Banoffee Pie

Av Joanna den 06 Mars 2013
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: Banoffee, Banoffeepaj, Choklad, banan, dulce de leche, grädde, paj,
 
 
 
 
 
Banoffee Pie är något som jag har sett på ett antal bloggar tidigare och varje gång dreglat lite smått och tänkt att nu måste jag snart göra en sådan. Men så har det gått några dagar och så har den fallit i glömska tills nästa inlägg kommit och så har det hela börjat om igen...
 
Sedan så hittade jag ju karamelliserad mjölk/färdig dulce de leche i affären för ett tag sedan och tanken på Banoffee-pajen dök åter igen upp. Den här gången med en fördel, inget kokande av burkar i flera timmar innan. Nu kunde jag helt plötsligt göra den när jag kände för den.
Och så blev det.
 
Igår så hade vi vänner över på middag och det blev så Banoffee-paj till efterrätt. Och den var precis så god som jag hade tänkt mig den. Den perfekta kombinationen av kola, grädde, banan och digestivekex. Hade något av det bytts ut eller tagits bort så hade det inte varit lika gott.
Det var vi alla överens om.
 
 
Så med andra ord: har du inte testat den här så gör det.
Snart.
Du kommer inte bli besviken.
 
 
Ännu en fin sak med den är att det är inget som ska in i ugnen.
Enkelt och gott!
Kan det bli mycket bättre?
 
 
 

Recept
 
400g / 1 pkt digestivekex
160 g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
3 dl grädde
30 g mörk choklad
2-3 bananer
 
Gör så här:
1. Smula sönder digestivekexen till smulor. Smält smöret på spisen eller i micron och blanda det med digestivesmulorna.
Tryck ut smulorna i en form och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
2. Smeta ut burken med karamelliserad mjölk över digestivepajdegen.
3. Skiva bananen och lägg ett lager banan öve lagret med "kola".
4. Vispa grädden och bred ut den öer bananerna.
5. Riv lite mörk choklad över.
 
 
 
 
Hittar du ingen Karamelliserad mjölk (dulce de leche) så kan du göra egen så här:
1 burk Kondenserad mjölk (sötad)
 
Ta bort etiketten runt burken och lägg burken (oöppnad) i en kastrull med vatten. Vattnet ska täcka burken helt.
Koka burken i ca 2 ½ timme. Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna i kylen innan du öppnar och använder den.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

åh waow va gott ! Måste testa dedär snart !!
Rekomenderar du att man ställer in pajen så kolan får stelna lite , har inte sån himla koll på dulce de leche men e inte den lite rinnig ?

Svar: Nä det behövs inte. Det är bara pajskalet (digestivekex+smält smör) som behöver in i kylen för att stelna. Dulce de lechen är mer kletig än rinnig. Du kan smeta ut den på kanterna utan att det rinner ner. Köp den karamelliserade mjölken så slipper du koka :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 13:15:25

Jag säger som jag säger till alla, det är ännu godare med egenkokt kolasås istf den översöta dulce de lechen. Digestiven behöver inte blandas med smör, blir lika bra med bara smulor. Digestivena är ofta så kladdiga i sig själva att de binder ihop bra nog.
Vi gjorde peppekakebanoffi i julas, den var magisk!

Svar: Ja alla har vi ju olika smak. Och tur är väl det :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 14:22:19

Jag har en vän som alltid gör den här, jag måste också prova någon dag!

Svar: Det tycker jag verkligen att du ska göra :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 17:06:11

Den måste jag testa! Har också sett den flera gånger och blivit sugen, men fått för mig att den var svår att göra. Men nu när jag ser att det är så enkelt har jag inget att skylla på. Får kanske bli den att bjuda på till helgens Mellomys :)

Svar: Tänkte också att den var svårare att göra faktiskt innan jag gjorde den. Nu vet jag hur lätt den är så den kommer definitivt att göras fler gånger här hemma :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 17:13:26

Måste testa! Jag har ätit med marängbottnar, det var också väldigt gott.

Svar: Det låter ju också riktigt gott! Kanske till sommaren och byta ut bananen mot jordgubbar...:)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 17:44:00

Åhh perfekt med en paj där inte ugn behövs :) tyvärr har jag ingen sådan i min lägenhet.

Svar: Ingen ugn!!!? Jag hade aldrig klarat av det...tur att du har ett recept utan ugn nu då :) Sedan kan du ju variera den med olika frukter eller bär och det behöver ju inte vara digestivekex...går ju lika bra med andra kex om man vill det. För variation menar jag :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 21:05:05

Ja det va riktigt gott det med. Ja det kan nog va gott med jordgubbar till :D


2013-03-06 @ 22:09:43

Jag har heller aldrig provat men tänkt att jag skulle. Det ser förföriskt gott ut verkligen!

Svar: Gör det :) Så enkel och så god! :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 22:56:14

Jag har precis som du varit väldigt sugen på att testa banoffee pie länge. Och läst om det på bloggar men tyckt det verkat jobbigt med kokandet. Men så tog jag äntligen tag i det och kokade den kondenserade mjölken igår och gjorde pajen idag. Blev så full i skratt när jag tittade in på din sida nu och det första jag ser är en bild "min" paj?! Haha!
Grymt gott va det! :-)

Svar: Haha :) Ja så kan det bli :) Gillar inte heller kokandet så jag körde på färdigkokad som heter karamelliserad mjölk istället. Kostar samma som den kondenserade mjölken på ICA iallafall. :)
Joanna Törnqvist


2013-03-06 @ 23:42:34

jag har velat testa detta länge men det har aldrig blivit av. Känns som att det ska vara väldigt mastigt. är det värt att testa? :)

Svar: Det är värt att testa :)
Joanna Törnqvist


2013-03-08 @ 13:10:07

Super gott!!:) ett tips är att toppa med lite krossad dajm, det har jag alltid när jag gör denna favorit :)

Svar: Det låter ju väldigt gott! :) Ska testa det nån gång :)
Joanna Törnqvist


2013-03-09 @ 14:58:40

Wow vilken god mix, måste prova det någon gång!:)


2013-03-10 @ 01:50:51

Hej!

Kanske lite konstigt att kommentera ett gammalt inlägg så här... Men jag googlade banoffie pie och hittade hit. Har bakat det flera gånger förut, men senast gjorde jag det i såna mängder (till jobbet) så sen dess har jag inte varit sugen förrän nu.

I det receptet har man inne digestiveblandningen i ugnen, så jag blev överraskad av att det inte var så i ditt recept - det måste jag testa!

Hur som helst tänkte jag tipsa om att ha jordgubbar istället för banan på, nu till midsommar kanske, och daim som Julia tipsade om. När jag har banan brukar jag även ha hallon i, för att bryta av allt det söta - det blir supergott!

Svar: Ja jordgubbar, blåbär eller hallon istället för banan är ju supergott! Sedan kan man ju byta ut kexen också mot annat som t ex bragokakor. Det är supergott. Men tillsammans med brago är det godast att använda hallon, annars blir det lite väl sött :)
Joanna Törnqvist


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen