Kycklingsandwich med Yoghurtcreme & Coleslaw

Av Joanna den 29 Augusti 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Kycklingrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: basilika, chickensandwich, coleslaw, kycklingsandwich, parmesan, yoghurtcreme,
 
 
Enkelt är ofta också gott. När inspirationen tryter eller man bara blir riktigt sugen så är en varm macka med goda tillbehör otroligt gott.
 
Coleslaw är ett sådant tillbehör som kan lyfta en hel måltid.
Här hemma blir det lätt att coleslawen tar uppmärksamheten från huvuddelen av måltiden. Så gott är det.
Nu var det tre dagar sedan vi åt den här rätten och senastigår åt jag upp resterna av coleslawen. Den är lika god efter några dagar i kylskåpet om inte ännu godare. Därav det konstiga receptet men portioner 6-10. Det blir ca 6 portioner om man verkligen gillar coleslaw som vi gör här hemma och ca 10 portioner om man ser det som ett tillbehör.
Låt er inte luras av bilderna.
Så lite coleslaw äter vi inte per person här hemma.
Men det hade kanske sett lite underligt ut om jag täckte halva tallriken med ett berg av coleslaw.
Ja ni fattar.
 
Kycklingsandwichen är en enkel en. Ugnsbakade kycklingfiléer på ciabattabröd med grönsaker som man gillar.
Såsen som gör hela sandwichen är en yoghurtcreme med basilika, vitlök och parmesan. Allt bara mixat tillsammans med mixerstav.
 
En god fredagsmysmiddag.
 
 
 
 
 
Recept
4 sandwichar
 
4 st Ciabattabröd
Gurka
Tomat
Paprika
Rödlök
Sallad
 
Yoghurtcreme
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
ca 1/3 kruka basilika
1-2 vitlöksklyfta/or
½ dl riven parmesan
1 krm salt
1 tsk svartpeppar
 
Gör så här:
1. Riv parmesanen och lägg sedan alla ingredienser i en hög skål och mixa med mixerstav till en slät sås.
 
Kycklingen
700g kycklinginnerfiléer
salt
svartpeppar
paprikapulver
 
Gör så här:
1. Lägg kycklinginnerfiléerna i en ugnsfast form och strö över kryddorna.
2. Sätt in i ugnen på 25 grader i ca 20 minuter. Skär i en kycklingbit för att se så att de är klara.
 
 
Coleslaw
6-10 portioner

½ mellanstort vitkålshuvud
2 ganska stora morötter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche/grekisk/turkisk yoghurt
½ dl majonnäs
½ tsk dijonsenap
2 tsk socker
salt
vitpeppar
svartpeppar

Gör så här:
1. Riv morötterna grovt och strimla vitkålen riktigt tunt.
2. Hacka löken riktigt fin och pressa vitlöken.
3. Blanda sedan alla ingredienser i en stor skål då allt måste vändas och blandas riktigt väl.Det bästa sättet att blanda det hela är faktiskt att använda händerna.
4. Jag har inte skrivit hur mycket kryddor då det är en smaksak. Krydda lite och smaka och krydda sedan eventuellt lite mer.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vaniljpannacotta på Yoghurt med Honung & Karamelliserade Valnötter

Av Joanna den 27 Augusti 2013
Postat i:Desserter Pannacotta
Tags: honung, pannacotta, valnötter, vaniljpannacotta, yoghurtpannacotta,
 
 
 
Att avsluta en måltid med en dessert tycker jag känns lite extra lyxigt men ofta så orkar jag inte efter all god mat. Det är då pannacotta kommer in i bilden.
 
Man behöver inte göra så mycket och man kan dessutom välja hur mäktig man vill att den ska vara.
Jag har gjort en del goda pannacottor innan och en av de allra godaste (eller godaste efterrätterna någonsin!) är dulce de leche pannacottan med karamelliserade pecannötter.
Men den är också otroligt mäktig.
 
Igår gjorde jag istället den här pannacottan som efterrätt. En vaniljpannacotta men den är till stor del gjord på turkisk yoghurt och bara lite grädde vilket gör den så mycket lättare och inte alls mäktig.
Till den så gjorde jag karamelliserade valnötter och så hade vi även flytande honung till.
 
Pannacottan i sig är inte så söt utan man väljer själv hur sött man vill ha det med hur mycket honung man häller på. Valnötterna blir knapriga och söta och det är en underbar kontrast till den lena och lite syrliga pannacottan.
 
Vill du göra en enkel efterrätt som inte är för mäktig men ändå känns otroligt lyxig så tycker jag att du ska testa på den här.
 
 
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
6 msk socker
3 tsk vaniljsocker eller 1 ½ tsk bourbon vaniljpulver
1 ½ dl grädde
2 gelatinblad
3 dl turkisk/grekisk yoghurt
 
Flytande honung
Karamelliserade valnötter
 
Gör så här:
1. Häll grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm ganska långsamt till sockret har smält.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i några minuter.
3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma gräddblandningen och rör tills de har lösts upp.
4. Rör eller vispa ner yoghurten och vispa för hand tills blandningen har blivit slät.
5. Häll upp i portionsformar och sätt in i kylen i minst 3 timmar.
6. Ringla över flytande honung och strö över hackade karamelliserade valnötter.
 
 
Karamelliserade Valnötter
100 g valnötter
3 msk vatten
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk bourbon vaniljpulver
1 dl råsocker (dansukker rörsocker)
1 tsk flingsalt
 
Gör så här:
1. Rosta valötterna lätt i en het och torr stekpanna. Lägg sedan undan i en skål så länge.
2. Blanda vatten, socker, vaniljsocker och salt i stekpannan och koka ihop i ca 2-3 minuter tills det tjocknar lite.
3. Häll i valnötterna och blanda runt mycket väl. Låt koka ihop lite medans du rör hela tiden.
4. Häll upp de karamelliserade nötterna på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna helt.
5. När nötterna svalnat helt så hacka dem grovt.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Chokladfudge med en hint av lakrits

Av Joanna den 24 Augusti 2013
Postat i:Godis och annat gott
Tags: Choklad, chokladfudge, fudge, lakrits,
 
 
Tänkte att jag skulle dela med mig av ett recept på gott godis så här på helgen.
När det kommer till hemmagjort godis så är fudge min absoluta favorit. Den smakar helt otroligt varje gång och då har jag ändå testat att göra en del smaker.
 
Har du ännu inte testat att gör fudge så tycker jag att det är dags nu.
Inget krångel och så gott!
När du sedan har upptäckt det lätta och goda med fudge så kommer du vilja testa fler smaker.
 
Innan förra julen så fick jag dille på fudge och testade några olika varianter på det hela.
Fudge är lätt och gott och passar lika bra som helggodis som julgodis.
Den är enkel att göra, har man bara en termometer så blir det hela ännu enklare då du slipper göra kulprovet utan bara väntar och rör litegrann tills temperaturen når 125 grader.
 
Här har ni några fler recept på fudge som jag har gjort innan:
Apelsin- & chokladfudge
Vit Choklad- & polkagrisfudge
Marabou Mjölkchokladfudge
Mörk Chokladfudge med hasselnötter
Vit Chokladfudge med mandel
 
Lakritspulvret har jag köpt i Kahls kaffe och tehandel i kungsmässan i Kungsbacka men det finns säkert på fler ställen. På nätet kan du hitta det bl a  HÄR & HÄR.
 
 
Recept
ca 40 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
½ tsk salt
4 tsk raw liquorice powder
50 g smör eller margarin
100 g mörk choklad
 
Gör så här:
1. Blanda socker, grädde, sirap, lakritspulver och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Ta kastrullen från värmen. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör  tills allt är blandat.
3. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Glöm inte att tävla!

Av Joanna den 24 Augusti 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Mutti, tävling,
 
 
 
Tänkte bara påminna er om att delta i tävlingen om det stora fina paketet från tomatproducenten Mutti. En vinnare vinner alla de goda produkterna på bilden ovanför.
 
Det är superlätt att vara med.
Klicka på länken nedan så kommer du direkt till tävlingen där du i en kommentar skriver ner ditt bästa tips på vad man kan laga med Muttis krossade tomater.
 
Tävlingen avslutas först Lördagen den 31/8 men passa på att delta redan nu så du inte glömmer av det.
 
 
HÄR KOMMER DU TILL TÄVLINGEN! (<---länk)
 
 

Röda Vinbär- & Mandelmassekaka

Av Joanna den 22 Augusti 2013
Postat i:Mjuka kakor
Tags: mandelmassa, mjuk kaka, röda vinbär,
 
 
Just nu är min frys fylld med röda vinbär, svarta vinbär och rabarber från trädgården.
Jag har lite den där tendensen att spara och frysa in och sedan ligger det där och så glömmer jag av det.
Men nu är det verkligen fullt så det måste göras någonting.
Någon mer som känner igen sig?
 
För några dagar sedan tog jag iallafall tag i det hela och bakade en underbart god kaka av en del av vinbären (finns mängder vinbär kvar!) som passar perfekt till eftermiddagsfikat. Den söta mandelmassan möter syrliga röda vinbär i en mjuk och god vaniljkaka.
Mannens första kommentar var: "Den smakar sommar!" och det gör den verkligen.
 
Kakan är lätt att vispa ihop och vinbären hälls sedan bara över smeten när den redan är i formen. Du kan använda frysta eller färska bär, det kvittar. Anvnder du frysta så behöver de inte tinas innan.
 
Vill du lyxa till det lite så servera kakan tillsammans med en kula vaniljglass eller lite vaniljsås. Annars är den god som den är.
 
 
 
 
Recept
 
100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
150 g mandelmassa
200 g röda vinbär (frusna eller färska)

Gör så här:
1. Vispa socker, vaniljsocker och ägg till det blir vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa sedan ner den i smeten.
6. Häll smeten i en form. Jag använde en 24 cm springform.
7. Strö över vinbären över kakan. Har du frusna så behöver du inte tina dem först.
8. Sätt in i ugnen på 180 grader i ca 50 minuter.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling - Vinn stort paket från Mutti

Av Joanna den 20 Augusti 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Mutti, krossade tomater, tävling,
 
 
I förra veckan fick jag ju hem ett stort och fint paket från Mutti som gör en massa goda tomatprodukter. Av några av dessa produkterna lagade jag goda köttbullar med soltorkade tomater i tomatsås med smak av parmesan och basilika och till det spaghetti.
Missade du mitt recept så HITTAR DU DET HÄR!
 
 
 
 
I förra veckan berättade jag ju även för er att det sulle komma en fin tävling för er som handlade om matlagning.
 
Så idag så tänkte jag att det är er tur att dela med er tips, idéer eller recept på vad man man laga med just krossade tomater.
Skriv tips, idéer eller recept som en kommentar till det här inlägget.

Alla tips, idéer och recept är välkomna så länge de inehåller just krossade tomater. Det kan vara receptet på din godaste köttfärssås eller tips på hur man piffar till tomatsoppan.
 
Bästa inspirationen vinner ett likadant paket som det som jag själv fick hem.
Alltså allt det som är på översta bilden.
 
Så låt inspirationen flöda och tipsa om det godaste du vet med krossade tomater!
Tävlingen pågår fram till Lördagen den 31/8 kl 23.59
 
 
Recept på vad man kan laga med Muttis produkter hittar du dessutom på MUTTIS RECEPTSIDA

Köttbullar i Tomatsås med Spaghetti

Av Joanna den 19 Augusti 2013
Postat i:Köttfärsrätter Pasta
Tags: köttbullar i tomatsås, spaghetti,
 
 
 
 
I förra veckan fick jag ju hem ett stort fint paket från Mutti som jag skulle använda till att laga något riktigt gott med.
Muttis produkter är gjorda av fina italienska tomater så vad passar inte bättre än att använda dem till en god tomatsås med härliga italienska smaker?
Men det blir inte bara en tråkig tomatsås utan det här är en riktigt god tomatsås med mycket smak av tomat, parmesan och en massa basilika. I tomatsåsen blir det dessutom några goda köttbullar med soltorkade tomater och basilika i.
 
 
 
Detta är en enkel rätt som passar alla åldrar. Inte för stark eller något sådan utan bara mycket smak av Italien och tomater. Denna rätten är dessutom väldigt lätt att göra till många bara genom att dubbla eller trippla receptet. Det är egentligen bara köttbullerullandet som gör det hela lite jobbigare.
 
Är det något som ni borde veta om mig vid det här laget så är det min förkärlek till pasta. Och vad passar inte bättre till de goda köttbullarna i den italienska tomatsåsen än spaghetti? Enkelt och gott.
Spaghettin kokas och blandas sedan med lite god olivolja och färsk hackad basilika innan den serveras tillsammans med köttbullarna i tomatsåsen.
 
 
Recept
4-5 portioner
 
500 g spaghetti
1 tsk olivolja
2 msk hackad färsk Basilika
 
Köttbullarna (ca 40 st)
400 g nötfärs
3 soltorkade tomater
1 ägg
1 stor gul lök
1 tsk sambal oelek
1 tsk Mutti tomatpuré (triplo concentrato di pomodoro)
1 tsk svartpeppar
1 tsk kalvfond
2 msk hackad färsk basilika
2 vitlöksklyftor
½ dl ströbröd
1 msk olivolja till stekning
 
Tomatsåsen
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
2 burkar Mutti Polpa finkrossade tomater
2 tsk socker
4 msk Mutti tomatpuré (trilo concentrato di pomodoro)
1 tsk torkad oregano
2 dl riven parmesan
4 msk hackad färsk basilika
4 dl vatten
salt
peppar

Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra köttbullar av. Låt färsen vila i kylskåpet i några minuter.
5. Rulla bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Kolla en köttbulle för att se att de är helt genomstekta.
6. Nu ska du göra tomatsåsen. Enklast är att göra den i en mellanstor rostfri kastrull.
7. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs det mjukt och glansigt i olivoljan utan att det får färg.
8. Tillsätt Mutti finkrossade tomater, socker, vatten, tomatpuré, riven parmesan och örter. Låt allt puttra samman ca 20 minuter. Rör då och då i såsen. Smaka av med salt och peppar.
9. Rör ner köttbullarna i tomatsåsen och låt puttra i nån minut.
10. Koka spaghettin efter anvisningar på förpackningen och häll sedan av vattnet. Rör ner olivoljan och hackad basilika.
11. Lägg spaghettin på ett fat och häll över tomatsås och köttbullar. Servera direkt.
 
 
 
 
 
 
Vill ni ha fler goda recept med Muttis tomatprodukter så tycker jag att ni ska kika in på Muttis receptsida (<---länk)
 
 
Om några dagar får ni inte heller missa den fina tävlingen där en av er kommer vinna ett stort paket med produkter från Mutti. Vill du se exakt vad paketet innehåller så kika på mitt förra inlägg där det finns en bild på hela paketet.

Mutti tomatprodukter

Av Joanna den 17 Augusti 2013
Postat i:Tips
Tags: Mutti, krossade tomater,
 
 
I veckan fick jag hem ett stort och roligt paket med en massa roliga produkter i.
Det kommer ifrån Mutti som gör alla möjliga produkter med tomater i. Främst kanske du har stött på deras krossade tomater i butikshyllorna som kan användas till det mesta.
 
Om några dagar ska ni få ta del av mitt recept som jag har skapat med Muttis produkter och snart så kommer det även att dyka upp en liten tävling här på bloggen i samarbete med Mutti och blogg.se där en av er kan vinna ett paket med alla dessa produkterna från Mutti på bilden ovan.
 
Tävlingen kommer att gå ut på att ni ska tipsa om vad man kan laga med just Muttis krossade tomater. En rolig tävling för alla er matintresserade.
Så missa inte den nästa vecka!
 
Vill ni redan nu kika runt efter lite inspiration till vad man kan laga med deras produkter så skulle jag rekommendera er att ni kollar in på Muttis egen receptsite där ni hittar en massa goda recept och inspiration till rätter med just tomater.
MUTTIS RECEPT (<----länk)
 
 

Kladdiga Cupcakes med Nutella & Banan

Av Joanna den 15 Augusti 2013
Postat i:Cupcakes Kladdiga kakor
Tags: banan, cupcakes, kladdiga muffins, nutella,
 
 
Efter att jag tagit en liten semester efter semestern så är jag nu tillbaka även här med nya recept. Det tar lite längretid än man tror att komma tillbaka till vardagen efter en månad i resväska, utan att laga sin egen mat.
Här hemma har vi försökt komma tillbaka så snabbt som möjligt och vi har redan satt igång med höstens projekt. Det är en del inredning som kommer sysslas med här hemma när mörkret åter igen är tillbaka. Tills dess är det planering som kikade på nätet som gäller.
 
Börjar faktiskt se fram emot hösten lite smått.
Tända brasan, mysiga ljus och en massa mys i soffan.
Och sedan en massa god mat såklart.
 
Matlagningen har jag så sakteliga kommit tillbaka till och efter usa-maten så blir det en hel del favoriter som äts här hemma. Pasta såklart, spaghetti & köttfärssås och tacos bl a. Men om några dagar så kommer det dyka upp lite ny mat här.
 
 
 -----------
 
 
Tänkte börja med något lätt och gott som jag tror att de flesta av er kommer gilla.
Kladdiga kladdkakecupcakes med nutella och banan.
 
Nutella och banan är verkligen underbar kombination ochatt de sedan möts i en kladdkaka gör inte det hela sämre direkt. Mycket svåra att bara äta en av kan jag meddela
Jag toppade dem med grädde då en söt frosting hade gjort det hela för sött. Muffinsen är ju redan väldigt söta som det är så grädden blir perfekt till.
 
Dessa är superlätta att svänga ihop och det behövs inte direkt någon framförhållning utan de kan svängas ihop ganska snabbt när man får oväntade gäster.
 
En enkel men väldigt god start på vardagen.
 
 
 
Recept
 
Kladdkakemuffins
ca 12 st

100 g margarin
2 ägg
2  ½ dl råsocker strö
1  msk vaniljsocker
2 krm salt
5 msk kakao
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk nutella
1 banan (gärna övermogen)

Gör så här:
1. Smält margarinet.
2. Vispa ägg och råsocker tills det är fluffigt.
3. Vispa i nutellan.
4. Mosa bananen och vispa ner den i smeten.
5. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med margarinet och socker- och äggblandningen.
6. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
7. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Hemma igen

Av Joanna den 11 Augusti 2013
Postat i:Odling och Växthus Vardag
Tags: chili, gurka, semester, soltorkade tomater, trädgårdsland, växthuset,
 
 
Nu är vi äntligen hemma från semestern igen!
Eller det låter väl något konstigt, men det är faktiskt skönt att vara hemma igen. Att slippa leva i en resväska och äta fet och sockrad mat som vi har gjort den senaste månaden. Underbar och välbehövlig semester men skönt att vara hemma igen.
 
Att få laga sin egen mat som man vet vad den innehåller och kunna strosa runt i trädgården och rensa lite och vattna lite och bara känna lugnet.
 
 
 
Tur att man har en underbar svärmor som bott i huset och hållt efter trädgården och passat hundarna! Och underbara mamma plus sambo som passat och även lyckats charma vår surpuppa till katt.
 
Kom hem till ett växthus med mogna gurkor och tomater. Chilin växer på för fullt men är inte färdiga ännu men de kommer sig snart tror jag.
 
I trädgårdslandet växer det för fullt och vi har sallad för en armé. Tur det för det känns som om vi behöver äta en hel del sallad för att kompensera för de senaste veckornas intag av fet, friterad och sockrad mat.
 
 
 
Möttes av den här enorma gurkan när jag steg in i växthuset. Svårt att se hur stor den faktiskt var men den var enorm.
 
 
 
Fast även om maten har varit lite åt hållet att man faktiskt blir äcklad så har jag fått en hel del inspiration till rätter som jag kan laga fast nyttigare eller svenskare versioner av dem rättare sagt.
 
Har en massa bilder från USA som jag tänkte lägga upp någon dag för er som är nyfikna. Det blev ju tyvärr inte så mycket bloggande när jag var där. Gav upp när jag kämpade i nästan två timmar med att ladda upp bilderna från Lake Tahoe...
 
 
Sensommaren och hösten här i bloggen kommer bjuda på en massa goda recept av alla de slag.
 
Är det något speciellt som ni önskar se här i bloggen så är det bara att skriva i en kommentar vad ni önskar så kanske det dyker upp här.

Grillade Chipotleburgare & Hembakta Hamburgerbröd

Av Joanna den 09 Augusti 2013
Postat i:Bröd Grillat Köttfärsrätter
Tags: chipotleburgare, chipotledressing, hembakta hamburgerbröd, hemmagjorda hamburgare,
 
 
 
Hemmagjorda hamburgare är någonting som slår det mesta tycker jag.
Jag gillar att smaksätta mina burgare och då gärna med någon form av chili. Dessa har jag smaksatt med chipotlepaste som är just chili.
Rökt chili.
Den är helt underbar i just hamburgare eller alla former av just färsrätter och med sin lite rökiga smak så passar den perfekt till hamburgare som du grillar eller steker.
 
Orkar man så tycker jag dessutom att man ska ge sig på att baka sina egna hamburgerbröd.
Det är verkligen inte särskilt svårt. Dessa bröden är enkla och går ganska snabbt att baka. Du kan göra en eller två satser av bröden och sedan frysa in dem så har du snabbt och lätt att bara ta fram när det ska grillas eller stekas hamburgare.
 
Tillsammans blir detta verkligen en festmåltid. Hembakta bröd, chipotleburgare med en chipotledressing och grönsaker.
Som tillbehör till det hela så tycker jag att grillad majs eller coleslaw passar bäst.
 
Tips:
- Forma hamburgarna och ställ in i kylen gärna en timme innan de ska grillas/stekas så smulas de inte sönder så lätt.
- Innan du grillar/steker burgarna så tryck ner tummen i mitten av burgaren som en liten grop så sväller den inte upp i mitten.
- Om du ska grilla burgarna på en kolgrill så vänta till du har en jämn glöd, (ca en halvtimme) innan du lägger på burgarna.
 
 
Recept
 
Hamburgerbröden
ca 11 bröd

50g jäst
2 ½ dl vatten
2 ½ dl mjölk
50 g rumsvarmt margarin
1 tsk salt
1/4 dl socker
ca 12 dl vetemjöl special

sesamfrön till garnering

Gör så här:
1. Värm vatten och mjölk till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i bunke
3. Häll i mjölkvattnet i bunken och blanda väl. (här kan du även blanda i eventuell smaksättning)
4. Häll i mjölet lite i taget och blanda väl.
5. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min.
6. Knåda degen och dela sedan i bitar om ca 115g styck som du rullar till runda bollar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper och plattar till.
7. Jäs under bakduk i 30 min.
8. Spraya med vatten (du kan använda en blomspruta) och strö över sesamfrön på varje bröd. Låt torka i nån minut innan du sätter in brden i ugnen.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min i 200 grader eller tills bröden har blivit gyllenbruna. Ta ut bröden spaya dem med vatten igen och låt dem sedan kallna på ett galler under en bakduk.
 
 
Hamburgarna
ca 4 st 150g hamburgare
 
400 g nötfärs
1 stor gul lök
2 msk chipotlepaste
2 tsk svartpeppar
2 tsk paprikakrydda
1 tsk kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk färsk oregano (eller t ex basilika eller timjan)
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna  till köttbullarna förutom nötfärsen. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt "såsen" och blanda mycket väl.
4. Forma hamburgare av färsen och lägg på en talltik och sätt in i kylen i en timme innnan de ska grillas.
5.Grilla eller stek hamburgarna i några minuter på varje sida till de är helt genomstekta. Om du grillar dem så vänta tills det har blivit en bra glöd (ca ½ h) innan du lägger på dem. Här är en bra sida med tips om du ska grilla: Grilltips
 
 
Hamburgerdressing/Chipotledressing
½ dl majonnäs
½ dl turkisk/grekisk yoghurt
1 msk chipotlepaste
1 msk hackad oregano (eller basilika eller timjan)
1 vitlöksklyfta
 
Gör så här:
1. Pressa vitlöken i en skål och blanda i resten av ingredienserna och blanda väl.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Grillade Majskolvar

Av Joanna den 06 Augusti 2013
Postat i:Grillat Såser och tillbehör
Tags: grillade majskolvar, majskolvar,
 
 
 
 
Ett gott tillbehör som vi ofta har till det grillade här hemma är just grillade majskolvar.
Antingen köper man sådana förkokta och sedan marinerar dem/ oljar in dem med smak och kryddor eller så lyxar man till det lite extra genom att köpa färska och sedan kokar dem i några minuter, marinerar dem och grillar dem.
 
 
Jag har ju faktiskt majs i mitt växthus som ni kanske har sett tidigare. Eller rättare sagt, jag har en planta majs. Det är allt som jag fick plats med i mitt lilla växthus. Som vanligt så läste jag ju inte direkt på om majs innan utan bara planterade dem. Visste att de skulle ta plats men satte ändå några. Så jag fick ge bort en del och nu står det en ensam kvar där inne.
 
Så läste jag att de bara ger en majskolv per planta.
En majskolv.
Den kommer vi verkligen behöva dela och äta med vördnad.
En majskolv.
 
 
Här har ni iallafall receptet på hur jag marinerar och mannen grillar våra köpta och inte egenodlade majskolvar här hemma.
 
 
Recept
till ca 4-6 majskolvar
 
3 msk olivolja
½ tsk soja
1 tsk sambal oelek
1 krm salt
1 krm paprikapulver
1 krm peppar
1-2 msk färsk hackad oregano, basilika eller timjan
 
Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienser och rulla sedan majskolvarna i marinaden.
2. Grilla majskolvarna på kanten av grillen där det är lägre värme och rulla dem så de blir jämnt grillade.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Köttfärspaj med Chipotle & Oregano

Av Joanna den 03 Augusti 2013
Postat i:Köttfärsrätter Paj - mat Ugnsrätter
Tags: chipotle, köttfärspaj, oregano, paj,
 
 
Paj är så otroligt gott och varje gång jag gör en paj här hemma så undrar jag varför jag inte lagar det oftare. På något sätt känns det jobbigare än vad det faktiskt är.
 
Den här pajen är dessutom superenkel.
Ingen äggstanning eller något sådant utan fyllningen är baserad på köttfärs och creme fraiche 34%. Dock bör man inte inte byta ut creme fraichen mot t ex lätt creme fraiche för den är såpass mycket tunnare i konsistensen.
 
Bara att blanda ihop ingredienserna till pajskalet, trycka ut mestadels av degen i pajformen och kavla och skära ut remsor av en bit deg.
Man behöver ju inte göra remsorna över men jag tycker att det blir lite finare så.
 
Fyllningen är bara stekt köttfärs och grönsaker blandat med en massa god smaksättning och creme fraiche. Enkelt.
 
 
 
Recept
1 Mindre paj
(diameter 26 cm höjd 3 cm)

Pajskal
ca 5 dl mjöl
½ dl vatten
180 g smör/margarin


Fyllning
400 g nötfärs
1 paprika
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 soltorkade tomatbitar
3 dl creme fraiche (34%)
2 msk rött vin (t ex matlagningsvin)
2 tsk sambal oelek
2 tsk chipotlepaste
2 tsk ajvar relish
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
1 krm salt
1 tsk  svartpeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk hackad färsk oregano
 
1 uppvispat ägg till pensling av degremsorna och kanterna

Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser till pajskalet i en bunke och arbeta ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i pajformen. Använd överflödig deg och kavla ut och skär till remsor som används över fyllningen.
3. Hacka/stimla och pressa grönsaker och vitlök i en gryta.
4. Fräs nötfärsen paprika, lök, soltorkade tomater och vitlök tills nötfärsen är genomstekt.
5. Blanda i sambal, ajvar, kalvfond, tomatpuré, chipotlepaste, svartpeppar, salt, paprikapulver och rött vin och koka ihop i nån minut. Blanda i creme fraichen och blanda väl. Ta bort från värmen.
6. Hacka färsk oregano och blanda ner i köttfärsröran.
7. Lägg köttfärsröran i pajskalet och lägg några degremsor över. Pensla degremsorna och pajkanterna med uppvispat ägg.
8. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen