Fish Fritters

Av Joanna den 30 September 2012
Postat i:Fiskrätter Såser och tillbehör
Tags: fish, fish fritters, friterad fisk, fritters,

 

Dessa smaskiga fish fritters hittade jag i den underbara spanska matbloggen: PequeRecetas och de såg så goda ut så jag var bara tvungen att testa dem.
 
De blev riktigt goda och jag kände att jag måste dela med mig av det här receptet till er. Jag ändrade lite i receptet efter vad jag hade hemma och gjorde dem lite större men de blev riktigt goda.
 
Vi åt dem tillsammans med en sås på soltorkade tomater och klyftpotatis till det men jag tror även att de hade varit riktigt goda som fiskburgare eller varför inte i wraps eller pitabröd med sallad.
 
 
Recept
 
Fish Fritters
4 portioner
 
200 g vit fiskfilé t ex torsk
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 kruka/knippe gräslök
1 ägg
1 äggula
½ tsk gurkmeja
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat
½ tsk svartpeppar
1 3/4 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
 
ca 4 dl olivolja till fritering
 
Gör så här:
1. Tina fisken och mixa den sedan i en mixer eller med mixerstav till fiskfärs. Lägg i en bunke.
2. Hacka lök, gräslök, chili och pressa vitlöken och lägg alltihop i samma bunke som fiskfärsen.
3. Ta en ny bunke och knäck iett ägg och en äggula. Häll i alla kryddor, bikarbonat, vetemjöl och vatten i samma bunke som äggen och vispa till en jämn smet med elvisp eller för hand. (det är lättast med elvisp)
4. Häll äggsmeten i bunken med fisken och fortsätt att vispa ihop det hela till en jämnt blandad smet.
5. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Har du en termometer så ska oljan vara ca mellan 160-180 grade när du klickar i smeten. Har du ingen termometer så är det ungefär en liten stund efter att oljan har börjat bubbla lite i pannan. Det ska fräsa till när du klickar i smeten. Smeten klickas lättast i med hjälp av två stycken vanliga skedar.
6. Fritera i några minuter på varje sida. Vänd lite då och då. Lägg de färdiga frittersarna på en tallrik med hushållspapper på så suger pappret upp överflödig olja.
 
 
 
Kall sås med soltorkade tomater
 
50 g  philadelphiaost naturell
1 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
5 st soltorkade tomater
1 tsk sambal oelek
 
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser i mixer och mixa eller i en hög bunke och mixa med mixerstav till en slät sås.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Het pastagratäng med Chorizo

Av Joanna den 28 September 2012
Postat i:Gratänger Korvrätter Pasta Ugnsrätter
Tags: chorizo, korv, pasta, pastagratäng,
 
 
En risktigt god pastagratäng tycker jag passar minst lika bra till helgens mys som en vardag som och blir det över så får man ju en smaskig lunchlåda nästa vardag.
 
En snabb rätt som du snabbt svänger ihop och avnjuter tillsammans med en bit bröd eller en god sallad.
Här hemma gör vi en hel ugnsform fastän vi bara är två och fryser sedan in och har till när vi kommer hem efter jobbet.
 
Den här pastagratängen blir till ca 6 portioner så det räcker till ganska många. Har du kanske både bröd och sallad till eller barn som äter så räcker den nog till 8 portioner.
 
Den har lite hetta ifrån både sambal i såsen och även ifrån chorizon men vill du göra den lite mer barnvänlig så byt ut korven mot en mildare sort och skippa sambal helt.
 
 
Recept
6 portioner
 
3 st chorizokorvar
½ purjolök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk ajvar relish
1 msk sambal oelek
1 msk tomatpuré
3 dl matgrädde
1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
100 g philadelphiaost
1 hönsbuljongtärning
½ kruka färsk hackad oregano
1 dl riven parmesan
 
ca 2 dl riven ost
 
500 g pasta  tex penne eller fusilli
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa grönsaker och chorizo.
2. Fräs chorizo, purjo, vitlök och paprika tills purjon är mjuk (i en ganska stor gryta då även pastan ska få plats däri).
3. Tillsätt alla kryddor, sambal, ajvar och tomatpuré och fräs lite.
4. Tillsätt vitt vin, grädde, parmesan, buljongtärning och philadelphiaost. Rör om mycket väl så philadelphiaosten verkligen smälter in i såsen och låt småputtra i några minuter.
5. Koka pastan i en minut kortare än det står på förpackningen. Häll sedan av vattnet och lägg i pastan i grytan med sås och blanda väl. Låt puttra i ca 1 minut.
6. Häll över pastan i en ugnsfast form och strö över lite riven ost och sätt in i ugnen på 225 grader tills osten har smält.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tomatsoppa med Pizzabullar

Av Joanna den 25 September 2012
Postat i:Pizza Soppa
Tags: delizie, pizzabullar, tomatsoppa,
 
 
Nu i veckan fick jag hem några burkar med tomater från Delizie att testa. De kom tillsammans med några små recepthäften med inspiration till vad man kan göra med tomaterna.
 
I ett av häftena hittade jag något som jag tyckte passade såhär i höstrusket. Det blev en tomatsoppa och i häftet hade de även pizzabullar till som såg så goda ut. Så det blev till att åka till affären och inhandla Delizie färsk pizzadeg.
 
Det blev en perfekt kombination med den varma tomatsoppan och de goda pizzabullarna till. Ett mycket enkelt recept där pizzabullarna går i ett nafs eftersom degen och tomatsåsen redan finns färdigt. Perfekt för dagar då man inte orkar göra degen och såsen själv.
 
Tomatsoppan är gjord på Delizie Finkrossade tomater som är riktigt fint krossade och perfekt om man inte gillar de lite större tomatbitarna som brukar vara i krossade tomater.
 
Vill du ha lite mer inspiration från medelhavet så kika in på Delizie.nu recept för en massa fler goda recept med tomater.
 
Delizie har just nu dessutom en fin tävling på facbook där du kan vinna en uppsättning Le Creusetgrytor till ett värde av 5000 kr! Så gå in och gilla Delizie och delta i tävlingen nu!
Klicka här för att komma direkt till tävlingen. Lycka till :)
 
 
 
Recept
4 portioner
 
Tomatsoppan
 
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta , finhackad
1 burk Delizie Finkrossade Tomater á 400 g
5 dl vatten
1 tsk strösocker
½ kruka färsk oregano
1 msk Olivolja
salt
 
Gör så här:
1. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt tomat och vatten. Låt koka ca 5 minuter.
2. Smaka av med socker, salt och peppar.
Låt koka ytterligare 10 minuter. Jag mixade sedan soppan med mixerstav men det gör du som du vill. Toppa med oregano vid servering.
 
 
 
Pizzabullarna
 
1 frp Delizie Pizza Kit med tomatsås
1 frp Delizie Salame Milano á 80 g, strimlad/ annan salami
1 tsk torkad oregano
3 dl riven ost t.ex. herrgård
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rulla ut degen och bred ut tomatsåsen. Lägg på salami, ost och oregano. Spara en del oregano till dekoration av bullarna.
3. Ringla över olja och rulla ihop till en rulle.
4. Skär rullen i bullbitar och lägg på en plåt.
5. Baka i mitten av ugnen ca 15 minuter. Strö oregano över bullarna när de är klara.

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 


Paprikafrallor med basilika och parmesan

Av Joanna den 25 September 2012
Postat i:Bröd
Tags: basilika, bröd, chili, frallor, paprika, parmesan,

 

Nybakat bröd är nog något av det godaste som finns och dessa frallorna ligger definitivt på toplistan här hemma just nu. Härlig smak av paprika, chili, basilika och parmesan som med lite smör och någon skiva ost till blir otroligt gott.
 
De passar utmärkt till en varm soppa så här i höstrusket eller varför inte till någon god pastarätt. Lätta att göra och de blir en given succé på buffébordet.
 
Detta receptet ger ca 20 st frallor men dubbla gärna receptet och gör extra många för de är riktigt goda att ha i frysen och ta upp när man är lite hungrig eller till middagen om man har gäster.
 
 
 
Recept
ca 20 frallor
 
50 g jäst
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 g margarin
1 ½ msk paprikapulver
1 msk sambal oelek
1 msk hackad fryst basilika
1 ½ dl riven parmesan
½ tsk salt
1/4 dl socker
ca 12-14 dl mjöl

1 uppvispat ägg till pensling
1 dl riven parmesan till garnering

Gör så här:
1. Smält margarinet och tillsätt vattnet och mjölken. Värm till fingervarmt 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och tillsätt socker och blanda väl. (jästen smälter samman med sockret efter nån minut)
3. Häll i margarinvattnet i bunken och blanda väl. Blanda i paprikapulver, salt, parmesan, basilika och sambal.
4. Häll i mjölet lite i taget och blanda.
5. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 40 min.
6. Knåda degen mycket väl och dela sedan i bitar (jag brukar väga dem och 65g-70g/fralla är en bra storlek) som du rullar till runda bollar och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
7. Jäs under bakduk i 30 min.
8. Pensla med ägg.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 9 min i 225-250 grader.
10. Pensla lite, lite ägg på toppen av frallorna och strö över riven parmesan och sätt in i ugnen igen i någon minut tills parmesanen har smält.
 

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Chokladbiskvier

Av Joanna den 23 September 2012
Postat i:Fyllda kakor Godis och annat gott Mjuka kakor
Tags: Choklad, biskvier, chokladbiskvier, mandel, smörkräm,
 
 
Chokladbiskvier. Söta, små, krämiga, sega, chokladiga bakverk.
 
Detta var faktiskt mitt första försök på dessa underbara små bakverk, och jag undrar varför jag inte gjort dem tidigare, men det är definitivt inte det sista.
Visst det tog sin lilla tid att göra dem men det var det definitivt värt. Godare kakor får man leta efter.
 
Den här gången gjorde jag smörkräm med smak av choklad och vanilj och det var verkligen supergott. Vill du göra "vanliga" biskvier så utesluter du bara kakao och vaniljsocker så blir de precis som på konditorierna.
 
Du kan lätt variera dem med olika smak på smörkrämen och med t ex vit chokladtopping istället.
 
Låt dig inte skrämmas av den långa receptbeskrivningen utan gör en sak i taget så kommer det att gå utmärkt. Och tänk på resultatet. Såå goda.
 
Om du inte vill ha en massa äggulor över så finns det enbart äggvita att köpa i "dunk" i välsorterade mataffärer. Kan vara ett smart köp till de här små bakverken då det går åt hela 9 äggvitor. Ifall du hittar äggvitan på dunk så kan det vara bra att veta att 6 äggvitor = ca 2 dl och 3 äggvitor= 1 dl.
 
Dessa små bakverk går dessutom utmärkt att frysa så ska du ha kalas eller bjudning så kan du göra dem i förväg och stoppa in dem i frysen och ta upp dem en stund innan de ska ätas istället för att stå i sista stund och baka.
 
 
 
Recept
ca 30-40 st
 
Mandelbotten
450 g mandelmassa
1½ dl socker
3 äggvitor
 
Smörkräm
400 g rumsvarmt margarin
6 äggvitor
5 dl florsocker
8 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
Chokladtopping
400 g choklad
1 tsk smaklös olja t ex matolja
 
Gör så här:
1. Mandelbottnarna: Vispa äggvitan till ett fluffigt jämnt skum. Med jämnt menar jag små små luftbubblor. Häll därefter i sockret och vispa i några minuter. Det blir som marängsmet.Riv mandelmassan på den grova sidan på rivgärnet och vispa sedan i den. Du ska vispa tills det blir en jämn smet. Lägg bakpåtspapper på bakplåtar och klicka upp smeten på pappret. Lättast är om du använder spritspåse med en rund tyll för jämna kakor. Gör så stora som du vill ha dem. Jag tryckte ut smet stora som femkronor. Sätt in i ugnen på 175 grader i 15 minuter. Låt sedan bottnarna svalna helt.
 
2. Smörkrämen: Vispa margarinet pösigt i en bunke. Vispa sedan äggvitor och florsocker i en annan bunke över vattenbad i några minuter. Det ska bli som marängsmet. Ta sedan bort bunken från vattenbadet och vispa smeten kall. Vispa i smöret, vaniljsockret och kakaon. Ställ in i kylen en stund.
 
3. Spritsa eller bre smörkrämen på mandelbottnarna. Du ska ha smörkrämen på undersidan av mandelbottnarna. Alltså den sidan som legat nedåt mot plåten. Sätt in de färdigspritsade bottnarna i frysen i ca 10 minuter.
 
4. Chokladtoppingen: Smält chokladen i mikron eller på spisen i vattenbad tills den är helt smält. Blanda i oljan och blanda väl. Chokladen blir då smidigare och lättare att hantera.
 
5. Tag ut dina spritsade mandelbottnar ur frysen och doppa dem i chokladen och sätt sedan in dem i kyl eller frys en stund för att chokladen ska stelna helt.
 
 
Lycka till :)
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Coleslaw

Av Joanna den 21 September 2012
Postat i:Såser och tillbehör
Tags: coleslaw, morötter, sallad, vitkål, vitkålssallad,
 
 
Coleslaw är för mig det ultimata tillbehöret. Eller här hemma brukar det snabbt förvandlas till huvudrätt och huvudrätten till tillbehör...så mycket gillar vi coleslaw här hemma!
 
Vi brukar äta coleslaw till en mängd olika rätter såsom hamburgare, clubsandwich, kyckling eller färsbiffar med klyftpotatis eller om det är fint väder, till grillat.
 
Coleslaw smakar bäst om du gör den en stund innan ni ska äta så den får stå och gotta sig och alla smaker kommer fram. Och oroa dig inte om det ser ut som att du har gjort för mycket, den brukar gå åt och om den inte gör det så är den precis lika god dagen efter.
 
 
 
Recept

½ mellanstort vitkålshuvud
2 ganska stora morötter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl creme fraiche/grekisk/turkisk yoghurt
½ dl majonnäs
½ tsk dijonsenap
2 tsk socker
salt
vitpeppar
svartpeppar

Gör så här:
1. Riv morötterna grovt och strimla vitkålen riktigt tunt.
2. Hacka löken riktigt fin och pressa vitlöken.
3. Blanda alla ingredienser i en stor skål då allt måste vändas och blandas riktigt väl.Det bästa sättet att blanda det hela är faktiskt att använda händerna.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Köttbullar och Potatismos med tillbehör

Av Joanna den 19 September 2012
Postat i:Köttfärsrätter Potatisrätter Såser och tillbehör
Tags: Köttbullar, brunsås, potatismos, pressgurka, recept,

 
 
Här kommer en riktig klassiker som vi äter alldeles för sällan här hemma, förstod jag på min mans aptit. Köttbullar, potatismos, brunsås, lingon och pressgurka.
 
Lingonsylten har jag faktiskt inte gjort själv men om du skulle vilja göra egen så kan du använda det HÄR (<---länk) receptet och bara byta ut svartvinbären mot lingon och självklart skippa vaniljen.
 
Köttbullarna är kanske inte helt klassiska men med sin lilla touch av chili och ajvar blir de riktigt smakrika och goda. Potatismoset blir extra krämigt med lite philadelphiaost i och vitpeppar är det som gör moset extra gott. Glöm inte den.
 
Pressgurka var faktiskt första gången jag gjorde och det blev riktigt gott. Enkelt var det också.
 
Inte ens brunsåsen kan jag låta vara som den är utan måste ju självklart ändra den till en lite smakrikare sås som passar perfekt ihop med resten. Dijonsenapen är hemligheten i den.
 
Så här kommer nu ett långt recept med allt du behöver för den perfekta klassiska måltiden med en liten, liten twist.
 
 
Recept
4 portioner
 
 
Köttbullar
400 g tfärs
1  ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche/grekisk yoghurt/matgrädde
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
1 msk ajvar relish
1 msk sambal oelek
ca ½-1 dl ströbröd
smör eller olja till stekning
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra köttbullar av.
5. Rulla små bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter.
 
 
 
Potatismos
ca 1 ½ kg potatis av mjölig sort
1-2 dl matgrädde
100 g philadelphiaost naturell
2 msk margarin
svartpeppar
vitpeppar
salt
 
Gör så här:
1. Skala potatisen och koka sedan tills den är mjuk.
2. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda sedan ner kryddor, margarin philadelphiaost och grädde. Ta lite i taget till konsistensen och smaken blir så som du vill ha den.
 
 
 
Brunsås
4 dl matgrädde
1 ½ tsk kalvfond
1 tsk dijonsenap
2 tsk soja
(2 msk maizena ljus redning)
 
Gör så här:
1. Vispa samman alla ingredienser förutom maizena. Koka upp.
2. Vill du ha en tjockare sås så vispa i maizena lite i tagen och sjud på svag värme till såsen tjocknar.
 
 
 
Pressgurka
(recept: Per Moberg)
½ gurka
1 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
salt
peppar
2 msk hackad persilja
 
Gör så här:

1. Skiva gurkan tunt (med en osthyvel).

2. Blanda vatten, ättika och socker. Smaka av med salt, peppar och hackad persilja.

3. Lägg i gurka och lägg på ett lock med en tyngd ovanpå.

4. Låt stå 1 timme i press innan servering.

 

Cinnamon Cookies with Almond Paste

Av Joanna den 18 September 2012
Postat i:Kakor
Tags: Cookies, almond paste, cinnamon, kanel, mandelmassa, recept,

 
 
 
Nu har det bakats ännu en omgång kakor här hemma i jakten på den ultimata kakan. 
Den här gången så är det en kaka med kanel och mandelmassa som smaksättning och smakmässigt så för den genast tankarna till Julen.
 
Jag kan tänka mig att sitta framför brasan en iskall snöig vinterkväll och knapra på dessa kakor tillsammans med en stor kopp varm choklad. Men den slinker ju självklart ner en solig höstdag också.
 
Smaken blir lite som en julig kakvariant av sådana där mandelbiskvier som man har i nyponsoppan.
 
 
 
Recept
ca 20-25 kakor
 

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

½ dl strösocker

2 dl råsocker

1 msk vaniljsocker

1 ½ tsk kanel

1 ägg

1 äggula

200 gram mandelmassa

 

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, mandelmassan, ägget och äggulan och vispa ihop allt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5. Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15 minuter, tills kanterna fått lite färg. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

White Chocolate Fudge with Almonds

Av Joanna den 16 September 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: almonds, fudge, mandel, vit choklad, white chocolate,
 
 
 
 
Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva dessa små godsaker på ett riktigt sätt. De är så goda att man bara vill äta upp dem allihop på samma gång, samtidigt som man vill spara dem och äta dem en och en lite då och då för att dra ut på det goda.
 
Fudge i sig är ju otroligt gott och dessa med vit choklad och mandel blir då mer än otroligt gott om ni förstår vart jag vill komma med det hela.
 
Egentligen ska man nog äta en bit till kaffet eller efter maten men risken finns att de slinker ner allihop under en mysig ledig kväll...
 
När du gör dessa så underlättar det om du har en stektermometer eller godistermomater av något slag för att veta när smeten har kokat klart. Men har du inte detta så går det självklar också bra att göra kulprov. Droppa då i lite smet i ett glas kallt vatten och kolla sedan om det går att forma en kula av smeten. Går det så är smeten klar.
 
 
 
 
Recept
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
150 g vit choklad
50 g hackad mandel
 
Gör så här:
1. Koka mandeln i lite vatten tills skalet bubblar sig lite. Häll av vattnet och pluppa ur mandeln ur sitt skal. Hacka mandeln fint.
2. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
3. Ta kastrullen från värmen. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Chocolate Banana Cupcakes

Av Joanna den 14 September 2012
Postat i:Cupcakes
Tags: Chocolate, banan, banana, choklad, cupcakes, fluff, recept,
 
 
Banan och choklad tycker jag passar så himla bra tillsammans och de här cupkakesen som består av bananmuffins toppade med mjölkchokladfluff är inga undantag.
 
Chokladfluffet måste du tyvärr göra dagen innan eftersom den ska stå kallt  länge. Men den kokar du lätt ihop på kvällen innan du tänkt bjuda på bakverken så är det bara att vispa upp den precis innan du ska dekorera muffinsen.
 
Testade faktiskt att göra fluff samma dag för ett tag sedan och jag misstänker att den inte hann bli riktig kall eftersom den istället för fluffig chokladgrädde blev mer som chokladfärskost vilket inte direkt var vad som var meningen. Så nu gör jag den dagen innan iställlet för att den verkligen ska bli bra.
 
Här har jag gjort mellanstora muffins och då räcker smeten till ca 24 st. Gör du däremot normalstora muffins så räcker smeten till ca 12-15 st.
 
 
Recept
 
100 g smör/margarin
2 ägg
1 dl socker
1 dl råsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 banan
1 msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Vispa socker, råsocker, vaniljsocker och ägg till det är lite fluffigt. Mosa bananen och vispa ihop den med äggsmeten.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Fyll formarna till 2/3 med smet.
6. Sätt in i ugnen i 180 grader i ca 15-18 minuter.
 
 
 
Mjölkchokladfluff
(görs dagen innan)
180 g mjölkchoklad
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Dela mjölkchokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet över natten.
4. När mjölkchokladgrädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde och sedan spritsar du den på muffinsen.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Fiskgryta Provencale

Av Joanna den 12 September 2012
Postat i:Fiskrätter Grytor
Tags: fisk, gryta, provencale,
 
 
 
Det är inte ofta som det kommer upp recept på fiskrätter i den här bloggen och det beror på att vi är väldigt dåliga på att äta fisk här hemma. Men så igår så tänkte jag att nu är det faktiskt på tiden.
 
Så här kommer ett recept på en fiskgryta med smak av tomat och provencalska örter. Receptet har jag hittat på ica.se men ändrade lite i receptet efter vad jag hade hemma.
 
Servera grytan tillsammans med ris, bulgur eller andra gryn och gärna en bit gott bröd eller en god sallad till också.
 
 
 
 
Recept
4 portioner
 
400 g vit fisk tex torsk skuren i tärningar
1 paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 krm cayennepeppar
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 msk strösocker
3 msk provencalska örter (findus frysta)
salt
svartpeppar

Gör så här:
  1. Tina fisken. Skär fisken i tärningar.
  2. Skär paprikan i bitar. Hacka purjolök och pressa vitlök.
  3. Stek grönsakerna i oljan i en gryta eller stekpanna tills de får lite färg.
  4. Tillsätt tomater, grädde, cayennepeppar, senap, tomatpuré, socker, salt svartpeppar och örter. Låt koka ca 5 minuter. Lägg i fisken, lägg på ett lock och sänktill låg värme på plattan. Låt stå ca 10 minuter.
  5. Servera fiskgrytan med kokt ris och gärna något gott bröd eller en sallad till.
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Kycklingpasta med timjan och chipotle

Av Joanna den 10 September 2012
Postat i:Kycklingrätter Pasta
Tags: barilla tortiglioni, chipotle, paprika, pasta, philadelphiaost, purjolök, timjan,
 
 
 
Chipotlepaste är något som är otroligt gott att smaksätta diverse såser, grytor, pastasåser eller dressingar med. Jag själv har alltid en burk ståendes i kylen för man vet aldrig när man vill använda den. Har du inte testat den så gör det! Chipotlepaste finns i tacohyllan i affären.
 
Pastasås har jag faktiskt aldrig använt den till men fick lite inspiration av min mamma som hade använt den just till det. Hon hade använt den till en pastasås med bacon och kantareller och detta blev tydligen väldigt gott. Nu är det tyvärr så att här hemma gillar vi varken bacon eller svamp så det fick bli att göra en pasta med annat i.
Men gillar ni bacon och kantareller så testa gärna det.
 
Nu blev det istället en kycklingpasta med timjan och chipotlepaste som lagades här hemma och det blev verkligen supergott. Om du vill ha andra saker i än i min pasta så byt bara ut grönsakerna eller köttet mot vad du själv gillar eller har hemma i kylen.
 
 
 
Recept
4-5 port
 
500 g pasta barilla tortiglioni (1 pkt) eller någon annan pastasort
 
400 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 röd lök
½ purjolök
2-4 vitlöksklyftor
1-2 msk chipotlepaste (smaka av)
1 msk tomatpuré
2 msk rött vin (matlagningsvin t ex)
svartpeppar
paprikapulver
hackad timjan
100 g philadelphiaost naturell
4 dl matgrädde
1 dl riven parmesanost
1 hönsbuljongtärning
Olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa i paprika, purjo, rödlök och vitlök i en gryta och fräs i olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt chipotlepaste och tomatpuré och fräs i nån minut.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i nån minut.
5. Servera direkt.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!

 

White Chocolate Chip Cookies with Honey and Coconut

Av Joanna den 08 September 2012
Postat i:Kakor
Tags: Cookies, coconut, honey, honung, kakor, kokos, vit choklad, white chocolate,
 
 
 
Experimenterandet med olika smaker på kakor fortsätter i jakten på den perfekta kakan. Nu har vi kommit till en kaka med smak av vit choklad, honung och kokos.
 
Liksom resten av kakorna som jag bakat, som du kan hitta i kategorin kakor, så är även dessa otroligt snabba och lättbakade och du svänger lätt ihop dem en stund innan fikagästerna kommer. Jag kan garantera att gästerna uppskattar nygräddade kakor.
 
 
 
Recept
ca 30 st
 

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

3 1/4 dl strösocker

½ dl riven kokos

½ dl råsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad vit choklad

1 msk flytande honung

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, honung, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, riven kokos, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka chokladen och blanda ner den i degen eller om du använder chokladknappar så rör bara ner dem i degen.

6.Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15 minuter, tills kanterna fått lite färg. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Gulashsoppa med köttfärs

Av Joanna den 06 September 2012
Postat i:Soppa
Tags: gulashsoppa, köttfärs, potatis, soppa,
 
 
 
På hösten när man är så där lite frusen så tycker jag att det är extra gott att komma in och äta en varm och god soppa till lunch eller middag för att värma sig. Gärna med något gott bröd till.
 
Detta är en lite enklare variant på gulashsoppa med köttfärs istället vilket gör den ganska snabblagad och även barn tycker nog att den är riktigt god. Med potatisen i så är den även riktigt mättande.
 
Servera den gärna med en klick creme fraiche till och lite färska öreter klippta över. Timjan passar verkligen bra i den här.
 
 
 
Recept
ca 4 port
 
400 g nötfärs
6 potatisar
1 paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 burk krossade/passerade tomater
1 tsk sambal oelek
några droppar tabasco
1 tsk svartpeppar
½ tsk salt
1 msk paprikapulver
1 tsk kalvfond/köttfond
8 dl vatten
1 msk olivolja till stekning
 
ev. creme fraiche och hackad timjan som tillbehör

Gör så här:
1. Hacka lök, purjo och paprika och pressa vitlöken. Lägg allt i en gryta tillsammans med köttfärsen och fräs i olivolja tills köttfärsen är genomstekt.
2. Krydda och lägg även i sambal och tomatpuré. Fräs i någon minut.
3. Häll i krossade tomater, vatten och kalvfond.
4. Tärna potatisen och lägg i grytan. Låt putta under luck i ca 10-15 minuter eller till potatisen har blirvit mjuk. Rör om då och då.
5. Servera gärna med en klick creme fraiche och hacka lite timjan eller andra färska örter och strö över.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!

 

Svartvinbärssaft med citron

Av Joanna den 04 September 2012
Postat i:Drycker
Tags: citron, saft, svarta vinbär, svartvinbär,
 
 
 
Hemmagjord svartvinbärssaft är nog den godaste saften jag vet. Eller den ligger nog på delad förstaplats med flädersaft när jag tänker efter.
Det kräver ju inte så mycket energi att göra en flaska saft egentligen om man nu har bären hemma vilket jag hade.
 
Saften kan få lite olika konsistens beroende på hur mogna bären som du använder är, ju mognare bären är desto mindre pektin finns kvar i dem. Ju mer pektin desto tjockare saft. Så egentligen är det bättre att använda lite omognare bär till sylt, marmelad och gelé medans de riktigt mogna bären passar bäst till saft.
 
Mina bär var nog inte riktigt mogna vilket gjorde att min saft blev av den tjockare varianten.
Den blev mer åt proviva-hållet vilket definitivt inte var något negativt. Den blev supergod.
Så var inte rädd om din saft blir lite tjock. Den är lika god, om inte ännu godare, för det.
 
 
 
 
Recept
8 dl koncentrerad saft eller ca 2 liter färdigblandad saft
 
1 liter svarta vinbär
3 dl socker
3 dl vatten
1 msk citronjuice
 
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Koka tills sockret smält och bären är mjuka. Krossa bären med t ex en potatisstöt.
2. Koka upp och ta bort skummet som bildas på toppen.
3. Häll alltihop genom en finmaskig sil ner i en bunke så det bara blir saft i bunken. Låt svalna och häll upp på en väl rengjord flaska och ställ in i kylen. Blanda ut med vatten vid servering.
 
 
 

Svartvinbärssylt med vanilj

Av Joanna den 04 September 2012
Postat i:Sylt och marmelad
Tags: svarta vinbär, sylt, vanilj,
 
 
 
 
Sylt är fruktansvärt enkelt att göra själv har jag märkt. Har du som jag en massa bär i frysen som du inte vet vad du ska göra av dem så gör sylt.
 
Sylt kan du använda till en massa saker. På filen, gröten eller smörgåsen på morgonen, i rulltårta, syltgrottor eller andra bakverk eller varför inte till pannkakorna. Sylt har ju en massa användningsområden som dina frusna bär kanske inte har.
 
Själv har jag haft en massa svarta vinbär i min frys och nu tröttnade jag helt enkelt på att de låg där och tog plats så jag gjorde mig lite sylt och lite saft av det hela.
 
Jag vet att tanken var att göra en massa roliga saker av det hela istället för saft och sylt men det blev inte så. Men jag ska nog komma på något att baka med den där sylten faktiskt.
 
 
 
Recept
1 liten burk

500 g svarta vinbär
500 g syltsocker
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk äkta vaniljpulver

Gör så här:
1. Om du använder frusna bär så tina dem i micron först eller om du är bättre än mig på att planera så lägg fram dem för att tina några timmar innan.
2. Mosa bären i kastrullen och häll i syltsockret och vaniljsockret och blanda.
3. Koka upp och koka sedan kraftigt i ca 5 minuter.
4. Ta bort allt skum som har bildats överst med en hålslev eller en sked.
5. Låt sylten svalna lite och häll sedan upp den i en ren och torr glasburk och ställ in i kylen.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Chokladbollar med nutella

Av Joanna den 02 September 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: chokladbollar, kokosbollar, nutella,
 
 
 
Det är när man är riktigt sugen på någonting som man kommer på de bästa kombinationerna. Så även i det här fallet.
 
Jag hade ett otroligt sug efter choklad i kombination med minnet av den goda magnum Ghana (hasselnötsglass) från tidigare på dagen vilket resulterade i dessa otroligt goda chokladbollarna med nutella i.
 
För ett godare resultat rent konsistensmässigt så brukar jag mixa havregrynen innan. De blir då mer som Delicatobollar i konsistensen.
 
 
Recept
 
100 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
3 msk bryggt kaffe (gärna kallt)
1 dl nutella
ca 7 dl havregryn
 
Gör så här:
1. Mixa havregrynen till "havremjöl".
2. Blanda socker och margarin tills det har blivit lättarbetat.
3. Blanda i resten av ingredienserna och blanda riktigt väl.
4. Ställ degen i kylen en stund innan du rullar bollar av den.
5. Rulla bollar av degen och rulla dem sedan i kokos. Ställ in i kylen en stund innan de ska ätas för att stelna litegrann.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Smarholmen

Av Joanna den 01 September 2012
Postat i:Vardag
Tags:





I veckan var vi ute och spanade in omgivningarna litegrann och åkte ner till Smarholmen som ligger några kilometer ifrån där vi bor. Vi har haft fullt upp med att flytta in och få ordning på huset och trädgården så vi har inte riktigt hunnit kolla in vart det är vi har flyttat egentligen. Men vi lär väl hinna lära känna stället så småningom...än så länge så blir vi bara mer och mer positivt överraskade ju mer vi kollar runt.
 
En uppfriskande promenad med lite bergsklättring fick vi iallafall med härlig utsikt och några bilder lyckades vi allt knäppa också.
 
En härligt solig dag men det börjar kännas i luften nu att hösten är på väg. Snart är det mörkt och kallt så vi får passa på att njuta av de fina sensommardagarna som är kvar.
 
 
 
 

Mat och Dryck Besökstoppen