Chokladfudge med en hint av lakrits

Av Joanna den 24 Augusti 2013
Postat i:Godis och annat gott
Tags: Choklad, chokladfudge, fudge, lakrits,
 
 
Tänkte att jag skulle dela med mig av ett recept på gott godis så här på helgen.
När det kommer till hemmagjort godis så är fudge min absoluta favorit. Den smakar helt otroligt varje gång och då har jag ändå testat att göra en del smaker.
 
Har du ännu inte testat att gör fudge så tycker jag att det är dags nu.
Inget krångel och så gott!
När du sedan har upptäckt det lätta och goda med fudge så kommer du vilja testa fler smaker.
 
Innan förra julen så fick jag dille på fudge och testade några olika varianter på det hela.
Fudge är lätt och gott och passar lika bra som helggodis som julgodis.
Den är enkel att göra, har man bara en termometer så blir det hela ännu enklare då du slipper göra kulprovet utan bara väntar och rör litegrann tills temperaturen når 125 grader.
 
Här har ni några fler recept på fudge som jag har gjort innan:
Apelsin- & chokladfudge
Vit Choklad- & polkagrisfudge
Marabou Mjölkchokladfudge
Mörk Chokladfudge med hasselnötter
Vit Chokladfudge med mandel
 
Lakritspulvret har jag köpt i Kahls kaffe och tehandel i kungsmässan i Kungsbacka men det finns säkert på fler ställen. På nätet kan du hitta det bl a  HÄR & HÄR.
 
 
Recept
ca 40 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
½ tsk salt
4 tsk raw liquorice powder
50 g smör eller margarin
100 g mörk choklad
 
Gör så här:
1. Blanda socker, grädde, sirap, lakritspulver och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Ta kastrullen från värmen. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör  tills allt är blandat.
3. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Åh vad gott! :)


2013-08-24 @ 19:32:44

Måste vi testa har aldrig lyckats innan :))


2013-08-24 @ 22:08:27

OMNOMNOOOOOM!


2013-08-25 @ 17:57:34

Lakrits är inte min favorit,men dessa bilder är gudomliga och kanske kan övertyga mig…
Ha en fin kväll!

Gosia

Svar: Du får testa någon av de andra smakerna som jag länkade i texten istället :)Det finns säkert någon som du skulle gilla :)
Joanna Törnqvist


2013-08-25 @ 21:01:40

Åh vad gott! Fungerar det lika bra med hockeypulver?:)


2013-08-26 @ 06:44:30

Ser super goda ut! Men vart hittar man lakrits pulvret? :)

Svar: Jag har köpt mitt i en tebutik men jag har sett det på andra ställen också :) Annars kan du köpa det på nätet på flera sidor. Här är en: http://www.chokladolakrits.se/lakrits-2/ren-lakrits/johan-bulow-raw-liquorice-powder
Joanna Törnqvist


2013-08-26 @ 20:26:38

Mmmmm, vilka bilder, fantastiskt! Älskar lakrits, kan vara ngt av det bästa faktiskt!

Svar: Tack! :) Ja lakrits är en favorit hos mig med men jag har faktiskt inte använt det så mycket i bakning ännu. Får väl bli ändring på det :)
Joanna Törnqvist


2013-08-27 @ 12:38:15

Seriöst..då måste du göra en lakritsparfait. Vill du kan du ju alltid prova mitt recept :P ;) eller göra ett eget. Något av det godaste i efterrättsväg som jag någonsin lyckats skapa! :D

Svar: Ska kika på ditt recept :) Tack för tipset!
Joanna Törnqvist

pia

Hur mörk ska chokladen vara? Ska det t.ex vara marabous 200 grammare med mörk choklad, eller 70 %? :)

Svar: Det väljer du själv men jag brukar använda marabous mörka 200 g. Men det är en smaksak :)
Joanna Törnqvist

Åh, det där såg ju helt ljuvligt gott ut! :)


2013-11-09 @ 20:43:35

Herregud sååå gott det ser ut!


2013-11-09 @ 20:44:46

Åh vad gott det låter! Måste absolut testa. ;)


2013-11-09 @ 20:47:00

Åhh, va gott :D


2013-11-09 @ 20:50:03

Ojdå, ser lite farligt gott ut :3


2013-11-09 @ 20:53:02

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen