Choklad- och Hallontårta med Marsipan

Av Joanna den 21 Januari 2013
Postat i:Tårtdekorationer Tårtfyllningar Tårtor
Tags: chokladmousse, chokladsmörkräm, chokladtårta, hallonmousse, marsipan,
 
 
 
 
 
Den här tårtan hade jag faktiskt tänkt att göratill min egen födelsedag men jag hade alldeles för mycket att göra då (en vecka innan jul) så den blev aldrig av helt enkelt.
Men nu så har svägeskan fyllt år precis så då passade jag på att äntligen göra den.
 
Det är en chokladbotten i 3 lager som är fylld med ett lager hallonmousse och ett lager chokladmousse. Spacklad med chokladsmörkräm och täckt med marsipan och med dekorationer i marsipan.
 
Chokladmoussen är just den chokladmousse som jag lagt ut tidigare som dessert och nu passade den perfekt i den här tårtan. Enda ändringen som jag gjort är att hälften av chokladen är mjölkchoklad och hälften är mörk choklad.
 
Marsipanen som jag använt kommer ifrån Tårtdecor.se där du kan köpa både färgad och ofärgad marsipan.
Jag använde vit marsipan till locket och ofärgad marsipan till dekorationerna som jag sedan färgade in själv.
Färgerna som jag använt är av märket Squires Kitchen. Färgerna heter Red och Dark Green.
 
Såg dessutom att Tårtdecor har rea nu hela Januari ut med 20 % rabatt, så passa på att kika in där ifall det är något som du funderat på att köpa.
 
 
 
 
Recept
 

500 g Vit marsipan 
250 g Ofärgad marsipan
Lite florsocker
Mini marshmallows (icas)
Ätbart lim
Röd pastafärg
Grön pastafärg
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
5 msk kakao
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hallonmousse
1 lager i en tårta
 
250 g hallon
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck bären upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll hallonmoset däri. Pressa hallonen mot silen så all saft rinner ner i bunken. Kvar ska bara de där små kärnorna (som fastnar i tänderna) vara.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner hallonpurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Chokladmousse
1 lager i en tårta
 
4 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
2 ägg
2 dl kesella 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
 
 
 
Chokladsmörkräm
Till att spackla en tårta
 
230 g smör (rumsvarmt)
500 g florsocker (1 pkt)
4 msk kokande vatten
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Vispa smöret mjukt.
2. Vispa i florsockret lite i taget
och häll sedan i vattnet och vispa lite till.
3. Häll i kakao och vaniljsocker och vispa smeten slät.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna Tårtbotten en till två dagar innan du ska servera tårtan. Så här gjorde jag allt tidsmässigt.
 
Lördag: Bakade botten. Plastade in den när den kallnat och lät den vila till dagen efter. Gjorde hallonmousse och chokladmousse ochställde dem i kylen till nästa dag.
Söndag: Skar upp tårtbotten och till det använde jag en tårtbottendelare från ikea. Billig och jättebra. Jag fyllde tårtan med ett lager hallonmousse och ett ager chokladmousse och plastade sedan in det hela igen och in i kylskåpet igen. Jag gjorde även dekorationerna i marsipan och förvarade dem i en plastpåse i kylen.
Måndag: Kavlade ut marsipanlocket (ca 500 g marsipan till en tårta som är 24 cm diameter), täckte tårtan och satte på dekorationerna. På med lite florsocker som snö. Serverade tårtan.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Kommentarer

Vad superfina recept du har, alla av dem! Men hur hittar du tid med att laga mat hela tiden?

Svar: Tack så mycket! Ja, jag jobbar bara 3 dagar i veckan så jag har väl lite mer tid att stå i köket än de flesta kanske :) Sedan tycker jag ju att det är väldigt kul också så jag kanske prioriterar matlagning och bakning över annat också :)
Joanna Törnqvist


2013-01-21 @ 16:51:18

men hu så gott allt ser ut jag som bantar snyft


2013-01-21 @ 19:58:55

Mmm chokladmousse är den gdaste fyllning i tårta tycker jag. Vilket jobb du har lagt ner, jättefint:)

Svar: Tack :)
Joanna Törnqvist


2013-01-21 @ 20:34:11

Vilken fin! Vad pysslig och duktig du är:)

Svar: Tack så mycket! :)
Joanna Törnqvist


2013-01-22 @ 06:47:41

åh ser sjukt gott ut:D


2013-01-22 @ 17:58:02

Men vilken fin.


2013-01-22 @ 18:16:38

Hej, kollade på din chockladmousse recept.
märkte att det står 150 g mörk chocklad och 150 g mölkchocklad och min fråga är då vad menar du med mölkchocklad? :)

Svar: Mjölkchoklad menar jag. T ex marabou mjölkchoklad eller någon annan ljus choklad. :)
Joanna Törnqvist

okej :), ska man ha gelatinblad på chockladmoussen också? och vart kan man köpa dom?

Svar: Nej inte i chokladmoussen, äggen gör så att den blir fast. Det ska bara vara gelatinblad i hallonmoussen i den här tårtan.
Gelatinblad kan du köpa i mataffären. Brukar stå på bakavdelningen. Annars kan du fråga personalen så vet de vad det är. :)
Joanna Törnqvist

Hej hoppas på snabbt svar då jg ska göra tårtan denna vecka.
Hur stor form använde du dig av ?

Svar: En vanlig 24 cm springform :) lycka till med tårtan :)
Joanna Törnqvist

Ska hålla i babyshower på söndag, ska lätt göra denna tårtan!!!

Tack!! Jag följde detta recept igår och fick en så underbar tårta!! =)


2014-12-05 @ 10:26:27

jag ska göra tårtan laktosfri men vad kan jag använda istället för kesellan?

Svar: finns nog laktosfri kvarg också... kolla i laktosfrihyllan i affären. Ta bara inte lättkvarg utan så hög fetthalt som möjligt. :)
/Joanna

Hej jag tänkte prova din tårta nu i helgen, det ska bli spännande! :) Men om jag nu bakar tårtbotten 2 dagar innan, ska jag förvara den i kylskåpet då? :)

Svar: Alltså du bakar tårtbottnen en dag, fyller den dagen efter sätter in den i kylsåpet över natten och täcker den innan den ska serveras. Så från dag 1-2 står den och kallnar ej i kylsåp, 2-3 i kylskåp.
/Joanna


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen