Mammas Goda Kycklinggryta med mango chutney & sherry

Av Joanna den 21 April 2013
Postat i:Grytor Kycklingrätter
Tags: kycklinggryta, mango chutney, sherry,
 
 
Den här rätten har hängt med i vår familj i en massa år. Jag vet inte riktigt hur länge sedan det var som mamma började laga den hr men lnge sedan var det. När jag var yngre så var det lite extra speciellt när mamma gjorde den här kyklinggrytan just på grund av alla de roliga tillbehören som man fick till och som man kunde plocka lite som man ville av. Det var en sådan rätt som man verkligen såg fram emot att få äta.
 
Under åren så har jag lagat den här rätten otaliga gånger men det är först nu som den faktiskt har fastnat på bild.
Lite ändringar från orginalreceptet har det ju också blivit och rätten har nu mer blivit mig och vad jag gillar mest.
 
I orginalreceptet som min mamma gör den så har hon i svamp och äpple också vilket jag har uteslutit. Så om ni gillar det så släng i det också. Hon har inte i vitlök däremot så det kan man definitivt skippa om man så skulle vilja. Det är bara jag och mannen som är lite vitlöksjunkies men det kanske ni redan märkt på mina andra recept.
Den här kycklinggrytan tycker jag ska serveras tillsammans med ris mest på grund av att vi alltid ätit den så i vår familj.
Jag tycker personligen att det är godast med vanligt ris till men både basmatiris och jasminris är gott till också.
 
Den här rätten passar jättebra att bjuda på och både vuxna och barn gillar den.
 
 
 
Blir det över mat (du/ni kanske bara är 1 eller 2 personer) så kan man lätt göra om den till en pastasås dagen efter. Hacka då i lite färska örter t ex timjan och riv i lite parmesan. Koka pastan och blanda med såsen och låt puttra ihop lite så har du en supergod pastarätt till dagen efter eller till matlådan.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
ca 4 portioner
 
Ca 700 g Kycklinginnerfilé/ kycklingfilé
1 stor gul lök
½ purjolök (kan bytas ut mot en till gul lök)
2-3 paprikor (gärna i olika färger så blir det fint)
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja till stekning
3 msk mango chutney (sharwoods gillar jag bäst)
1 dl Sherry (dry)
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
2 krm cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1 krm salt
1 ½ msk tomatpuré
några stänk tabasco
2 msk maizena ljus redning
 
Gör så här:
1. Skär kycklingeni lagom stora bitar och stek i oljan tills bitarna är helt genomstekta. Lägg åt sidan på en tallrik.
2. Hacka, strimla och pressa i grönsaker och vitlök i en djupare stekpanna eller gryta. Fräs grönsakerna i olja tills lök och purjo har blivit mjuk. Lägg i den färdigstekta kycklingen.
3.Lägg i tomatpuré och kryddor och fräs runt lite.
4. Häll på vatten och lägg även i hönsbuljongen. Häll i grädde och sherry, några stänk tabasco och även i med mango chutney. Låt puttra på låg-medelvärme i ca 5 minuter. Rör om väl.
5. Strö över maizenaredningen och blanda väl och låt puttra ihop så såsen tjocknar lite.
6. Servera mmed ris och tillbehör.
 
Så till tillbehören då som är så viktiga.
 
Dessa brukar vi ha till:
Rostad lök
Hackad gurka
Jordnötter
Skivad banan
Mandarinklyftor (konserv på burk)
Mango chutney (sharwoods)
Tabasco
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

mums!


2013-04-21 @ 09:31:30

Ser ju utan att tveka mumsigt ut!


2013-04-21 @ 10:26:25

Det ser jämt så fint ut dina upplägg! Vill bara dyka ner i skålarna! En ljus framtid som matstylist? :D Hoppas att du vill svara, jag undrar vilken kamera du har? Det blir så skarpa och ljusa bilder, min gamla bettan tar så dassiga bilder ;)

Svar: Min kamera är ganska enkel. En Canon eos 1000d med blixt Canon speedlite 430ex ii.En riktig nybörjarkamera. Men den har funkat bra hittills och jag känner nog att jag får bli lite bättre på att fota innan den uppgraderas till en bättre...:)
Joanna Törnqvist

mums, de låter (och ser!) supergott ut :)


2013-04-21 @ 21:35:40

Mums!! Hur bra.. Bör testas


2013-04-22 @ 08:37:20

Min nya favorit matblogg, helt klart!

Svar: Tack :) Vad kul att du gillar den :)
Joanna Törnqvist


2013-04-28 @ 12:24:48

Gott det ser ut!


2013-04-28 @ 14:36:07

Ser jättegott ut!

Vet du hur det funkar med quornkyckling?
Är vegetarian.
Förlorar rätten hela smaken om man byter ut det eller funkar det lika bra tror du? :)

Kommer helt klart följa din blogg! Blev galet sugen på att laga mat och bjuda hem mamma och mormor ^^ och då gillar jag inte ens att laga mat egentligen..

Svar: Jag har inte testat den med quorn men kycklingen är inte den som gör smaken i den här rätten så jag tycker att det borde gå utmärkt att göra med quorn och då även byta hönsbuljongen mot grönsaksbuljong. Om du testar så hade det varit kul om du berättade hur det blev :) Vad kul att du blev inspirerad :)
Joanna Törnqvist


2013-04-28 @ 21:48:37

Svar: Okej! :) Då ska jag testa, försöka hinna med det i veckan eller till helgen.
Ska även lägga på minnet att komma ihåg att berätta hur det blev :)


2013-04-28 @ 23:10:52

Måste börja med att säga att jag är så himla imponerad av allt du gör! Det ser så sjukt gott ut och du tar fantastiska bilder :) Hur gör du för att få så bra ljus i bilderna? Och vart har du köpt de söta färgglada små skålarna? :)

Svar: Ljuset är spotlights i taket ovanför köket + min blixt. Sedan lite redigering i lightroom (ljusa upp lite, skugga lite, lite kontrast).
Skålarna är från Rice. De verkar vara slutsålda för tillfället men här är länken ändå: http://www.broarne.se/butik/shop/rice-italienskt-porslin/rice-nio-dippskalar-i-italienskt-porslin/p_4605.html?utm_source=Annonsfynd&utm_campaign=Annonsfynd

Joanna Törnqvist


2013-04-30 @ 15:13:05

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen