Grillade Chipotleburgare & Hembakta Hamburgerbröd

Av Joanna den 09 Augusti 2013
Postat i:Bröd Grillat Köttfärsrätter
Tags: chipotleburgare, chipotledressing, hembakta hamburgerbröd, hemmagjorda hamburgare,
 
 
 
Hemmagjorda hamburgare är någonting som slår det mesta tycker jag.
Jag gillar att smaksätta mina burgare och då gärna med någon form av chili. Dessa har jag smaksatt med chipotlepaste som är just chili.
Rökt chili.
Den är helt underbar i just hamburgare eller alla former av just färsrätter och med sin lite rökiga smak så passar den perfekt till hamburgare som du grillar eller steker.
 
Orkar man så tycker jag dessutom att man ska ge sig på att baka sina egna hamburgerbröd.
Det är verkligen inte särskilt svårt. Dessa bröden är enkla och går ganska snabbt att baka. Du kan göra en eller två satser av bröden och sedan frysa in dem så har du snabbt och lätt att bara ta fram när det ska grillas eller stekas hamburgare.
 
Tillsammans blir detta verkligen en festmåltid. Hembakta bröd, chipotleburgare med en chipotledressing och grönsaker.
Som tillbehör till det hela så tycker jag att grillad majs eller coleslaw passar bäst.
 
Tips:
- Forma hamburgarna och ställ in i kylen gärna en timme innan de ska grillas/stekas så smulas de inte sönder så lätt.
- Innan du grillar/steker burgarna så tryck ner tummen i mitten av burgaren som en liten grop så sväller den inte upp i mitten.
- Om du ska grilla burgarna på en kolgrill så vänta till du har en jämn glöd, (ca en halvtimme) innan du lägger på burgarna.
 
 
Recept
 
Hamburgerbröden
ca 11 bröd

50g jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 g rumsvarmt margarin
1 tsk salt
1/4 dl socker
ca 12 dl vetemjöl special

sesamfrön till garnering

Gör så här:
1. Värm vatten och mjölk till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i bunke
3. Häll i mjölkvattnet i bunken och blanda väl. (här kan du även blanda i eventuell smaksättning)
4. Häll i mjölet lite i taget och blanda väl.
5. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min.
6. Knåda degen och dela sedan i bitar om ca 115g styck som du rullar till runda bollar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper och plattar till.
7. Jäs under bakduk i 30 min.
8. Spraya med vatten (du kan använda en blomspruta) och strö över sesamfrön på varje bröd. Låt torka i nån minut innan du sätter in brden i ugnen.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min i 200 grader eller tills bröden har blivit gyllenbruna. Ta ut bröden spaya dem med vatten igen och låt dem sedan kallna på ett galler under en bakduk.
 
 
Hamburgarna
ca 4 st 150g hamburgare
 
400 g nötfärs
1 stor gul lök
2 msk chipotlepaste
2 tsk svartpeppar
2 tsk paprikakrydda
1 tsk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk oregano (eller t ex basilika eller timjan)
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt "såsen" och blanda mycket väl.
4. Forma hamburgare av färsen och lägg på en talltik och sätt in i kylen i en timme innnan de ska grillas.
5.Grilla eller stek hamburgarna i några minuter på varje sida till de är helt genomstekta. Om du grillar dem så vänta tills det har blivit en bra glöd (ca ½ h) innan du lägger på dem. Här är en bra sida med tips om du ska grilla: Grilltips
 
 
Hamburgerdressing/Chipotledressing
½ dl majonnäs
½ dl turkisk/grekisk yoghurt
1 msk chipotlepaste
1 msk hackad oregano (eller basilika eller timjan)
1 vitlöksklyfta
 
Gör så här:
1. Pressa vitlöken i en skål och blanda i resten av ingredienserna och blanda väl.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Helt fantastiska hamburgare och bröd! Har bakat dom nu ett par gånger och stoppat i frysen, barnen äter dom till frukost också! Helt perfekta!
Du har en super inspirerande blogg!


2014-06-11 @ 15:45:50

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen