Köttbullar och Potatismos med tillbehör

Av Joanna den 19 September 2012
Postat i:Köttfärsrätter Potatisrätter Såser och tillbehör
Tags: Köttbullar, brunsås, potatismos, pressgurka, recept,

 
 
Här kommer en riktig klassiker som vi äter alldeles för sällan här hemma, förstod jag på min mans aptit. Köttbullar, potatismos, brunsås, lingon och pressgurka.
 
Lingonsylten har jag faktiskt inte gjort själv men om du skulle vilja göra egen så kan du använda det HÄR (<---länk) receptet och bara byta ut svartvinbären mot lingon och självklart skippa vaniljen.
 
Köttbullarna är kanske inte helt klassiska men med sin lilla touch av chili och ajvar blir de riktigt smakrika och goda. Potatismoset blir extra krämigt med lite philadelphiaost i och vitpeppar är det som gör moset extra gott. Glöm inte den.
 
Pressgurka var faktiskt första gången jag gjorde och det blev riktigt gott. Enkelt var det också.
 
Inte ens brunsåsen kan jag låta vara som den är utan måste ju självklart ändra den till en lite smakrikare sås som passar perfekt ihop med resten. Dijonsenapen är hemligheten i den.
 
Så här kommer nu ett långt recept med allt du behöver för den perfekta klassiska måltiden med en liten, liten twist.
 
 
Recept
4 portioner
 
 
Köttbullar
400 g tfärs
1  ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche/grekisk yoghurt/matgrädde
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
1 msk ajvar relish
1 msk sambal oelek
ca ½-1 dl ströbröd
smör eller olja till stekning
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra köttbullar av.
5. Rulla små bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter.
 
 
 
Potatismos
ca 1 ½ kg potatis av mjölig sort
1-2 dl matgrädde
100 g philadelphiaost naturell
2 msk margarin
svartpeppar
vitpeppar
salt
 
Gör så här:
1. Skala potatisen och koka sedan tills den är mjuk.
2. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda sedan ner kryddor, margarin philadelphiaost och grädde. Ta lite i taget till konsistensen och smaken blir så som du vill ha den.
 
 
 
Brunsås
4 dl matgrädde
1 ½ tsk kalvfond
1 tsk dijonsenap
2 tsk soja
(2 msk maizena ljus redning)
 
Gör så här:
1. Vispa samman alla ingredienser förutom maizena. Koka upp.
2. Vill du ha en tjockare sås så vispa i maizena lite i tagen och sjud på svag värme till såsen tjocknar.
 
 
 
Pressgurka
(recept: Per Moberg)
½ gurka
1 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
salt
peppar
2 msk hackad persilja
 
Gör så här:

1. Skiva gurkan tunt (med en osthyvel).

2. Blanda vatten, ättika och socker. Smaka av med salt, peppar och hackad persilja.

3. Lägg i gurka och lägg på ett lock med en tyngd ovanpå.

4. Låt stå 1 timme i press innan servering.

 

Kommentarer

Men åhh vad gott!

Svar: Ja verkligen! Men vi äter det alldeles för sällan här hemma...mannens kommentar var att han ville ha det till efterrätt också :)
Joanna Törnqvist


2012-09-20 @ 11:31:56

Vad ambitiöst det ser ut när man ser hela ingredienslistan. Förstår att det kanske blir för sällan.
När jag gör egna kötbullar brukar barnen fråga efter mamma scans... Får prova ditt recept, det kanske funkar bättre ;)

Svar: Aj då! Men du kanske måste testa dig fram med olika smaker i köttbullarna...gör en sats köttbullar fast smaksätt delar av den lite olika. Några kan vara med senap i, det brukade min pappa ha i och hans var grymma! Några med chili och paprika kanske och några utan smaksättning eller bara med lite vitlök och lök och tomatpuré.
Sedan får barnen testa och se vilka de gillar bäst. Lycka till :)
Joanna Törnqvist


2012-09-21 @ 11:16:19

Såg gott ut :)


2012-09-26 @ 23:49:40

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen