Magic Cake

Av Joanna den 30 April 2013
Postat i:Desserter Kladdiga kakor Mjuka kakor
Tags: enkel, kladdig kaka, magic cake, vanilj,
 
 
 
Den här lilla kakan har poppat upp lite varstans på nätet på en mängd olika matbloggar från alla möjliga länder.
Jag har kikat på den ett tag nu men så var det dags att göra slag i saken och faktiskt baka den.
 
Den ser ju helt underbar ut med sina olika lager av kaka. För det är det som är det magiska med den. Du vispar ihop den och sätter in den i ugnen och när den är klar så kommer den ut uppdelad i tre olika lager kaka. 
En väldigt lätt kaka men som ser ganska avancerad ut när den serveras.
 
Det fina med den här kakan är att den dessutom inte innehåller en massa konstiga ingredienser som du måste ut och leta upp i affären utan helt enkelt bara ägg, mjöl, mjölk, vatten, florsocker, smör eller margarin och vaniljsocker. Dekorera den gör du med siktat florsocker.
Så ingredienser som de flesta har hemma är det bara i den här kakan.
Enkelt men otroligt gott.
 
Den här kakan är lite som en blandning av en kaka och en dessert. De olika lagren blir som en lite kompaktare pajaktig botten, en krämig men fast vaniljsås i mitten och sockerkaka på toppen. Allt i ett.
 
Servera som den är eller med lite goda bär till.
Du behöver ingen glass, vaniljsås eller liknande till den här kakan.
Den har allt.
 
Den passar utmärkt på dessertbordet på dopet, studenten eller sommarkalaset.
 
 
Tänk på:
Äggen ska vara rumstempererade.
När du smält smöret så ska du sedan låta det svalna.
Gör den här kakan i en form som är 20x20 för bästa resultat. Jag använde en fyrkantig brownieform med höga kanter i teflon med måtten 23x23 då jag inte hade en 20x20 och det gick finfint.
Den här kakan ska du helst göra dagen innan såden hinner svalna över natten, gärna i kylskåp.
Till det här receptet är det bra om du har en köksvåg då flera av ingredienserna ska vägas och inte mätas.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
1 kaka ca 20x20
 
5 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker
115 g mjöl
1 msk vatten
150 g florsocker
125 g smör/margarin
4 äggulor
4 äggvitor
4 droppar vinäger
 
Florsocker till garnering
 
Gör så här:
1. Ta fram äggen i god tid innan du gör kakan så de är rumstempererade.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Separera äggula från äggvita i två skålar.
4. Vispa florsocker, vatten, vaniljsocker och äggula tills det blir fluffigt och vitt. Häll i det avsvalnade smöret och vispa lite till.
5. Sikta i mjölet i smeten lite i taget och vispa tills allt är blandat.
6. Värm mjölken till fingervarm (37 grader) och vispa sedan ner den i smeten.
7. Vispa äggvitorna tillsammans med 4 droppar vinäger. (Se till att vispen är riktigt diskad innan du vispar. Det får inte vara något fett kvar från innan.) Vispa tills äggvitan blir till ett fast skum.
8. Rör ner den vispade äggvitan lite i taget i smeten och rör tills att är blandat.
9. Smöra och mjöla en bakform ca 20x20 cm och häll i smeten.
10. Sätt in kakan i ugnen på 160 grader i 1 timme. Låt kakan svalna helt. Gärna i kylskåp och över natten.
11. Pudra över florsocker och servera.
 
 

 
 
 
Receptet kommer från Mabel Mendez
På hennes blogg finns även en instruktionsvideo om hur enkelt du gör den här kakan.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Matmuffins med tomat, fetaost & basilika

Av Joanna den 28 April 2013
Postat i:Baguetter och sandwichar Bröd Bufférätter Såser och tillbehör Ugnsrätter Vegetariskt
Tags: basilika, fetaost, matmuffins, tomat,
 
 
 
Nu när sommaren snart är på intåg (hoppas jag...) så kan det ju vara lite bra med lite picknick- eller ta med till stranden-recept.
Matmuffins är just ett sådant litet recept som man kan variera nästan i oändlighet efter vad man har hemma eller känner för just för dagen.
De passar perfekt i picknickkorgen eller stoppa ner dem i en påse i strandväskan. Inga pålägg behövs utan de är goda som de är.
 
På buffébordet kan de lätt ersätta brödet och de passar jättebra tillsammans med en pastasallad eller till det grillade.
Att de dessutom är snabba och enkla gör de inte sämre heller.

Häng inte upp dig på innehållet ifall det är något som du saknar hemma. Det är mycket som går att byta ut mot annat i det här receptet. Och vill du inte ha samma innehåll som mig så byt ut mot annat.
 
Här kommer lite förslag på innehåll:
salami + brieost
oliver + fetaost + rödlök
tomat + mozzarella + basilika
spenat + parmesan + soltorkade tomater
riven ost + skinka + timjan
 
Dinkelmjölet kan du byta ut mot bara vetemjöl eller 3 ½ vetemjöl och 1 ½dl grahamsmjöl.
Olivoljan kan du byta ut mot rapsolja.
Chiliflakesen kan bytas ut mot 1 tsk sambal eller 1 krm cayennepeppar eller skippas helt om man vill det.
Creme Fraichen kan bytas ut mot Lätt creme fraiche, smaksatt creme fraiche, yoghurt, gräddfil eller filmjölk.
 
 
 
Recept
12 st muffins
 
3 ägg
½ dl olivolja
2 dl creme fraiche 34%
5 dl dinkelmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk chiliflakes
 
2 "nävar" färsk babyspenat
150 g fetaost
1 liten rödlök
2 tomater
2 msk hackad fäsk basilika
 
Gör så här:
1. Vispa samman ägg, olivolja och creme fraiche i en skål.
2. Blanda samman mjöl, bakpulver, salt, peppar, paprikapulver och chiliflakes i en skål.
3. Vispa samman innehållet från de två skålarna till en jämn smet.
4. Hacka upp spenat, basilika, rödlök och fetaost. Skär tomaterna i klyftor och ta bord de blöta kärnorna. Hacka tomaterna i små bitar och blanda ihop ed de andra grönsakerna.
5. Blanda i grönsakerna i muffinssmeten och blanda väl.
6. Klicka upp stora klickar i muffinsformar med en sked. Använd gärna en muffinsplåt som du sätter forarna i. De höjer sig inte så mycket som vanliga muffins så du kan ha så mycket i varje form som du vill att de ska vara när de är färdiga.
7. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kycklingpasta med Vitt Vin, Oregano & Spenat

Av Joanna den 26 April 2013
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: barilla tortiglioni, kyckling, oregano, pasta, pastasås, spenat,
 
 
 
Pasta, pasta och ännu mer pasta!
Jag skulle nog kunna äta olika pasta varje dag om det vore så!
Jag tröttnar verkligen aldrig på pasta.
Förutom smaken så är nog enkelheten att bara svänga ihop någonting utifrån vad som finns i kylskåpet det bästa och det blir ju alltid lika gott.
 
Den här pastan är gjord på kyckling, paprika, vitlök och spenat och med en sås av philadelphiaost, parmesan, vitt vin, buljong, färsk oregano och grädde. Ganska så få ingredienser men så gott!
 
Nu är det faktiskt inte så att jag öppnar en flaska vitt vin för att ha lite i en pastasås. Har man en öppnad flaska så kan man ju använda den annars så kör jag på matlagningsvin som håller i en evighet i kylen.
 
Självklart kan man byta ut lite saker eller lägga till som man själv vill även i den här pastan.
Löken kan bytas mot rödlök eller purjolök.
Kycklingen byts lätt ut mot qournbitar,qournfiléer eller kalkon.
Philadelphiaosten kan du byta mot 1 dl creme fraiche men pastan blir inte riktigt lika krämig då.
 
Så bjud familjen eller vännerna på en enkel men väldigt god pasta i helgen. Servera gärna tillsammans med något gott bröd eller varför inte Bruschetta med tomat.
 
 
 
 
Recept
6 portioner
 
500 g/1 pkt Barilla Tortiglioni eller annan pastasort
 
ca 700 g kycklinginnerfilé/kycklingfilé
2 msk olivolja + 1 msk smör/margarin till stekning
1 paprika (½ röd & ½ gul för färgens skull)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 näve färsk babyspenat (ca 20 g)
1 dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
100 g philadelphiaost naturell
4 dl grädde
1 ½ dl parmesan
1 kruka färsk oregano
½ krm salt
1-2 tsk svartpeppar
 
 
Gör så här:
1. Skär kycklingen i mindre bitar och hacka lök, paprika och babyspenat. Lägg alltihop i en gryta eller djupare stekpanna och pressa ner vitlöken. I med olivolja och lite smör och fräs tills kycklingen är helt genomstekt.
2. Häll i vitt vin och hönsbljongtärningen och blanda runt tills tärningen lösts upp helt.
3. Rör ner philadelphiaosten och rör om tills den har smält till en krämig sås. Salta och peppra.
4. Häll i grädden och hacka eller klipp sedan oreganon och rör ner den.
5. Sedan river du och rör ner parmesanen och låter det hela puttra ihop i några minuter.
6. Koka pastan efter anvisningarna på paketet och häll av vattnet. Rör ner pastan i såsen och låt puttra i ca 2 min medans du vänder runt pastan i såsen.
7. Servera direkt.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Nöt- & chokladbollar

Av Joanna den 23 April 2013
Postat i:Godis och annat gott
Tags: Choklad, chokladbollar, nötbollar, nötter,
 
 
 
 
Ibland så vill man bara ha någonting snabbt och gott som inte kräver så mycket jobb.
Då är dessa små nötbollarna perfekta att svänga ihop och eftersom de inte ska vara i ugnen eller något som ska smältas på spisen så passar de även utmärkt att baka tillsammans med barn.
 
Jättegoda små bollar som passar perfekt till helgmyset eller till dessertbordet på kalaset.
 
Vill man göra dem lite godare i konsistensen så mixar man havregrynen innan men det är absolut inget måste.
Hacka lite choklad av valfri sort och jag använde hackad mandel och rullade mina i men det är lika gott att använda t ex hackade hasselnötter eller jordnötter.
 
Nöt-Crémen hittar du oftast i bakhyllan i affären som en större ask men hittar du den inte där så finns den ju även som mindre påsar bland godiset.
 
 
 
Recept
ca 15-20 st
 
100 g margarin (rumstempererat)
2 tsk vaniljsocker
ca 75 g nötcréme
1  ½ dl socker
3 msk bryggt kaffe/espresso
3 msk kakao
50 g finhackad choklad
5 ½ dl havregryn
 
ca 100 g hackade mandlar eller jordnötter eller hasselnötter att rulla bollarna i
 
Gör så här:
1. Rör ihop margarin, vaniljsocker, socker, nötkräm, kakao och kaffe till en kletig smet.
2. Finkhacka chokladen och rör ner den i smeten.
3. Mixa eventuellt havregrynen och rör ner dem i smeten. Annars rör ner dem som de är.
4. Hacka nötter och forma degen till bollar och rulla dem i nöthacket.
5. Sätt in i kylen en stund för att stabilisera sig. Har du bråttom så sätt in dem i frysen istället.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mammas Goda Kycklinggryta med mango chutney & sherry

Av Joanna den 21 April 2013
Postat i:Grytor Kycklingrätter
Tags: kycklinggryta, mango chutney, sherry,
 
 
Den här rätten har hängt med i vår familj i en massa år. Jag vet inte riktigt hur länge sedan det var som mamma började laga den hr men lnge sedan var det. När jag var yngre så var det lite extra speciellt när mamma gjorde den här kyklinggrytan just på grund av alla de roliga tillbehören som man fick till och som man kunde plocka lite som man ville av. Det var en sådan rätt som man verkligen såg fram emot att få äta.
 
Under åren så har jag lagat den här rätten otaliga gånger men det är först nu som den faktiskt har fastnat på bild.
Lite ändringar från orginalreceptet har det ju också blivit och rätten har nu mer blivit mig och vad jag gillar mest.
 
I orginalreceptet som min mamma gör den så har hon i svamp och äpple också vilket jag har uteslutit. Så om ni gillar det så släng i det också. Hon har inte i vitlök däremot så det kan man definitivt skippa om man så skulle vilja. Det är bara jag och mannen som är lite vitlöksjunkies men det kanske ni redan märkt på mina andra recept.
Den här kycklinggrytan tycker jag ska serveras tillsammans med ris mest på grund av att vi alltid ätit den så i vår familj.
Jag tycker personligen att det är godast med vanligt ris till men både basmatiris och jasminris är gott till också.
 
Den här rätten passar jättebra att bjuda på och både vuxna och barn gillar den.
 
 
 
Blir det över mat (du/ni kanske bara är 1 eller 2 personer) så kan man lätt göra om den till en pastasås dagen efter. Hacka då i lite färska örter t ex timjan och riv i lite parmesan. Koka pastan och blanda med såsen och låt puttra ihop lite så har du en supergod pastarätt till dagen efter eller till matlådan.
 
 
 
 
 
 
 
 
Recept
ca 4 portioner
 
Ca 700 g Kycklinginnerfilé/ kycklingfilé
1 stor gul lök
½ purjolök (kan bytas ut mot en till gul lök)
2-3 paprikor (gärna i olika färger så blir det fint)
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja till stekning
3 msk mango chutney (sharwoods gillar jag bäst)
1 dl Sherry (dry)
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
2 krm cayennepeppar
1 krm vitpeppar
1 krm salt
1 ½ msk tomatpuré
några stänk tabasco
2 msk maizena ljus redning
 
Gör så här:
1. Skär kycklingeni lagom stora bitar och stek i oljan tills bitarna är helt genomstekta. Lägg åt sidan på en tallrik.
2. Hacka, strimla och pressa i grönsaker och vitlök i en djupare stekpanna eller gryta. Fräs grönsakerna i olja tills lök och purjo har blivit mjuk. Lägg i den färdigstekta kycklingen.
3.Lägg i tomatpuré och kryddor och fräs runt lite.
4. Häll på vatten och lägg även i hönsbuljongen. Häll i grädde och sherry, några stänk tabasco och även i med mango chutney. Låt puttra på låg-medelvärme i ca 5 minuter. Rör om väl.
5. Strö över maizenaredningen och blanda väl och låt puttra ihop så såsen tjocknar lite.
6. Servera mmed ris och tillbehör.
 
Så till tillbehören då som är så viktiga.
 
Dessa brukar vi ha till:
Rostad lök
Hackad gurka
Jordnötter
Skivad banan
Mandarinklyftor (konserv på burk)
Mango chutney (sharwoods)
Tabasco
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kakor med choklad och nöt-créme

Av Joanna den 19 April 2013
Postat i:Kakor
Tags: Choklad, Cookies, Kakor, nötkräm,
 
 

Några av er har efterfrågat lite enkla recept innehållandes choklad, någon önskade sig småkakor och annat lättbakat och mannen här hemma önskar sig alltid chocolate chip cookies så den här gången så fick det bli något lite mittemellan.
 
Dessa kakorna är verkligen superenkla att slänga ihop och det dröjer inte alltför lång tid innan man kan sätta tänderna i en varm och lite seg kaka.
 
Dessa kakorna innehåller nöt-créme och om du av någon anledning vill skippa den så ersätt med att lägga till 50 g smör/margarin till receptet och du har då istället smaskiga chokladkakor.
 
Nöt-crémen hittar du i bakhyllan i affären i 175 g förpackning eller bland godiset som 108 g påse.
 
 
 
 
Recept
ca 20 kakor

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt
3 msk kakao

100 g smör/margarin

100  g nöt-créme

50 gram mörk choklad

1 ½  dl strösocker
2 dl råsocker (t ex dansukkers rörsocker)

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

 

Gör så här:

1. Smält smöret och nötkrämen tillsammans.

2. Hacka chokladen och rör ner den i smöret och låt den smälta helt.

3. Rör ihop smör/chokladblandningen, råsocker och strösocker i en skål.

3. Häll i vaniljsocker, kakao, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5. Rulla kakdegen till bollar, pingisbollsstorlek ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

6. Grädda kakorna på 175 grader i 15 minuter. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävla med Barilla

Av Joanna den 18 April 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: Barilla, pasta, tävling,
 
 
 
Ni har väl inte missat Barillas tävling om de har på sin Facebooksida där de varje dag tävlar ut 100 st av Barillas nya färdiga pastarätter.
 
Så är du nyfiken på deras nya färdiga pastarätter helt utan konserveringsmedel så in och tävla!
Det är bara 3 enkla frågor om mat som ska besvaras och snabbaste 100 personerna för dagen vinner var sin färdigrätt.
 
Klicka HÄR (<---länk) för att komma till tävlingen

Bruschetta med tomat och basilika

Av Joanna den 17 April 2013
Postat i:Bufférätter Förrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter Vegetariskt
Tags: Bruschetta, basilika, tomat,
 
 
 
En liten förätt innan maten eller medans man väntar på att grillen ska bli färdig tycker jag piffar upp det hela lite.
En enkel förätt som inte tar så mycket tid eller kraft är ju inte fel det heller.
 
Bruschetta är något som jag tycker passar till det mesta både som förätt eller tillbehör eller som en del av en buffé. Det är lätt att förbereda och går snabbt att sätta ihop när man har ont om tid.
 
Få ingredienser är också något som är utmärkt med den här lilla rätten.
 
Jag som är lite förtjust i pasta äter gärna den här rätten som tillbehör till någon enkel pasta för att just höja lyxkänslan lite grann. Men annar passar den just riktigt bra i dessa grilltider som vi har framför oss som en liten förätt. Ett litet tips är också att servera med lite riven parmesan till.
 
 
 
Recept
8 portioner
 
1 stor baguette
2 msk olivolja
 
6 tomater
2 msk hackad basilika (helst färsk)
2 vitlöksklyftor
6 msk olivolja
salt
svartpeppar
 
ev lite riven parmesan till
 
Gör så här:
1. Skär tomaterna i klyftor och skär sedn bort det slafsiga innehållet med kärnorna.
 Strimla sedan tomaterna och hacka dem sedan i små bitar.
2. Hacka bailika och pressa vitlök i en skål och blanda i tomaterna och resten av ingredienserna.
3. Låt gärna stå i kylskåp i några timmar.
4. Skär baguetten i skivor, lägg alla skivorna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och pensla på lite olivolja på varje bit. Sätt in i ugnen i några minuter på 250 grader tills så brödbitarna får lite, lite färg.
5. Ta ut bröden och bred ut en sked tomatröra på varje bit bröd.
6. Servera eventuellt med lite riven parmesan till.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kladdkakemuffins med moccaglasyr

Av Joanna den 14 April 2013
Postat i:Cupcakes Kladdiga kakor
Tags: kladdiga muffins, kladdkakemuffins, moccaglasyr,

 
 
 
 
Kladdiga, chokladiga små eller stora kakor är nog inte bara en favorit här hemma kan jag tänka mig.
Och efter 8 timmars växthusbyggande så var dessa små godsakerna en mycket god belöning.
 
Kladdiga små kladdkakemuffins med en moccaglasyr slår det mesta i kakväg men de är inte bara otroligt smaskiga utan även väldigt enkla och det går väldans snabbt att svänga ihop dem.
 
Vill du inte göra dem som muffins så går det lika bra att göra i en större form till en stor kaka med glasyr på.
 
Ett snabbt och gott recept som passar lika bra till snabbfikat som på dessertbordet på kalaset.
 
Vill man lyxa till det ännu mer kan man ju servera tillsammans med en kula glass eller två. Men det behövs verkligen inte något tillbehör egentligen. Dessa är så goda att man snabbt mumsar i sig dem ändå.
 
 
 
 
Recept
 
Kladdkakemuffins
ca 12 st

100 g margarin
2 ägg
2  ½ dl socker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
 
 
Moccaglasyr
50 g margarin
3 msk kaffe (bryggt kaffe eller espresso)
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
 
1 msk florsocker till garnering eller kanske lite kokosflingor eller strössel.

Gör så här:

1. Smält smöret och ta kastrullen från plattan.
2. Vispa ner resten av ingredienserna till en jämn glasyr.
3. Häll glasyren över muffinsen och ställ för att svalna en stund. När glasyren stelnat lite så sikta över lite florsocker som garnering.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

En smak av Italien på 90 sekunder

Av Joanna den 14 April 2013
Postat i:Tips Tävlingar
Tags: Barilla, färdigrätter, pastarätter,
 
 
 
Ja som ni nog förstått så är det pastagalningen som är igång igen och den här gången är det inte heller något som jag har lagat själv utan jag tänkte faktiskt tipsa er om Barillas nya färdigrätter utan konserveringsmedel som jag faktiskt har fått testa på.
 
En liten smak av Italien som blir klar på snabba 90 sekunder.
Perfekta att ha i skafferiet (japp, de behöver inte vara i kylen trots avsaknaden av konserveringsmedel) till en dag då du verkligen inte har tid.
Du kanske inte har hunnit göra en lunchlåda eller kommer hem vrålhungrig efter träningen. Oavsett varför du inte har tid att laga mat så kan det ibland vara skönt att veta att man har något i skåpen som går snabbt att bara värma i micron.
 
Sedan kan man ju alltid piffa till rätterna, om man vill, med lite färska örter och riven parmesan.
 
Barillas färdiga pastarätter är förpackade med pastan och såsen separat så pastan inte blir sådär blöt och tråkig som den lätt blir.
 
Pastarätterna finns i tre olika smaker:
Fusilli alle Verdure - Pastarätt med grönsaker
Penne Pomodoro e Basilico - Pastarätt med tomat och basilika
Sedani alla Bolognese - Pastarätt med Bolognesesås (med kött)
 
Vill du också testa på Barillas nya pastarätter så gå in på deras Facebooksida och svara på 3 lätta frågor och om du är en av snabbaste 100 att svara för dagen så vinner du en egen Barilla pastarätt.
HÄR (<---) hittar du tävlingen!
 
Tävlingen på Barillas facebooksida pågår fram till den 21 April
 
 
 

Tävling - Gör Lista hos hitta.se - Vinn presentkort hos Nelly.com

Av Joanna den 13 April 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: hitta.se, lista, nelly.com, pastarestauranger, presentkort, tävling,

 
 
Jag tänkte att jag skulle för en gång skull skulle dela med mig av något annat som inte bara är recept här i bloggen men som ändå har med mat att göra och det är pastarestauranger eller restauranger som jag gillar som serverar grym pasta i Göteborg. Bor du i Göteborg så tycker jag absolut att du ska ta dig till någon av restaurangerna på min lista.
 
Mitt hetaste tips är Restaurang Frati som ligger bara ett stenkast från Centralen och som serverar både underbar pasta och pizza men även riktigt bra kött och fiskrätter. En mysig liten restaurang som passar perfekt för första dejten eller bara en romantisk middag med din kärlek. Spana in deras meny här.
 
 
 
hitta.seListan hittar du på
 
 
 
Med hitta.se nya lansering Listor så kan man lätt skapa sin egen lista över t ex sina favoritrestauranger och sedan enkelt dela med sig av sin lista till sina vänner via facebook eller bloggen t ex. Här nedan så ser ni min lista och via länken så kan ni själva gå in och skapa er en egen lista och dela med er av.
 
 
 
*Nu är det faktiskt så att de som skapar en lista och länkar till den i en kommentar till det här inlägget även kan vinna ett presentkort på 400 kr eller ett på 200 kr hos Nelly.com.*
 
Två vinnare alltså!
 
 
Så om du vill få chansen att vinna ett litet bidrag till vårgarderoben så gå in och skapa en liten lista. Tar bara några få minuter.
Kanske vill du tipsa om någon bra restaurang eller skönaste caféet eller nattklubben. Eller varför inte dina favoritaffärer eller en lista om vad som helst som du skulle vilja dela med dig av till andra. Skönaste listan vinner som sagt ett presentkort på 400 kr hos nelly.com och andrapriset är ett presentkort på 200 kr hos nelly.com.
 
 
Skapa din egen lista HÄR (<---länk)
 
 
 
Tävlingen pågår fram till Söndagen den 12 Maj kl 23.59
 
 Lycka till!
 
Och vinnarna blev:
1:a pris: presentkort på 400 kr hos nelly.com: Emelie!
2:a pris: presentkort på 200 kr hos nelly.com: Anna Lundkvist!
 
Grattis!
 
Jag har mailat er på mailen som ni angav i kommentaren :)
 
 
 
 

Grillad kyckling med vitlöksås

Av Joanna den 11 April 2013
Postat i:Grillat Kycklingrätter Såser och tillbehör
Tags: grillad kyckling, grillat, vitlökssås,
 
 
 
Äntligen har årets grillsäsong dragit igång och här hemma har vi åtminstone redan grillat två gånger. Men fler ska det bli!
Tänkte att jag skulle tipsa er om en grym grillmarinad som passar lika bra på kyckling som fläskkött eller nötkött.
Den är superenkel att blanda ihop och köttet smakar helt underbart.
I den här marinaden behöver inte köttet stå i flera timmar utan den är mer en smakglaze eller vad man nu vill kalla det. Vill du ha ännu mer smak så penslar du även på lite mer marinad på köttet under tiden det grillas.
 
Till det grillade så måste man ju också ha någon smaskig sås och då passar ju denna vitlökssås väldigt bra till.
Det är faktiskt inte mitt recept eller inte ens jag som har lagat den utan en vän till mig. Men god är den och det vore ju synd om ni skulle missa den.
 
Såsen kan du göra dagen innan så får den stå och gotta ihop sig i smakerna över natten och så hinner den även bli riktigt kall. För det tycker iallafall jag är godast. En rikitgt god kall sås till det grillade. Vill man så kan man även servera denna såsen varm om man istället gillar det.
 
Servera sedan med en krispig sallad och t ex klyftpotatis.
 
 
Recept
 
Grillmarinaden
3 msk olivolja
1 msk soja
1 dl martini bianco
2 vitlöksklyftor
2 msk hackade örter t ex timjan eller basilika (färska eller frusna)
salt
svartpeppar
paprikapulver
cayennepeppar
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en stor skål och pressa i vitlöken.
2. Blanda ner köttet som ska grillas och blanda så marinaden kommer överallt på köttet.
 
 
Vitlökssåsen
4 Vitlöksklyftor
4 dl Creme fraiche
1 Hönsbuljongtärning
paprikakrydda
cayennepeppar
 
Gör så här:
1.Lägg creme fraichen i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medel. Rör ner hösbuljongtärningen och låt värma tills tärningen har smält ihop med creme fraichen. Blanda väl.
2. Sänk värmen till låg och pressa i vitlöken och även i med lite paprikakrydda och cayennepeppar. Låt vara på låg värme i några minuter och bland väl så allt blandat sig.
3. Häll över såsen i en skål eller bunke och sätt in i kylen om du vill servera den kall. Vill du servera den varm så servera direkt.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tiramisu med Baileys

Av Joanna den 09 April 2013
Postat i:Desserter
Tags: tiramisu, tiramisu i glas, tiramisu med baileys,
 
 
 
 
Nu har det gått ett tag sedan jag lade ut ett nytt recept så jag tänkte att nu får det bli något riktigt gott som ändå går lätt att göra. En riktigt god dessert är det väl nästan ingen som tackar nej till och den här är också bra för dig som ska tillaga den då den med fördel kan förberedas ett tag innan så man slipper stå där i sista minuten och göra efterrätt medans gästerna sitter till bords.
 
 
Tiramisu har jag faktiskt inte gjort tidigare, fattar inte varför, och jag hittade inte direkt något recept som riktigt passade för vad jag tänkte göra eller för den mängden ingredienser som jag hade hemma så det fick bli ett eget litet ihopkok som vanligt. Men den fick tummen upp av gästerna och mängden stämde precis så det blev ju väldigt lyckat måste jag säga.
 
Tiramisu smakar ju faktiskt ännu bättre om den får stå en dag eller två i kylskåpet innan servering men det funkade faktisk riktigt bra med 5 timmar som det bara blev för min och den smakade jättegott. Kanske hade den smakat ännu godare av en extra dag i kylen men det får jag testa till nästa gång den görs här hemma, för göras igen det kommer den garanterat.
 

Jag valde att göra min tiramisu i portioner då jag tycker att det är lite finare och trevligare att servera en efterätt just så men det är ju en smaksak (Mina portionsskålar mäter: höjd 6 cm och 8 cm diameter). Jag använde dessutom baileys i min just för att det var vad jag hade hemma när det kommer till likör/sprit. Men du kan även använda någon annan likör eller spritsort som t ex Kahlua, amaretto, cointreau eller Cognac. Men det blev iallafall väldigt bra med baileys i så det rekommenderar jag starkt.
 
Savoiardikexen finns även som glutenfria (Schär).
 
 
 
Recept
4 portioner
 
12 st Savoiardikex (½ pkt/100g)
1 pkt Marscarponeost (250g)
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk socker
1 krm bourbon äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 dl starkt kaffe
3 msk Baileys
1 msk kakao
 
Gör så här:
1. Separera äggulor från äggvitor och lägg i två olika skålar. Vispa först upp äggvitorna till ett hårt vitt skum och tillsätt sedan 1 msk socker och visp lite till så det blir som marängsmet.
2. Vispa äggulor tillsammans med 3 msk socker tills det hela blir vitare och lite fluffigare. Tillsätt sedan hela burken med mascarponeost och vispa till en jämn smet.
3. Vänd ner äggvitemarängsmeten i äggulesmeten och tillsätt vaniljpulvret och blanda noga. Inte vispa.
4. Blanda kaffet med baileys och doppa sedan alla kexen på båda sidor i kaffet. Du behöver bara doppa dem i någon sekund på varje sida. Bryt kexen i två eller mer delar så de passar i dina portionsskålar. (jag bröt mina på mitten bara och det blev 3 hela kex till varje skål)
5. Börja med att lägga kex i botten på skålarna och täck sedan med en ganska stor sked med smet. Lägg sedan i mer kex och sedan smet på igen. Kex och sedan smet. Avsluta med smet på toppen.
6. Innan du serverar så pudra över kakao på toppen av det hela.
 
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävla om en egendesignad skrivbok

Av Joanna den 07 April 2013
Postat i:Tävlingar
Tags: egen design, personlig almanacka, skrivbok, tävling,
 
 
Nu tycker jag att det är dags för en ny tävling har i bloggen och den här gången är det i samarbete med Personlig Almanacka.
Hos personligalmanacka.se kan man beställa almanackor och skrivböcker som man själv designar hur de ska se ut med en personlig bild, foto eller egen design.
 
Skrivboken nedan är den som jag själv gjort med en bild från min blogg och i skrivboken kan jag skriva ner recept, idéer och tankar innan de hamnar på bloggen. Lite roligare när man har sin egen design på den tycker jag.
 
 
 
 
Så till tävlingen då. En av er kommer att vinna en valfri storlek på en skrivbok som du får designa precis hur du vill.
Kanske vill du ha den som receptbok, idébok eller något helt annat. Du väljer själv hur den ska se ut utanpå och inuti.
 
Det enda som du behöver göra för att delta i den här tävlingen är att, i en kommentar till det här inlägget, skriva vad för typ av recept som du skulle vilja se mer av här i bloggen? Är det desserter, bullar, kakor, förrätter, pasta, soppa, grilltips eller något helt annat?
 
Tävlingen pågår fram till Söndagen den 14/4 kl. 23.59
 
Lycka till!
 
Tävlingen är nu avslutad och vinnaren blev: Emma som är 16 år och älskar att laga mat/baka.
Jag hoppas att du kan få nytta av skrivboken och kanske skiva ner goda recept eller idéer som du får.
Grattis!
 
 
 
 
 
Gilla gärna Personlig Almanacka på Facebook

"Ice Cream" Sandwich

Av Joanna den 01 April 2013
Postat i:Brownies och Blondies Cupcakes Fyllda kakor
Tags: ice cream sandwich, teflonform, tårtdecor, wilton,
 
 
För ett tag sedan så hittade jag en bakform hos tårtdecor.se som jag genast kände att den skulle vara rolig och lite annorlunda att baka med. Det är en typ av cupcakesform i teflon som du kan göra brownies eller muffins i och så blir de små sandwichbröd när de är färdiga.
 
Eftersom formen är i teflon så var det lätt att lossa bröden när de var klara. Märket på formen är Wilton och jag gillar deras produkter då de är riktigt rejäla och hållbara.
 
Till fyllningen har jag faktiskt använt mig av samma sorts smet som är i mums-mums för att få lite stabilitet i dem så de inte bara blir mos. Fyllningen blir ganska mycket mer än vad du behöver till dessa men den går utmärkt att frysa till ett annat tillfälle. Vill man göra det ännu enklare för sig så kan man ju även fylla dem med vanlig vaniljglass och göra dem till riktiga glassandwich.
 
Resultatet blev dessa små söta, goda och färglada "ice cream"sandwiches eller sandwich/cupkakes kanske de mer borde kallas.
 
 
 
Recept
ca 12 st sandwiches
 
Strössel i valfria färger och former
 
Sandwichbrödet
100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
30 g mörk choklad

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret och chokladen tillsammans.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Klicka i lite smet i varje formdel och bred ut smeten så den även kommer i alla hörn.
5. Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 12-14 minuter.
 
Fyllningen
½ äggvita
2 1/4 dl socker
1 ½ msk florsocker
3/4 dl kallt vatten
 
3/4 dl hett vatten
3/4 msk gelatinpulver
1 msk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Börja med att blanda äggvita, socker, florsocker och kallt vatten i en ganska så stor bunke.
2. Blanda ut gelatinet i det heta vattnet och rör tills det har löst upp sig helt.
3. Häll i gelatinblandningen i äggviteblandningen och vispa det hela på hög hastighet till smeten har kallnat och är mycket fluffig, det kan ta en bra stund.
4. Bred ut fyllningen på hälften av sandwichbröden och lägg över andra hälften som lock.
5. Häll ut lite strössel på en tallrik och doppa varje sida i strösslet.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen