Tiramisu med Choklad & Jordgubbar

Av Joanna den 17 Juni 2013
Postat i:Desserter
Tags: Choklad, dessert, jordgubbar, tiramisu,
 
 
 
 
Tiramisu är en sådan där dessert som om du en gång har gjort den hemma så kommer du göra den om och om igen. Så god är den.
Men bara för att man gör den om och om igen så betyder det ju inte att man inte kan variera den. Denna dessert kan varieras i det oändliga med olika smaker.
 Det enda som du behåller är just äggsmeten och savoiardikexen och sedan byter du och lägger till som du vill.
 
Tidigare har jag lagt upp mitt recept på Tiramisu med Baileys som är en helt underbar dessert. Men nu när det är sommar och sol så tycker jag att det är kul att även göra desserterna lite somriga och vad är inte mer sommar än just jordgubbar?
Den här varianten av Tiramisu är dessutom barnvänlig och alltså helt utan alkohol. Istället för likör så är kexen doppade i varm choklad.
 
Så i den här desserten så varvas äggsmet, med savoiardikex doppade i varm choklad och färska Svenska jordgubbar. Det blir inte så mycket bättre.
Lagom sött och lagom fräscht.

Kanske något att servera till Midsommar?
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
ca 8 st Savoiardikex (beror på storleken på dina glas)
(Savoiardikexen finns även som glutenfria. Märket heter Schär.)
1 pkt Marscarponeost (250g)
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk socker
1 krm bourbon äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 tsk kakao
1 tsk farinsocker
 
Gör så här:
1. Separera äggulor från äggvitor och lägg i två olika skålar. Vispa först upp äggvitorna till ett hårt vitt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och visp lite till så det blir som marängsmet.
2. Vispa äggulor tillsammans med 3 msk socker tills det hela blir vitare och lite fluffigare. Tillsätt sedan hela burken med mascarponeost och vispa till en jämn smet.
3. Vänd ner äggvitemarängsmeten i äggulesmeten och tillsätt vaniljpulvret och blanda noga. Inte vispa.
4. Blanda mjölk med kakao och farinsocker i en kastrull och koka upp medan du vispar. Sjud tills sockret smält helt och det ser ut som varm choklad. Doppa sedan alla kexen på båda sidor i den varma chokladen. Du behöver bara doppa dem i någon sekund på varje sida. Bryt kexen i två eller mer delar så de passar i dina portionsskålar. (jag bröt mina på mitten bara och det blev 2 hela kex/4 halva till varje skål)
5. Börja med att lägga kex i botten på skålarna och täck sedan med en ganska stor sked med smet. Lägg sedan i ett lager med skivade jordgubbar och över det mer kex och sedan smet på igen. Smeten ska täcka kexen så de blir mjuka av smeten.
6. Ställ in i kylskåpet i minst 5 timmar innan servering.
7. Innan du serverar så pudra över kakao på toppen och lägg sedan ett lager jordgubbar på toppen.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Ser helt ljuvligt gott ut! och gud vad bra att det finns glutenfritt, för det var min första tanke när jag såg det, att ajg ville bjuda mina vänner på detta men en är glutenallergiker!

Det är så lustigt, för tiramisu är ju sjukt populärt i Sverige, men alla jag har pratat med som ätit det på plats i Italien säger att det inte alls är lika gott där. Är vi svenskar bättre på det måntro? :)


2013-06-17 @ 09:20:09

så gott det ser ut! :)


2013-06-17 @ 10:44:45

Ser jättegott ut, får nog prova nu till midsommar!


2013-06-17 @ 11:51:45

Gud så gott det ser ut! Färska, svenska jordgubbar, mer sommar blir det inte! :)


2013-06-17 @ 12:28:19

Det ser super gott och fräscht ut!


2013-06-17 @ 16:52:40

Jag ska nog ta och prova nån av dina recept på Tiramisu. Tidigare har jag bara ätit det på restaurang och det har varje gång smakat för mycket alkohol för en liten vekling som mig :)


Svar: Gör det :) Den med baileys smakar inte så mycket alkohol tycker jag iallafall och jordgubbsvarianten är ju helt utan. Hade varit kul att veta vad du tycker sen ifall du testar :)
Joanna Törnqvist


2013-06-17 @ 23:12:03

Åh vad lyxigt och fint detta såg ut! Tiramisu är ju för gott!! Mums!


2013-06-17 @ 23:21:16

Ojoj vad smaskigt! Ser jättesomrigt ut


2013-06-18 @ 08:44:47

Man kan ju inte få nog av färska bär nu till sommaren!! Fina desserter!! / www.homemadestockholm.com


2013-06-18 @ 17:12:18

Det ser helt ljuvligt ut! :D Väldigt vackra bilder.

Svar: Tack :)
Joanna Törnqvist


2013-09-12 @ 22:22:21

Hej!
Kan man göra denna dagen innan den ska ätas? :)
Tack för en bra blogg!

Svar: Jadå! Blir bara bättre då 😊
/Joanna


2015-12-29 @ 11:48:15

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen