Tiramisu med Baileys

Av Joanna den 09 April 2013
Postat i:Desserter
Tags: tiramisu, tiramisu i glas, tiramisu med baileys,
 
 
 
 
Nu har det gått ett tag sedan jag lade ut ett nytt recept så jag tänkte att nu får det bli något riktigt gott som ändå går lätt att göra. En riktigt god dessert är det väl nästan ingen som tackar nej till och den här är också bra för dig som ska tillaga den då den med fördel kan förberedas ett tag innan så man slipper stå där i sista minuten och göra efterrätt medans gästerna sitter till bords.
 
 
Tiramisu har jag faktiskt inte gjort tidigare, fattar inte varför, och jag hittade inte direkt något recept som riktigt passade för vad jag tänkte göra eller för den mängden ingredienser som jag hade hemma så det fick bli ett eget litet ihopkok som vanligt. Men den fick tummen upp av gästerna och mängden stämde precis så det blev ju väldigt lyckat måste jag säga.
 
Tiramisu smakar ju faktiskt ännu bättre om den får stå en dag eller två i kylskåpet innan servering men det funkade faktisk riktigt bra med 5 timmar som det bara blev för min och den smakade jättegott. Kanske hade den smakat ännu godare av en extra dag i kylen men det får jag testa till nästa gång den görs här hemma, för göras igen det kommer den garanterat.
 

Jag valde att göra min tiramisu i portioner då jag tycker att det är lite finare och trevligare att servera en efterätt just så men det är ju en smaksak (Mina portionsskålar mäter: höjd 6 cm och 8 cm diameter). Jag använde dessutom baileys i min just för att det var vad jag hade hemma när det kommer till likör/sprit. Men du kan även använda någon annan likör eller spritsort som t ex Kahlua, amaretto, cointreau eller Cognac. Men det blev iallafall väldigt bra med baileys i så det rekommenderar jag starkt.
 
Savoiardikexen finns även som glutenfria (Schär).
 
 
 
Recept
4 portioner
 
12 st Savoiardikex (½ pkt/100g)
1 pkt Marscarponeost (250g)
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk socker
1 krm bourbon äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl starkt kaffe
3 msk Baileys
1 msk kakao
 
Gör så här:
1. Separera äggulor från äggvitor och lägg i två olika skålar. Vispa först upp äggvitorna till ett hårt vitt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och visp lite till så det blir som marängsmet.
2. Vispa äggulor tillsammans med 3 msk socker tills det hela blir vitare och lite fluffigare. Tillsätt sedan hela burken med mascarponeost och vispa till en jämn smet.
3. Vänd ner äggvitemarängsmeten i äggulesmeten och tillsätt vaniljpulvret och blanda noga. Inte vispa.
4. Blanda kaffet med baileys och doppa sedan alla kexen på båda sidor i kaffet. Du behöver bara doppa dem i någon sekund på varje sida. Bryt kexen i två eller mer delar så de passar i dina portionsskålar. (jag bröt mina på mitten bara och det blev 3 hela kex till varje skål)
5. Börja med att lägga kex i botten på skålarna och täck sedan med en ganska stor sked med smet. Lägg sedan i mer kex och sedan smet på igen. Kex och sedan smet. Avsluta med smet på toppen.
6. Innan du serverar så pudra över kakao på toppen av det hela.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Visst la du upp något tidigare med Baileys i också..? Pannacotta va? Den såg riktigt god ut! Det gjorde den här med, men jag är inte lika förtjust i tiramisu.. :)

Älskar dig blogg för övrigt! :)

Svar: Japp, Baileyspannacotta var det! Den var riktigt god! :)Trodde inte att jag var så förtjust i det heller, men det var jag tydligen när jag väl gjort denna :)
Tack :)
Joanna Törnqvist


2013-04-09 @ 08:42:02

Baileys är ju så gott så jag kan tänka mig att det där är jättegott. :-)


2013-04-09 @ 11:02:30

Ser jätte gott ut!! :)


2013-04-10 @ 16:18:08

Men åh, så gott det låter :D Otroligt fina bilder också :)


2013-04-17 @ 16:47:46

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen