Hemmagjord Pizza

Av Joanna den 31 Januari 2013
Postat i:Pizza Ugnsrätter
Tags: hemmagjord pizza, pizza, pizzasallad, pizzasås, tomatsås, tomatsås pizza,

 
Pizza är ju något som går hem hos de flesta, både barn och vuxna.
Den passar inte bara för myskvällen hemma med familjen tycker jag utan kan passa lika bra när man har gäster över.
 
Lägg upp en massa olika toppings på ett stort fat så kan gästerna eller familjen själva toppa sin del av pizzan med precis det som de vill ha på. Alla har vi olika smak och på deta sättet blir alla nöjda.
 
 
Det var precis så vi gjorde här hemma i veckan.
Jag förberedde tomatsås och deg och kavlade ut pizzorna och lade dem på plåtarna. På med tomatsåsen och sedan fick man välja vad man ville ha på sin del.
Sedan in i ugnen i 10 minuter och middagen var färdig.
 
 
Till pizzan serverade jag en lätt pizzasallad gjord på vanlig isbergssallad och morötter som går snabbt att svänga ihop.
 
 
 
 
Pizzadegen
Blir 2 ugnsplåtar
 
50 g jäst
5 dl vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl + lite till utbaket
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
2. Tillsätt salt och olivolja och rör om väl.
3. Tillsätt mjölet lite i taget tills du har en jämn och smidig deg som släpper ifrån kanterna.
4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
5. Knåda ut degen på bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut varje del tunt. Lägg den utkavlade degen på ett bakplåtspapper på en stor ugnsplåt.
 
 
 
Tomatsåsen
Räcker till 2 st ugnsplåtar med pizza
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk passerade tomater 400 g
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
1/2 tsk oregano
1/2 tsk basilika
salt
peppar

Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i olivoljan utan att det får färg.
2. Tillsätt passerade/krossade tomater, socker, tomatpuré och örter. Låt allt puttra samman ca 20 minuter. Rör då och då i såsen. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 
 
 
 
Pizzan
T ex
Strimlad kalkon, skinka eller salami
Purjolök
Paprika
Lök
Majs
Ost
Torkad oregano
Chiliflakes
 
Gör så här:
1. Bred ut tomatsås över pizzan och lägg på den topping som du vill ha. Avsluta med ost och ev kryddor.
2. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
 
 
 
Pizzasalladen
4 portioner
 
½ salladshuvud
2 morötter
1 tsk vitvinsvinäger/ 1 tsk citronsaft
1 msk olivolja
salt
peppar
 
Gör så här:
1. Strimla salladen och skölj den väl.
2. Riv morötterna grovt.
3. Lägg alltihop i en bunke och häll på vinäger/citron och olivolja. Blanda väl.
4. Smaka av med salt och peppar.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Snabba korvgrytan med chili och spenat

Av Joanna den 29 Januari 2013
Postat i:Grytor Korvrätter
Tags:
 
 
Ibland så behöver man ett sådant där recept som är bra att ha när det kommer till kylskåpsrensningar. Det här är ett sådant recept.
 
Släng i de grönsaker som du önskar och korven den kan naturligtvis även den bytas ut mot t ex vanlig grillkorv, falukorv, chorizo, kyckling eller quorn.
 
Så här såg min kylskåps- och frysrensning ut och det blev en ganska redig gryta som ni kanske kan se. Den passar dessutom bra till det mesta. Koka lite pasta, ris, bulgur eller potatis till och kanske en god sallad också.
 
En liten gryta med det mesta i som passar till det mesta helt enkelt.
 
 
Recept
ca 8 portioner
 
2 pkt kycklinggrillkorv
2 morötter
1 stor chili
1 rödlök
½ purjolök
4 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
1 msk parikapulver
2 tsk svartpeppar
1 msk torkad oregano
Några stänk tabasco
1 hönsbuljongtärning
1 dl rött vin (matlagningsvin)
1 dl frusen hackad spenat/ 60 g färsk babyspenat
2 dl lätt creme fraiche
1 dl ärtor
5 dl grädde
3 dl vatten
 
Gör så här:
1. Hacka lök, chili och purjo. Skiva korven och morötterna och pressa vitlöken. Lägg alltihop i en gryta och fräs i olivolja tills löken har blivit mjuk.
2. Krydda och rör även ner sambal och tomatpuré.
3. Rör ner creme fraichen och vinet.
4. Häll i grädde och vatten, buljongtärningen, spenat och ärtor och låt puttra i några minuter.
5. Servera med ris, pasta eller potatis och en god sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Kladdig Banan- och Chokladkaka

Av Joanna den 27 Januari 2013
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: Choklad, banan, kladdig kaka, kladdkaka,
 
 
 
 
 
Ni vet när man köper den där klasen med bananer och det alltid slutar med att några ligger kvar helt bruna?
Jag vet inte om det är så hos er men så är det här hemma iallafall.
Jag köper dem och tänker att jag ska äta en lite då och då men de ligger alltid kvar där oätna och bruna på bänken.
Man får ju inte heller någon mer lust att äta dem ju brunare de blir.
 
Här har jag ett litet förslag på vad ni faktiskt kan göra med era övermogna bruna bananer. Det är faktiskt bara bra om de är bruna och mosiga för det gör det lättare när du ska mosa dem bara.
 
Banan och choklad passar ju så himla bra tillsammans och det smakar ännu bättre i den här kladdiga kakan.
Servera tillsammans med lite smaksatt grädde. Till det hr så hade jag vaniljsocker och kanel i grädden men kardemumma tycker jag också är väldigt gott i.
 
Använd gärna en form med avtagbar kant till den här kakan. Jag brukar klämma fast ett bakplåtspapper i botten och sedan bara klippa bort det överflödiga runt om. Så slipper man förstöra kakan nr den har kladdat fast i botten. Smöra kanterna så blir det lättare att lossa kakan sedan.
 
 
 
 
Recept
En rund kaka 24 cm
 
150 g smör/margarin
100 g mörk choklad (t ex marabou mörk choklad)
3 ägg
3 dl socker
3 små eller 2 stora bananer (gärna övermogna)
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk sirap (vanlig ljus)
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Lite florsocker till garnering
 
Tillbehör:
4 dl grädde ,1 tsk vaniljsocker och en ½ tsk kanel.
Vispa grädden och vispa sedan i smaksättningen.
 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, socker, vaniljsocker, kakao och sirap lite luftigt.
4. Mosa bananerna med en gaffel på en tallrik och vispa sedan ner dem i smeten.
5. Vispa i mjöl och bakpulver.
6. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
7. Smöra en form, gärna med avtagbar kant, och häll i smeten.
8. Grädda i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
9. Låt svalna helt och servera tillsammans med t ex vispad grädde.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pasta Tricolore med kalkon och chipotle

Av Joanna den 24 Januari 2013
Postat i:Pasta
Tags: chipotle, kalkon, pasta, philadelphiaost, spenat, tricolore,
 
 
 
Pasta är ju lite av en favorit här hemma hos mig som ni kanske har märkt.
Lättheten och variationen är nog vad jag gillar med pasta. Har jag inte så mycket tid så går det snabbt och lätt att bara hacka lite grejer och svänga ihop en god pasta av det hela.
 
Den här pastan har jag gjort på helt vanligt skivat kalkonpålägg, lite grönsaker och som smaksättning lite chipotle för sin hetta och goda smak. Chipotlepaste (santa maria) hittar du i tacohyllan.
 
Receptet är till 4-6 portioner beroende på om det är stora karlar eller barn som ska äta.
 
 
 
Recept
4-6 portioner
 
500 g pasta tricolore
 
200 g kalkonpålägg
1 röd paprika
½ purjolök
30 g färsk babyspenat
2 msk chipotlepaste
1 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
100 g philadelphiaost naturell
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikakrydda
2 msk vitt vin (matlagningsvin)
3 dl grädde
1 dl vatten
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa i paprika, purjo, kalkon och vitlök i en gryta och fräs i olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt kryddor, tomatpuré och chipotle och fräs i nån minut tillsätt sedan vitt vin och rör om väl.
3. Tillsätt philadelphiaosten och rör om tills osten har smält helt och tillsätt därefter hönsbuljongtärningen, spenaten, grädde och vatten och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i nån minut.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Choklad- och Hallontårta med Marsipan

Av Joanna den 21 Januari 2013
Postat i:Tårtdekorationer Tårtfyllningar Tårtor
Tags: chokladmousse, chokladsmörkräm, chokladtårta, hallonmousse, marsipan,
 
 
 
 
 
Den här tårtan hade jag faktiskt tänkt att göratill min egen födelsedag men jag hade alldeles för mycket att göra då (en vecka innan jul) så den blev aldrig av helt enkelt.
Men nu så har svägeskan fyllt år precis så då passade jag på att äntligen göra den.
 
Det är en chokladbotten i 3 lager som är fylld med ett lager hallonmousse och ett lager chokladmousse. Spacklad med chokladsmörkräm och täckt med marsipan och med dekorationer i marsipan.
 
Chokladmoussen är just den chokladmousse som jag lagt ut tidigare som dessert och nu passade den perfekt i den här tårtan. Enda ändringen som jag gjort är att hälften av chokladen är mjölkchoklad och hälften är mörk choklad.
 
Marsipanen som jag använt kommer ifrån Tårtdecor.se där du kan köpa både färgad och ofärgad marsipan.
Jag använde vit marsipan till locket och ofärgad marsipan till dekorationerna som jag sedan färgade in själv.
Färgerna som jag använt är av märket Squires Kitchen. Färgerna heter Red och Dark Green.
 
Såg dessutom att Tårtdecor har rea nu hela Januari ut med 20 % rabatt, så passa på att kika in där ifall det är något som du funderat på att köpa.
 
 
 
 
Recept
 

500 g Vit marsipan 
250 g Ofärgad marsipan
Lite florsocker
Mini marshmallows (icas)
Ätbart lim
Röd pastafärg
Grön pastafärg
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
5 msk kakao
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hallonmousse
1 lager i en tårta
 
250 g hallon
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck bären upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll hallonmoset däri. Pressa hallonen mot silen så all saft rinner ner i bunken. Kvar ska bara de där små kärnorna (som fastnar i tänderna) vara.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner hallonpurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Chokladmousse
1 lager i en tårta
 
4 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
2 ägg
2 dl kesella 10 %
 
Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hårt.
2. Smält chokladen över vattenbad.
3. Vispa upp äggen och tillsätt sedan den smälta chokladen medans du vispar.
4. Rör sedan ner kesellan och till sist även grädden.
5. Låt stå i kylen i minst 1 timme.
 
 
 
Chokladsmörkräm
Till att spackla en tårta
 
230 g smör (rumsvarmt)
500 g florsocker (1 pkt)
4 msk kokande vatten
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Vispa smöret mjukt.
2. Vispa i florsockret lite i taget
och häll sedan i vattnet och vispa lite till.
3. Häll i kakao och vaniljsocker och vispa smeten slät.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gör gärna Tårtbotten en till två dagar innan du ska servera tårtan. Så här gjorde jag allt tidsmässigt.
 
Lördag: Bakade botten. Plastade in den när den kallnat och lät den vila till dagen efter. Gjorde hallonmousse och chokladmousse ochställde dem i kylen till nästa dag.
Söndag: Skar upp tårtbotten och till det använde jag en tårtbottendelare från ikea. Billig och jättebra. Jag fyllde tårtan med ett lager hallonmousse och ett ager chokladmousse och plastade sedan in det hela igen och in i kylskåpet igen. Jag gjorde även dekorationerna i marsipan och förvarade dem i en plastpåse i kylen.
Måndag: Kavlade ut marsipanlocket (ca 500 g marsipan till en tårta som är 24 cm diameter), täckte tårtan och satte på dekorationerna. På med lite florsocker som snö. Serverade tårtan.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Krämig pastasallad med chili

Av Joanna den 20 Januari 2013
Postat i:Bufférätter Matiga sallader Pasta Vegetariskt
Tags: chili, krämig, pastasallad, sallad,
 
  
Tack för framsidan blogg.se!
Det är speciellt kul när man ser sitt inlägg där! :) Välkomna alla nya läsare. Jag hoppas att ni gillar vad ni sett hittills och att ni stannar kvar för mer.
 
 
Här kommer recpetet på pastasalladen som vi åt tillsammans med vitlöksbröden.
Den här pastasalladen gör jag faktiskt ganska ofta fast jag kan variera grönsakerna efter vad jag har hemma så den blir lite olika varje gång.
 
Den här passar liksom bröden perfekt till att göra hemma en mysig kväll eller på buffébordet. Det blir ganska mycket mat beroende på just hur mycket sallad du gör men den fungerar ju även utmärkt i lunchlådan dagen efter.
 
 
 
Recept
Ca 4-6 portioner
 
250 g pasta penne
1 grönsaksbuljongtärning

1 ½ dl lätt creme fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
1 tsk tomatpuré
en liten bit purjolök
1 vitlöksklyfta
svartpeppar

Valfri sallad
Paprika
Körsbärstomater
gurka
Babyspenat
Morot
Majs

Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen men istället för salt så lägger du i en buljongtärning i pastavattnet. Häll vattnet av pastan.
2. Blanda creme fraiche, majonnäs, sambal, ajvar, tomatpuré, hackad purjolök, svartpeppar och pressad vitlök i en skål. Blanda i pastan och bland riktigt väl så all pasta får sås på sig.
3. Gör en sallad av grönsakerna.
4. Blanda allt tillsammans i en stor skål.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Tacogratäng med majs

Av Joanna den 18 Januari 2013
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Pasta Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags: köttfärs, majs, ostsås, pastagratäng, tacogratäng,
 
 
 
I det här landet känns det som om Fredagsmyset har blivit Tacomyset nuförtiden. Men hur gott tacos och tortillas än är så kan det ibland var kul att variera sitt tacoätande.
 
Den här tacogratängen är i princip pasta med köttfärssås med smak av tacokrydda och majs som jag gratinerat med en ostsås i ugnen.
 
Ät den tillsammans med en sallad och några nachochips. Kanske lite salsa hade varit gott till också.
 
Jag gjorde den med Santa Marias Tacokrydda Hot men det är ju en smaksak vad man gillar. Den blir verkligen inte hot, hot för det. Men alla gillar ju olika så ta den styrka på kryddan som du gillar.
 
 
 
Recept
4 portioner
 
250 g pasta fusilli/penne
 
Köttfärssåsen
200g nötfärs
½ påse santa maria tacokrydda (Valfri starkhet)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
400g krossade tomater
2 dl grädde
1 msk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 msk oregano
svartpeppar
paprikapulver
½ tsk kalvfond
några droppar soja (istället för salt)
2 msk rött vin (matlagningsvin)
1 liten burk majs
olivolja till stekning
 
Ostsåsen
2 dl grädde
1 dl riven ost ( ica's tacoost t ex)
½ dl riven parmesan
½ msk maizena ljus redning
 
1 msk frusen hackad basilika till att strö över gratängen (färsk går naturligtvis ännu bättre om du har det hemma)

Gör så här:
1. Hacka lök, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Riv moroten.
3. Fräs lök och vitlök tillsammans med nötfärsen i olivolja tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och släng i den rivna moroten. Fräs några minuter.
5. Lägg i sambal, ajvar och tomatpuré och fräs i nån minut.
6. Häll i de krossade tomaterna, rött vin, kalvfond och soja. Låt koka ihop i nån minut.
7. Häll i grädden och koka ihop i ca 5 min.
8. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet men ca 1 minut kortare koktid. Häll av vattnet.
9. Blanda samman pastan och köttfärssåsen väl och häll sedan alltihop i en ugnssäker gratängform.
10. Blanda grädde, riven ost och parmesan i en liten kastrull och koka upp långsamt tills osten har smält helt. Blanda i maizenan i ostsåsen och låt koka upp igen.
11. Häll ostsåsen såm ett täcke över pastan i gratängformen och strö sedan över lite hackad basilika.
12. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
13. Servera tillsammans med en god sallad och lite nachochips.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Ost- och Chiligratinerade vitlöksbröd

Av Joanna den 17 Januari 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Bröd Såser och tillbehör Ugnsrätter Vegetariskt
Tags: basilika, chili, ost, vitlöksbröd,
 
 
Så var jag tillbaka med ännu lite mer tillbehör då.
Det är ju tillbehören som gör det lite extra smaskigt! Eller?
 
Dessa åt vi till en god pastasallad som kanske hade smakat precis lika bra utan dessa som tillbehör men tillsammans blev det ju bara så bra.
Lite sallad, lite smaskiga bröd.
 
Eftersom de är lite för goda så passar de just till en sallad med pasta, ris, bulgur, coussous eller potatis i. Viss du kan göra dem tillsammans med en mäktig pasta eller gratäng eller nåt annat men det kan lätt bli lite för mycket då.
 
Detta receptet är alltså för en stor baguette. Ni vet den största som man kan köpa. Så om ni inte tänkt att göra så mycket så halvera t ex receptet.
 
Dessa är även perfekta att göra till buffén då man kan förbereda dem helt och sätta in dem i ugnen bara minuter innan servering.
 
 
 
Recept
Ca 16 bitar
 
1 stor baguette
 
ca 2 dl riven ost
 
4 msk flytande margarin
2 tsk basilika (hackad, fryst)
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
 
Gör så här:
1.Skiva brödet och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper på.
2. Pressa vitlök i en liten skål och blanda med resten av ingredienserna.
3. Bred ut ca en tesked vitlöks"smet" på varje brödskiva. Strö över lite riven ost. (Jag har använt ica's tacoost.)
4. Sätt in i ugnen på 225 grader i bara några minuter tills osten har smält. Servera direkt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vit Chokladpannacotta med Turkisk Yoghurt

Av Joanna den 15 Januari 2013
Postat i:Desserter Pannacotta
Tags: pannacotta, turkisk yoghurt, vit choklad,
 
 
 
 
Att avsluta middagen med en god dessert tycker jag gör att hela middagen känns snäppet lyxigare. Det behöver inte vara något avancerat som tar särskilt lång tid att göra eller med en massa krusiduller.
 
Igår så avrundade vi middagen här hemma med en enkel pannacotta med smak av vit choklad och turkisk yoghurt. Till det så hade vi enkelt bara lite hackad kiwi och hallon.
 
Yoghurten gör att pannacottan inte blir sådär väldans söt som den lätt kan bli när man har i just vit choklad. En härligt fräsch efterrätt som man slänger ihop ganska snabbt utan ansträngning men som känns ganska lyxig ändå.
 
Till den här desserten har jag använt Marabou vit choklad.
 
 
 
Recept
4 portioner
 
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk bourbon vaniljpulver
1 ½ dl grädde
150 g vit choklad
2 gelatinblad
3 dl turkisk yoghurt
 
Gör så här:
1. Häll grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm ganska långsamt till sockret har smält.
2. Lägg gelatinbladen i blör i kallt vatten i några minuter.
3. Bryt/hacka chokladen i bitar och lägg i gräddblandningen och rör på låg värme tills chokladen har smält helt.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma gräddblandningen och rör tills de har lösts upp.
5. Rör eller vispa ner den turkiska yoghurten och vispa för hand tills blandningen har blivit slät.
6. Häll upp i portionsformar och sätt in i kylen i minst 3 timmar.
7. Servera med färsk frukt eller fruktpuré.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Fetaostgratinerade Rödbetor med Honung och Babyspenat

Av Joanna den 13 Januari 2013
Postat i:Förrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: babyspenat, fetaost, gratinerat, honung, rödbetor,
 
 
 
Rödbetor är något som jag ofta glömmer av att laga så det kan gå ganska lång tid emellan gångerna som det äts här hemma. Det är synd, för det är ju så otroligt gott när man väl äter det.
 
Hur brukar du äta rödbetor?
 
Bara som kokta med lite smör och salt är de ju underbara eller som inlagda till en pyttipanna.
Men nya favoriten här hemma är faktiskt fetaostgratinerade rödbetor med honung och babyspenat. De smakerna passar verkligen ihop och om du inte har testat detta så tycker jag verkligen att du ska göra det.
 
Det här kan man ju göra antingen som en separat liten förrätt eller som tillbehör till något annat.
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
1 kg rödbetor
1 tsk salt
1 msk olivolja
100 g fetaost
2 msk flytande honung
färsk babyspenat efter tycke
 
Gör så här:
1. Skrubba rödbetorna ganska noga. Koka tillsammans med saltet tills rödbetorna börjar bli mjuka. Ca 20 min för mindre och 30-40 minuter för större.
2. Skär dekokta rödbetorna i skivor eller tärningar ochbred ut dem i en ugnsfast form.
3. Smula fetaosten och strö den över rödbetorna. Ringla över lite olivolja.
4. Gratinera i ugnen på 225 grader tills fetaosten har smält och fått lite färg.
5. Ringla över honung och servera tillsammans med färsk babyspenat.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Ost- & Chiligratinerad Potatis med Majs & Timjan

Av Joanna den 11 Januari 2013
Postat i:Potatisrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: chili, majs, ost, ostgratinerat, potatis, timjan,
 
 
 
Jag har aldrig varit någon köttmänniska utan när det kommer till middagen så har det alltid varit tillbehören som jag fokuserat på. Potatisen, såsen eller salladen. Köttet får liksom en liten biroll i min matlagning.
 
När man har tröttnat på den vanliga klyftpotatisen till kycklingen, köttet eller färsbiffarna det är då de här pimpade potatisbitarna kommer in i bilden. Ostgratinerad potatis med majs, chili och timjan. Hur gott låter det inte? Jag lovar att det var riktigt gott!
 
Servera dessa tillsammans med en bit kött, kyckling eller färsbiffar, sallad och en kall sås.
 
Jag brukar faktiskt aldrig skala potatisen när jag gör ugnspotatis, inte ens med vinterpotatis. Den blir godare och krispigare med skalet på tycker jag. Bara tvätta den ordentligt innan.
Potatisen som jag har använt här är mjölig potatis.
 
 
Tänk er bara hur goda dessa kommer vara till grillningen i sommar. Längtar redan.
Men det är ju ett tag kvar tyvärr så tills dess får man nöja sig med ugnsgrillat.
 
 
 
Recept
4 portioner
 
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk olivolja
salt
svartpeppar
vitpeppar
paprikapulver
chiliflakes
Hackad färsk timjan
1 Liten burk majs
1-2 dl riven ost
 
Gör så här:
1. Tvätta och skär potatisen i klyftor, skivor eller större tärningar.
2. Blanda olivolja, salt, svartpeppar, vitpeppar, paprikapulver, chiliflakes, pressad vitlök och hackad timjan i en ugnsfast form. Blanda till sist ner potatisen.
3. Ugnsbaka potatisen i ugnen på 240 grader i ca 20-30 minuter. Rör om då och då. Potatisen är klar när den har fått en lite krispigare yta.
4. Ta ut potatisen och blanda i majsen. Strö över riven ost och sätt in i ugnen igen tills osten har smält.
5. Servera med kött, kyckling eller färsbiffar, en kall sås och en god sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Snabba miniäppelpajer

Av Joanna den 09 Januari 2013
Postat i:Desserter Paj - efterrätt
Tags: kanel, paj, smördeg, äppelpaj,
 
 
 
 Smördegsplattor är alltid bra att ha i frysen tycker jag och det är ju inte bara små goda knyten till förrätt som de kan användas till utan även till desserter.
Jag hade två stycken plattor som redan var tinade och det kändes trist att bara slänga dem så det fick bli en liten dessert av dem.
 
Små äppelpajer blev det och de fick verkligen tummen upp här hemma. Mannens kommentar var att de var som äppelpajer, pannkakor och våfflor i ett, hur det nu går ihop...
 
Snabbt och lätt gick de iallafall att göra. Så har du några smördegsplattor över och ett äpple eller två så testa då på de här lilla pajerna.
Jag använde två stycken plattor och fick ut sex stycken små pajer och även smördegsremsor till att lägga över.
Servera gärna pajerna tillsammans med en kula vaniljglass.
 
 
 
Recept
ca 6 st
 
2 plattor smördeg
1 msk florsocker
 
1 äpple
2 msk vit sirap
½ tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
 
Florsocker till garnering
 
Gör så här:
1. Kavla ut plattorna litegrann och tryck ut smördegen i smorda formar. Skr även tunna remsor av smördeg till att lägga över pajen sedan. Strö florsocker över pajdegen i formarna.
2. Skala och hacka ett äpple i små bitar och blnda äppelbitarna med vaniljsocker, kanel och vit sirap.
3. Lägg en sked äppelröra i varje pajdeg. Lägg över smördegsremsorna över äppelbitarna.
4. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min eller tills pajerna börjar få färg.
5. Låt pajerna svalna lite och pudra sedan över florsocker. Servera med en kula vaniljglass.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Smördegsknyten med tomat och mozzarella

Av Joanna den 07 Januari 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Bufférätter Förrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: basilika, knytten, mozzarella, smördeg, tomat,
 
 
 
 
När det kommer till middagar så känns det ju alltid lite extra lyxigt med en förätt eller en efterrätt även till vardags. Efterrätter har jag ju lagt upp en hel del innan här på bloggen men just förrätter har det blivit lite dåligt med tyvärr.

Så här får ni en rikitgt enkel förrätt som går fort att förbereda och som du sedan bara sätter in i ugnen i några minuter innan den ska serveras. Lika lätt att göra till två som till tio.
 
Jag har använt färdiga smördegsplattor som jag kavlat ut lite mellan två bakplåtspapper, då fastnar degen inte i kaveln. Lite hackad tomat, mozzarella och färsk basilika som fyllning gör dem verkligen supergoda.
 
Du kan räkna med att det blir två stycken knyten på en smördegsplatta, så en förpackning räcker till tio gäster.
 
 
 
Recept
10 knytten
 
1 förpackning smördegsplattor
2 ganska stora tomater
1-2 mozzarellabollar
1 ägg till pensling
chiliflakes
 
Gör så här:
1. Låt plattorna tina.
2. Kavla ut plattorna mellan två bakplåtspapper så de blir ganska tunna. Dela varje platta i två delar.
3. Hacka tomater, mozzarella och färsk basilika och lägg lite av varje i mitten på varje del platta.
4. Nyp ihop till ett litet knyte och pensla med ett uppvispat ägg. Strö över lite chiliflakes.
5. Sätt in i ugnen på 225 grader tills knytena fått lite färg.
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen