Rulltårta med Hallon- & Marängsmörkräm

Av Joanna den 29 Juni 2013
Postat i:Fyllda kakor Mjuka kakor Tårtor
Tags: hallon, marängsmörkräm, rulltårta, rulltårta som inte spricker,
 
 
 
 
Att baka en rulltårta som när man rullar ihop den inte spricker. Det kan ju låta otroligt enkelt men det är ju uppenbarligen inte det. Det är väldigt lätt att rullen blir för tjock eller för torr och sedan spricker den upp när man rullar den och det ser ju lite trist ut när den ska serveras. Så hur ska man då göra för att få den hel och fin?
Läs vidare så ska du få några tips.
 
Vi hade en rulltårtebakdag här hemma för ett tag sedan, jag och en vän, där målet var just att rulltårtan skulle rullas ihop utan att spricka. Simpelt låter det ju med tanke på att rulltårta ska vara ett av de enklaste bakverken och är det om man nu har ett bra recept och lite tips och trix som hjälp.
 
Vi fyllde vår rulltårta med en perfekt balanserad marängsmörkräm med hallon. Sött möter surt och blir helt underbart. En av de godaste rulltårtorna som jag har ätit om man nu får säga det om något som man själv bakat.
 
Om du gör den här rulltårtan så försök inte få i all marängsmörkräm i rullen. Det går inte. Du får helt enkelt leva med att det bir lite smörkräm över. Marängsmörkrämen går finfint att frysa in nämnligen och ta upp en annan dag. Då tar du fram den, låter den tina och vispar upp den lite lätt igen.
 
 
Tips & Trix:
Kakan:
- Sikta i mjölet i smeten och rör försiktigt ner det. Vispa inte.
- Ha inte inne kakan för länge! Det räcker med några minuter. Max 5 minuter. Men kolla kakan hela tiden och ta ut den när den är gyllene.
- Spraya kakan lite lätt med vatten (använd en blomspruta) och lägg sedan en plåt som lock över för att binda inne fukt.
- När kakan svalnat så strö socker på ett bakplåtspapper, vänd kakan på och pensla med iskallt vatten på bakplåtspappret. Dra sedan försiktigt av bakplåtspappret från kakan och spraya sedan kakan med lite mer vatten.
- Ha inte för mycket fyllning.
- Rulla rulltårtan försiktigt. Ta hjälp av bakpåtspappret och rulla.
- Min form är 28X40cm. En rulltårteplåt från Tala. Du kan hitta den HÄR. Du kan använda en som är lite större (då blir ugnstiden ännu kortare) men använd inte en mindre för då blir kakan för tjock.
Smörkrämen:
- Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Även hallonen.
- Du behöver en termometer.
 

 
 
 
 
Recept
1 st 40cm lång rulltårta ca 20 bitar
 
Kaka
3 ägg
1 ½ dl florsocker
½ dl socker
½ tsk bourbon vaniljpulver
2 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
3 msk mjölk
 
Gör så här:
1. Vispa ägg, socker, florsocker och vaniljpulver tills det är riktigt vitt och fluffigt.
2. Blanda bakpulver med mjöl och siktas sedan ner blandningen i äggsmeten lite i taget medan du blandar med en elv. Du ska alltså inte vispa smeten mer. Bara röra.
3. Rör ner mjölken. 1 msk i taget.
4. Lägg ett bakplåtspapper på plåten du ska använda (jag brukar smeta ut liteolja under pappret så ligger det still) oxh bred ut smeten på pappret.
5. Sätt in i ugnen på 250 grader i 3-5 min eller tills kakan är gyllene.
6. Ta ut kakan ut ugnen och lyft av kakan från plåten. Spraya kakan med lite vatten med hjälp av en blomspruta och lägg en kall plåt över som lock. Låt kakan svalna helt.
7. När kakan svalnat så strö socker på ett bakplåtspapper, vänd kakan på och pensla med iskallt vatten på bakplåtspappret. Dra sedan försiktigt av bakplåtspappret från kakan och spraya sedan kakan med lite mer vatten.
8. Bred på fyllningen. Ha inte på för mycket fyllning.
9. Rulla rulltårtan försiktigt. Ta hjälp av bakpåtspappret och rulla ihop.
 
Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
½ tsk bourbon vaniljpulver
1 ½ tsk pressad citron (går bra med sån på flaska)
200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
250 g rumstempererade hallon (köp frysta och låt dem tina helt)
 
 
Gör så här:
1. Häll i socker, äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Använd en termometer.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljpulvret.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Rör ner de rumstempererade hallonen.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Chokladtårta med Chokladmousse & Dulce de Leche Marängsmörkräm

Av Joanna den 26 Juni 2013
Postat i:Tårtdekorationer Tårtfyllningar Tårtor
Tags: chokladtårta, dulce de leche, marängsmörkräm, sugarpaste med chokladsmak, tårtdecor.se, volangstavar,
 
 
 
Årets midsommartårta.
En chokladälskares dröm med chokladbotten, två lager chokladmousse, täckt med Dulce de Leche marängsmörkräm och toppad med blåbär och körsbär.
 
Det var inte bara midsommaraftonen som firades in med denna tårtan utan även lillbrorsans födelsedag några dagar för tidigt. Men idag när ni får receptet så är det faktiskt hans födelsedag!
Grattis lillebror!
 
Men det blev alltså inga jordgubbar på den här vår midsommartårta i år.
Jordgubbarna skulle enligt Midsommaraftonens plan intas tillsammans med grädde som sig bör och tårtan fick därför prydas med andra goda bär.
Däremot så åt vi inga jordgubbar.
De fick liksom inte plats efter grillad fläskfilé, grillade majskolvar, potatissallad, sallad, chokladtårta + kaffe och sedan även lite godis.
Det fanns inte en chans att något mer skulle få plats.
Tyvärr.
En Midsommarafton utan jordgubbar alltså.
Konstigt.
 
Kantdekorationerna och de små hjärtanen är gjorda av sugarpaste med chokladsmak från fun cakes som finns att köpa hos Tårtdecor.se. Riktigt god smak på den och den var även lätt att kavla tunn utan spickor. Den smaksatta sugarpasten finns även i smakerna banan, hallon och apelsin.
 
Jag kavlade ut en bit sugarpaste på ett bakplåtspapper och använde sedan en volangstav för att göra mönstret med. Volangstavar och utstickare är käcka att ha hemma när man vill piffa till tårtan lite extra med en dekorkant eller figurer. Lätt att bara stansa ut och sedan dekorera.
Både volangstavar och smaksatt sugarpaste finns att köpa hos Tårtdecor.se.
 
 Att tänka på:
- Tårtbottnen gör gärna en till två dagar innan då den ska hinna svalna innan du skär itu den och fyller den och du ska helst fylla tårtan en dag innan den ska serveras.
- Gör gärna chokladmoussen flera timmar innan den ska användas till att fylla tårtan.
- Fyll tårtan dagen innan du spacklar och serverar den.
- Man kan tänka så här: Dag 1 gör tårtbotten och chokladmousse. Dag 2 dela tårtbottnen, fyll tårtan och gör marängsmörkrämen. Dag 3 spackla, dekorera tårtan och servera. Eller om man vill göra det på två dagar: Dag 1 Morgon baka tårtbotten, gör chokladmousse, gör marängsmörkräm. Dag 1 kväll dela tårtbottnen och fyll tårtan. Dag 2: Spackla, dekorera och servera tårtan.
 
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 dl potatismjöl
5 msk kakao
1 msk ljus sirap
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta sedan ner dem i smeten medans du rör med en slev tills allt är blandat.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast och klipp bort överflödigt papper.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i  45 min på 175 grader (vanlig över/undervärme). Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
Chokladmousse
2 lager i en tårta
 
4 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
2 ägg
2 dl kesella/kvarg 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
 
 
Dulce de Leche Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk pressad citron
200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
1 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk
 
Gör så här:
1. Häll i socker äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Ca 5-6 min.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljsockret.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Vispa i hela burken med dulce de leche/aramelliserad mjölk.
5. Spackla den fyllda tårtan med smörkrämen.
 
Om det skulle vara så att du inte använder all smörkräm så går den bra att frysa in för att ta upp en annan dag och t ex dekorera cupcakes med.
 
 Hur man fyller en tårta enklast:
1. Dela tårtbottnen i 3 delar. Jämna till den översta delen, som brukar vara lite bucklig på toppen, med en kniv.
2. Lägg två långa bitar plastfolie i botten på springformen som du bakade tårtbottnen i så de överlappar varandra och täcker hela bottnen. Tänk på att bitarna ska vara ganska långa eftersom de ska användas till at plasta in hela tårtan med sedan.
3. Lägg den nedersta delen i botten på springformen. Spraya ev med lite vatten på bottnen för en saftigare tårta.
4. Smeta på hälften av chokladmoussen med en slickepott eller en spatel och jämna till. Se till att det har kommit ut på alla kanter.
5. Lägg på ett till lager tårtbotten och upprea sedan med nästa lager chokladmousse.
6. Lägg på den översta biten och vik över plastfolien soch se till att ingen luft kommer in.
7. Sätt in i kylskåpet till dagen efter.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Frysa in Örter

Av Joanna den 25 Juni 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: frysa in örter, örter,
 
 

Är det något som jag använder mycket i min matlagning så är det just örter. Färska örter kan göra så mycket för en maträtt.
Det var en av anledningarna till att jag faktiskt köpte ett växthus och ett litet sådant till att börja med.
Jag ville odla just örter. En massa örter.
Även om tomater och gurka just nu försöker ta över mitt lilla växthus totalt.
Nästa år blir det mindre tomater och gurka och mer örter.
 
Just nu har jag ändå en massa fina örter både i växthuset och ute i trädgårdslandet men det kommer ju tyvärr en tid då de inte längre växer färskt i trädgården.
Frusna örter är ju det näst bästa så jag passar på att plocka in och hacka upp alla örter som jag har över. Det blir ju lätt att man bara låter dem växa, plockar det man behöver för stunden och sedan vissnar de bort när hösten kommer.
 
Men på det här sättet så har jag förhoppningsvis snart en fryslåda full med hackade infrusna örter, redo att krydda vinterns alla maträtter.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mousserande Fläderblomsvin

Av Joanna den 24 Juni 2013
Postat i:Drycker
Tags: alkoholfritt, kiviks musteri, mousserande fläderblomsvin,
 
 
 
Tänkte att jag måste tipsa er om ett riktigt gott och alkoholfritt mousserande vin som vi drack på Midsommarafton. Det är ett mousserande fläderblomsvin med alkoholhalt på 0,5 % från Kiviks Musteri.
Friskt och gott sommarvin som passar perekt när man vill lyxa till det lite med bubbel fast utan alkohol.
 
Finns att köpa på Systembolaget.
 
 
 

Gunnels Goda Potatissallad

Av Joanna den 23 Juni 2013
Postat i:Bufférätter Matiga sallader Potatisrätter Såser och tillbehör
Tags: dill, krämig potatissallad, majonnäs, potatissallad,
 
 
Första skörden av dill blev lagom till tilllagandet av midsommaraftonens potatissallad. Just potatissallad äter vi varje Midsommar. Enkelt och gott. Den här åt vi igår tillsammans med grillad fläskfilé, grillade majskolvar och Emelies enkla Aioli.
 
Det här är en av de godaste potatissalladerna som jag har ätit. Den är helt perfekt krämig och smaken är helt grym. Den passar perfekt till både grillat och kallskuret och ska helst göras dagen innan den ska ätas för att smakerna ska gotta ihop sig.
 
Att den helst ska göras dagen innan ser jag faktiskt som ett stort plus för oftast när man ska ha ett kalas eller en sommarbjudning så har man ju ganska mycket att stå i och då är det skönt att ha åtminstone en sak avklarad dagen innan.
 
Det här receptet kommer inte ifrån mig utan det kommer från Gunnel så som rubriken så fint antyder.
Vem är då Gunnel?
Jo, hon är lillbrorsans svärmor som gör den godaste potatissalladen såklart!
Fast när hon gör den så brukar det vara till stoora kalas och då gör hon den i en jättebytta.
 
Inte nog med att den är supergod den här potatissalladen, den är också superenkel att göra. Inget skalande, hackande, kokande av potatisar som slutar i mos utan i den här används det färdigtärnad potatis på burk. Enkelt och snabbt och potatistärningarna håller formen och slutar inte som potatismos.
 
 
Här har jag fått receptet lite förminskat inför midsommar då vi bara var fyra vuxna och två barn som skulle äta men vill du göra för fler så är det bara att dubbla eller trippla receptet.
Gunnel använder filmjölk i sin men i min fick det bli lätt creme fraiche istället. Men det går nog lika bra med filmjölk/yoghurt/gräddfil/creme fraiche.
 
 
 
Recept
ca 6-8 portioner
 
3 burkar tärnad potatis (jag använde ICA Basic)
½ purjolök (den vita delen)
1 gul lök
4-5 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
2 knippor dill
Grovmalen Svartpeppar
Salt
(ev lite,lite vitpeppar om man gillar det)
 
Gör så här:
1. Finhacka lök, purjolök och dill och lägg i en stor bunke.
2. Häll av potatisen i ett durkslag  och sjölj av dem lite.
3. Blanda samman potatis, lök, purjolök, majonnäs och creme fraiche i bunken och blanda väl.
4. Krydda med salt och svartpeppar (ev vitpeppar) efter smak.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kladdig Chokladkaka med Farinkolasås, Grädde & Jordgubbar

Av Joanna den 19 Juni 2013
Postat i:Kladdiga kakor Tårtor
Tags: chokladkaka, farinkolasås, jordgubbar, kladdkaka, midsommar, sommartårta,
 
 
 
 
 
Sommaren är här och med den de goda Svenska jordgubbarna. Alla bakverk blir godare med färska jordgubbar på och smakar verkligen sommar. Nu så här inför midsommar tänkte jag bara tipsa er om en lätt kaka som går ganska snabbt att göra och som passar perfekt till alla sommarkalasen.
 
Chokladkakan är av en lite kladdigare sort och på den så har jag hällt en kolasås gjord på farinsocker, vispad grädde och färska jordgubbar.
Detta är verkligen en vinnande kombination med choklad, kola, grädde och jordgubbar. Den kommer garanterat göra succé.
 
 
Ifall du tänkt testa på den här goda kakan så är det några saker som du bör tänka på:
- Låt kakan svalna helt innan den toppas med kolasås och grädde.
- Låt även kolasåsen svalna helt innan du brer på den och bred inte på för mycket (som jag uppenbarligen gjorde...) det kommer att bli lite sås över.
- Vispa grädden ganska hård innan du brer på den.
 
 
 
Recept
1 kaka 24cm
 
 
Chokladkakan
100 g margarin
2 ägg
1 dl brunt farinsocker
1  ½ dl socker
2 msk ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Vispa sedan i sirapen.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan (sikta gärna ned dem för att slippa klumpar) med det smälta margarinet/chokladen och socker- och äggblandningen.
4. Bred ut smeten i en form, gärna med löstagbar kant.
5. Grädda i ugnen på 200 grader i 16 minuter.
6. Låt kakan svalna helt.
 
 
Farinkolasås
 
1 dl brunt farinsocker
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Blanda farinsocker, sirap, grädde och vanilj i en kastrull och koka upp. Koka på låg-medelvärme (4:an) i 10 minuter och låt sedan svalna av helt.
 
Tårtan
Chokladbotten
Farinkolasås
2 dl vispgrädde
500g färska jordgubbar
 
Gör så här:
1. Bred den avsvalnade kolasåsen på den avsvalnade kakan. Det är viktigt att båda är kalla för annars flyter hela kakan iväg när man breder över grädden.
2.Vispa grädden ganska hårt och bred den sedan över kolasåsen.
3. Skiva eller halvera jordgubbar över. Servera direkt.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Det växer & växer

Av Joanna den 19 Juni 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: gurka, odla, tomatplantor, trädgård, trädgårdsland, växthus,
 
 
Det har inte hänt så jättemycket i växthuset den senaste veckan. Eller det syns inte attde har växt så mycket nu nr de är så stora. Däremot så blommar det för fullt på gurkplantor, tomatplantor, timjan och oregano. Jag har mest rensat ut och gett bort plantor som jag inte haft plats för, har inte hjärta att slänga alla fina växter som jag odlat sen de var små frön.
 
Alla plantor har nu fått flytta från de stora krukorna till egna mindre krukor och två stora tomatplantor har fått flytta ut på tomten pga platsbrist. Basilikan växer som ogräs så det finns det gott om här hemma. Så nu vet ni vad jag kommer krydda maten med framöver.
 
 
 
 
I trädgårdslandet växer det för fullt. Salladen växer fint och det är bara rödbetsraden som ekar tom. Rödbetorna växte finfint och en morgon när jag kom ut till landet så var de borta. Det var någon/något som tydligen bara gillade rödbetsblast och nu så finns de inte längre. Får väl se lite längre fram om det kommer upp nåt eller om det är helt kört.
 
 
 
 
Lite mer plats för varje planta och den som växer allra bäst är ju som vanligt majsplantan längst till höger i bild.
Nu väntar jag bara på att det ska komma små tomater och gurkor.
 
Hur går det för era plantor? Växer de?
 

Tiramisu med Choklad & Jordgubbar

Av Joanna den 17 Juni 2013
Postat i:Desserter
Tags: Choklad, dessert, jordgubbar, tiramisu,
 
 
 
 
Tiramisu är en sådan där dessert som om du en gång har gjort den hemma så kommer du göra den om och om igen. Så god är den.
Men bara för att man gör den om och om igen så betyder det ju inte att man inte kan variera den. Denna dessert kan varieras i det oändliga med olika smaker.
 Det enda som du behåller är just äggsmeten och savoiardikexen och sedan byter du och lägger till som du vill.
 
Tidigare har jag lagt upp mitt recept på Tiramisu med Baileys som är en helt underbar dessert. Men nu när det är sommar och sol så tycker jag att det är kul att även göra desserterna lite somriga och vad är inte mer sommar än just jordgubbar?
Den här varianten av Tiramisu är dessutom barnvänlig och alltså helt utan alkohol. Istället för likör så är kexen doppade i varm choklad.
 
Så i den här desserten så varvas äggsmet, med savoiardikex doppade i varm choklad och färska Svenska jordgubbar. Det blir inte så mycket bättre.
Lagom sött och lagom fräscht.

Kanske något att servera till Midsommar?
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
ca 8 st Savoiardikex (beror på storleken på dina glas)
(Savoiardikexen finns även som glutenfria. Märket heter Schär.)
1 pkt Marscarponeost (250g)
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk socker
1 krm bourbon äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 tsk kakao
1 tsk farinsocker
 
Gör så här:
1. Separera äggulor från äggvitor och lägg i två olika skålar. Vispa först upp äggvitorna till ett hårt vitt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och visp lite till så det blir som marängsmet.
2. Vispa äggulor tillsammans med 3 msk socker tills det hela blir vitare och lite fluffigare. Tillsätt sedan hela burken med mascarponeost och vispa till en jämn smet.
3. Vänd ner äggvitemarängsmeten i äggulesmeten och tillsätt vaniljpulvret och blanda noga. Inte vispa.
4. Blanda mjölk med kakao och farinsocker i en kastrull och koka upp medan du vispar. Sjud tills sockret smält helt och det ser ut som varm choklad. Doppa sedan alla kexen på båda sidor i den varma chokladen. Du behöver bara doppa dem i någon sekund på varje sida. Bryt kexen i två eller mer delar så de passar i dina portionsskålar. (jag bröt mina på mitten bara och det blev 2 hela kex/4 halva till varje skål)
5. Börja med att lägga kex i botten på skålarna och täck sedan med en ganska stor sked med smet. Lägg sedan i ett lager med skivade jordgubbar och över det mer kex och sedan smet på igen. Smeten ska täcka kexen så de blir mjuka av smeten.
6. Ställ in i kylskåpet i minst 5 timmar innan servering.
7. Innan du serverar så pudra över kakao på toppen och lägg sedan ett lager jordgubbar på toppen.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Roadtrip - California

Av Joanna den 16 Juni 2013
Postat i:Resa
Tags: USA, kalifornien, roadtrip,
 
 
 
För nästan två år sedan i Augusti så åkte jag och mannen på vår första resa till USA, en roadtrip i Kalifornien under 21 dagar. Vi flög till San Diego och planen var att vi skulle bila upp till San Fransisco och där vända och bila tillbaka ner till San Diego där vi skulle ta planet hem.
 
Nu blev det inte riktigt som planerat och vi tog oss endast upp till San Louis Obispo där vi sedan vände och åkte ner till Palm Springs istället. Det var vädret som gjorde att vi vände då ingen av oss hade någon lust att ha semester i 15 grader och dimma som vädret tyvärr blev uppåt kusten. Istället vände vi som sagt och bilade ner till Palm Springs och öknens varma, torra väder och 44 grader. Ett varmt och skönt beslut.
 
 
 
 
 
Om några veckor så åker vi på vår andra resa  över till Kalifornien för ännu en härlig roadtrip i solen. Den här gången tänkte vi ta oss hela vägen upp till San Fransisco och kanske även till Napa Valley och Yosemite.
 
Så ni som är lite intresserade av USA, Kalifornien och maten där borta så ska även ni få följa med genom bloggen.
Jag kommer blogga under hela tiden jag är där borta men det blir tyvärr lite dåligt med recept under dessa veckor.
Istället får ni inspireras av de Amerikanska rätterna, bakverken och glassen. Även en hel del fina utflyktsmål kommer komma upp för er som någon gång planerar en resa till Kalifornien.
Jag vet att jag kommer inspireras av allt iallafall och ni kommer säkert få se en hel del rätter i höst som är lite Amerikaniserade.
 
Här hemma kommer snälla Svärmor och Mamma + Sambo passa hus, hundar, katt och vattna växthus så allt frodas och mår bra tills vi kommer hem igen.
 
 Jag hoppas att ni kommer att gilla att följa oss på vår resa genom Kalifornien.

Köttfärssås

Av Joanna den 15 Juni 2013
Postat i:Köttfärsrätter Pasta
Tags: köttfärssås, köttfärssås och spaghetti,
 
 
 
 
 
 
Ni vet ju redan att pasta i alla dess former är något av en favorit här hemma och det inkluderar ju även vanlig spaghetti med köttfärssås som vi faktiskt äter här hemma varje lördag natt, japp ni läste rätt, varje Lördag natt. Låter kanske lite knäppt men så är det.
 
Varje lördagnatt när vi kommer hem från jobbet så äts det spaghetti med köttfärssås, ketchup och en massa riven parmesan (mannen har i och för sig riven tacoost på sin portion...) här hemma. Lite som en extra god avslutning på veckans arbete.
Lördagsnatten är för oss sista natten på arbetsveckan och sedan är det några härliga dagars ledighet som väntar.
 
Det fina med köttfärssåsen är att jag lagar en stor gryta (brukar göra dubbelt det receptet nedan) och sedan fryser jag in den i burkar med två portioner i. Så när vi kommer hem trötta efter arbetskvällen/natten så är det bara att värma köttfärssåsen och koka lite spaghetti till.
 
De flesta av er har säkert ett eget recept på köttfärssås som ni alltid gör men om ni vill testa på ett annat recept någon gång så tänk på mitt.
 
Bästa avslutningen på arbetsveckan/början på ledigheten är en god middag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
4-6 portioner

400 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
500 g krossade tomater
½-1 dl grädde
½ dl vatten
1 msk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk kalvfond
några droppar soja (istället för salt)
 2 msk olivolja + margarin till stekning

Gör så här:
1. Hacka lök, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Riv moroten.
3. Fräs lök och vitlök tillsammans med nötfärsen tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och lägg i den rivna moroten. Fräs några minuter.
5. Lägg i sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
6. Häll i de krossade tomaterna, kalvfond och soja. Låt koka ihop i nån minut.
7. Häll i grädden och vattnet och låt puttra ihop i ca 10 min på låg värme med lock.
8. Servera med spaghetti, riven parmesan och ketchup.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Amerikanska Blåbärspannkakor med Vanilj & Kardemumma

Av Joanna den 12 Juni 2013
Postat i:Pannkakor och våfflor
Tags: amerikanska pannkakor, blåbärspannkakor, kardemumma, pannkakor, vanilj,
 
 
 
 
 
 
Mannen här hemma är helt galen i pannkakor. Pannkakor i all dess former och smaksättningar. Ju sötare desto bättre. Helst vill han ha dem till middag också men det vägrar jag. Pannkakor är efterrätt, inte middag. Sött kan inte vara middag enligt mig.
 
Hur är äter ni pannkakor? Till middag eller efterrätt?
 
Själv är jag sådär med pannkakor. Det är inte att jag ogillar dem utan jag är bara aldrig sugen på dem. Finns det något annat att äta så väljer jag hellre det. Men om jag ska äta pannkakor så väljer jag alltid Amerikanska pannkakor. Gillar fluffigheten och de är inte sådär sladdriga som de Svenska. Sedan tycker jag att det är lättare att smaksätta dem också. Med frukt, bär, choklad och annat gott.
 
Dessa pannkakorna åt vi faktiskt till frukost (frukost, mellanmål och kvällsmat går bra, bara det inte är middag...) och trots att de är ganska söta så passade de bra till frukost en solig och varm dag.
 
Vi åt dem med lite, lite honung och vaniljglass till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
2 portioner
 
1 ägg
2 3/4 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
(gärna råsocker men det går bra med vanligt också)
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
25 g smält smör
½ tsk malen kardemumma
150 g blåbär (frusna går bra)
 
2 msk smör till stekning
 
Tillbehör:
Flytande honung
Vaniljglass
 
Gör så här:
1. Vispa ägg och mjölk i en bunke.
2. Smält smöret och häll i bunken.
3. Blanda de torra ingredienserna först för sig och vispa sedan ner dem i mjölkblandningen.
4. Rör ner blåbären i smeten.
5. Klicka ut smeten till små "plättar" i en stekpanna med smör i och stek gyllenbruna på båda sidor.
6. Servera med flytande honung och vaniljglass.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Växthuset - 29 Maj vs 11 Juni

Av Joanna den 11 Juni 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: chili, gurka, majs, oregano, paprika, timjan, tomatplantor, växthus, växthusodling, örter,
 
 
 
 
När vi köpte växthuset så tyckte jag att det hade en sån himla bra storlek. Inte för stort så det tog upp en massa plats på tomten och helt lagom för att odla några örter och tomater.
 
Nu blev det ju lite mer än bara några örter och tomater. Det blev gurka, majs, paprika och chili också. Gurkan tar upp nästan en hel sida och tomaterna likaså. Däremellan har jag kilat in örter, majs, chili och paprika.
Mitt lilla växthus både ser ut och känns som en liten djungel.
 
Jag förstår precis varför man har ett stort växthus nu. Man begränsar sig inte till att bara odla det man tänkt sig från början utan utökar det hela för att det är ju så kul att se allting växa upp. Men har man ett litet växthus på 3 kvm så får man väl helt enkelt stå ut med sin djungel. Den är ju rätt mysig trots allt.
 
 
 
Gurkplantorna har växt något ohyggligt och jag har fått binda upp dem med snören i taket för att stammarna inte ska knäckas. Jag har tyvärr förlorat några på det sättet och några har jg gett bort så nu är det fyra plantor kvar som jag hoppas ska ge skörd. Igår såg jag även att de blommade så nu är det på gång snart hoppas jag.
 
 
 
 
Tomatplantorna har även de rusat i höjden och jag ska strax iväg och inhandla stöttepinnar så inte plantorna knäcks. De börja nu mer likna buskar än små plantor.
 
 
 
 
Om majsen fortsätter att växa i den här takten så får de snart inte plats i växthuset. Läste någonstans att de skulle bli ca 150 cm höga men den storleken har de snart nått. Vi får väl se hur det hela slutar.
 
 
 
 
Chiliplantorna växer inte rikitgt lika fort som de andra växterna i växthuset men en decimeter har de allt växt på 12 dagar iallafall.
 
 
 
 
Det känns som om paprikaplantorna verkligen har börjat utvecklas bara de seaste dagarna och de breddar sig med bladen en hel del. De växer inte med någon rasande fart men det händer ju något iallafall.
 
 
 
 
Min egenodlade oregano till vänster har verkligen blivit fin och den smakar så mycket mer än de som man köper i affären. (Då menar jag alltså dem som man köper i liten kruka på ica och har i köket.)
Min egen timjan har även den börjat titta fram under den färdigköpta. Den köpta är den som blommar och den är verkligen fin. Det är en planta som är från en handelsträdgård och inte en sådan från mataffären.
 
Det är verkligen skönt att springa ut i växthuset och klippa sig lite örter när man står mitt i matlagningen, att alltid ha färska örter som stå där ute redo attklippas ner i någon god maträtt.
 
 
 
 
I trädgårdslandet växer det för fullt och salladen har verkligen börjat sticka upp. Märkte till min förtrvivlan att någon/något tyvärr har käkat upp blasten på mina rödbetor någon gång inatt, därav den tomma raden till vänster.
 
Dillen har växt rejält så den kommer bli perfekt till midsommarmiddagen.
 
 
Hur går det för er andra som odlar där ute?
Har du en blogg och lagt upp bilder på dina odlingar där så länka gärna till ditt inlägg i en kommentar. Hade varit kul att se hur era plantor växer.
 
 
 

Chipotleköttbullar i Paprikasås

Av Joanna den 10 Juni 2013
Postat i:Köttfärsrätter Såser och tillbehör
Tags: Köttbullar, chipotle, chipotleköttbullar, paprikasås,
 
 
Som ni kanske märkt så gillar vi olika former av chili ganska mycket här hemma. Jag har chili i mycket men inte bara färsk chili utan jag använder väldigt mycket sambal oelek till exempel. Lätt att alltid ha i kylskåpet för att piffa till rätter med lite hetta.
 
En av de godaste chiliprodukterna som jag vet och som alltid finns en liten burk av i min kyl är Chipotlepaste.
Du hittar den i tacohyllan i affären och den är från Santa Maria.
 
Den passar i allt. Eller ja nästan allt i varje fall.
Perfekt att ha en burk i kylskåpet och jag använder den som kryddning i grytor, köttfärsrätter, grillmarinader, hamburgerdressing och kalla såser. Mycket användbar alltså. Den ger en lite rökig men väldigt god chilismak.
 
 
I den här rätten så har jag piffat till köttbullarna med chipotlepaste och den gör dem så där lite extra goda så att rätten helt plötsligt hamnar på top tre på mannens lista över godaste. Nog för att hans top tre innebär ca 20 olika rätter men, men. Bra betyg fick den här hemma.

Vi åt köttbullarna tillsammans med klyftpotatis men ris hade nog också passat bra till. Men vill du göra ris till så dubbla såsreceptet för annars blir det nog för lite sås.
En god sallad är också ett måste till alla rätter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
Köttbullarna
400 g nötfärs
 
1 ägg
1 stor gul lök
2 tsk chipotlepaste
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikakrydda
1 tsk kalvfond
2 msk matgrädde
2 msk hackad timjan
1-2 vitlöksklyftor
 
3/4-1 dl ströbröd
 
2 msk Smör + olivolja till stekning
 
Paprikasåsen
1 paprika
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
½-1 liten burk majs (t ex green giant)
½ dl creme fraiche 34%
1 ½ tsk kalvfond
3 dl matgrädde
1 dl rött vin (t ex matlagningsvin)
1 tsk sambal oelek
1 msk ajvar relish
2 msk hackad timjan

Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på attströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
5. Rulla bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Kolla en köttbulle för att se att de är helt genomstekta. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs paprika, vitlök och rödlök tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna, vispa ihop dem och låt puttra i några minuter. Lägg sedan i biffarna i såsen i stekpannan, strö över lite hackad färsk timjan och servera tillsammans med klyftpotatis eller ris och en god sallad.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kycklingpaj med Soltorkade Tomater & Fetaost

Av Joanna den 08 Juni 2013
Postat i:Kycklingrätter Paj - mat Ugnsrätter
Tags: chili, fetaost, kycklingpaj, matpaj, paj, soltorkade tomater,
 
 
Pajer tycker jag själv passar precis när som helst. Det är perfekt bjudmat när man ha några få vänner över och det är lika lätt att dubbla eller trippla recepten och bjuda på många pajer på buffén.
Men lika gott som det är att bjuda på så är det att sitta hemma bara vi två om mumsa på lite paj med en god sallad till en mysig kväll.
 
Så här på sommaren kan man ju också lätt svänga ihop en paj på morgonen eller kvällen innan, packa picknickkorgen och ge sig ut på en mysig lite pajpicknick vid havet eller i skogen.
 
 
Vart eller hur man nu har tänkt att äta pajen så är det en underbar maträtt som jag gör alldeles för sällan här hemma. Den här pajen har jag gjort med kyckling, fetaost, soltorkade tomater, spenat, paprika, chili och vitlök. Ett ihopkok av de mesta av mina favoritingredienser.
 
Det är det som är det fina med paj: man slänger i det man gillar och gör en god röra av det hela, i ett pajskal och in i ugnen en stund och sen är det klart.
Enkelt och så gott!
 
Servera med en stor krispig sallad och något gott att dricka till så har du allt du behöver för en perfekt myskväll, picknick eller bjudning.
 
 
 
 
 
 
 
Recept
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal

5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör/margarin


Fyllning
500 g kycklinginnerfilé eller kycklingfilé
1 paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 näve babyspenat (ca 30 g)
ca 5 soltorkade tomatbitar
3 dl creme fraiche (34%)
½ dl vitt vin (t ex matlagningsvin)
1 msk sambal oelek
1 msk ajvar relish
1 msk tomatpuré
100 g fetaost
1 tsk  svartpeppar
1 tsk paprikapulver
 
1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Strimla och hacka kyckling och grönsaker.
4. Fräs kycklingen tillsammans med paprika, purjo, soltorkade tomater, spenat och vitlök tills kycklingen är genomstekt.
5. Blanda i creme fraiche, sambal, ajvar, tomatpuré, svartpeppar, salt, paprikapulver och vitt vin och koka ihop i nån minut. Ta bort från värmen.
6. Skär fetaosten i tärningar och blanda ner i kycklingröran.
6. Lägg kycklingröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
7. Sätt in i ugnen på 225 grader i 10 min och sänk sedan värmen till 200 grader och låt pajen vara inne i 20 minuter till.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinrecension: 99 Rosas + Picknicktävling

Av Joanna den 07 Juni 2013
Postat i:Drycker Tävlingar
Tags: 99 rosas, Enjoy Wines, blogg.se, tävling, vinrecension,
 
 
 
Jag har, som jag berättade tidigare i veckan, fått i uppdrag av blogg.se och Enjoy Wine att testa och recensera ett nytt vitt vin. Så igår på självaste Nationaldagen så firade jag och mannen med vitt vin och jordgubbar.
 
Vinet heter 99 Rosas och är ett vitt vin gjort på druvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay, Airén och Viognier som odlas helt ekologiskt i Spanien.
 
Detta är ett vin som jag tycker passar sig just för sommaren och dess utflykter, grillfester och picknickar. Ett lätt, friskt och fräscht vin, väldigt lättdrucket, absolut inte sött men något torrt. Passar utmärkt till maten men även med en skål jordgubbar i solnedgången på en klippa vid havet.

Vinet är förpackat i 1 Liters Tetra som passar perfekt att ta med sig på picknicken utan att riskera att krossa någon flaska. Pris 69 kr.
 
 
 
 **************************
 
 
Jag berättade ju även tidigare i veckan att det skulle komma upp en liten tävling so hålls av Enjoy Wine.
 
Nu är det faktiskt så att det är en ganska så stor tävling med hela 10 vinnare som vinner var sin fin picknickkorg innehållanders detta:
- Svart picknickkorg med kylfunktion, hål för bag-in-box och en "klamp"som antingen kan användas för att hålla mat varm eller kall.
- Picknickpläd med vattenavstötande undersida
- 2 st Le Creuset dippskålar (15 cl)
- Badmintonset för två personer
- Minihögtalare som passar smartphone, ipad m.m
 
För att delta i tävlingen ska klicka dig in på länken nedan och rösta på ett recept.
Recepten som du kan rösta på är gjorda av mig och några andra bloggare här på blogg.se och du är med och tävlar oavsett vilket recept du röstar på (även om jag självklart blir gladast om du röstar just på mitt recept med mina Köttfärspiroger).
 
 

---------->      KLICKA HÄR FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN
 
 
 
 

Fryst Vit Chokladcheesecake med Björnbärssås

Av Joanna den 06 Juni 2013
Postat i:Frozen Cheesecake
Tags: Frozen Cheesecake, björnbärssås, vit chokladcheesecake,
 
 
 
Dagen till ära så får det bli ett lite festligare recept som passar just till fester eller kalas. Den här bjöds det på här hemma i nu dagarna när vi hade vänner över på middag med grillat och den här frysta cheesecaken blev en fin avslutning.
 
 
En frozen cheesecake blir ju lite som en glasstårta och det passar ju jättebra till sommarens alla festligheter. Att den dessutom går att göra ganska långt i förväg tycker jag verkligen är ett plus. Man slipper stå där och fixa och trixa precis innan bjudningen och kan istället koncentrera sig på annat och när den ska serveras är det bara att ta fram ur frysen. Kan inte bli så mycket bättre.
 
Den här cheesecaken kräver lite framförhållning när man ska göra den. Egentligen är den inte krånglig att göra alls, det är bara det att man måste smälta den vita chokladen i grädden och sedan låta grädden stå i kylskåpet ca 10 timmar innan man kan vispa grädden och ha den i smeten. Inte så krångligt men ingen cheesecake som man slänger ihop till kvällens kalas alltså.
 
Tänk att du måste börja lite mer än en dag innan den ska serveras.
Steg 1: Smälta den vita chokladen i grädden som sedan ska kylas i ca 10 timmar.
Steg 2: Göra cheesecaken, frysa in i helst 24 timmar. Gör även björnbärssåsen här och ställ i kylskåpet så är den klar och kyld när den ska hällas på cheesecaken.
 
Gillar du inte björnbär så går det lika bra att byta ut mot hallon, jordgubbar, blåbär, vinbär eller rabarber.
 
Det kommer förmodligen bli lite cheesecakesmet över.
Häll det i en glassburk så har du lite glass till en annan mysig kväll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
En 24-28 cm springform
 
Steg 1: Vitchokladgrädde
200 g vit choklad
6 dl grädde
 
Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme (2-3:an på spisen) och den får absolut inte börja koka (då skär sig grädden sedan och man kan inte vispa den).
2. Dela den vita chokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 10 h.
 

Steg 2: Cheesecakesmeten
Du behöver 3 stycken bunkar att göra de olika stegen i och det är viktigt att du gör dem i rätt ordning.
 

Skål nr 1
6 äggvitor

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett vitt ganska hårt skum. Börja vispa på låg hastighet och öka sedan hastigheten efter en liten stund.

Skål nr 2
6 dl vit chokladgrädde

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hård.

Skål nr 3
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost

1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det inte är några klumpar.


Steg 3: Kakbotten + ihopsättning av cheesekaken
Skål nr 1+2+3
 
1 paket brago (250 g)
3 msk kakao
75 g rumstempererat margarin

Gör så här:
1.Häll i skål nr 2 i skål nr 3 och blanda väl.
2. Häll till sist ner skål nr 1 i skål nr 3 och vänd försiktigt ner äggvitan tills allt är väl blandat.
3. Krossa kakorna eller mixa dem till smulor och blanda dem sedan väl med kakaon och sedan med det rumstempererade margarinet och tryck sedan ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant.
4. Häll sedan smeten över kaksmulorna. Täck sedan formen med folie och sätt in i frysen helst i minst 24 timmar.
 
 
Björnbärssås
250 g björnbär 
2 msk florsocker
½ dl vatten
½ tsk vaniljsocker
 
250 g björnbär till garnering =  totalt 500 g björnbär/ 2 pkt frusna björnbär om du vill ha både sås och bär till garnering
 
Gör så här:
1: Lägg björnbären och vattnet i en kastrull och koka upp. Mosa bären mot kanterna och låt puttra ihop i några minuter.
2. Vispa i florsockret och vaniljsockret och låt koka ihop i nån minut.
3. Sila såsen genom en finmaskig sil så du får bort kärnorna.
4. Ställ såsen i kylen.
5. Häll sedan såsen över cheesecaken vid servering och garnera med björnbär.
 
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Enkla Köttfärspiroger - perfekta till picknicken

Av Joanna den 02 Juni 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Bufférätter Köttfärsrätter Mellanmål Ugnsrätter
Tags: 99 rosas, Enjoy Wine, Picknickmat, blogg.se, köttfärspiroger, piroger,
 
 
 
 
Nu när sommaren äntligen är här och det har blivit lite varmare så man kan mysa ute så har jag fått i uppdrag att dela med mig av mitt bästa tips på just picknickmat.
 
På en picknick tycker jag att det ska vara enkel mat.
Gärna mat som man kan äta med händerna så det behövs så lite bestick och tallrikar som möjligt. Man vill ju kunna fylla picknickkorgen med god mat, vindruvor, jordgubbar, lite kex och något gott att dricka istället för tallrikar. Ju mer gott desto bättre picknick. Ett bra sällskap och bra väder till det och du har den perfekta picknicken.
 
Piroger som du lindar in i lite papper eller folie passar perfekt att ätas på picknicken. Inga bestick och tallrikar behövs och pirogerna kan du även göra ganska många långt i förväg, frysa in och sedan ta upp så många som du vill ha en stund innan du ska iväg. Dessutom är de ju lätta att variera med olika fyllningar så de blir aldrig tråkiga.
 
 
 
Jag har även fått i uppdrag av blogg.se och Enjoy Wine att recensera ett nytt vin från 99 rosas som ska passa perfekt till picknicken. Så om några dagar så kan ni läsa precis vad jag tycker om det.
 
Nu när vi ändå är inne i picknicktider så är det även snart dags för en rolig tävling här på bloggen ihop med 99 Rosas (det är ju deras vin som jag fått det roliga jobbet att recensera) där du helt enkelt kommer få rösta på ett recept och så kan du vinna en jättefin picknickkorg som passar perfekt nu i sommar.
 
Recepten du kan rösta på är recept på picknickmat gjorda av mig och några andra bloggare här på blogg.se.
Så antingen röstar du på mitt recept (då blir jag glad!) eller på någon av de andra bloggarnas smaskiga recept.
Så håll utkik i veckan efter recension och tävling!
 
 
 
Recept
 
Fyllning
400 g nötfärs
1 paprika
1 stor morot
200 g krossade tomater
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
3 msk hackad basilika (färsk eller fryst)
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk kalvfond
½ dl riven parmesan
några droppar soja (istället för salt)
2 msk olivolja till stekning
 
Deg
50 g jäst
4 dl mjölk
1 tsk olivolja
125 g smör/margarin
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl + lite till utbaket
1 tsk salt
 
1 ägg till pensling
1 msk mjölk till pensling
Chiliflakes

Gör så här:
Gör gärna fyllningen först så har du den klar och kan koncentrera dig på pirogdegen sedan så blir det ingen stress.
1. Hacka lök, paprika, finriv moroten och pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Fräs lök, paprika, morot och vitlök tillsammans med nötfärsen tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
3. Krydda med alla kryddor + sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
4. Häll i de krossade tomaterna, riven parmesan, kalvfond och soja. Låt fräsa ihop i nån minut.Ställ åt sidan.
Nu ska du göra pirogdegen.
5. Smält smöret, häll i olivoljan och häll sedan i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).
6. Smula jästen i en bunke och häll på lite av det fingervarma degspadet och rör tills jästen har lösts upp helt.
7. Tillsätt ägg, mjöl och salt och arbeta samman till en deg. Knåda degen en stund och täck sedan bunken med en bakhandduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
8. När degen har jäst klart så arbetar du ihop degen på ett mjölat bakbord och kavlar sedan ut degen ganska tunn och stansa ut rundlar med t ex en skål. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på ugnsplåtar. Knåda om de överblivna degremsorna och kavla ut och stansa ut igen tills det inte finns någon deg kvar.
9. Lägg en klick köttfärs på varje rundel och vik sedan över ena sidan så det blir en halvmåne. Nyp ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa under bakduk i 15 minuter.
10. Pensla pirogerna med uppvispat ägg blandat med mjölk och strö ev över lite chiliflakes och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.
 
Dessa pirogerna går jättebra att frysa in.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen