Mums-mums

Av Joanna den 11 Oktober 2012
Postat i:Fyllda kakor Godis och annat gott Kladdiga kakor
Tags: gräddbullar, hemmagjorda, mums mums, mums-mums,
 
 
 
Mums-mums eller gräddbullar...ja vad man kallar dem spelar inte riktigt så stor roll. Vi har nog alla ätit dem med förtjusning både som barn och vuxna. Den mjuka klibbiga fyllningen täckt med choklad på det lilla rånet...att det kan vara så gott!
 
Eftersom det är svårt att bara äta en så passar det ju utmärkt att det blir ganska många av det här receptet. Blir det mot all förmodan över några stycken så passar de alldeles utmärkt att frysa in till en annan dag och en annan fika.
 
Vad ska man då tänka på när man gör dessa? Jo det som jag själv märkte av var att jag värmde chokladen alldeles för mycket så när jag skulle doppa mums mumsen i den så blev det mer än hett kan jag säga. Så det blev tiill att vänta en stund innan doppningen för att slippa brännblåsor på fingertopparna. Det är också enklast om du har antingen en köksmaskin som vispar eller en elvisp på ställning då det tar en stund att vispa men det går ju självklart med en elvisp utan ställning också, det blir bara lite jobbigare.
 
Jag använde en pepparkaksform till att stansa ut små rundlar i smörgåsrånen men du kan ju använda precis vad som än fungerar. Min form var såpass stor att det blev 2 st rundlar/smörgåsrån.
 
Det roliga med de här små sötsakerna är ju att du kan spritsa dem som du vill, jag använde här en rund tyll, byta ut den mörka chokladen mot vit choklad istället eller varför inte doppa dem i candy melts. Dekorera dem med strössel eller kokos eller låt dem vara precis som de är.
 
 
Recept
ca 40 mindre eller 20 större
 
½ äggvita
2 1/4 dl socker
1 ½ msk florsocker
3/4 dl kallt vatten
 
3/4 dl hett vatten
3/4 msk gelatinpulver
1 msk vaniljsocker
 
20 st smörgåsrån
 
400 g choklad
½ tsk matolja eller annan olja med neutral smak
 
Gör så här:
1. Börja med att blanda äggvita, socker, florsocker och kallt vatten i en ganska så stor bunke.
2. Blanda ut gelatinet i det heta vattnet och rör tills det har löst upp sig helt.
3. Häll i gelatinblandningen i äggviteblandningen och vispa det hela på hög hastighet till smeten har kallnat och är mycket fluffig, det kan ta en bra stund.
4. Stansa ut rundlar i smörgåsrånen och fyll sedan en spritspåse med fluffet och spritsa på rundlarna.
5. Sätt in de färdigspritsade i frysen i ca en timme för att stelna inför doppandet i chokladen.
6. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och rör därefter i oljan.
7. Doppa mums mumsen i chokladen och dekorera eventuellt dem om du vill och ställ sedan in dem i frysen en stund till för att stelna.
8. NJUT av dina goda bakverk :)
 
 
 
 
 
Du har väl inte missat att spana in by blondie´s Facebooksida? Gilla den och få uppdateringar även på Facebook. Ibland kan det nog även dyka upp saker där som inte når bloggen. Så gilla sidan så missar du inget :)
By Blondie på Facebook (<---länk)
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Nu blev jag jättenyfiken att testa någon gång!


2012-10-11 @ 13:22:04

Åhh de där måste jag testa


2012-10-11 @ 16:02:53

o va gött ska göra själv när jag är klar med min master cleans!!! önska mig lycka till :)


2012-10-11 @ 19:09:31

va goda dem ser ut!


2012-10-13 @ 09:14:13

Så gott att göra egna mums mums!!


2012-10-13 @ 20:08:32

Men gud så mumsigt det ser ut!


2012-10-14 @ 01:03:49

Det där såg riktigt gott ut!! :)


2012-10-14 @ 20:37:32

Så gott!!


2012-10-15 @ 09:25:46

Mums vad gott..kram


2012-10-18 @ 20:06:24
B-M

Hej! Skulle vara skoj att testa men ska det verkligen bara vara ½ äggvita?

Svar: Jag gjorde receptet från början med dubbelt av allt dvs 1 äggvita och det blev sååå mycket smet! Så därför har jag lagt ut receptet så här. Men om du vill så kan du göra med dubbelt och frysa in resten av smeten och använda en annan dag :)
Joanna Törnqvist


2013-03-29 @ 23:50:40

Har inget gelatinpulver hemma, men kan det gå med gelatinblad? Hur mycket i så fall, tacksam för svar! :D

Svar: Det blir strax över 2 gelatinblad om man räknar om det. 1 tsk gelatinpulver= 1 gelatinblad. Tänk bara på att du måste blötlägga gelatinbladen i några minuter innan du rör ner dem. Lycka till :)
Joanna Törnqvist


2013-06-19 @ 12:20:03

Efter att ha haft det här receptet på hög ett par år men aldrig kommit till att testa - så tog jag tag i saken.
Fick till fina rundlar, men jag tror inte jag fick till fluffet riktigt. Stod ändå och vispade med elvisp i säkert 15 min, men ändå flöt de nästan ut över rundlarna. Nu står de i frysen och blev ganska små - men någon gång måste ju vara den första och alla är vi barn i början. Testar nog med lite mer äggvita nästa gång! :) (eller ska jag vispa längre?)

Svar: testa att börja vispa väldigt långsamt i början och öka sedan hastigheten. brukar bli bättre då. jag vispar i kitchen aid så den kan vara kraftigare en en vanlig elvisp om det är det du använder kanske...
/Joanna


2016-03-04 @ 15:27:28

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen