Kycklinggryta med Färskost & Chipotle

Av Joanna den 27 December 2013
Postat i:Grytor Kycklingrätter
Tags: chipotle, gryta, kyckling, majs, vitlök,
 
 
Goda och smakrika grytor tycker jag är speciellt gott så här på höst/vinter när det blåser och regnar ute. En gryta med lite hetta värmer då riktigt fint när man kommer in och är lite småfrusen.
Den här grytan är inte så väldigt het men väldigt smakrik med en god smak av rökt chili och vitlök.
Philadelphiaosten gör dessutom grytan krämig och god.
 
Det fina med grytor är att man kan ta lite vad man har hemma och slänga i.
En kylskåpsrensningsmiddag så här efter jul brukar ju inte vara helt fel..
 
Har du några andra grönsaker som spenat, broccoli eller annat som behöver användas så lägg i det med.
Gott kommer det bli vad du än använder för grönsaker.
 
Servera tillsammans med en ris, bulgur eller couscous och en god sallad.
 
 
 
Recept
4-5 portioner
 
700g kycklinginnerfiléer
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
½ purjolök (gärna gröna delen för färg)
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 liten burk majs (150g)
100g philadelphiaost naturell
1 hönsbuljongtärning
½ dl rött vin (matlagningsvin)
2 msk chipotlepaste
2 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 krm salt
1 tsk torkad timjan / 2 msk färsk timjan
3 dl matgrädde
2 dl vatten
 
Gör så här:
1. Hacka rödlök, paprika och purjo, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Skär eventuellt kycklinginnerfiléerna i mindre bitar.
3. Fräs rödlök, purjo, paprika och vitlök tillsammans med kycklingbitarna i lite olivolja tills kycklingen är genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och rör även ner tomatpuré och chipotlepaste.
5. Rör ner philadelphiaosten och rör om tills osten smält.
6 Häll i vinet, grädde, vatten, majs och hönsbuljongtärningen och rör om. Låt koka ihop i några minuter och rör om.
7. Servera tillsammans med ris, bulgur eller couscous.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnaren av en Fiskars KitchenGarden™

Av Joanna den 24 December 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: fiskars, kitchengarden, tävling, vinnaren,
 
 
God Jul till er alla därute!
Så här på Julaftonen så passar det ju helt perfekt att göra en av er lite extra glad med en väldigt fin julklapp i form av en Fiskars KitchenGarden.
 
Ni var en hel del som var sugna på den här vinsten och det verkar vara många därute som har problem med att hålla de köpta kryddorna vid liv i mer än ett par dagar. Har själv samma problem kan jag väl tillägga.
 
Den lyckliga vinnaren som äntligen kommer kunna ha fräscha kryddor i köket är...
Paola
 

"Jag vill inte veta hur mycket pengar jag har kastat bort på färsk koriander, körvel, citronmeliss och andra örter som tyvärr inte håller sig länge i kylen. Jag och min matlagningstokiga 13-åriga dotter kan inte laga mat utan färska örter (och vitlök!). Vi är ena riktiga storkonsumenter och brukar utmana varandra i vem som kan komma på nån ny rätt, nån ny smaksättning. En sån här smart manick skulle 1) spara pengar 2) hålla det fräscha fräschare 2) få oss att testa ännu fler färska örter & rätter 3) vara riktigt dekorativ på köksbänken och 4) fungera som ett signum för vår matlagningspassion!

Håller tummarna (och förresten, 5) örtsaxen skulle användas ännu flitigare!) :)"
 
 
 
Grattis och God Jul!
(mailar dig senare ikväll när allt Julfirande är över)
 
 
Till er andra:
Jag hoppas att ni får en underbar Jul med en massa god mat och kärlek från familj och vänner!

Kalkon- & Tomatpasta med Fetaost

Av Joanna den 19 December 2013
Postat i:Pasta
Tags: fetaost, kalkon, krossade tomater, pasta,
 
 
Bland alla tankar på julmat kan det ibland behövas något helt annat.
Något som inte påminner om julmat det allra minsta.
Något otroligt gott.
Pasta.
 
Min kärlek till pasta har väl inte någon riktigt kunnat missta sig på och här hemma är det pasta som är snabbmaten.
I stressen kring jul med julmatsplanering, julgodiskokande och sena julklappsinköp så känns det skönt att bara svänga ihop en god pasta till middag.
 
Den här pastan är med kalkon i en underbar tomatsås tillsammans med en massa god fetaost.
Enkelt och gott.
 
 
 
Recept
ca 4-6 portioner
 
500 g/1 pkt pasta penne
 
200 g rökt kalkon (skivat pålägg)
2 burkar mutti finkrossade tomater
1 stor röd lök
2 nävar babyspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
1 hönsbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 msk hackad basilika (färsk/fryst)
1 tsk oregano (torkad)
2 tsk socker
2 dl vatten
150 g fetaost
 
Gör så här:
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i olivoljan utan att det får färg.
2. Strimla kalkon och hacka babyspenaten och fräs tillsammans med löken.
3. Tillsätt passerade/krossade tomater, socker, tomatpuré, hönsbuljongtärning, vatten och örter. Låt allt puttra samman ca 20 minuter. Rör då och då i såsen. Smaka av med salt och peppar.
4. Under tiden såsen puttrar så koka pastan efter anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet och rör ner i tomatsåsen. Blanda väl och låt puttra ihop i nån minut.
5. Skär fetaosten i tärningar och rör ner precis innan servering.
6. Servera med något gott bröd och eventuellt lite riven parmesan efter tycke.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling i samarbete med FISKARS

Av Joanna den 15 December 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: fiskars, kitchengarden, tävling,
 
 
 
Då var det dags för den sista tävlingen såhär inför jul då en lycklig vinnare får hem en fin Julklapp (något försenad julklapp).
Den här tävlingen är i samarbete med Fiskars som ni säkert vet tillverkar en hel del saker som förenklar och förbättrar vardagen.
 
Det helt otroliga priset i den här tävlingen består av Fiskars KitchenGarden™ ett slags miniväxthus för örter som du kan ha i köket. Man fyller bara på med lite vatten, sätter in kryddorna som du köpt i mataffären, slår på ledbelysningen och så har du dina kryddor i en perfekt miljö för dem att växa i med kontrollerad fuktnivå och ett flödande optimalt ljus. Helt utan brummande vattenpumpar. (Värde 1990 kr)
 
Mer info om Fiskars KitchenGarden hittar du HÄR
 
 
 
För att delta i tävlingen gör du så här:
I en kommentar till det här inlägget svarar du på frågan och motiverar sedan varför just du behöver vinna en Fiskars KitchenGarden™
1. Varför behövs kupan på KitchenGarden™? (svaret hittar du här)
2. Motivera varför just du ska vinna en Fiskars KitchenGarden™.
 
Lycka till!
 
Tävlingen pågår fram till 23:e December kl 23.59 och vinnaren presenteras på Julafton.
 
 
Gilla by blondie & Fiskars på Facebook
 
 
 

Chokladfudge med Jordnötter

Av Joanna den 13 December 2013
Postat i:Godis och annat gott
Tags: Choklad, chokladfudge, fudge, jordnötssmör, jordnötter,
 
 
 
 
 
Nu är det mindre än två veckor kvar till Jul och det känns som om det är dags att börja med julgodiset. Här hemma har jag inte börjat riktigt än utan bara provgjort litegrann.
Fudge är en av mina favoriter att göra som godis både för att det är så otroligt gott och att det lätt går att variera med olika smaker.
Den här gången gjorde jag en läskigt god fudge med smak av choklad och jordnötter som blev helt underbart gott.
Svåra att motstå så det blir lätt att man äter några för många.
 
Till jul blir det även något med nougat som ska göras och så Leilas goda rocky roads.Kanske även lite knäck.
Vilka är era julgodisfavoriter?
 
 
Jag har gjort en del fudge innan här på bloggen och för att ni ska slippa leta runt så har ni länkarna till de olika här nedanför.
Två av favoriterna som dessutom är väldigt juliga i smakerna är Apelsin och chokladfudge och Mörk Chokladfudge med hasselnötter.
 
 
Apelsin- & chokladfudge
Vit Choklad- & polkagrisfudge
Marabou Mjölkchokladfudge
Mörk Chokladfudge med hasselnötter
Vit Chokladfudge med mandel
Chokladfudge med en hint av Lakrits

 
 
Recept
ca 40 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
25 g smör eller margarin
50 g jordnötssmör
150 g mörk choklad (marabous mörka 200g)
50 g hackade jordnötter
1 msk kakao

Gör så här:
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Ta kastrullen från värmen. Hacka jordnötterna. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat. Rör ner jordnötssmöret och blanda väl.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnaren av en Hackman Rotisser NOH 28cm stekpanna

Av Joanna den 11 December 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Hackman Rotisser, tävling, vinnare,
 
 
Återigen var det otroligt kul att se att så många ville delta i tävlingen i samarbete med Hackman.
Det är inte det allra lättaste att välja ut en vinnare bland alla skeva stekpannor från ikea...
Men efter noga övervägande så hittade jag ändå en vinnare bland alla bidragen.
 
Vinnaren av en Hackman Rotisser NOH 28cm stekpanna är Pelle som verkligen kan behöva en stor och bra panna med den nya NOH tekniken till sin gigantiska Texas-style T-bone steak.
 
Grattis och jag hoppas att det smakar Pelle!
 
 
 
 
 

Frozen Chocolate Cheesecake med Bailey's Chocolate Luxe

Av Joanna den 02 December 2013
Postat i:Frozen Cheesecake Glass
Tags: Bailey's, Bailey's Chocolat Luxe, Frozen Cheesecake, center, cheesecake, philadelphiaost,
 
 
 
 
Igår var vi och firade min lilla Mamma som fyllde år i fredags. Det blev enkelt med tacos som både barn och vuxna gillar och till efterrätt så hade jag gjort en "liten" frozen cheescake smaksatt med Baileys Chocolat Luxe och mörk choklad, toppad med center. Inget för barnen som istället frossade i pinnglass och var sin liten skå med blandat strössel.
 
Måste nog medge att idén med att toppa med godis var snyggare än vad det var gott.
Eller gott var det ju, lite för gott. Det blev liksom lite för mycket av det goda.
En mäktig cheesecake blev det med all choklad i och på.
 
Det här är ingen cheesecake som man gör samma dag som den ska ätas. Man får vara ute lite i god tid. Helst gör man chokladgrädden dag 1, cheesecakeen dag 2 och äter den dag 3.
 
Det är ändå det som även är det bästa med att göra just en frozen chesecake för man kan göra den några dagar innan den ska ätas och slipper stå samma dag som med en tårta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
En 24-28 cm springform
 
½ kg center till topping/garnering
 
Steg 1: Chokladgrädde (görs dagen innan cheescakeen)
200 g mörk choklad (jag tog marabous mörk 200g)
6 dl grädde
1 dl Baileys Chocolat Luxe
 
Gör så här:
1. Värm upp grädden och baileysen i en kastrull på låg värme (2-3:an på spisen) och den får absolut inte börja koka (då skär sig grädden sedan och man kan inte vispa den).
2. Dela chokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält, hela tiden på mycket låg värme. Det tar en stund.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 10 h.
 

Steg 2: Cheesecakesmeten
Du behöver 3 stycken bunkar att göra de olika stegen i och det är viktigt att du gör dem i rätt ordning.
 

Skål nr 1
6 äggvitor

Gör så här:
1. Vispa äggvitorna till ett vitt ganska hårt skum. Börja vispa på låg hastighet och öka sedan hastigheten efter en liten stund.

Skål nr 2
6 dl chokladgrädde

Gör så här:
1. Vispa grädden ganska hård.

Skål nr 3
6 äggulor
4 dl socker
200 g philadelphiaost

1 tsk bourboun vaniljpulver/2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Gör så här:
1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa tills allt är väl blandat.
3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa tills det inte är några klumpar.


Steg 3: Kakbotten + ihopsättning av cheesekaken
Skål nr 1+2+3
 
250 g Digestivekex
50 g rumstempererat margarin

Gör så här:
1.Häll i skål nr 2 i skål nr 3 och blanda väl.
2. Häll till sist ner skål nr 1 i skål nr 3 och vänd försiktigt ner äggvitan tills allt är väl blandat.
3. Krossa kexen eller mixa dem till smulor och blanda dem sedan med det rumstempererade margarinet och tryck sedan ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant.
4. Häll sedan smeten över kaksmulorna. Täck sedan formen med folie och sätt in i frysen helst i minst 24 timmar.
5. Toppa med ½ kg center vid servering.
 
 
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Tävling i samarbete med Hackman

Av Joanna den 01 December 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Hackman Rotisser, tävling,
 
 
Här kommer ännu en liten tävling för er matlagningsintresserade!
 
Den här gången är tävlingen i samarbete med Hackman. Hackman gör för er som inte vet det, helt grymma stekpannor och kokkärl och i den här tävlingen så kommer vi tävla ut en av deras stekpannor (värde 1199 kr) till en utav er.
 
Vinsten är en Hackman Rotisser NOH 28cm som är en riktigt tålig stekpanna som även tål att man använder metallredskap vid tillagningen.
 
Om du är intresserad av att vinna en Hackman Rotisser NOH 28 cm stekpanna så gör så här:
1. Svara på den här frågan i en kommentar till det här inlägget:
Hur många procent av materialet i stepannan är från återvunnet material? (svaret hittar du här)
2. Motivera varför just du ska vinna en Hackman Rotisser 28 cm stekpanna och skriv även gärna vad du helst skulle laga i den om du vinner.
 
Nu är tävlingen avslutad! Vinnaren presenteras inom kort!

Mat och Dryck Besökstoppen