Chokladtårta med Chokladmousse & Dulce de Leche Marängsmörkräm

Av Joanna den 26 Juni 2013
Postat i:Tårtdekorationer Tårtfyllningar Tårtor
Tags: chokladtårta, dulce de leche, marängsmörkräm, sugarpaste med chokladsmak, tårtdecor.se, volangstavar,
 
 
 
Årets midsommartårta.
En chokladälskares dröm med chokladbotten, två lager chokladmousse, täckt med Dulce de Leche marängsmörkräm och toppad med blåbär och körsbär.
 
Det var inte bara midsommaraftonen som firades in med denna tårtan utan även lillbrorsans födelsedag några dagar för tidigt. Men idag när ni får receptet så är det faktiskt hans födelsedag!
Grattis lillebror!
 
Men det blev alltså inga jordgubbar på den här vår midsommartårta i år.
Jordgubbarna skulle enligt Midsommaraftonens plan intas tillsammans med grädde som sig bör och tårtan fick därför prydas med andra goda bär.
Däremot så åt vi inga jordgubbar.
De fick liksom inte plats efter grillad fläskfilé, grillade majskolvar, potatissallad, sallad, chokladtårta + kaffe och sedan även lite godis.
Det fanns inte en chans att något mer skulle få plats.
Tyvärr.
En Midsommarafton utan jordgubbar alltså.
Konstigt.
 
Kantdekorationerna och de små hjärtanen är gjorda av sugarpaste med chokladsmak från fun cakes som finns att köpa hos Tårtdecor.se. Riktigt god smak på den och den var även lätt att kavla tunn utan spickor. Den smaksatta sugarpasten finns även i smakerna banan, hallon och apelsin.
 
Jag kavlade ut en bit sugarpaste på ett bakplåtspapper och använde sedan en volangstav för att göra mönstret med. Volangstavar och utstickare är käcka att ha hemma när man vill piffa till tårtan lite extra med en dekorkant eller figurer. Lätt att bara stansa ut och sedan dekorera.
Både volangstavar och smaksatt sugarpaste finns att köpa hos Tårtdecor.se.
 
 Att tänka på:
- Tårtbottnen gör gärna en till två dagar innan då den ska hinna svalna innan du skär itu den och fyller den och du ska helst fylla tårtan en dag innan den ska serveras.
- Gör gärna chokladmoussen flera timmar innan den ska användas till att fylla tårtan.
- Fyll tårtan dagen innan du spacklar och serverar den.
- Man kan tänka så här: Dag 1 gör tårtbotten och chokladmousse. Dag 2 dela tårtbottnen, fyll tårtan och gör marängsmörkrämen. Dag 3 spackla, dekorera tårtan och servera. Eller om man vill göra det på två dagar: Dag 1 Morgon baka tårtbotten, gör chokladmousse, gör marängsmörkräm. Dag 1 kväll dela tårtbottnen och fyll tårtan. Dag 2: Spackla, dekorera och servera tårtan.
 
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl potatismjöl
5 msk kakao
1 msk ljus sirap
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta sedan ner dem i smeten medans du rör med en slev tills allt är blandat.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast och klipp bort överflödigt papper.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i  45 min på 175 grader (vanlig över/undervärme). Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
Chokladmousse
2 lager i en tårta
 
4 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
2 ägg
2 dl kesella/kvarg 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
 
 
Dulce de Leche Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk pressad citron
200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
1 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk
 
Gör så här:
1. Häll i socker äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Ca 5-6 min.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljsockret.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Vispa i hela burken med dulce de leche/aramelliserad mjölk.
5. Spackla den fyllda tårtan med smörkrämen.
 
Om det skulle vara så att du inte använder all smörkräm så går den bra att frysa in för att ta upp en annan dag och t ex dekorera cupcakes med.
 
 Hur man fyller en tårta enklast:
1. Dela tårtbottnen i 3 delar. Jämna till den översta delen, som brukar vara lite bucklig på toppen, med en kniv.
2. Lägg två långa bitar plastfolie i botten på springformen som du bakade tårtbottnen i så de överlappar varandra och täcker hela bottnen. Tänk på att bitarna ska vara ganska långa eftersom de ska användas till at plasta in hela tårtan med sedan.
3. Lägg den nedersta delen i botten på springformen. Spraya ev med lite vatten på bottnen för en saftigare tårta.
4. Smeta på hälften av chokladmoussen med en slickepott eller en spatel och jämna till. Se till att det har kommit ut på alla kanter.
5. Lägg på ett till lager tårtbotten och upprea sedan med nästa lager chokladmousse.
6. Lägg på den översta biten och vik över plastfolien soch se till att ingen luft kommer in.
7. Sätt in i kylskåpet till dagen efter.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Nu dog jag lite och hamnade i himlen. Ser galet gott ut och vilka otroligt snygga bilder!

Svar: Tack så mycket! :) God var den, det kan jag lova :)
Joanna Törnqvist


2013-06-26 @ 08:17:33

Åh jösses så god den ser ut!! Och otroligt vacker är den också! Inte klokt så duktig du är!

Svar: Tack så mycket! :)
Joanna Törnqvist


2013-06-26 @ 18:52:09

Gud så gott! Dreglar varje gång jag besöker din blogg, dvs flera gånger om dagen, haha! Undrar om du har instagram som man kan följa dig på och alla dina underbara bakverk! Kram :)

Svar: Vad kul att du gillar den :) Jag har tyvärr inte instagram utan det är bara via facebook, rss, bloglovin' eller blogkeen som du kan följa mig. Eller bara kika in några gånger per dag ;)
Joanna Törnqvist


2013-06-28 @ 18:10:49

Ska testa mig på denna i veckan tänkte jag. Hur många personer skulle du säga att den räcker till? :)

Svar: Åtminstone 12 personer :)
/Joanna


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen