Saftiga Kanelbullar

Av Joanna den 26 Maj 2013
Postat i:Bullar
Tags: kanelbullar, saftiga kanelbullar, vetemjöl special, vit sirap,
 
 
 
Grattis på mors dag Mamma!
Och Grattis Svärmor!
Och Grattis till alla andra mammor därute också.
 
 
 
Kanelbullar, finns det något bakverk som påminner så mycket om ens barndom som just kanelbullar?
När man fick vara med och baka dem tillsammans med mamma.  Lillbrorsan åt deg som säkert många av er också har gjort men själv kan jag aldrig komma ihåg att jag gillat just degätandet. De färdiga bullarna tycker jag är så mycket godare.
 
Mannen min däremot står som en hök över bulldegen när det bakas här hemma och propsar på att få alla kantbitarna.
Är ni fler där ute som har det så eller äter ni upp degen själva?
 
Ibland tycker jag att kanelbullar kan bli lite torra och tråkiga så inför detta bullbaket så researchade jag så mycket jag kunde om hur man får just saftiga bullar och gärna även så luftiga som möjlig.
 
Det som jag kom fram till efter ett väldans googlande och jämförande av olika recept med mitt egna så kom jag fram till det här, testade det och resultatet blev grymt.
 
Så här kommer nu bästa tipsen för saftiga, luftiga kanelbullar:
 
* Byt ut sockret i degen mot vit sirap
* Vetemjöl Special istället för vanligt vetemjöl
* Rumsvarmt margarin i degen istället för smält smör
* Knåda degen ordentligt (ca 10 minuter i  t ex en kitchen aid eller så länge du orkar för hand)
 
 
 
 
Recept
ca 40 st bullar
Deg
50 g jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 tsk kardemumma
1 tsk bourboun äkta vaniljpulver/ 2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vit sirap
ca 15 dl (820 g) Vetemjöl Special
125 g rumsvarmt smör/margarin
½ tsk salt
 
Fyllning
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 ½ msk kanel
½ tsk bourboun äkta vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
 
Topping
1 ägg
pärlsocker efter tycke
 
Bullformar
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kardemumma och vaniljpulver till fingervarmt (37 grader).
3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts upp helt. Häll sedan över resten av mjölken och sirapen och blanda.
4. Rör ner det mesta av mjölet (ca 13 dl) och saltet och blanda. Resten av mjölet använder du när degen har jäst en gång. Har du köksmaskin så börja knåda degen i maskinen här. På låg hastighet. Klicka sedan ner smöret/margarinet medans du fortsätter att knåda degen på låg hastighet. Kör maskinen i ca 10 minuter. När degen är färdigknådad så ska den fortfarade vara ganska lös. Har du ingen köksmaskin så får du klicka i smöret/margarinet och knåda degen för hand så länge du bara orkar.
5. Jäs degen under bakduk till lite mer än dubbel storlek. Det tar ca 40 minuter.
6. Under tiden som degen jäser så gör du fyllningen. Blanda ihop rumsvarmt smör/margarin tillsammans med socker, kanel och vaniljpulver i en bunke. Lättast är att blanda ihop det med hjälp av elvispen och då kör du på lägsta hastigheten tills allt är ordentligt blandat.
7. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda ihop med lite mjöl lite lätt. Dela degen sedan i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor.
8. Bred fyllningen jämnt över plattorna och rulla sedan ihop dem. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg varje skiva i en bullform på en bakplåt. Täck över plåtarna med bakdukar och jäs i ca 30 minuter.
9. Värm ugnen till 250 grader.
10. När bullskivorna jäst klart så vispa upp ett ägg och pensla varje skiva med ägg och strö sedan över lite pärlsocker.
11. Sätt in i ugnen i ca 8 minuter. Jag satte klockan på 7 minuter och passade dem sedan noga och tog ut dem när jag tyckte att de hade perfekt färg.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Jag bara älskar din blogg... jag har följt din blogg länge.. har du instagram?

Svar: Vad kul att du gillar den :) Nä jag har inte instagram...
Joanna Törnqvist


2013-05-26 @ 16:39:52

Hej! Väldigt inspirerande blogg först och främst!

Jag brukar ha mandelmassa i fyllningen - riven med hjälp av rivjärn eller liknande - det gör bullarna lite 'kletigare' och är faktiskt jättegott. Jag är egentligen inte ett stort fan av mandelmassa men i bullar fungerar det jättebra!

Svar: Mandelmassa brukar jag också ha i :) Mannen här hemma är helt galen i mandelmassa!Jag har även mandelmassa i när jag gör vaniljbullar. Det är riktigt gott det med :)
Joanna Törnqvist


2013-05-26 @ 19:15:55

Åh vad sugen jag blev på att baka nu! tack för tipsen. Fast jag måste tillägga att det finns inget som förstör bullar så mycket som att använda margarin! Endast riktigt smör ska det vara tycker jag, stor skillnad! Sen ska jag testa att ha de rumsvarmt nästa gång i stället för smält. Men för ALL bakning, bara smör, inget syntetiskt äckligt margarin. Ha en bra dag!

Kanelbulle craving deluxe! Hade tänkt baka i helgen men strålande sol satte stopp för den planen. Vågar knappt kicka in hos dig (men gör det hela tiden iaf!) för alla galet goda grejer. Så inspirerande och jag älskar blandningen i recept. Applåder! Ha en fin vecka!

Svar: Tack så mycket Sophie! :) Jag är glad att Du är tillbaka med din fantastiska blogg också :)
Joanna Törnqvist


2013-05-28 @ 05:40:50

Ser riktigt smaskiga ut! :)


2013-05-28 @ 08:02:46

Åh, jag är sugen på att baka kanelbullar, får nog bli dessa :D

Svar: Det tycker jag! Följ tipsen så blir kanelbullarna mjuka och luftiga. Inte alls torra :)Berätta gärna hur de blev sedan :)
Joanna Törnqvist


2013-05-28 @ 17:17:17
jc

Är det hederlig över och undervärme du kör med eller varmluft? :) Superhärlig blogg! Har hittat massor med inspiration till sonens namngivelsecermoni :D

Svar: Gammal vanlig och hederlig över och undervärme. Litar mest på den :) Tack så mycket och vad kul att du inspireras :)
Joanna Törnqvist


2013-06-14 @ 12:35:07

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen