Paprikaköttbullar i Pitabröd med Ajvarsås

Av Joanna den 02 Juli 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Köttfärsrätter
Tags: Köttbullar, ajvarsås, chipotle, pitabröd,
 
 
Enkla rätter som inte tar så värst lång tid att göra är ju ett ganska genomgående tema här hemma. Olika varianter av snabbmat som sedan görs om till hemlagat är också något som vi gillar starkt.
 
Pitabröd tycker jag är perfekt att ha i frysen och du kan lätt ta fram dem och fylla dem med lite vad som helst som du hemma.
Dessa pitabröden fyllde jag med goda paprikaköttbullar, sallad, grönsaker och en paprikasås gjord på ajvar relish.
Salladen är faktiskt min egen plocksallad från trädgården som har växt så otroligt fint. Gjorde två rader av två olika sorters plocksallad och nu har vi mer än vad som går att äta upp. Blir mycket saker med sallad till här hemma.
 
Detta är en ganska snabb och bra rätt där var och en kan välja precis vad de vill stoppa i sina bröd. Lite som tacos men ändå inte.
Passar bra till kvällsmyset.
 
 
 
Recept
ca 4 -5 port
 
ca 10 pitabröd
sallad
paprika
gurka
tomat
 
Köttbullarna
ca 40 köttbullar (mamma scan-storlek)
 
400g nötfärs
1 röd lök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 msk ajvar relish
1 tsk kalvfond
2 msk hackad färsk oregano
3/4-1 dl ströbröd
olivolja + smör/margarin till stekning
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna förutom nötfärsen, oreganon och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Hacka oreganon och bland i färsen.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
6. Rulla bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Kolla en köttbulle för att se att de är helt genomstekta.
 

Ajvarsås
till ca 10 pitabröd
 
2 vitlöksklyftor
4 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
4 msk ajvar relish
2 msk hackad färsk oregano
 
Gör så här:
1. Pressa vitlöksklyftorna i en skål.
2. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda väl.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Men mums vad gott det här lät! Det ska jag absolut prova i veckan :) Underbara foton som vanligt! Jag provade att göra dina chokladbollar med nutella igår med nååågra små justeringar då jag inte gillar kaffe. Supergoda! Fick dock någon dum kommentar på facebook om varför man förstör nutella på det viset. Att det ska ätas som det är. Att folk orkar! Smaken är väl olika. Herregud :) Hihi.

Tack för jättefin inspiration!
Kram.

Svar: Finns alltid folk som har annorlunda åsikter...inget att fästa sig vid.Kul att du gillade dem :)
Joanna Törnqvist


2013-07-02 @ 08:39:37

Det här ska jag prova!! :D


2013-07-02 @ 10:07:52

Gott, gott! Jag har aldrig bakat egna pitabröd och köpevarianten lyckas jag aldrig hitta några färska av, alltid torra som fnöske. Din rätt här låter kanongod dock! :)

Svar: Nä pitabröd har jag faktiskt inte bakat heller. Jag köper icas som man kör i ugnen. Tycker att de är helt ok :)
Joanna Törnqvist


2013-07-02 @ 16:26:47

Åh vad gott det ser ut! Får vi ta och testa här hemma till fredagsmyset!


2013-07-02 @ 19:13:09

Men...du glömde skriva hur mycket ajvar du hade i såsen? Den lät så god att jag vill prova göra en sån sås.

Svar: Oj då! Tur att du såg det :)4 msk ska det vara :)
Joanna Törnqvist


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen