget vilken glasssort du röstar på och även vilken stad/ort du kommer ifrån.
 
Tävlingen pågår till kl 23.59 Måndagen den 20:e Maj.
 Avslutad.
 
 

För en extra chans att vinna glass till dig och hela din stad så klicka dig in på GB-glasskampen HÄR eller klicka på bilden nedanför och rösta på din favoritglass även där. Fyll sedan i din stad så är din stad med och tävlar. Den stad med flest röster (utifrån befolkningsmängd) vinner! På nationaldagen presenteras vinnande stad och datum för eventet!
Så in och rösta nu!
 
 
(Klicka på bilden för att komma till Glasskampen)

Köpta plantor & plantor från frön

Av Joanna den 10 Maj 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: basilika, citronmeliss, gurka, majs, odla, rosmarin, smultron, timjan, tomater, växthus,
 
 
Här har ni en liten uppdatering om hur det faktiskt går med odlandet här hemma.
Nu har jag faktiskt kommit såpass långt i min lilla växthusodling att jag har planterat om mina små plantor till större krukor och även kommit fram till att det verkar vara lättare att odla grönsaker än örter.
 
Timjan har jag inte mycket hopp om så det fick bli en färdig planta från plantagen istället. När jag ändå var där så följde även en citronmeliss och en rosmarinplanta med hem.
 
 
 
 
Majsen (till vänster) växer på för fullt och jag har nu bundit upp dem för lite stötta. Basilikan (till höger) verkar även den ha överlevt omplanteringen så den hoppas jag på att den ska bli fin till slut. Även chili och paprika växer och mår bra.
 
 
 
 
Tomaterna (till vänster) har utvecklat lite mer blad på de små plantorna och även de har nu stöttor i form av grillpinnar. Gurkorna (till höger) är nog de som har växt mest och de börjar bli rikitgt stora nu.
 
 
 
 
 
Smultronplantorna har blirvit ca 1 cm höga så det dröjer nog ett tag innan det blir några bär från dem. Så till dess så köpte jag mig några plantor. Två fick hamna i en ampel och fyra stycken fick flytta in i en djup skreva i berget bredvid det blivande trädgårdslandet fr lite extra mysfaktor.
 
Så nu blir det vattning och lite skötsel av de små och hoppas på att de växer till sig och sedan blir det ju ännu mer omplantering.
I nästa vecka ska det bli även byggande av trädgårdsland här hemma och sedan ska det planteras där också.
Så det är mycket trädgård och odling som pågår här hemma just nu.
 
 
Har du själv en blogg eller annat med bilder på hur det går i ditt eget trädgårdsland eller växthus så får du gärna länka bland kommentarerna. Skulle vara kul att se hur det går för någon annan.
 
 

Cakepop-Hearts

Av Joanna den 10 Maj 2013
Postat i:Godis och annat gott Kakor
Tags: cakepops, chocolate chip cookies, hearts,
 
 
 
Cakepops är inte riktigt min starka sida måste jag erkänna. Smakmässigt så smakar de helt otroligt gott men utseendemässigt...njae...jag kan nog behöva lite mer träning inom det området tror jag. Men kul var det iallafall!
 
Så för alla er som vill testa på eller som redan är grymma på att göra eller dekorera cakepops så blir det ett litet inlägg om dem fastän de inte blev så snygga.
 
Dessa små söta sakerna skulle ju t ex passa perfekt att baka till sin mamma på mors dag den 26 Maj.
 
Till kakdegen så använde jag ett riktigt gott recept på chocolate chip cookies. Nu blev det inte så att jag gjorde cakepops av all deg så det blev några smaskiga kakor också av det hela.
Så om du vill göra detta recept men inte använder hela degen så kan du alltid grädda kakor av degen som blir över. Eller så fryser du bara in degen och tar fram nästa gågn du blir sugen på att göra cakepops eller chocolate chip cookies.
 
 
 
Den här gången så testade jag faktiskt att använda mig av en söt liten cakepops-hjärt-form från Tårtdecor.se istället för att bara rulla kulor. Man trycker bara ner lite kakdeg i formen och pressar ihop så får man små fina hjärtan att trä på en pinne och göra cakepops av. På Tårtdecor.se så har de en hel Cakepopskategori med bara roliga saker för att göra cakepops.
 
Istället för vanlig vit och mörk choklad så testade jag även på att göra med Candymelts med smak av vit choklad och mörk choklad och jag tycker själv att det var lite lättare att använda dessa eftersom de inte stelnar lika fort som vanlig smält choklad som jag tycker att man får micra om efter en liten stund.
 
Även de färdiga cakepopsen går att frysa om du skulle vilja.
 
 
Detta behöver du förutom kakdegen:
 
Choklad eller Candymelts
Strössel
Träpinnar
Cakepopform om du vill göra hjärtformade
 
 
 
 
 
 
Recept
ca 30 cakepops/kakor

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

½ dl råsocker strö

3 ¼ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

150 gram hackad choklad

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

6. Ta en klump deg och tryck ner i formen och pressa ihop. Ta ur degen ur formen och tryck i en pinne. Lägg sedan in cakepopsen i frysen i ca 20 min innan de ska doppas i choklad.
7. Micra cadymeltsen eller  chokladen och doppa sedan cakepopsen i och strö sedan strössel över dem.
8. Häll socker i ett glas så kan du ställa cakepopsen däri för att torka sedan.
 
Om du inte använder all degen och vill göra kakor av resten så gör så här:

9. Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

10. Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15-18 minuter. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Karamelliserade Popcorn

Av Joanna den 08 Maj 2013
Postat i:Godis och annat gott Snacks
Tags: karamelliserade popcorn, popcorn, snacks,
 
 
 
 

Ibland så vill man lyxa till det lite extra när man är ledig och vad passar inte bättre än att pimpa de gamla popcornen med ett lyxigt lager karamell. Det går snabbt och lätt att göra och du kan även lätt förbereda dessa en eller två dagar innan om du skulle vilja.
 
En given succé på barnkalaset där alla kan få en egen liten kopp att mumsa på eller sätt ut dem på dessertbordet som en extra knaprig liten dessert. Servera dem i hårda muffinsformar eller små engångsplastmuggar.
 
Eller så mumsar man bara i sig dem ur en skål en mysig kväll hemma i soffan.
 
Här hemma fick de ett väldigt bra mottagande och mannens kommentar var: "Som popcorn, fast godare!" och det är just vad de är: lite godare och lite lyxigare popcorn!
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Recept
 
1 påse micropopcorn
6 msk vatten
2 dl råsocker (dansukker rörsocker)
2 tsk flingsalt
50 g smör eller margarin
 
Gör så här:
1. Poppa popcornen enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda vatten, socker och salt i stekpannan och koka ihop i ca 2-3 minuter tills det tjocknar lite. Rör ner smör/margarin och rör tills det smält helt.
3. Häll i popcornen och blanda runt mycket väl.
4. Häll upp de karamelliserade popcornen på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna lite. Separera popcornen innan det stelnat helt.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Grönsakspasta med Basilika & Rostade Pinjenötter

Av Joanna den 06 Maj 2013
Postat i:Pasta Vegetariskt
Tags: basilika, grönsaker, pasta, rostade pinjenötter, vegetariskt,
 
 
 
Ibland tycker jag att det kan vara gott att utesluta kött eller kyckling ut maten och bara äta grönsaker och t ex pasta eller bulgur eller liknande.
 
Men jag tycker även att det har varit lite dåligt med just vegetariska recept här på bloggen och jag ska försöka klura på lite fler recept till er som gillar att äta vegetariskt eller som är vegetarianer.
 
Det här receptet passar nog de flesta men om man nu verkligen vill ha någon form av kött i så passar det bra antingen med kyckling eller strimlad lövbiff i som du då steker först.
 
Det här är en pasta som går ganska snabbt att svänga ihop och passar lika braen vardag som till helgen.
 
(Det här receptet innehåller parmesan (innehåller löpe) trots att jag kallar det vegetariskt. Om du är vegetarian så rekommenderar jag att du utesluter den eller ersätter den med någon ost som du vet innehåller vegetabilisk/mikrobiell löpe.)
 
 
 
Recept
ca 6 portioner
 
500 g / 1 pkt Barilla Penne rigate
 
1 paprika (eller t ex ½ röd & ½ gul)
½ squash
½ purjolök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 näve (ca 30-40g) babyspenat
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
½ msk ajvar relish
1 dl vitt vin (t ex matlagningsvin)
1 ½ dl creme fraiche 34%
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesan
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
½ kruka basilika
Olivolja + lite margarin till stekning
 
ca 50 g pinjenötter
 
Gör så här:
1. Börja med att rosta pinjenötterna lite lätt i en het och torr stekpanna. Rosta dem tills de får lite färg och rör om hela tiden.
2. Hacka och strimla grönsakerna och pressa vitlöken i en gryta eller djup stekpanna och fräs dem i olivolja + lite margarin tills lök och purjo är mjukt.
2. Rör ner tomatpuré, sambal och ajvar och fräs i nån minut medans du rör om. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Hacka basilika och rör ner den också.
3. Häll i vitt vin och creme fraiche och rör om. Häll sedan i grädden och även grönsaksbuljongtärningen och låt såsen puttra ihop i några minuter. Riv parmesan och rör ner den. Rör tills parmesanen smält.
4. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll sedan av vattnet och vänd ner pastan i såsen och rör om i någon minut medans det puttrar ihop.
5. Strö över de rostade pinjenötterna + lite hackad basilika och servera direkt.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling i samarbete med Fikamera.se

Av Joanna den 05 Maj 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: fikamera.se, mors dag, rosa kakburk, sweetly does it, tävling,
 
 
 
 
Nu var det dag för ännu en lite kak- och baktävling i samarbete med Fikamera.se som verkligen har allt till ditt kakbak.
Om du ska baka bullar, cupcakes, tårtor, pajer, cakpops, eller praliner så kika in i deras webshop.
 
 
 
Snart så är det ju faktiskt Mors Dag (26/5) och för att uppmärksamma denna dag lottar vi nu ut en underbart söt rosa stor Kakburk från Sweetly Does It till en av er (Kakburken på bilden ovan). I kakburken kan ni ju t ex stoppa kakor eller bullar eller liknande till när ni ska gå och fira er mamma på Mors Dag.
 
 
I den här tävlingen hade vi tänkt oss att ni skulle få spana in Fikamera.se webshop och i en kommentar till det här inlägget länka en eller flera produkter som ni skulle vilja använda för att baka någonting till er mamma på Mors Dag. Sedan är jag ju självklart även nyfiken på vad ni skulle baka så det skriver ni också med i kommentaren med någon fin liten motivation till varför du skulle baka just detta till din mamma.
 
 
Alltså är tävlingsreglerna dessa:
1. Länka en eller flera produkter från fikamera.se (som du skulle vilja använda för att baka något till din mamma på Mors Dag) i en kommentar till det här inlägget.
2. Skriv även i kommentaren vad du skulle baka och motivera varför du skulle baka just detta som en hyllning till din mamma.
 
Vinsten är denna fina Kakburk från Sweetly Does It
 
Bästa/finaste Mors Dag-motiveringen vinner!
 
Spana in Fikamera.se HÄR (<--- länk)
 
 
 
Tävlingen pågår fram till Söndagen den 19:e Maj kl 21.00 och vinnaren utses redan samma kväll!
Så in och kika runt i webshopen nu och var med och tävla!
 
Tävlingen är nu avslutad!
Vinnaren av den fina kakburken blev: charlotta hellström!
Grattis!
Din Morsdagstårta låter underbart god och jag hoppas att din mamma får en fin mors dag med tårta och kakburk.
 
Jag har mailat dig på mailen du angav.
 
 
Gilla gärna FikaMera och by blondie på Facebook

Krispig Kycklingwrap

Av Joanna den 02 Maj 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Kycklingrätter Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags: krispig kyckling, kyckling rullad i tortillachips, kycklingwrap, tortillachipskyckling,
 
 
 
 
Ibland så vill man variera sitt tacoätande och så är det även här hemma hos oss. Jag försöker komma på olika varianter som man kan varva de vanliga tacosen med.
 
Själv brukar jag för det mesta äta tortillabröden med köttfärs och en massa sallad och grönsaker så det alltid och då menar jag alltid är mycket svårt att lyckas vika ihop dem till en wrap. Jag vill ha så mycket olika saker på vilket inte riktigt får plats. Mannen däremot äter hårda skal med köttfärs majs och ost. Bara. Inget annat.
 
Men ibland så äter vi faktiskt "tacos" på nya sätt.
 
Hur äter ni tacos hemma hos er?
Är det vanliga tortillabröd och köttfärs och sallad eller hårda skal? Eller experimenterar ni?
 
 
Den här veckan så blev det kyckling i tortillabröden istället och tortillachipsen hamnade på kycklingen istället för som tillbehör. Sedan sallad, grönsaker och lite vitlökssås och salsa på det. En mycket god variant som uppskattades av oss båda.
 

Enkelt och gott.
Passar utmärkt en myskväll.
 
 
 
 
Recept
4 pers / 2 wraps per person
 
1 påse Kycklinginnerfiléer (ca 700g)
1 ägg
1 påse tortillachips cheese
 
1 pkt Tortillabröd medium size 8-pack
 
sallad
grönsaker
salsa
 
vitlökssås
2 dl creme fraiche
1 msk majonnäs
1 msk grädde
salt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
 
 
Gör så här:
1. Tina kycklingen.
2. Krossa tortillachipsen till smulor. Vispa upp ägget och doppa sedan kycklingen i ägget och rulla den sedan i chipssmulorna.
3. Lägg kycklinginnerfiléerna i en ugnsform som du täcker med aluminiumfolie (annars bränner chipssmulorna). Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter.
4. Under tiden som kycklingen är i ugnen så skär upp grönsaker och sallad och gör vitlökssåsen: Blanda creme fraiche med grädde och majonnäs. Salta och peppra och pressa i vitlöken.
5. Lägg sallad, grönsaker och kyckling i tortillabröden och bred över lite vitlökssås och salsa. Vik ihop. Njut.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Odling & Växthus

Av Joanna den 02 Maj 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: odla, växthus,
 
 
 
Jag tänkte att jag skulle visa er lite vad som faktskt försiggår här hemma i huset förutom just bakning och matlagning.
Mitt nya lilla intresse denna vår är just odling.
Jag har sått en väldans massa små frön som står och gror för fullt i fönstret i tvättstugan. Jag vet inte direkt någonting om odling eller har någon erfarenhet av det utan jag testar mig fram så får det gå som det går. Det är ju tur att man har en handelsträdgård nära så man kan köpa färdig plantor om det hela skulle misslyckas.
 
Just att odla från frön är ju helt otroligt. Att se en liten grön prick komma i den mörka jorden för att nästa dag vara en liten, lite planta. Jag springer och kikar därinne lite titt som tätt och det växer så det knakar.
 
Om ett litet tag är det dessutom dags att plantera ut dem i växthuset som jag och mannen byggt (mest mannen, jag var mer assistent...) ihop under ca 8 timmar av svordomar och förbannelser.
 
 
 
 

Men nu står det äntligen där mitt lilla växthus på 3 kvm och väntar på de små växterna som ska få bo där i värmen. Än så länge står där en ensam liten gräslöksplanta som var en gåva från mamma och sambo till det nya växthuset men snart så hoppas jag att den ska få lite sällskap där inne.
 
Och med växthuset så blir det premiär för den nya kategorin här på bloggen som heter "Odling och Växthus". Jag hoppas attdet är något som ni kommer gilla mellan recepten.
Det som jag hoppas att ni kommer få se växa upp är tomater, gurka, chili, majs, paprika, smultron och en massa färska kryddor.
 
Senare i vår/sommar så kommer vi även "bygga" färdigt ett litet trädgårdsland där vi tänkte odla lite morötter, lök, sallad, rödbetor och annat gott.
 
Så nu vet ni vad jag sysslar med som en besatt här hemma just nu.
 
Om det är någon av er som odlar i trädgården eller i växthus så får ni gärna komma med tips och trix för en lyckad odling.
 
 
 

Mat och Dryck Besökstoppen