Små Västerbottensostpajer med het kycklingröra

Av Joanna den 26 Mars 2013
Postat i:Bufférätter Kycklingrätter Paj - mat Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: Västerbottensost, Västerbottensostpaj, kycklingröra,
 
 
 
 
Ända sedan jag gjorde Västerbottensostgratinerade hasselbackspotatis så har jag haft en stor bit ost kvar i kylen. Det var låg hållbarhet på den! Jag köpte nämnligen en hel ost då och nu kände jag att det var på tiden att göra något mer med denna goda ost än att ha den på en macka.
 
Västerbottensostpaj har jag stött på recept på en hel del men aldrig smakat själv då de flesta recept haft tillbehör som rom eller skaldjursröra, vilket inte är så poppis här hemma, så jag har helt enkelt av denna dumma anledning sollat bort den pajen helt.
 
Men nu så blev den faktiskt gjord ändå och med ett annat tillbehör än de från havet. En het kycklingröra smaksatt med chili blev det och det passade utmärkt till de små goda ostpajerna.
 
Dessa små pajerna kommer definitivt att göras här hemma igen och jag tycker att de passar perfekt både som mysmat hemma en kväll och som en del av olika rätter på en buffé.
Kanske något till påskbuffén?
 
 
 
 
Recept
 6 st små pajer
 
Pajdeg
200 g vetemjöl
125 g margarin
2 msk vatten
 
Fyllning
2 ägg
1 ½ dl grädde
3 dl riven Västerbottensost
½ tsk svartpeppar
 
Kycklingröra
½ grillad kyckling (färdiggrillad från affären)
1 röd paprika
1 näve babyspenat
1 msk majonnäs
1 dl creme fraiche
1-2 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar
1 msk hackad basilika
 
Gör så här:
1. Börja med att göra kycklingröran. Ta till vara på allt kött från den grillade kycklingen och hacka upp det i ganska små bitar. Hacka paprika och spenat och lägg i skålen med kyckling. Blanda i majonnäs, creme fraiche och sambal, salt, peppar och basilika och blanda väl. Ställ in i kylen medan du gör pajerna.
2. Blanda samman mjöl, vatten och smör/margarin i en bunke och arbeta ihop till en deg. Tryck utdegen i små pajformar. 
3. Riv Västerbottensosten och blanda med grädde, ägg och lite svartpeppar. Häll upp ostblandningen i pajerna. Sätt in pajerna i ugnen på 180 grader i ca 20-25 minuter.
4. Låt pajerna svalna något och lägg sedan en ganska stor klick kycklingröra på varje paj.
Servera tillsammans med en god sallad.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnaren av Touch of Taste-tävlingen

Av Joanna den 25 Mars 2013
Postat i:Tävlingar
Tags:
 
 
 
Så nu var det äntligen dags att presentera vinnaren i tävlingen om ett middagskit för 4 personer från Bong Touch of Taste. Ni var en hel del som kom med goda tips på luncher och middagar men tyvärr så kunde bara en av er vinna.
 
 
Vinnarens goda tips med en av såsreduktionerna från Touch of Taste:
Jag tar kycklingbröstfile och strimlar den i centimeter tjocka strimlor, jag bryner dem i olivolja, bryner med röd o gul paprika och charlottenlök, och pressar i en klyfta vitlök, och trattkantareller, sedan tar jag en hel påse med babyspenat och låter det bara smälta ner i pannan tillsammans med övriga smaskigheter, sen häller jag över kantarellreduktionen, sisst men inte minst 3dl matlagningsgrädde, salta och svartpeppra efter behag. servera detta uppepå enbädd av färsk pasta, strö över cachewnötter och parmensanflak. det är bara så gott att man smäller av.
 
Grattis Christina Frisberg!
 

Sök till Hela Sverige Bakar

Av Joanna den 15 Mars 2013
Postat i:Tips
Tags: hela sverige bakar,
 
 
 
 
 
Du har väl inte missat att Meter TV just nu håller på och söker deltagare till en andra säsong av Hela Sverige Bakar?
 
De söker glada amatörer utan någon professionell erfarenhet men som brinner för bakning och allt vad det innebär.
 
Känner du att detta passar in på dig så tycker jag absolut att du ska söka till programmet.
 
HÄR (<---länk) kan du ansöka till programmet.
 
Sista ansökningsdagen är den 31 mars 2013

Dulce de Leche Pannacotta med karamelliserade Pecannötter

Av Joanna den 13 Mars 2013
Postat i:Desserter Pannacotta
Tags: dulce de leche, karamelliserade pecannötter, pannacotta, pecannötter,
 
 
 
 

Det här måste bara vara den godaste av efterrätter.
Det kommer du iallafall tycka om du, som jag, gillar allt som har med kola att göra.
 
Den lena dulce de leche pannacottan med en härlig kolasmak som möter den milda grädden och sedan knaprigheten i de söta men ändå lite salta karamelliserade pecannötterna.
Den perfekta kombon.
 
 
En enkel efterrätt som är lätt att förbereda dagen innan och bara sätta ihop precis innan gästerna kommer. Och med den här efterrätten efter middagen så kan jag lova dig att dina gäster kommer gå hem mycket nöjda och belåtna.
 
Har du inte någon bjudning inplanerad så passar den lika bra till soffmyset med kärleken för att lyxa till vardagen eller som en perfekt avslutning på helgkvällen.
 
 
Har du inte testat den här innan så måste du göra det nu.
Så god är den.
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
Dulce de Leche Pannacotta
3 dl grädde
½ burk karamelliserad mjölk/dulce de leche
2 ½ gelatinblad
1 krm bourboun vaniljpulver/ 1 vaniljstång
 
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
2. Blanda grädde, dulce de leche och vaniljpulver i en kastrull och värm långsamt upp medan du vispar så dulce de lechen smälter i grädden. Det ska bara värmas upp väl, inte kokas.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma kolagrädden. Vispa runt tills gelatinbladen lösts upp helt. Låt svalna lite och häll sedan upp i portionsformar.
4. Ställ in i kylen och låt stå i minst 2 timmar eller tills de stelnat.
 
 
 
Karamelliserade Pecannötter
100 g pecannötter
3 msk vatten
1 dl råsocker (dansukker rörsocker)
1 tsk flingsalt
 
Gör så här:
1. Rosta pecannötterna lätt i en het och torr stekpanna. Lägg sedan undan i en skål så länge.
2. Blanda vatten, socker och salt i stekpannan och koka ihop i ca 2-3 minuter tills det tjocknar lite.
3. Häll i pecannötterna och blanda runt mycket väl. Låt koka ihop lite medans du rör hela tiden.
4. Häll upp de karamelliserade nötterna på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna helt.
5. När nötterna svalnat helt så hacka dem grovt.
 
 
Vispa 2 dl grädde och spritsa eller klicka på den stelnade pannacottan.
Strö sedan över de hackade, karamelliserade nötterna och servera.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tacokyckling med chipotlesås i pitabröd

Av Joanna den 10 Mars 2013
Postat i:Kycklingrätter Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags: Tacokyckling, chipotlesås, pitabröd,
 
 
 
 
Söndagsmiddag i all ära, men ibland behöver man bara något extra gott som går fort. Ju snabbare maten är klar desto snabbare kan man sjunka ner i soffan och njuta av kvällen.
 
Att fylla pitabröd med något gott och lite klyftpotatis till det kan faktiskt kännas ganska lyxigt ibland ändå. Det beror helt på hur du gör det.
Den här varianten är faktiskt lite åt det Tex-mexiga hållet med tacokyckling och en sås med chipotle.
 
Den här rätten passar lika bra en trött Söndag som till Fredagsmyset istället för tacos.
Det går ganska smidigt att göra den här eftersom du sätter in potatis och kyckling i ugnen samtidigt och du behöver varken skala potatisen eller tina kycklingen innan. Snabbt och lätt alltså.
 
 
 
Recept
4 personer
 
ca 6-8 Pitabröd
Sallad
Gurka
Tomat
Paprika
Rödlök
Avokado
Salsa/tacosås som tillbehör
 
Kycklingen
700 g kycklinginnerfilé (behöver inte tinas upp innan)
1 msk tacokrydda
svartpeppar
paprikakrydda
ev. någon färsk krydda som timjan eller basilika
1 msk olivolja
 
Chipotlesås
1-2 vitlöksklyftor
2 msk chipotlepaste (santa maria, finns i tacohyllan)
2 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
 
Potatisen
ca 8 mjöliga potatisar (med skalet kvar)
salt
svartpeppar
vitpeppar
paprikakrydda
 
Gör så här:
1. Tvätta potatisen. Skalet behåller du på. Skär potatisen i klyftor.
2. Ta fram två ugnsfasta formar som får plats i ugnen samtidigt. I den ena har du kycklingen och den andra potatisen.
3. Krydda potatisen och på med olivolja och blanda runt väl. Gör detsamma med kycklingen.
4. Sätt ugnen på 250 grader, vänta tills ugnen är helt varm och sätt in potatis och kyckling samtidigt. Efter ca 10 minuter kan du sänka ugnen till 225 grader. Öppna och rör om i potatisen och kycklingen lite då och då. Efter ca 40 minuterär det färdigt.
5. Under tiden förbereder du grönsaker och sås.
6. Chipotlesåsen gör du genom att blanda alla ingredienser och pressa i vitlök.
7. Värm eventuellt pitabröden lite i ugnen och fyll sedan med kyckling, grönsaker och sås. Servera med klyftpotatisen och salsa/tacosås.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling i samarbete med Bong Touch of Taste

Av Joanna den 09 Mars 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: såsreduktion, touch of taste, tävling,
 
 
 
Nu var det dags för ännu en rolig liten tävling här i bloggen.
 
Den här gången är det i samarbete med blogg.se och Bong Touch of Taste och deras nya såsreduktioner. Såsreduktionerna är perfekta för en stressig dag då du ändå vill ha det där lilla extra till maten men kanske inte riktigt har tid eller ork.
 
Bong Touch of Taste såsreduktioner kommer i flera goda smaker:
Kantarell
Whisky
Peppar
Rödvin/Marsala
 
Gemensamt för all dessa såsreduktioner är att du endast tillsätter grädde eller smör. Vill du läsa mer om Bong Touch of Taste såsreduktioner så kan du göra det HÄR.
 
 
 
 
Så till tävlingen då.
Vinnaren får ett middagskit för 4 personer innehållandes: Timjan- och vitlöksbakad fläskfilé, rostad mandelpotatis, smörstekt grön sparris med knaperstekta bacontärningar, serveras med rödvin/marsalasås. Recept inkluderat.
 
För att delta i tävlingen så behöver du endast berätta vad du skulle laga till lunch eller middag med en av Bong Touch of Taste såsredutioner.
Skriv ditt lunch eller middagstips i en kommentar till det här inlägget.
 

Mitt eget tips: Fläskfilé i Whiskysås med Västebottenostgratinerade hasselbackspotatis
 
Tävlingen avslutas 24 mars kl 23.59.
 
Lycka till!
 
 
 Tävlingen är nu avslutad och vinnaren meddelas snart :)

Banoffee Pie

Av Joanna den 06 Mars 2013
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: Banoffee, Banoffeepaj, Choklad, banan, dulce de leche, grädde, paj,
 
 
 
 
 
Banoffee Pie är något som jag har sett på ett antal bloggar tidigare och varje gång dreglat lite smått och tänkt att nu måste jag snart göra en sådan. Men så har det gått några dagar och så har den fallit i glömska tills nästa inlägg kommit och så har det hela börjat om igen...
 
Sedan så hittade jag ju karamelliserad mjölk/färdig dulce de leche i affären för ett tag sedan och tanken på Banoffee-pajen dök åter igen upp. Den här gången med en fördel, inget kokande av burkar i flera timmar innan. Nu kunde jag helt plötsligt göra den när jag kände för den.
Och så blev det.
 
Igår så hade vi vänner över på middag och det blev så Banoffee-paj till efterrätt. Och den var precis så god som jag hade tänkt mig den. Den perfekta kombinationen av kola, grädde, banan och digestivekex. Hade något av det bytts ut eller tagits bort så hade det inte varit lika gott.
Det var vi alla överens om.
 
 
Så med andra ord: har du inte testat den här så gör det.
Snart.
Du kommer inte bli besviken.
 
 
Ännu en fin sak med den är att det är inget som ska in i ugnen.
Enkelt och gott!
Kan det bli mycket bättre?
 
 
 

Recept
 
400g / 1 pkt digestivekex
160 g smält smör
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
3 dl grädde
30 g mörk choklad
2-3 bananer
 
Gör så här:
1. Smula sönder digestivekexen till smulor. Smält smöret på spisen eller i micron och blanda det med digestivesmulorna.
Tryck ut smulorna i en form och ställ in i kylen i minst 30 minuter.
2. Smeta ut burken med karamelliserad mjölk över digestivepajdegen.
3. Skiva bananen och lägg ett lager banan öve lagret med "kola".
4. Vispa grädden och bred ut den öer bananerna.
5. Riv lite mörk choklad över.
 
 
 
 
Hittar du ingen Karamelliserad mjölk (dulce de leche) så kan du göra egen så här:
1 burk Kondenserad mjölk (sötad)
 
Ta bort etiketten runt burken och lägg burken (oöppnad) i en kastrull med vatten. Vattnet ska täcka burken helt.
Koka burken i ca 2 ½ timme. Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna i kylen innan du öppnar och använder den.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Fläskfilé i Whiskysås & Västerbottenostgratinerade Hasselbackspotatis

Av Joanna den 04 Mars 2013
Postat i:Kötträtter Potatisrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: fläskfilé, hasselbackspotatis, såsreduktion, touch of taste, västerbottenost, whiskysås,
 
 
 
Jag älskar att testa på nya produkter inom matlagning och självklart även produkter som gör vardagen lite enklare. Så när jag fick frågan om ifall jag ville testa på Touch of Taste såsreduktioner så tackade jag självklart ja.
 
Touch of Taste såsreduktioner kommer i fyra olika smaker som du enkelt bara blandar med grädde eller smör så har du en färdig sås. Såsreduktionerna kommer i smakerna:
Kantarell
Peppar
Whisky
Rödvin/Marsala
 
Vill du läsa mer om Touch of Taste såsreduktioner så kan du göra det HÄR.
 
 
 
I det här receptet så har jag använt mig av Touch of Taste såsreduktion med smak av whisky tillsammans med fläskfilé och jag valde att tillsätta grädde till min sås. Till detta så serverade jag västerbottenostgratinerade Hasselbackspotatis med vitlök och en god sallad.
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
Fläskfilé i Whiskysås
500-600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
1 burk Touch of Taste såsreduktion Whisky
2 dl grädde
Smör till stekning
Lite hackad timjan
 
Gör så här:
1. Skär fläskfilén i skivor och stek i smör tills skivorna är helt genomstekta, några minuter på varje sida. Krydda även med lite salt, svartpeppar och paprikakrydda på varje sida.
2. Tillsätt Touch of Taste såsreduktion Whisky i stekpannan och även grädden. Låt puttra ihop i några minuter.
3. Hacka lite timjan och strö över. Servera tillsammans med hasselbackspotatis och en god sallad.
 
 
Västerbottenostgratinerade Hasselbackspotatis
ca 12-14 mindre potatisar (jämnstora)
1-2 vitlöksklyftor
50 g smält smör
½ dl ströbröd
ca 2 dl riven västerbottenost
salt
 
Gör så här:
1. Skala potatisen och skär varje potatis i tunna skivor fast inte helt igenom.
2. Smält smöret och pressa vitlöken i smöret.
3. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper på och pensla potatisen med vitlökssmöret och salta lite på varje potatis.
4. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
5. Ta ut potatisen och sänk graderna på ugnen till 200 och pensla sedan potatisarna med lite mer vitlökssmör. Strö över lite ströbröd och till sist riven västerbottenost och sätt in potatisen i ytterligare 10 minuter.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Raspberry- & Lime Meringue Pie

Av Joanna den 02 Mars 2013
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: Lime, Meringue Pie, Raspberry, hallon, marängpaj,
 
 
 
Citron och marängpaj eller Lemon Meringue Pie har nog de flesta hört talas om eller ätit någon gång. En riktigt god blandning av citronens friskhet med den söta marängen.
 
Här har jag gjort en liknande paj fast med hallon och lime istället för citron. Hallonen och limen tillför ju också en syrliget till denna annars ganska så söta paj.
 
En god liten paj som kan ta en liten stund att göra men som verkligen är värd besväret.
 
Den här pajen behöver inget tillbehör i form av glass eller vaniljsås.
Den har allt i ett.
En god pajbotten med halloncurd på och marängen som toppar det hela är lite knaprig ovanpå men härligt mjuk och fluffig inuti.
 
 

Recept
4 st små pajer
 
Halloncurd med lime
 
300 g hallon
1 dl råsocker
½ pressad lime
1 msk finrivet limeskal
60 g margarin/smör
3 äggulor
 
Gör så här:
1. Använder du färska bär så mosa dem i en kastrull med t ex en gaffel eller potatisstöt, om du har frusna så tina dem först och mosa dem sedan. Lägg dem i en kastrull tillsammans med pressad lime och sjud dem på svag värme i 5–10 minuter.
2. Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil öven en skål.
3. Häll tillbaka hallonpurén i kastrullen och tillsätt råsocker, margarin och äggula. Vispa ihop väl. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills curden har tjocknat. Det kan ta en liten stund.
4. Låt curden svalna.
 
 
 
Maräng
 
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad lime
 
Gör så här:
1. Häll i socker äggvitor och lime i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Ca 5-6 min.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
 
 
 
Pajdeg
 
75 g margarin/smör
2 dl vetemjöl
1 tsk socker
½ tsk vaniljsocker
1 äggula
 
Gör så här:
1 Blanda alla ingredienserna i en bakskål. Knåda ihop till en deg.
2. Plasta in och ställ i kylen i 30 min.
3. Tryck ut pajdegen i pajformer. Picka lite hål i botten på pajerna med en gaffel.
4. Ställ in pajerna i kylen i 30 min.
5. Förgrädda pajskalen i ugnen i 5 min på 225 grader.
 
 
Sätta samman pajerna
 
1. Smeta i lite Hallon & limecurd i botten på varje förgräddat pajsskal och bred sedan över lite maräng ovanpå.
2. Sätt in pajerna i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter eller tills marängen fått lite färg.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen