Kycklingpasta med Soltorkade Tomater & Rostade Solrosfrön

Av Joanna den 31 Juli 2013
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: kycklingpasta, martini bianco, pasta, solrosfrön, soltorkade tomater,
 
 
 
Den här pastarätten hade jag av någon konstig anledning tappat bort när jag förberedde alla recepten som ni skulle få medan jag är på semester. Hittade den dan innan vi skulle åka när jag skulle lägga upp ett annat recept på pasta faktiskt och kom att tänka på vad denna hade tagit vägen. Tur att jag hittade den för den här pastan får ni inte missa.
 
Att ha nötter eller frön till maten gillas här hemma både av mannen och mig själv och speciellt rostade sådana. Vi har det både till grytor och pasta och det gör att maten känns lite lyxigare.
I den här pastan använde jag rostade solrosfrön och det var verkligen en lyckad kombination.
 
Pastan är med kyckling, soltorkade tomater, paprika och solrosfrön i en god sås med martini bianco i.
 
Just Martini Bianco är en av de saker som jag alltid har hemma i kylskåpet. Den passar i så mycket och speciellt god är den tillsammans med kyckling tycker jag. Jag använder den i grytor, pastasåser, såser och grillmarinader.
 
 
 
Recept
4-6 portioner
 
500g pasta av valfri sort
 
700 g kycklinginnerfiléer
1 rödlök
½ purjolök
3 bitar soltorkad tomat
1  röd paprika (gärna spetspaprika)
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 tsk svartpeppar
3 msk hackad timjan
100 g philadelphiaost
1 dl riven parmesan
4 ½ dl matlagningsgrädde
½ dl martini bianco
1 hönsbuljongtärning
2-3 msk olivolja till stekning
 
1 dl solrosfrön + 1 krm salt
 
Gör så här:
1. Börja med att rosta solrosfröna i en torr panna tillsammans med lite salt medan du hela tiden rör om så de inte bränns. De ska få färg inte brännas. Lägg dem sedan åt sidan.
2. Hacka lök, paprika, soltorkade tomater och purjo, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
3. Skär kycklinginnerfiléerna i mindre bitar.
4. Fräs lök, purjo, paprika och vitlök tillsammans med kycklingbitarna i lite olivolja tills kycklingen är genomstekt och löken är mjuk.
5. Krydda med alla kryddor och tomatpuré och sambal. Fräs några minuter.
6. Häll i martinin och rör om. Lägg i philadelphiaost och rör tills osten har smält helt och blivit sås.
7. Häll i grädde, parmesan och hönsbuljongtärningen. Låt koka ihop i några minuter och rör om.
8. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll sedan av vattnet. Häll i pastan i grytan med pastasås och rör om väl. Låt puttra ihop i nån minut medan du rör om.
9. Strö över rostade solrosfrön och servera direkt.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Från Lake Tahoe till Disneyland

Av Joanna den 30 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags:
 
 
 
Det har inte blivit så mycket bloggande från resan som jag kanske skulle velat men det beror mycket på att jag faktiskt har fullt uppmest hela tiden och dessutom ganska dåligt med wi-fi. De flesta hotellen har wi-fi men de är inte alltid så bra. Och att lägga upp inlägg med en massa bilder tar lång tid. 
Så det blir vad det blir och sedan får ni se mer bilder när jag kommer hem igen.
 
Sedan sist har vi besökt South Lake Tahoe som var helt otroligt fint med sin mäktiga natur. Vi åkte båt, hikade och njöt av en lugn semester i semestern. Hittade en grym pub/restaurang där vi åt varje dag. God mat och jättebra service. McDuff's. Och bästa frukoststället var Sprouts Café med en massa nyttiga vegetariska rätter som var perfekt när man är riktigt trött på all snabbmat.
 
Sedan blev det en natt i Merced, två i San Dimas där vi gick på vattenparken Raging Waters innan vi begav oss till extremvärmen i Palm Springs.
 
 
Palm Springs blev ännu en liten semester i semestern men poolhäng och vattenlandet Soak City. Varje torsdag har de dessutom en mysig marknad på kvällen i downtown Palm Springs som är mysig att strosa runt på.
Ett bra vattenhål är Aspen Mills Bread som bakar undebart bröd och där man kan äta jättegoda mackor som görs på beställning. Efter tre dagar i 45 grader så åkte vi vidare.
 
 
Efter Palm Springs blev det en natt i Anaheim oc sedan Ventura och en mysig kväll med bbq hemma hos vänner.
 
I förrgår gick vi på O.C fair igen i Costa Mesa.
Igår gjorde vi Disneyland i Anaheim och idag bär det av till LA för att se på Amaranthe på The Roxy och lite strosande på Venice beach och Santa Monica Pier.
 
 
Det är mycket som händer här och efter alla turistgrejjer, shoppingmalls och körande i hetsig trafik så somnar man ganska fort om kvällarna.
 
Ett minus är maten här. Hade nästan glömt hur mycket snabbmat som det faktiskt finns i det här landet. Det mesta är matkedjor. Inte fristående restauranger. Sedan att det är läsk och pommes frites till allt och med fri påfyllning dessutom. Inte för att vi utnyttjar det hela men bara att det finns.
Är trött på hamburgare och pommes och friterat och socker. Saknar pasta och hemlagad mat. Har försökt mig på pasta här två gånger men det har varit katastrof båda gångerna tyvärr.
Saknar framför allt att laga mat!

Jordgubbsmousse med Kesella

Av Joanna den 28 Juli 2013
Postat i:Desserter Tårtfyllningar
Tags: dessert, jordgubbsmousse, kesella, kvarg, tårtfyllning,
 
 
Somriga desserter kan jag inte få nog av.
Den här med jordgubbar är fräsch inte bara av jordgubbarna utan även av kesellan/kvargen med sin lite syrliga smak.
Vill man så kan den här moussen även användas som ett lager fyllning i en tårta men då ökar du mängden gelatinblad till 4 st istället för 3 så du får en stabilare mousse.
 
 
Den här somriga desserten går även bra att göra till vintern med köpta frusna jordgubbar utan att man behöver oroa sig för eventuella smittor då jordgubbarna ska kokas. Se bara till att du kokar dem lite längre ungefär 5 minuter så är det helt säkert sedan.
Perfekt att använda med just frusna bär som man har liggande. Det behöver ju inte vara just jordgubbar utan du kan använda hallon, vinbär, blåbär, björnbär eller krusbär.
 

 
 
Recept
ca 4 portioner

250 g jordgubbar (helst färska men frysta går bra)
½ tsk bourbon vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
½ dl socker
100 g kesella/kvarg 10%
1 dl florsocker
3 gelatinblad (4 st om du ska göra tårtfyllning)
2 dl vispgrädde
 
Tillbehör:
2 dl grädde som topping
Jordgubbar

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
2. Koka upp jordgubbarna, vattnet och sockret. Mosa jordgubbarna med t ex en potatismosare. Koka i nån minut. Mixa jordgubbarna till en slät sås med stavmixer.
3. Blanda i gelatinbladen i den heta jordgubbssåsen och rör tills de smält helt. Låt svalna något.
4. Blanda i kesellan och sikta ner florsockret och rör om väl.
5. Vispa grädden ganska hård och blanda ner den i jordgubbssmeten.
6. Häll upp i portionsskålar.
7. Låt stelna i kylskåp helst i minst 4 timmar.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Snabb & Enkel Pasta med Basilika

Av Joanna den 24 Juli 2013
Postat i:Pasta
Tags: basilikapasta, krämig pasta, pasta, snabb pasta,
 
 
Den här pastarätten är något av det enklaste som man kan laga.
Men bara för att den är enkel och med ytterst få ingredienser så innebär det inte att den smakar mindre eller sämre för det.
Nej, tvärtom.
Det här är en sådan där gottepasta som man gör när man vill lyxa till det lite här hemma men inte riktigt har tiden att spendera i köket.
 
Snabb pasta där du svänger ihop såsen medans pastan kokar och det hela är klart på ca 10 minuter. Låter inte så tokigt va?
 
Ett gott bröd är nästan ett måste till den här pastan och vill du ta det hela till en annan nivå så lyxar du till det med något av dessa godingarna till:
Bruschetta med tomat & Basilika
Ost- & Chiligratinerade vitlöksbröd
 
 
 
 
Recept
4 port

500 g pasta (gärna spaghetti)

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 msk flytande margarin
2 msk olivolja
4 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesan
1 hönsbuljongtärning
1 tsk Svartpeppar
1 krm salt
3 msk hackad färsk basilika

Gör så här:

1. Pressa vitlöken, hacka löken och lägg i en gryta tillsammans med margarinet och olivoljan.
2. Fräs några minuter tills löken har blivit lite mjuk, den ska inte få färg. Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop under några minuter.
3. Under tiden du gör såsen så koka även pastan efter vad det står på förpackningen.
4. Häll av vattnet från pastan och häll i pastan i såsen. Låt koka ihop i ca 1 minut så pastan blir krämig.
5. Hacka färsk basilika och strö över pastan och rör runt precis innan servering
6. Servera med ett gott bröd till.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Dipp till Chips & Grönsaker

Av Joanna den 20 Juli 2013
Postat i:Snacks Såser och tillbehör
Tags: dipp, dipp till chips, dipp till grönsaker,
 
 
 
Chips är en av mina största laster.
Oftast äter jag mina älskade chips helt utan någonting till eller bara med creme fraiche. Inget krångel utan bara gott. Men ibland får man ju lyxa till det lite och göra sig en lite godare dipp till. Inte mycket krångligare men inte bara att ta fram ur kylskåpet som creme fraichen heller.
 
När jag skulle göra den här dippen så skulle det vara en dipp som passade både till chips och till grönsaker då mannen hellre vill dippa morötter och jag själv gärna dippar både chips, morötter och gurka.
På något sätt så fick jag inte till dippen utan det var först på tredje försöket och en hel del yoghurt och creme fraiche i vasken som den perfekta dippen kom till.
Skam den som ger sig.
 
Det som avgjorde det hela var faktiskt en gnutta honung och en gnutta sambal oelek. Nu vet ni det och om ni gör denna dippen så få inte för er att utesluta någon av de två.
 
Den här dippen passar som sagt både till grönsaker och chips och jag har nu även hittat mig en ny sorts favoritchips.
Estrellas Västkustchips Gräddfil & Lök. Helt underbart goda och ett stort plus är storleken på påsen.
180g istället för de "normala" påsarna på 300g. Mycket bättre för sådana som mig som inte kan ha en öppnad påse i skåpet utan att äta upp den.
Skulle helst ha tillbaka de gamla påsarna på 100g.
De var helt lagom.
 
 
Recept
3 dl Turkisk/Grekisk yoghurt
1 stor vitlöksklyfta/ 2 små
½ tsk flytande honung
½ tsk lökpulver
½ tsk svartpeppar
½ tsk sambal oelek
2 krm salt
1 krm cayennepeppar
 
Gör så här:
1. Pressa vitlök i yoghurten och blanda väl. Rör ner honung, sambal och kryddor.
2. Ställ in i kylen i ca 1 timme innan den ska serveras.
3. Servera tillsammans med chips eller grönsaksstavar.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

LucasArts HQ

Av Joanna den 20 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags: Darth Vader, LucasArts HQ, Star Wars, Yoda,

 

Även om San Francisco inte riktigt föll mig och mannen i smaken så är det säkert många andra som kommer att älska staden.

Vi stannade ju bara där en natt då vi lämnade stan en dag tidigare än beräknat men lite hann vi ändå se. Vi var och kollade på Golden Gate bron ich blickade ut över Alcatraz men fotona uteblev pga det urtrista vädret.

Istället åkte vi till en annan slags sevärdighet som några kanske tycker är nice nen andra inte. Vi åkte nämnligen till LucasArts HQ där man kan kika på lite Star Wars-prylar.
Detta är ett lite ovanligare turistmål tror jag och när man kommer dit så finns det en vakt som man måste passera. Vi sade till honom att vi ville se på Yodastatyn och han sa att vi fick parkera i 20 min. Bakom Yodastatyn ligger ingången till lobbyn och där gick det bra att gå in också. De är kanske vana vid att folk är nyfikna. Där inne fanns lite saker från filmerna att kolla på. Ingen sevärdighet som tar lång tid att kolla på men roligt att ha sett.

LucasArts HQ hittar du på
1 Letterman Dr, San Francisco, CA 94129


The Habit Burger Grill

Av Joanna den 19 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags:

 

Här i USA finns det oändligt med snabbmatskedjor som du kan hitta precis överrallt. Är man hungrig så kan man hitta någonstans att äta och det snabbt.

Tyvärr är de flesta kedjor rätt trista och med dålig kvalité på maten så därför tänkte jag tipsa er om en kedja som jag själv tyckte hade riktigt goda grillade burgare och som dessutom har riktigt bra priser (ca 50-60kr för en meny).

The Habit burger Grill heter den och den finns lite varstans i Californien. Den är lite ovanligare än många andra kedjor så om du ser en så passa på att testa. Burgarna är grillade och de smakar verkligen jättebra.

Vi åt på Habit som ligger i Santa Barbara.

Vill du kolla vart Habit finns så kika in på Habitburger.com


Hearst Castle

Av Joanna den 18 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags:

 

På vägen mellan San Louis Obispo och Santa Cruz så stannade vi på Hearst Castle som är en populär sevärdighet längs med highway 1.

Man kan inte ta bilen upp till slottet utan man parkerar och köper biljetter och åker på en tour upp till slottet som ligger en bra bit upp. Touren kostar $25 per person och då får man tyvärr inte se allt där uppe utan man måste välja vad man vill se. Vi tog de stora salarna i slottet men man kan även välja att se sviterna eller köket. Alla kostar lika mycket. Sedan ingår trädgården och poolerna i alla tourer också.

 

 


En mysig utflykt men det kändes som om amerikanerna var mer inponerade än vad vi europeer som var med på touren var. Slottet var ju trots allt utsmyckat med konst från europa och designat att se europeiskt ut.

Utsikten från slottet vat däremot helt otrolig. Det var värt att åka upp dit bara för den och för att strosa runt i den vackra trädgården.

Något att tänka på är dock att sista touren går kl 16.

 


Kycklingwok med Kokosmjölk & Bambuskott

Av Joanna den 18 Juli 2013
Postat i:Nudlar
Tags: Nudlar, bambuskott, fisksås, kycklingwok, röd curry,
 
 
 
 
En enkel wokrätt kan förhöja vilken vardagskväll eller helgkväll som helst.
Wokrätter går ofta snabbt och lätt att laga men smakar ofta som om det är mycket tid nedlagt på dem.
Här hemma äter vi ganska mycket kyckling och därför blir det lätt att man gör olika wokrätter med både ris och med nudlar.
 
Den här varianten är gjord på det som fanns här hemma i kylskåpet och skafferiet för tillfället.
Det är något av det fina med just wokrätter. Ta de grönsaker som du har hemma och blanda i en god sås med kött eller kyckling eller bara grönsaker och servera med ris eller nudlar. Snabbt och lätt och perfekt för kylskåpsrensardagar.
 
 
 
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
1 ½ stora paket nudlar (t ex ica asia 250g/pkt)
 
400g Kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
½ purjolök
1 paprika
1 liten burk strimlade bambuskott
1 morot
3 msk röd currypaste
1 burk kokosmjölk (400g)
2 tsk fisksås
1 tsk sambal oelek
1 tsk honung
2 msk hackad färsk basilika
2-3 msk rapsolja
 
Tillbehör: Jordnötter
 
Gör så här:
1. Strimla grönsaker och kyckling fräs på hög värme i oljan i en gryta, wokpanna eller djup stekpanna och pressa vitlöken däri.
2. Rör ner currypasten och häll i kokosmjölken, fisksåsen, sambal och honung. Låt puttra ihop i några minuter.
3. Hacka basilikan och rör ner i såsen.
4. Koka nudlarna efter anvisningar på förpackningen och häll sedan av vattnet från nudlarna och rör ner nudlarna i såsen.
5. Servera direkt och gärna med lite gordnötter till.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Highway 1

Av Joanna den 18 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags:

 

Nu har vi avverkat kusten upp till San Francisco. Längs med kusten har vi stannat i Ventura där vi sov över hos vänner, åt mexikanskt, åkte upp i bergen över Santa Barbara och strosade i butiker i både Ventura och Santa Barbara.


Båda dessa städer är helt lagom stora och mysiga när man inte längre orkar med Los Angeles. På uppvägen nu stannade vi bara 3 timmar i Hollywood sedan räckte det.

Efter Ventura blev det resa till Solvang den danska byn och sedan övernattning i San Louis Obispo där vi spanade in det sevärda och utsmyckade motellet Madonna Inn.


Dagen efter bar det av vidare till Hearst Castle och San Simeon Beach med sina sjöelefanter och sedan Santa Cruz för en natt.

 



Santa Cruz tilltalade oss inte alls. Kändes som det bara var en massa gamla surfare som fastnat i drogträsket så vi lämnade glatt den staden bakom oss.

Nästa stopp blev San Francisco och trist väder. Helt tjockt med moln och 15 grader. En rörig stad att köra bil i och människorna i den kändes stressade och inte alls lika avslappnade som resten av Californien. Vi hade bokat 2 nätter men lämnade redan efter en natt och åkte vidare mot South Lake Tahoe efter ett litet stopp i Fairfield där vi besökte Jelly Belly-fabriken.


Och här är vi nu i Lake Tahoe för en amerikansk avslappnad semester by the lake.

 

 


Moccacupcakes med Dulce de Leche Marängsmörkräm

Av Joanna den 15 Juli 2013
Postat i:Cupcakes Kladdiga kakor
Tags: cupcakes, dulce de leche, dulce de leche marängsmörkräm, moccacupcakes,
 
 
När jag bakade Chokladtårtan med Dulce de Leche-marängsmörkrämen för ett tag sedan så gjorde jag lite extra marängsmörkräm just för att det är så gott och när man ändå håller på så är det ju inte jobbigare att göra dubbel sats.
Det fina med marängsmörkräm är ju dessutom att den går att frysa. Så det var vad jag gjorde.
 
När jag sedan bakade några goda halvkladdiga moccacupcakes så tog jag fram min lilla påse från frysen, lät den tina en stund och vispade den lite på nytt och spritsade den på cupcakesen.
 
Receptet på smörkrämen ska ni få igen ifall ni vill göra denna kombon så behöver ni inte leta runt på bloggen.
Muffinsen är saftiga-inte-kladdiga-men-ändå-ganska-kladdiga-på-något-sätt-mocca-choklad-muffins med brun farin. En ganska mastig muffins men väldigt, väldigt god.
 
Orkar du inte eller inte har tid att göra marängsmörkräm så är dessa muffinsen riktigt goda tillsammans med lite vispad grädde och jordgubbar.
 
 
Recept
 
Moccamuffinsen
ca 10-12 muffins
 
1 ½ dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
½ tsk bourbon vaniljpulver/ 1 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
100 g margarin
50g mörk choklad
5 msk kakao
2 msk starkt kaffe/espresso
2 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 krm salt
 
Gör så här:
1. Vispa farinsocker, socker och ägg till det är lite fluffigt.
2. Vispa ner sirapen.
3. Smält smöret och blanda i chokladen och rör tills chokladen smält helt..
4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljpulver/socker i en bunke.
5. Blanda sedan ihop äggsmeten, kaffet, smöret och mjölblandningen väl.
6. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
7. Sätt in i ugnen i 200 grader i 17 minuter.
 
 
Dulce de Leche Marängsmörkräm
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk pressad citron
200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
1 burk dulce de leche/karamelliserad mjölk
 
Gör så här:
1. Häll i socker äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Ca 5-6 min.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljsockret.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Vispa i hela burken med dulce de leche/aramelliserad mjölk.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

O.C Fair

Av Joanna den 13 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags: Costa Mesa, O.C Fair,

 

De senaste dagarna har vi spenderat runt Costa Mesa, Laguna Beach och Newport Beach. Här är det helt perfekt med saker att göra. Det finns härliga stränder, mysiga boutiqer och stora maffiga shoppingcenters. Bor man i Costa Mesa som vi gör så har man nära till allting dessutom.



Nu hade vi även turen att vara här medan de har den årliga O.C Fair som de har i Costa Mesa varje sommar under 23 dagar. Om du har vägarna förbi här under juli/augusti så kolla upp om den pågår för den ska man verkligen inte missa.
Den har allt.


All möjlig mat och karnevalgodis. En stor mässa med olika utställare, åkattraktioner, marknad, olika spel, shower, uppträden, konserter mm. Allt som du kan tänka dig på en karneval/tivoli.
Och möjligheten att köpa det mesta med bacon. Donuts med bacon och chokladdoppad bacon till exempel.

 

Vi gillade det så mycket så vi tar en sväng till där när vi är på väg tillbaka om nån vecka eller två.

Dagen kan samanfattas med att vi har sett en massa boskap, kollat på freestyle motorcross och nåt motorcykelrace, ätit funnelcake, chili cheese fries och friterad snickers. Den friterade snickersen var helt
underbar. Kollat in en pajätartävling.
Promenerat runt i 4 timmar bland alla åkattraktioner och matstånd. Nu är vi helt slut men det var en helt perfekt dag.


Het Lövbiffsgryta

Av Joanna den 11 Juli 2013
Postat i:Grytor Kötträtter
Tags: lövbiffsgryta, paprika, philadelphiaost, sambal,
 
Innan vi åkte iväg så passade jag på att förbereda en del inlägg till er med lite goda recept så det inte blir helt tomt här på bloggen mellan mina reseinlägg. Här har ni det första receptet och fler kommer det lovar jag.
 
Ni vet de där regniga och ruskiga dagarna som det finns alldeles för många av i detta land, de där när man vill krypa upp i soffan med en varm filt och dra för gardinerna så man slipper se eländet?
De är de dagarna som man behöver ett gott recept på en värmande och het gryta med mycket smak som värmer ända in i själen.
 
Det här är en sådan gryta.
En het lövbiffsgryta med paprika, chili, philadelphiaost för en krämig sås och en massa goda kryddor i. Den får gärna stå och puttra på spisen en bra stund så smakerna verkligen gottar ihop sig.
 
Servera den tillsammans med ett smakrikt ris som basmati- eller jasminris, en sallad och en bit bröd.
 
 
 
Recept
2-3 portioner
 
300 g lövbiff
½ purjolök
2 paprikor (jag använde 1 röd, ½ gul & ½ grön för färgernas skull)
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 ½ tsk svartpeppar
1 krm salt
2 msk hackad basilika (gärna färsk men frusen går bra)
1 msk sambal oelek
1 msk ajvar relish (gärna hot)
1 msk tomatpuré
100 g philadelphiaost
1 tsk kalvfond
2 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 dl rött vin (t ex matlagningvin)
2 msk olivolja + 1 msk smör/margarin
 
Gör så här:
1. Strimla lövbiff, purjolök och paprika och lägg i en gryta. Pressa i vitlöken och fräs alltihop i olivolja+ margarin/smör tills köttet är genomstekt.
2. Krydda med alla kryddor och rör ner sambal, ajvar och tomatpuré.
3. Rör ner philadelphiaosten och rör tills osten har smält helt.
4. Häll i vatten, grädde, kalvfond och vin och låt grytan puttra på låg värme i ca 15 minuter.
5. Servera tillsammans med basmati- eller jasminris, en sallad och något gott bröd.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Ruby's Diner

Av Joanna den 10 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags: Ruby's Diner,

 

Här i USA är det väldigt mycket snabbmat. Vart du än kollar i städerna så finns det någon sorts snabbmats eller fikakedja. Många av dessa är rent skräp men några av dessa är faktiskt riktigt goda.

En av våra favoriter där vi har ätit ett flertal gånger är Rubys Diner. Det är en hamburgerkedja där restaurangerna ser ut som 50-tals diners och man sitter och äter i små röda bås.
På menyn har de mestadels hamburgare men även lite sandwichar. De har även stora milkshakes på menyn.
Priserna är bra och det blir under 200 kr för 2 personer med dryck till. Pommes ingår även med fri påfyllning vilket är lite knäppt. Portionerna är stora så man orkar ju inte ens det man får.

Mina favoriter bland deras hamburgare är någon av deras turkeyburgers med kalkonkött.

Dessa åt vi nu när vi var där. Min turkeybuger till vänster med chipotledressing, guacamole och jalapenos. Den var riktigt god. Mannen åt deras All American.

 


San Diego Zoo

Av Joanna den 10 Juli 2013
Postat i:Resa
Tags: San Diego, San Diego Zoo, kalifornien, roadtrip,

 

Första dagen på semestern. Efter ca 21h resande med väntetid på olika flygplatser så landade vi äntligen i San Diego. Trötta som vi var somnade vi ganska snart och vaknade pigga 04.30! Japp. Så vår första dag började ganska tidigt kan man säga.

Dagen började molnigt så vi passade på att shoppa lite saker som är bra att ha som t ex schampoo och hårtork. Sist tog jag med mig min egen men den funkade inte här så jag fick köpa en då med. Den här gången tog jag inte med mig någon utan köpte en för $10.
Schampoo och sådant är billigare här också så det kan man lika gärna köpa här istället för att släpa med sig hemifrån.

 


Efter 12 så sprack molnen upp och solen gassade på så vi tog oss en tur till San Diego Zoo. Inträde för 2 pers gick på $88.
San Diego Zoo är verkligen en mysig park att spendera några timmar på och strosa runt bland växter och djur. Ska man gå in här så är det bra att ta med sig eget vatten då vattenflaskorna är rätt dyra inne på området.
Mat, fika, glass och snacks finns det gott om inne på området.


 

Detta var andra gången vi var där och det var en av de parker här i Kalifornien som vi såg fram emot att besöka igen.



(Inläggen kommer se lite annorlunda ut medan jag är här eftersom jag bara har mobilen att blogga ifrån. Så ni får ha lite överseende med iphonebilder och ev stav/slarvfel.)


Pasta med Skinka, Ost & Chipotle

Av Joanna den 08 Juli 2013
Postat i:Pasta
Tags: chipotle, ost, pasta, skinka,
 
Jag tror inte ens att jag behöver förklara vårt pastaätande något mer utan ni fattar nog hur vi äter här hemma vid det här laget.
Det är först när jag kollar på bloggen som jag faktiskt inser hur mycket det egentligen är. För jag delar ju bara med mig till er om det är något nytt recept som jag gör. Om jag lagar samma gamla pastarätter om och om igen här hemma så ser ju inte ni det. Så varvat med nya recept slinker det ner en hel del gamla godingar emellan också ska ni veta.
Det blir en hel del.
 
Här har jag gjort en snabb och enkel pasta där man enkelt strimlar ner påläggsskinka, paprika ,lite purjolök, majs och sedan en massa god smaksättning i form av chipotlepaste, parmesan och kryddor.
 
 
 
Till något helt annat.
Söta Mary som har Marys sockersöta värld har publicerat en liten intervju med mig på sin fina blogg. Så om ni är lite nyfikna så klicka er gärna in hos henne och läs. Medan ni är där så spana in hennes söta blogg, där finns en massa goda recept också.
 
Här hittar du hennes blogg: Marys sockersöta värld
Här hittar du intervjun med mig: Intervju by blondie
 
 
 
Recept
ca 4-6 port

500 g/ 1 pkt valfri pasta (t ex barilla penne)

200 g rökt skinka
(skivor pålägg)
1 paprika
½ purjolök
1 liten burk majs (t ex green giant)
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbujongtärning
4 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin (t ex matlagningsvin)
1 tsk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
3 tsk chipotlepaste
1 dl riven parmesan
1 dl riven ost (t ex icas tacoost)
1 tsk paprikapulver
1 krm salt
1 tsk svartpeppar

2 msk hackad basilika (gärna färsk men fryst går bra)
2 msk olivolja + smör/margarin till stekning

Gör så här:
1. Skiva/hacka/strimla/pressa grönsaker och skinka och lägg i en gryta och fräs i lite olivolja blandat med flytande margarin tills löken är mjuk.
2. Tillsätt tomatpurén, sambal, chipotlepaste, salt, peppar och grönsaksbuljongtärningen och fräs nån minut.
3. Tillsätt vitt vin, grädde, riven ost och riven parmesan och koka ihop i 2 min.
4. Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen och häll sedan av vattnet.
5. Häll i pastan i pastasåsen och låt puttra under omrörning i ca 1-2 minuter.
6. Servera genast och gärna tillsammans med lite bröd eller sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Underbara trädgård

Av Joanna den 07 Juli 2013
Postat i:Odling och Växthus
Tags: trädgård, växthus,
 
 
Allt i trädgård och växthus har blommat och börjar nu äntligen att ge frukt. Det är så roligt att se hur allt växer från dag till dag och man blir överlycklig för varje liten tomat eller gurka som sakta men säkert börjat utvecklas. Majsen lever sitt eget liv och når snart växthustaket. Vad det blir av den får vi se.
 
 
 
 
Men det är inte bara i växthuset som det växer utan hela trädgården har börjat ge frukt.
Jag älskar att ha en massa bärbuskar och längtar till när jag kan gå runt i trädgården, rensa lite ogräs, äta ett smutron här och ett blåbär där.
Att bara kunna går runt och mysa i sin egen trädgård.
 
 
 
 
Jag har röda och svart vinbär, tre olika sorters amerikanska blåbärsbuskar, vilt blåbärsris, mormorshallon men även vilda hallonbuskar, en björnbärsbuske som kommer bli uppemot fyra meter hög, jordgubbar, smultron och körsbär. Och sedan grönsakslandet och växthuset.
 
Det är mycket att vattna och rensa men det ger så otroligt mycket.
När man myser runt i trädgården så är det verkligen total avkoppling.

Godaste Flädersaften

Av Joanna den 05 Juli 2013
Postat i:Drycker
Tags: flädersaft,
 
 
 
Godaste saften är helt klart mammas + sambos hemmagjorda flädersaft. Varje år så har vi fått små burkar med koncentrat att ha i frysen och bara ta fram, gräva ur en skopa och blanda ner i en tillbringare med vatten. Enkelt och så gott.
 
Men det var innan vi hade hus. Med världens mest underliga häck.
Den består av alla möjliga olika sorters buskar och trädvarianter och däribland även fläder.
Så i år så kände jag att det var dags att göra sin egen flädersaft.
Eller jag gör den efter mammas recept alltså.
 
Den här saften är helt lagom avvägd med söthet och syrlighet och fläderns smak kommer fram helt perfekt så nu tänkte jag att det är dags att jag delar med mig av detta goda receptet till er.
 
Den är enkel att göra men den ska stå och dra sig i 5 dagar innan den är helt färdig. Helst ska den stå svalt så en källare eller garage är perfekt ställe att ställa kastrullen på.
 
När det sedan har gått 5 dagar så silar man bort blommorna och häller upp saftkoncentratet i burkar och ställer in i frysen så håller sig saften där och du tar bara fram en burk och skopar i lite i vattnet när du ska blanda saften. Koncentratet blir ungefär som sorbet i konsistensen när den är i frysen så det är lätt att bara skopa upp såpass mycket som man vill ha för stunden.
 
 
Recept
4 liter koncentrat
 
40 fläderblomklasar
2 liter vatten
2 ½ kg socker
50 g citronsyra
3 citroner (saft + skal)
 
Gör så här:
1. Skölj alla blomklasarna väl.
2. Koka upp vatten och blanda i sockret och blanda tills sockret är helt upplöst. Ta bort kastrullen från plattan.
3. Lös upp citronsyran i lite av den heta sockerlagen och häll sedan i detta i socerlagen och rör om väl.
4. Riv citronska med rivjärn och pressa ur saften ur citronerna. Blanda i citronskal + citronsaft i sockerlagen.
5. Lägg i blomklasarna i sockerlagen och tryck ner dem under ytan.
6. Sätt lock på kastrullen och sätt hela kastrullen hyfsat svalt (källare, förråd, garage) i 5 dygn.
7. Sila bort blommorna med t ex en sildukoch häll upp koncentratet i burkar och sätt in i frysen.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Paprikaköttbullar i Pitabröd med Ajvarsås

Av Joanna den 02 Juli 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Köttfärsrätter
Tags: Köttbullar, ajvarsås, chipotle, pitabröd,
 
 
Enkla rätter som inte tar så värst lång tid att göra är ju ett ganska genomgående tema här hemma. Olika varianter av snabbmat som sedan görs om till hemlagat är också något som vi gillar starkt.
 
Pitabröd tycker jag är perfekt att ha i frysen och du kan lätt ta fram dem och fylla dem med lite vad som helst som du hemma.
Dessa pitabröden fyllde jag med goda paprikaköttbullar, sallad, grönsaker och en paprikasås gjord på ajvar relish.
Salladen är faktiskt min egen plocksallad från trädgården som har växt så otroligt fint. Gjorde två rader av två olika sorters plocksallad och nu har vi mer än vad som går att äta upp. Blir mycket saker med sallad till här hemma.
 
Detta är en ganska snabb och bra rätt där var och en kan välja precis vad de vill stoppa i sina bröd. Lite som tacos men ändå inte.
Passar bra till kvällsmyset.
 
 
 
Recept
ca 4 -5 port
 
ca 10 pitabröd
sallad
paprika
gurka
tomat
 
Köttbullarna
ca 40 köttbullar (mamma scan-storlek)
 
400g nötfärs
1 röd lök
½ röd paprika
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
1 msk ajvar relish
1 tsk kalvfond
2 msk hackad färsk oregano
3/4-1 dl ströbröd
olivolja + smör/margarin till stekning
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna förutom nötfärsen, oreganon och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Hacka oreganon och bland i färsen.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Tänk på att ströbrödet sväller lite så blanda inte i för mycket. Börja med 3/4 dl och vänta sedan 5 minuter och behövs det mer så häll i lite till då.
6. Rulla bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Kolla en köttbulle för att se att de är helt genomstekta.
 

Ajvarsås
till ca 10 pitabröd
 
2 vitlöksklyftor
4 dl turkisk/grekisk yoghurt
1 tsk svartpeppar
1 krm salt
4 msk ajvar relish
2 msk hackad färsk oregano
 
Gör så här:
1. Pressa vitlöksklyftorna i en skål.
2. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda väl.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen