Kladdig Chokladkaka med Farinkolasås, Grädde & Jordgubbar

Av Joanna den 19 Juni 2013
Postat i:Kladdiga kakor Tårtor
Tags: chokladkaka, farinkolasås, jordgubbar, kladdkaka, midsommar, sommartårta,
 
 
 
 
 
Sommaren är här och med den de goda Svenska jordgubbarna. Alla bakverk blir godare med färska jordgubbar på och smakar verkligen sommar. Nu så här inför midsommar tänkte jag bara tipsa er om en lätt kaka som går ganska snabbt att göra och som passar perfekt till alla sommarkalasen.
 
Chokladkakan är av en lite kladdigare sort och på den så har jag hällt en kolasås gjord på farinsocker, vispad grädde och färska jordgubbar.
Detta är verkligen en vinnande kombination med choklad, kola, grädde och jordgubbar. Den kommer garanterat göra succé.
 
 
Ifall du tänkt testa på den här goda kakan så är det några saker som du bör tänka på:
- Låt kakan svalna helt innan den toppas med kolasås och grädde.
- Låt även kolasåsen svalna helt innan du brer på den och bred inte på för mycket (som jag uppenbarligen gjorde...) det kommer att bli lite sås över.
- Vispa grädden ganska hård innan du brer på den.
 
 
 
Recept
1 kaka 24cm
 
 
Chokladkakan
100 g margarin
2 ägg
1 dl brunt farinsocker
1  ½ dl socker
2 msk ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Vispa sedan i sirapen.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan (sikta gärna ned dem för att slippa klumpar) med det smälta margarinet/chokladen och socker- och äggblandningen.
4. Bred ut smeten i en form, gärna med löstagbar kant.
5. Grädda i ugnen på 200 grader i 16 minuter.
6. Låt kakan svalna helt.
 
 
Farinkolasås
 
1 dl brunt farinsocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Blanda farinsocker, sirap, grädde och vanilj i en kastrull och koka upp. Koka på låg-medelvärme (4:an) i 10 minuter och låt sedan svalna av helt.
 
Tårtan
Chokladbotten
Farinkolasås
2 dl vispgrädde
500g färska jordgubbar
 
Gör så här:
1. Bred den avsvalnade kolasåsen på den avsvalnade kakan. Det är viktigt att båda är kalla för annars flyter hela kakan iväg när man breder över grädden.
2.Vispa grädden ganska hårt och bred den sedan över kolasåsen.
3. Skiva eller halvera jordgubbar över. Servera direkt.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Hej.. googlade på chokladtårta med jordgubbar och kom till din superfina blogg. Föll direkt för ditt recept så ska testa det ikväll.

En dum fråga, i kolasåsen visst är det farinsocker man ska använda?

Svar: Japp farinsocker ska det vara :) Jag som var lite otydlig där...
Kul att du ska testa den :)
Joanna Törnqvist

Jag svimmar så gott!


2013-06-20 @ 12:07:58

Men jösses vad gott! Oavsett rinnande kolasås eller smältande grädde... Hihi ... Mums!


2013-06-20 @ 14:15:12

Det här med att fylla i alla fält... :-D

Åh gud vad gott det låter och ser ut! Som rena drömmen, choklad, kolasås OCH jordgubbar, det kan inte bli bättre!


2013-06-20 @ 22:33:04

Jag gjorde den här till midsommar men istället grädde och jordgubbar gjorde jag hallongrädde och dekorerade med några strängar av kolasåsen och vita chokladknappar. Blev oerhört gott!! Så tack för det receptet

Svar: Låter jättegott! Vad kul att du gillade den :)
Joanna Törnqvist


2013-06-27 @ 20:32:08

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen