Godaste Flädersaften

Av Joanna den 05 Juli 2013
Postat i:Drycker
Tags: flädersaft,
 
 
 
Godaste saften är helt klart mammas + sambos hemmagjorda flädersaft. Varje år så har vi fått små burkar med koncentrat att ha i frysen och bara ta fram, gräva ur en skopa och blanda ner i en tillbringare med vatten. Enkelt och så gott.
 
Men det var innan vi hade hus. Med världens mest underliga häck.
Den består av alla möjliga olika sorters buskar och trädvarianter och däribland även fläder.
Så i år så kände jag att det var dags att göra sin egen flädersaft.
Eller jag gör den efter mammas recept alltså.
 
Den här saften är helt lagom avvägd med söthet och syrlighet och fläderns smak kommer fram helt perfekt så nu tänkte jag att det är dags att jag delar med mig av detta goda receptet till er.
 
Den är enkel att göra men den ska stå och dra sig i 5 dagar innan den är helt färdig. Helst ska den stå svalt så en källare eller garage är perfekt ställe att ställa kastrullen på.
 
När det sedan har gått 5 dagar så silar man bort blommorna och häller upp saftkoncentratet i burkar och ställer in i frysen så håller sig saften där och du tar bara fram en burk och skopar i lite i vattnet när du ska blanda saften. Koncentratet blir ungefär som sorbet i konsistensen när den är i frysen så det är lätt att bara skopa upp såpass mycket som man vill ha för stunden.
 
 
Recept
4 liter koncentrat
 
40 fläderblomklasar
2 liter vatten
2 ½ kg socker
50 g citronsyra
3 citroner (saft + skal)
 
Gör så här:
1. Skölj alla blomklasarna väl.
2. Koka upp vatten och blanda i sockret och blanda tills sockret är helt upplöst. Ta bort kastrullen från plattan.
3. Lös upp citronsyran i lite av den heta sockerlagen och häll sedan i detta i socerlagen och rör om väl.
4. Riv citronska med rivjärn och pressa ur saften ur citronerna. Blanda i citronskal + citronsaft i sockerlagen.
5. Lägg i blomklasarna i sockerlagen och tryck ner dem under ytan.
6. Sätt lock på kastrullen och sätt hela kastrullen hyfsat svalt (källare, förråd, garage) i 5 dygn.
7. Sila bort blommorna med t ex en sildukoch häll upp koncentratet i burkar och sätt in i frysen.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Härligt det är min favorit saft:) Har gjort en liten sats saft som ska hällas upp idag mums .)


2013-07-07 @ 18:38:54

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen