Majsbröd med kyckling och vitlöksyoghurt

Av Joanna den 28 Februari 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Bröd Kycklingrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: kycklingburgare, kycklingsandwich, majsbröd, majsfrallor,
 
 
 
Ganska länge så har jag haft en liten påse med majsmjöl ståendes i min lilla skafferilåda. Varje vecka det senaste har jag tänkt att nu måste jag bara baka nåt med det mjölet och nu så blev det äntligen av.
 
Jag gjorde majsbrödet i form av frallor, hamburgerbröd eller vad man nu vill kalla det och tanken med det hela var att just använda det som någon slags burgare. I slutändan blev det en kycklingburgare eller kycklingsandwich eller vad man nu ska kalla det, med ugnsbakad kyckling, sallad, avocado, paprika, tomat och vitlöksyoghurt med timjan.
 
Vitlöksyoghurten rör du snabbt ihop med ca 250 g grekisk/turkisk yoghurt, 2 vitlöksklyftor och lite hackad färsk timjan.
 
Kycklinginnefiléerna är kryddade med salt, peppar och paprikapulver. Lite olivolja på och in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
 
Det här brödet ska ätas färskt så ifall du inte ska använda det samma dag som du bakar det så frys in det.
 
Så om du ännu inte har bestämt vad du ska laga för mat till helgens mys så tycker jag att du ska testa det här.
 
 
 
Recept
ca 6 majsfrallor
 
25 g jäst
2 dl mjölk
2 msk rapsolja
1 ½ msk ljus sirap
½ tsk salt
1 ½ dl majsmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk gurkmeja
 
1 uppvispat ägg till pensling
Chiliflakes till garnering
 
Gör så här:
1. Värm mjölken till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och rör tills jäten löst upp sig. Häll i resten av mjölken och olja och sirap.
3. Blanda majsmjöl, vetemjöl och salt och här sedan i det i degspadet lite i taget och blanda väl. Knåda ihop degen lite så allt är riktigt blandat.
5. Jäs degen i bunken under bakduk i 45 min.
6. Knåda degen mycket väl och dela sedan i bitar som du rullar till runda bollar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
7. Jäs under bakduk i 45 min.
8. Pensla med ägg och strö över chiliflakes.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min i 225grader.
 
Receptet på majsbröden kommer från början ifrån ICA men jag har ändrat lite på det.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Salta kex med chili

Av Joanna den 27 Februari 2013
Postat i:Kex
Tags: chili, flingsalt, kex, salta kex,
 
 
 
 
Goda kex att ha på ostbrickan är ju inte direkt svårt att hitta i butikshyllan. Det finns mängder av varianter i alla möjliga smaker och former.
Men jag tycker ändå att det är lite roligare att bjuda på något som man faktiskt har gjort själv. Det kanske är kärleken som du bjuder hemma i soffan en mysig kväll.
Dessutom vet du ju exakt vad de innehåller om du bakar dem själv.
 
 
Detta är lite av ett basrecept på kex och man får sedan smaksätta efter vad man själv gillar. Här hemma är ju chili en stor favorit så det blev chiliflakes och flingsalt på mina. Annars kan man ju även smaksätta med torkade örter såsom timjan, rosmarin eller basilika.
 
Dessa går ganska snabbt och lätt att knåpa ihop och det är bara vid själva utkavlingen som man egentligen stöter på problem. Eller problem och problem, man får hjälpa degen lite genom att nypa ihop kanterna där den tenderar att spricka ganska lätt.
 
Jag har ju använt chiliolivolja i det här receptet vilket passar fint till mina med chilismak men den ersätter du bara med vanlig olivolja om du vill ha någon annan smak.
 
Servera tillsammans med  t ex hemmagjord färskost (<-- recept), en god lagrad ost och lite vindruvor eller melon.
 
 
 
 
Recept
Ca 30 st kex
 
3 1/3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk chiliolivolja
1 krm bikarbonat
 
Flingsalt
Chiliflakes
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en skål och knåda ihop till en deg.
2. Plasta in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i 10 minuter.
3. Kavla ut degen ganska tunt på ett mjölat bakbord och tryck till kanterna hela tiden eftersom de gärna spricker.
4. Stansa ut rundlar med t ex en pepparkaksform eller ett litet glas. Knåda om resterna av degen och kavla ut igen så du får ut så många kex som möjligt.
5. Strö flingsalt och chiliflakes över de utstansade rundlarna och kavla försiktigt över med kaveln så smaksättningen fastnar i kexen.
6. Sätt på ugnen på 200 grader.
7. Lägg kexen på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i ca 10-15 minuter.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Hemmagjord Färskost

Av Joanna den 27 Februari 2013
Postat i:Såser och tillbehör
Tags: färskost,
 
 
 
Hemmagjord färskost tycker jag personligen låter väldigt mycket svårare än vad det faktiskt var att göra. Det ända som var lite problematiskt var själva avrinningen där jag inte direkt hade någon plats för det i kylskåpet och fick i slutändan ta åtta stycken dricksglas med kaffefilter och gummiband runt.
 
Först så hällde jag glatt upp den uppvärmda yoghurt/gräddfilen i kaffefiltren i endast fyra glas och det gick ungefär en minut innan alla filtren hade gått sönder. Jag hade hällt för snabbt och för mycket i varje filter. Så det fick bli åtta stycken istället med lite mindre i varje.
 
Glasen ska sedan stå i kylen över natten för att vätskan ska rinna bort. Vätska som samlas i glasen ska du spara för den kan du sedan använda för att baka bröd med. Har du inte tänkt att baka bröd snart så häll över vasslen i en burk och sätt in i frysen och ta fram vid nästa brödbak.
 
 
Den här färskosten är naturell och du smaksätter den precis hur du vill. Jag gjorde delade upp min färskost i två skålar för att smaksätta dem olika.
Den ena smaksatte jag med en vitlöksklyfta och lite färsk hackad timjan och den andra med en vitlöksklyfta, lite frusen hackad basilika och 1 tesked sambal oelek.
 
Färskosten passar utmärkt att äta på smörgåsen eller på hemmagjorda salta kex (<-- recept) på ostbrickan.
 
 
Recept
ca 4 dl färdig färskost
 
1 Liter naturell yoghurt 3 %
3 dl gräddfil
 
Gör så här:
1. Häll yoghurt och gräddfil i en kastrull och blanda väl. Värm till 50 grader. (använd termometer). Låt svalna.
2. Fäst kaffefilter på glas (jag använde 8 st) med ett gummiband runt kanten så kaffefiltret inte glider ner. Häll långsamt i lite yoghurt/gräddfil i varje filter och sätt in glasen i kylen över natten.
3. Dagen efter är färskosten klar. Smaksätt den efter tycke eller använd den naturell.
 
Receptkälla: Pickipicki.se
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Dulce de Leche-bullar

Av Joanna den 25 Februari 2013
Postat i:Bullar
Tags: dulce de leche, vanilj, vaniljbullar, vetebullar,
 
 
 
Ja det dröjde ju inte så länge innan jag fick användning av Dulce de Leche-burkarna. Eller åtminstone en av dem iallafall.
 
Vaniljbullar var planen från början men de små kolaburkarna lockade så det fick bli med Dulce de Leche också.
För det kan ju bara bli godare med kola i också eller? Goda blev de kan jag ju säga men något klibbiga också.
Det var lite svårt att få dem att hålla ihop och jag inser nu så här i efterhand att det kanske hade varit smartare att lägga dem i bullformar istället för direkt på bakplåtspapper när de skulle in i ugnen.
 
Istället för att ha på vanligt pärlsocker så hackade jag lite mandel och strödde över. Kokos hade nog också varit gott på kan jag tänka mig.
 
Kanske inte de snyggaste bullarna som bakats här hemma men de var goda iallafall.
 
 
 
 
 
Recept

Deg
50g jäst (för söta degar)
150 g margarin
5 dl mjölk
ca 14-15 dl mjöl
1 dl socker
½ tsk salt


Fyllning
200 g rumsvarmt margarin
4 tsk vaniljsocker eller 2 tsk äkta vaniljpulver
1 ½ dl socker
1 burk Karamelliserad mjölk (Dulce de Leche)

1 ägg till pensling
100 g mandel (hackad)



Gör så här:
1.Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
2. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
3. Rör eller vispa smör/margarin tillsammans med vanilj och socker till en smet.
4. Ta upp degen på arbetsbänk när den jäst färdigt och knåda den smidig med lite mjöl. Dela degen i 2-4 delar. Kavla ut varje del av degen till en rektngulär platta.
5. Bred på smörfyllningen med en slickepott eller smörkniv och bred sedan över ett lager Dulce de Leche  och rulla sedan ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min.
7. Hacka mandeln.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite hackad mandel på varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C i ca 8-10 min.
9. Låt kallna på galler under bakduk.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Enkel kalkonpasta

Av Joanna den 22 Februari 2013
Postat i:Pasta
Tags: enkel, kalkon, lätt, pasta, pastasås,
 
 
 

Att det äts mycket pasta här hemma har nog de flesta av er redan insett. Och i och med att det äts en hel del pasta här hemma så blir det också en hel del pasta här på bloggen.
 
Den här pastan är en sådan där pasta med en ganska enkel ingredienslista och som inte tar särskilt lång tid att förbereda eller att göra men som bara smakar så där himla bra.
 
Vill man piffa till det hela lite så bakar man även ett gott bröd till det hela eller gör en god sallad till. Annars så smakar den utmärkt helt själv också.
 
Enkelt, snabbt och gott.
 
 
 
Recept
ca 4-6 port

500 g valfri pasta

200g kalkonpålägg
1 paprika
1 liten rödlök
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 hönsbujongtärning
4 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 dl riven parmesan
salt
svartpeppar
olivolja & margarin till stekning


Gör så här:
1. Skiva/hacka/strimla/pressa grönsaker och kalkon och lägg i en gryta och fräs i lite olivolja blandat med flytande margarin tills löken är mjuk.
2. Tillsätt tomatpurén, sambal, salt, peppar och hönsbuljongtärningen och fräs nån minut.
3. Tillsätt grädde och parmesan och koka ihop i 2 min.
4. Koka pastan efter anvisningarna på förpackningen och häll sedan av vattnet.
5. Häll i pastan i pastasåsen och låt puttra under omrörning i ca 1-2 minuter.
6. Servera genast och gärna tillsammans med lite bröd eller sallad.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Baileyspannacotta

Av Joanna den 20 Februari 2013
Postat i:Desserter Pannacotta
Tags: Bailey's, Baileyspannacotta, pannacotta,
 
 
 
Första gången som jag gjorde den här desserten så blev det något fel i huvudet på mig vilket resulterade dubbelt så mycket bailey's i pannacottan som det var tänkt.
Nog för att bailey's är gott men det var lite som att äta stelnad baileys med choklad till, vilket inte riktigt var tanken med det hela.
Så...gör om, gör rätt!
 
 
När man gör med de rätta mängderna så är detta en helt underbar dessert som jag kan garantera kommer att gå hem hos de flesta. Hacka lite mörk och vit choklad över och du har den perfekta kombinationen av len baileyspannacotta och lite knaprig choklad.
 
 
 
Recept
4 portioner
 
4 dl grädde
3 msk socker
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl Bailey's
2 gelatinblad
 
Eventuellt 100 g hackad choklad till garnering
 
Gör så här:
1. Lägg gelatinblden i kallt vatten i 5 min.
2. Koka upp grädde, bailey's, socker och vaniljpulver i en kastrull. Låt sjuda i nån minut men vispa hela tiden så det inte bränner i botten.
3. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen och rör om tills gelatinbladen lösts upp helt.
4. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen i minst 5 timmar innan servering.
5. Hacka gärna lite choklad och strö över.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Färdig Dulce de Leche

Av Joanna den 19 Februari 2013
Postat i:Tips
Tags: Tørsleff's, dulce de leche,
 
 
 
 
Ibland är det de små sakerna i vardagen som gör en lite extra glad.
Som när man efter en lyckad shoppingtur traskar in på ortens lilla ICA-butik och vad står där i hyllan på bakavdelningen om inte färdig Karamelliserad mjölk (Dulce de Leche). Och den kostar dessutom precis lika mycket som den vanliga sötade kondenserade mjölken (25 kr).
Lycka!
 
Så skönt att slippa vara ute i god tid inför bakandet och koka de där burkarna i flera timmar, utan bara kunna åka och köpa en burk när man känner för det.
 
Jag packade på mig tre stycken så det lär dyka upp några godbitar med dem här på bloggen inom en snar framtid.
 
Märket heter Tørsleff's.
 
 

Tacotoast

Av Joanna den 18 Februari 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Tacos, tortillas och nachos
Tags: salsa, tacos, tacotoast, toast,
 
 
 
 
Tacos, tacos och ännu mera tacos!
Något uttjatat är det kanske men vad gör väl det? Det är ju så gott!
Och så enkelt när man inte orkar med så mycket annat.
 
Själv har jag nästan alltid salsa, tacokrydda och tacoost m.m hemma ifall man skulle känna för en god tacomiddag någon dag.
Ibland så varierar vi faktiskt vårat tacoätande och går ifrån de vanliga tortillabröden och tacoskalen och blandar in det hela i andra maträtter såsom tacogratäng eller tacolasagne.
 
Och nu så var det dags för ännu en variant på tacosen här hemma då och den här gången blev det i form av tacotoast.
Mycket enkelt och mycket gott.
 
Tacotoasten fyller du självklart med precis det som du själv gillar allra bäst men jag skriver ändå ner vad jag använt i mina.
 
 
 
 
Recept
10 toast
 
400g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
½ påse tacokrydda
½ dl vatten
1 liten burk majs
lite olivolja till stekning
 
 
20 rostbrödsskivor
 
3 dl riven ost
1 burk salsa/tacosås
Lite strimlad purjolök
Strimlad paprika
Tortillachips med ostsmak
 
Tillbehör:
1 liten burk Gräddfil/creme fraiche
1 burk salsa
Mer tortillachips
Sallad
 
Gör så här:
1. Fräs nötfärsen tills den är helt genomstekt. Pressa sedan i vitlöken och fräs i nån minut.
2. Rör ner toatpuré och tacokrydda och fräs lite till. Häll i vattnet och majsen och rör om.
3. Lägg riven ost, köttfärs, salsa, grönsaker och tortillachips mellan två rostbröd och toasta i en smörgåsgrill.
4. Servera tillsammans med ännu mera tortillachips, salsa, gräddfil/creme fraiche och en god sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Kycklingpasta med curry och chilisås

Av Joanna den 13 Februari 2013
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: curry, heinz chilisås, kycklingpasta,
 
 
 
 
 
Det här receptet kommer ursprungligen från någon faster som gjort om det till ett recept på en paj som min mamma sedan lagat under i princip hela min uppväxt, som jag nu tagit över, gjort om och gör här hemma då och då.
Pajen är från början med räkor men det är inte så poppis här hemma så vi gör med kyckling istället.
 
Men så tyckte jag faktiskt att det var på tiden att denna paj fick bli pastasås igen efter all dessa år.
Alltså en pastasås som blivit paj som nu blivit pastasås igen. Lite omgjord mot pajreceptet är den dock, men bara lite. Lite förbättringar för att passa bätte till pastan.
 
Så om du letar efter det perfekta receptet på en riktigt krämig och god currypasta eller allmänt bara en riktigt god pasta så tycker jag att du ska testa på den här.
 
Vill du hellre testa på pajen så hittar du det receptet HÄR
 
 
 
Recept
4-6 portioner
 
500 g pasta
 
700 g kycklinginnerfíléer
1 stor paprika (gärna spetspaprika)
½ purjolök
2 vitlöksklyfta
3 dl creme fraiche (34% fetthalt)
1 dl heinz chilisås (viktigt att det är heinz!)
1 dl vatten
1 msk curry
1 tsk gurkmeja (för den gula färgens skull)
½ tsk cayennepeppar
1 tsk sambal oelek
1 krm salt
½ hönsbuljongtärning
2 msk olivolja till stekning
(ev. lite klippt koriander över)
 
Gör så här:
1. Skiva/hacka/strimla/pressa grönsaker och kyckling och lägg i en gryta och fräs i lite olivolja tills kycklingen är helt genomstekt.
2. Tillsätt curry, sambal, salt och cayennepeppar och fräs nån minut.
3. Tillsätt chilisås, creme fraiche, vatten och hönsbuljongtärningen och koka ihop i några minuter.
4. Koka pastan enligt förpackningen och häll sedan av vattnet.
5. Häll i pastan i pastasåsen och låt puttra under omrörning i ca 2 minuter.
6. Klipp eventuellt över lite koriander. Servera genast och gärna tillsammans med lite parmesan och en bit bröd.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Semlemuffins

Av Joanna den 11 Februari 2013
Postat i:Bullar Cupcakes
Tags: fusksemlor, kardemummamuffins, mandelmassa, semlemuffins,
 
 
 
 
 
Ibland så går det bara inte riktigt som man planerat...
Idag så var planen att vi skulle ha vänner över på semlekväll och jag skulle baka lika goda semlor som de som jag bakade förra året och använda exakt samma recept för de blev ju så himla goda...
Allt planerat och inköpt och jäst hade jag redan hemma som inte hade gått ut ännu men som ändå legat i kylen några dagar. Tänkte att den går ju bra att använda...
 
Gjorde så degen och allt var frid och fröjd. Vännerna var här och vi väntade bara på att degen skulle jäsa klart. Klockan ringer och jag lyfter på bakduken och i bunken ligger en hård och kompakt liten degklump på botten. Den har inte jäst det minsta!
 
Klockan var nu 19.30 så jag hade inte direkt nån tid att börja om med en ny jäst och chansa på den med samma datum som jag hade kvar. Så iväg till affären för att köpa färdiga bullar som vi skulle fylla.
Det var inte bara vi som hade den tanken kan jag ju säga så fick åka hem utan en endaste liten bulle...snopet.
 
Så vad göra? Madelmassafyllningen och chokladvaniljgrädden var klar så det fick bli en liten nödlösning i form av kardemummamuffins omgjorda till semlor. Inte fy skam det heller kan jag nu så här i efterhand erkänna, för de blev väldans goda. Men ändå surt med att det inte blev riktiga semlor. Vi hade dessutom lite hallon till och det blev verkligen gott tillsammans.
 
 
Så känner du att du inte vill/orkar ställa dig och baka riktiga semlebullar men ändå vill ha något minst lika gott som faktiskt går på sammanlagt ca 20 minuter (ok, max en halvtimme) så är de här något för dig.
 
Så en positiv sak har vi faktiskt ändå kommit fram till idag...
Kardemummamuffins med mandelmassafyllning och grädde med vanilj och vitchoklad = supergoda fusksemlor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
ca 12 st muffins
 
100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 ½ tsk kardemumma

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Sätt in i ugnen i 175 grader i ca 12-15 minuter.
 
 
Mandelmassafyllning
400 gr mandelmassa
25 gr smör
En skvätt mjölk

Gör så här:
1. Blanda fyllningens ingredienser med en elvisp.
 

Vitchokladgrädde
50 g riven vit choklad
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa grädden ganska hård och blanda i vaniljsockret och den rivna vita chokladen.

 
Florsocker till garnering

Skär av toppen på muffinsen när de har svalnat och gröp ur dem lite. Fyll med mandelmassafyllningen och spritsa sedan på grädden. Skär eventuellt locket till en trekant. Lägg på locket och strö lite florsocker över.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Swiss Meringue Buttercream Cake

Av Joanna den 11 Februari 2013
Postat i:Tårtfyllningar Tårtor
Tags: bananmousse, jordgubbsmousse, swiss meringue buttercream, tårtbotten,
 
 

Igår så var vi iväg och firade en blivande 7åring som faktiskt fyller år först imorgon men det fick bli ett lite tidigare firande med lite tårta och presenter.
 
Födelsedagsbarnet ogillar tyvärr choklad (?!) så det fick bakas en tårta helt utan detta.
Temat blev rosa och fluffigt till en rosaälskande liten tjej med en rosa tårta innehållandes jordgubbsmousse och bananmousse täckt med en marängsmörkräm.
 

Tårtbotten och mousserna gjorde jag som vanligt en till två dagar innan och fyllde tårtan gjorde jag dagen innan och så fick den stå inplastad i kylen tills den skulle täckas med smörkrämen.
 
Smörkrämen kan man ju faktiskt även smaksätta med annat än vanilj som jag använde och det finns ju en väldans massa aromer att välja bland. Men vanilj och maräng passade bra tillsammans med jordgubb och bananmousse i denna söta och goda tårtan.
 
Den här smörkrämen passar även riktigt bra som frosting på cupcakes men då räcker det att göra halva det här receptet om du vill ha frosting till tolv cupcakes.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 45-50 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
 
Jordgubbsmousse
1 lager i en tårta
 
250 g jordgubbar
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och mixa sedan bäre till puré med en stavmixer.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
5. Vispa grädden och rör sedan ner jordgubbspurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Bananmousse
1 lager i en tårta

3 mogna bananer
3 äggulor
½ dl socker
2 dl vispgrädde
ca 4 msk marsánpulver
1 msk pressad citron

Gör så här:
1. Vispa äggulorna tillsammans med sockret, tills det blir lite pösigt. Häll i bananerna i äggsmeten, och rör om.
2. Mosa bananerna riktigt ordentligt. Vispa i bananmoset i äggsmeten. Häll i den pressade citronen.
3. Vispa grädden ganska hårt, och tillsätt banansmeten.
4. Vispa i marsanpulver tills moussen får den konsistens som du vill ha.
 
 
 
Swiss Meringue Buttercream Frosting
Lagom till att täcka en tårta
 
4 äggvitor
3 ½ dl socker
4 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
400 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
 
ev pasta/karamellfärg
 
Gör så här:
1. Häll i socker äggvitor och citron i en metallbunke och vispa med elvisp över vattenbad tills smeten nått 65 grader. Ca 5-6 min.
2. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa smeten tills den har kallnat. Ca 10 min. Enklast om du har en köksmaskin eller visp med ställning.
3. Vispa i det rumsvarma smöret lite i taget och vispa tills det har blivit en jämn smet. Vispa sedan i vaniljsockret. Här vispar du även i eventuell färg.
4. Vispa i florsockret lite i taget.
5. Spritsa eller spackla den fyllda tårtan med smörkrämen.
 
Om det skulle vara så att du inte använder all smörkräm så går den bra att frysa in.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kyckling i Ost- och Chilisås

Av Joanna den 09 Februari 2013
Postat i:Grytor Kycklingrätter
Tags: chili, kyckling, ost, sås,
 
 
 
 
Ost och chili är enligt mig en ganska oslagbar kombination och man kan ju faktiskt använda den till en hel del rätter och inte bara till det uppenbara såsom topping på pizza, tacos, vitlöksbröd och liknande.
 
Nej, här hemma försöker vi få in dessa smaker så ofta vi kan och här blev de åter igen grymt gott tillsammans i en het sås med kyckling.
 
Kyckling i het ost- och chilisås som serverades tillsammans med skivad ugnspotatis och en riktigt fräsh sallad.
Vardagsmat eller helgmat? Passar utmärkt som båda enligt mig men nu eftersom det är helg och allt så tycker jag verkligen att ni ska testa på den här rätten redan nu som helgmat.
 
Jag fick några smaksatta olivoljor av min svärmor från Glenn Stömberg Collection och i denna rätten så testade jag chilioljan och den var verkligen god. Den kan jag rekommendera. Men har du inte lust att springa och köpa den eller inte skulle hitta den i butik så använd vanlig olivolja istället. Det kommer att bli gott ändå.
 
Fick även en olivolja med smak av basilika och en med smak av citron och det ska bli kul att testa dem också.
De dyker nog upp i recept framöver kan jag tänka mig.
 
På bilderna så har jag lagat mat för två personer men receptet är för fyra så det blir dubbelt så mycket mat av receptet mot vad bilderna visar.
 
 
 
Recept
4 portioner
 
700 g kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk sambal
2 msk tomatpuré
2 msk chiliolivolja
1 dl vitt vin (matlagningsvin)
5 dl grädde
1 dl creme fraiche (34%)
1-2 tsk svartpeppar
1 msk paprikakrydda
1 hönsbuljongtärning
2 msk hackad timjan
½ dl vatten
2 dl riven ost (t ex Ica's Tacoost)
 
Gör så här:
1. Hacka löken.
2. Stek kycklinginnerfiléerna i chilioljan tills kycklingen är genomstekt. Pressa därefter i vitlöken och lägg i löken och stek tills löken har blivit mjuk.
3. Krydda och rör i sambal och tomatpurén.
4. Häll i vinet, hönsbuljongtärningen och creme fraichen och rör tills det har blivit en slät sås. Häll därefter i grädden och låt puttra ihop i några minuter. Rör till sist ner den rivna osten i såsen och rör om tills osten har smält in i såsen helt.
5. Klipp över lite färsk timan och servera tillsammans med t ex klyftpotats eller ris och en sallad.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kladdig Nutellakaka

Av Joanna den 07 Februari 2013
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: kladdkaka, nutella,
 
 
 
 
Vid första anblicken ser den här kakan faktiskt inte ut att vara något speciellt direkt. Men skrolla ner litegrann så ser du vad som gömmer sig innanför dess ganska trista yttre: ett lent, chokladigt och kladdigt inre som verkligen stillar det värsta chokladbegäret.
 
Ska du servera den här kakan och inte bara äta den med sked rätt ur formen (jo, det görs det här hemma) så rekommenderar jag att göra den dagen innan eller åtminstone timmar innan så den hinner kallna och stabilisera sig lite. Precis så kletig är den.
Du kan sätta in den i kylen för att snabba på det hela.
 
Vill du inte att den ska vara fullt så kletig så tillsätt ½ dl extra mjöl i smeten så blir den lite fastare men ändå kladdig.
 
Servera den gärna med en kula glass eller vispad grädde så blir det bara ännu godare.
 
 
 
 
 
 
 
 
Så här ser kakan ut efter en natt i kylen.
Fortfarande segkletig men inte rinnande. Stabil nog att skära i bitar.
Perfekt att servera om du har gäster.
 
 
 
 
Recept
 
150 g smör/margarin
100 g mörk choklad
100 g nutella
3 ägg
3 dl råsocker
4 msk kakao
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bourboun vaniljpulver / 1 tsk vaniljsocker
 
Lite hackade hasselnötter eller mandlar till garnering
 
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och blanda sedan ner chokladen och nutellan däri och blanda tills chokladen smält helt.
3. Vispa ägg, råsocker, kakao och sirap lite luftigt.
4. Vispa i mjöl, vaniljpulver och bakpulver.
5. Häll i det smälta chokladsmöret och vispa lite till.
6. Täck en avlång form med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Hacka lite nötter och strö över smeten.
8. Grädda i ugnen på 175 grader i 30 minuter.
9. Låt svalna helt och servera tillsammans med en kula glass.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kycklinglasagne

Av Joanna den 07 Februari 2013
Postat i:Gratänger Kycklingrätter Pasta Ugnsrätter
Tags: kyckling, lasagne, pasta,

 
Lasagne är en av mina absoluta favoriträtter. Alla andra pastarätter finns också med och fajtas om topplaceringarna på min lista. Så den här dagen fick det faktiskt blien liten kombination av de två.
Det hela resulterade i en kycklingpasta i lasagneformat.
 
Jag har en liten förkärlek för ugnsrätter måste jag faktiskt erkänna också. Det där att man kan förbereda en massa innan och sedan bara sätta in i ugnen och så sköter det sig själv.
Antingen har man tid att göra annat som att slappa lite innan maten eller förbereda förrätt och efterätt om man ska ha bjudning till exempel. Bara en massa fördelar med ugnsmat enligt mig iallafall.
 
 
 
Recept
ca 6 portioner
 
1 pkt lasagneplattor
 
Fyllning
700 g kycklinginnerfiléer
1 rödlök
1 liten purjolök
2 stora röda paprikor (gärna spetspaprikor)
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
svartpeppar
100 g philadelphiaost
1 dl riven parmesan
1 ½ dl grädde
½ dl martini bianco
Ca 30 g babyspenat (½ påse)
1 dl ärtor
1 hönsbuljongtärning
3 msk hackad timjan
2 msk olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Hacka lök, paprika och purjo, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Skär kycklinginnerfiléerna i ganska små bitar.
3. Fräs lök, purjo, paprika och vitlök tillsammans med kycklingbitarna i lite olivolja tills kycklingen är genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och tomatpuré och sambal. Fräs några minuter.
5. Häll i martinin och rör om. Lägg i philadelphiaost och rör tills osten har smält helt och blivit sås.
6. Häll i grädde, parmesan, hönsbuljongtärningen, ärtor och babyspenat. Låt koka ihop i några minuter och rör om.
 
Ostsås
3 ½ dl grädde
1 ½ dl riven ost
1 msk maizena ljus redning
 
Gör så här:
1. Koka upp grädden, samtidigt som du rör om hela tiden, i en kastull och strö i maizena lite i taget tills såsen tjocknat lite. Detta kan ta nån minut så strö inte i för mycket åt gången.
2. Strö i den rivna osten och rör om tills osten smält.
 
 
Lasagnen
Kycklingsåsen
lasagneplattorna
ostsåsen
Lite riven ost och hackad timjan på toppen
 
Gör så här:
1. Börja med ett tunt lager ostsås i botten på en ugnsfast form. Lägg sedan på lasagneplattor.
2. Sedan varvar du kycklingsåsen och lasagneplattor och avslutar med lasagneplattor.
3. Bred över resten av ostsåsen över de sista lsagneplattorna och strö över lite extra ost på toppen.
4. Täck formen med aluminimfolie och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.
5. Ta ut formen oh ta bort folien. Sätt in formen i ugnen igen i några minuter så lasagnen får lite färg.
6. Strö över lite hackad timjan och servera tillsammans med en god sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Salamipasta

Av Joanna den 04 Februari 2013
Postat i:Pasta
Tags: pasta, pastasås, salami,
 
 
 
Det kanske har blivit lite mycket pasta det senaste inser jag då jag kollar tillbaka i bloggen. Men då ska ni veta att det är faktiskt ingenting mot hur mycket pasta som det egentligen äts här hemma...allt hamnar ju inte här på bloggen.
 
Men som jag har sagt tidigare. Pasta är min snabbmaträtt när jag inte har tid eller ork att laga något mer tidskrävande och det går ju att variera på så många sätt. Och...det går ju inte att komma ifrån hur gott det är...
 
Den här pastan innehåller salami och är lite mer åt carbonara/alfredohållet i smaken. Väldigt god och lätt att svänga ihop. Salamin är vanlig salami som du köper som smörgåspålägg.
 
 
 
Recept
4-6  portioner
 
500 g pasta
200 g vitlökssalami
1 röd paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
½ grönsaksbuljongtärning
2 tsk svartpeppar
½ dl vitt vin (matlagningsvin)
4 dl grädde
1 dl riven parmesan
2 sk svartpeppar
1 nypa vitpeppar
½ tsk salt
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa i paprika, purjo, salami och vitlök i en gryta och fräs i olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt salt, svartpeppar och vitt vin.
3. Tillsätt därefter buljongtärningen, parmesan och grädde och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i nån minut.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Amerikanska Pannkakor med Äpple och Kanel

Av Joanna den 02 Februari 2013
Postat i:Pannkakor och våfflor
Tags: amerikanska pannkakor, frukost, grädde, honung, kanel, pannkakor, vanilj, äpple,
 
 
Nu så här på helgen tycker jag att man kan unna sig en lite extra lyxig frukost istället för den vanliga gamla mackan.
Pannkakor brukar väl de flesta gilla men det här är en lite gottigare variant som dessutom smakar äppelpaj. Kan det bli en mycket bättre frukost?
 
Amerikanska pannkakor med rivna äpplen, vanlj och kanel som du serverar tillsammans med flytande honung och en klick grädde.
 
 
Själv gillar jag just Amerikanska pannkakor så mycket mer än vanliga och en av anledningarna är just att de är så mycket lättare att smaksätta än vanliga pannkakor. De blir lite stabilare även om man blandar i frukt, bär eller annat gott.
Hackad vit choklad och jordgubbar i är en annan favoritkombination här hemma. Eller blåbär och vanilj. Eller mörk choklad och banan.
 
Det finns ju så många goda kombinationer som man kan göra så ibland kan det vara svårt att välja. Men den här med äpple kanel och vanilj kan jag varmt rekommendera. Men skippa inte honungen som tillbehör. Den gör det där lilla extra.
 
 
 
 
Recept
2 portioner
 
1 ägg
2 3/4 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
(gärna råsocker men det går bra med vanligt också)
½ tsk salt
1 ½ tsk vaniljsocker
2 msk smält smör
2 tsk kanel
2 äpplen
 
2 msk smör till stekning
 
Tillbehör:
Flytande honung
Vispad grädde
 
Gör så här:
1. Vispa ägg och mjölk i en bunke.
2. Smält smöret och häll i bunken.
3. Blanda de torra ingredienserna först för sig och blanda sedan ner dem i mjölkblandningen.
4. Skala äpplena och riv dem sedan grovt. Blanda sedan ner dem i smeten.
5. Klicka ut smeten till små "plättar" i en stekpanna med smör i och stek gyllenbruna på båda sidor.
6. Servera med flytande honung och lite vispad grädde.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen