Växthuset - 29 Maj vs 11 Juni

Av Joanna den 11 Juni 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: chili, gurka, majs, oregano, paprika, timjan, tomatplantor, växthus, växthusodling, örter,
 
 
 
 
När vi köpte växthuset så tyckte jag att det hade en sån himla bra storlek. Inte för stort så det tog upp en massa plats på tomten och helt lagom för att odla några örter och tomater.
 
Nu blev det ju lite mer än bara några örter och tomater. Det blev gurka, majs, paprika och chili också. Gurkan tar upp nästan en hel sida och tomaterna likaså. Däremellan har jag kilat in örter, majs, chili och paprika.
Mitt lilla växthus både ser ut och känns som en liten djungel.
 
Jag förstår precis varför man har ett stort växthus nu. Man begränsar sig inte till att bara odla det man tänkt sig från början utan utökar det hela för att det är ju så kul att se allting växa upp. Men har man ett litet växthus på 3 kvm så får man väl helt enkelt stå ut med sin djungel. Den är ju rätt mysig trots allt.
 
 
 
Gurkplantorna har växt något ohyggligt och jag har fått binda upp dem med snören i taket för att stammarna inte ska knäckas. Jag har tyvärr förlorat några på det sättet och några har jg gett bort så nu är det fyra plantor kvar som jag hoppas ska ge skörd. Igår såg jag även att de blommade så nu är det på gång snart hoppas jag.
 
 
 
 
Tomatplantorna har även de rusat i höjden och jag ska strax iväg och inhandla stöttepinnar så inte plantorna knäcks. De börja nu mer likna buskar än små plantor.
 
 
 
 
Om majsen fortsätter att växa i den här takten så får de snart inte plats i växthuset. Läste någonstans att de skulle bli ca 150 cm höga men den storleken har de snart nått. Vi får väl se hur det hela slutar.
 
 
 
 
Chiliplantorna växer inte rikitgt lika fort som de andra växterna i växthuset men en decimeter har de allt växt på 12 dagar iallafall.
 
 
 
 
Det känns som om paprikaplantorna verkligen har börjat utvecklas bara de seaste dagarna och de breddar sig med bladen en hel del. De växer inte med någon rasande fart men det händer ju något iallafall.
 
 
 
 
Min egenodlade oregano till vänster har verkligen blivit fin och den smakar så mycket mer än de som man köper i affären. (Då menar jag alltså dem som man köper i liten kruka på ica och har i köket.)
Min egen timjan har även den börjat titta fram under den färdigköpta. Den köpta är den som blommar och den är verkligen fin. Det är en planta som är från en handelsträdgård och inte en sådan från mataffären.
 
Det är verkligen skönt att springa ut i växthuset och klippa sig lite örter när man står mitt i matlagningen, att alltid ha färska örter som stå där ute redo attklippas ner i någon god maträtt.
 
 
 
 
I trädgårdslandet växer det för fullt och salladen har verkligen börjat sticka upp. Märkte till min förtrvivlan att någon/något tyvärr har käkat upp blasten på mina rödbetor någon gång inatt, därav den tomma raden till vänster.
 
Dillen har växt rejält så den kommer bli perfekt till midsommarmiddagen.
 
 
Hur går det för er andra som odlar där ute?
Har du en blogg och lagt upp bilder på dina odlingar där så länka gärna till ditt inlägg i en kommentar. Hade varit kul att se hur era plantor växer.
 
 
 

Kommentarer

Det ser verkligen super fint och fräsht ut. När jag köper hus är växthus ett måste. Jag vill också odla en massa grejer som man själ sått, sett växa och sen får plocka från busken/grenen när man vill äta den. Inget skit som transporterats runt jorden så att säga. =) En aning avis! Men den dagen kommer för mig också någon gång. Ha det gott. Kram

Svar: Har längtat i några år jag med men en dag så står man där med hus och växthus :) Vi har ju inte ens bott i hus i ett år ännu...
Joanna Törnqvist


2013-06-11 @ 18:22:44

Åh, jag vill också ha ett växthus! Skulle vara kul att kunna samla allt på ett och samma ställe, just nu står det lite huller om buller på baksidan.

Svar: Det här växthuset har jag: http://www.rusta.se/vaxthus-p62301036.aspx det är billigt och funkar bra. Lite litet kanske men funkar om man inte är någon storodlare. Det enda var att det var ett rent helvete att få ihop det...
Joanna Törnqvist


2013-06-11 @ 18:57:29

Åh så himla roligt det ser ut alltså! Om du scrollar ner lite på min blogg så ser du kort på mina örter/kryddor som jag odlat (basilika, oregano, dill, gräslök och persilja). Längre ner ska det även finnas på mina paprikor :) (eller min kategori "gröna fingrar" på sidan). Ska snart ta och uppdatera om det där igen, mina paprikor är ungefär som dina nu. Men viss är det helt otroligt roligt?? :)

Svar: Ja visst är det roligt! Trodde fasktiskt inte att det skulle vara så roligt som det faktiskt är :)Vilken fin kryddhylla du har till kryddorna förresten och dina paprikaplantor ser jättefina ut! :)
Joanna Törnqvist


2013-06-11 @ 20:03:40

Nej det trodde inte jag heller, men det är jättekul :) Vi flyttade till hus för 2½ vecka sedan också, så det kommer definitivt bli mer i framtiden! :)

Svar: Ja då har ni en massa roligt pulande i trädgård med mera framför er :)
Joanna Törnqvist


2013-06-11 @ 20:10:27

Visst är det kul att odla. Jag odlar i ett växthus som är 10 kvm, för litet tycker jag, skulle nog behöva det dubbla. En fråga bara, reagerade på att du har så många plantor i varje kruka, har du tänkt att sätta en i varje kruka senare? Både tomater, gurka och chili behöver växa en och en men det kanske du vet ;-)

Svar: Jodå planen är att varje planta ska få en egen kruka :)
Joanna Törnqvist


2013-06-11 @ 22:26:28

Vad härligt med växthus! Jag har tyvärr inte plats med ett i min pyttelilla trädgård :/


2013-06-13 @ 11:33:55

lyckliga du jag vill med ha ett växthus lycka till med alla odlingar


2013-06-14 @ 08:01:07

Underbart, vill flytta in och bara dofta på kryddor hela dagarna långa!

Svar: Ja gott luktar det verkligen där inne :) Även om det är mest tomaterna som doftar :)
Joanna Törnqvist


2013-06-14 @ 15:01:37

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen