"Clubsandwich"

Av Joanna den 30 Oktober 2012
Postat i:Baguetter och sandwichar Kycklingrätter Såser och tillbehör Ugnsrätter
Tags: chipotle, clubsandwich, kyckling,
 
 
 
Det här är min egen lilla variant av clubsandwich.
 
Ugnsrostat bröd med en god chipotlesås, kyckling och en massa grönsaker. 
Lite hottare och helt utan bacon. Men gillar du bacon så är det bara att lägga på det också.Det är det som är det fina. Alla väljer själva vad de vill ha på.
 
Man kan ju göra på två sätt här: antingen grillar eller ugnsbakar du kycklingen eller om du vill göra den snabba varianten så köper du färdiggrillad kyckling. När jag ugnsbakar kycklingen så brukar jag bara krydda med salt, peppar och paprikakrydda + lite olivolja och in i ugnen på 225 grader tills kycklingfiléerna är klara rakt igenom. ca 30 min.
 
Brödet jag använt är vanligt barkisbröd som är skivat och rostat i ugnen. Men det går även utmärkt att göra med vanligt rostbröd eller chiabattabröd.
Bröden rostar du lite lätt i ugnen genom att pensla lite olivolja blandat med en msk hackad timjan på dem och sätta in dem i ugnen på 250 grader tills de fått lite färg.
 
Bred sedan chipotlesås på båda brödskivor och lägg kyckling och valfria grönsaker emellan.
Servera gärna med t ex klyftpotatis eller coleslaw eller bara en god sallad.
 
 
 
 
Recept
 
Barkisbröd
timjan
olivolja
kycklingfilé alt. färdiggrillad kyckling
sallad
gurka
tomat
paprika
rödlök
avocado
 
 
Chipotlesås
1 dl creme fraiche
½ dl majonnäs
½ dl riven parmesan
2 stora tsk chipotlepaste
1-2 klyftor vitlök
Hackad färsk timjan
Lite svartpeppar
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnaren av produktpaketet från Mutti

Av Joanna den 29 Oktober 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: Mutti, tävling, vinnaren,
 
 
 
 
Det var roligt att se att så många deltog i tävlingen om det stora produktpaketet från Mutti.
Det har dessutom varit väldigt inspirerande att läsa vad ni skulle laga om ni vann produkterna och allt låter verkligen jättegott!
 
Det har inte varit lätt att välja bara en vinnare för det är så många av er som jag tycker borde vinna!
Men bara en kan vinna och det blev: jennie L som svarade rätt på frågan och dessutom inspirerade med sitt tips på vad hon skulle laga om hon vann.
 
Jag hoppas att du och dina pojkar får nytta av produkterna och kommer på en massa nya roliga recept tillsammans! :)
 
Grattis!!!
 
Jag har mailat dig till mailen som du angav i kommentaren :)
 
 

Kladdiga chokladmuffins med kardemummagrädde

Av Joanna den 26 Oktober 2012
Postat i:Cupcakes Kladdiga kakor
Tags: Choklad, chokladmuffins, grädde, kardemumma, muscovadosocker,
 
 
 
Om du någon dag blir sådär riktigt chokladsugen då ska du tänka tillbaka på det här receptet. För de här godingarna stillar vilket chokladsug som helst. Och då menar jag verkligen vilket chokladsug som helst.
 
Det var nämnligen så de blev bakade från första början. En kväll med ett chokladsug och det enda som fanns i chokladväg hemma var mörk bakchoklad vilket inte är så gott att äta (jo jag testade det först måste jag erkänna...). Så de fick bli lite bakande istället. Och detta blev resultatet.
 
De här muffinsen blir något mellan brownies, kladdkaka och muffins med sin rikliga chokladsmak och kladdiga inre. Ska du bjuda på dem så kanske det är bra att göra dubbel smet. De går åt ganska snabbt. Trots att de är ganska stora så vill man gärna ha en till...hellre för många än för få.
 
Smeten blir ganska tjock, lite degliknande, så man får klicka i den i formarna. Använd två skedar eller om du har en glasskopa så går det alldeles utmärkt.
 
Vispa lite grädde och blanda med vaniljsocker och kardemumma och klicka eller spritsa på muffinsen.
 
 
 
Recept
ca 10-12 st

100 g margarin
2 ägg
2  dl socker
½ dl mörkt muscovadosocker
1  msk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g mörk choklad

Gör så här:
1. Smält margarinet och hacka chokladen. Lägg i chokladen i margarinet tills den har smält. Låt svalna något.
2. Vispa ägg och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt muscovadosockret och vispa lite till.
3. Blanda de torra ingredienserna och blanda dem sedan med det margarinet och socker- och äggblandningen.
4. Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 med smet.
5. Grädda i 200 grader i ca 12 minuter.
 
Vispa grädde och blanda i lite vaniljsocker och kardemumma. Klicka på den på muffinsen innan servering.
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Små frasiga äppelpajer

Av Joanna den 23 Oktober 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: kanel, mandel, minipajer, vit choklad, äppelpaj,
 
 
 
 
Om det är någonting som jag saknar i vår trädgård så är det ett äppleträd fyllt med goda smakrika äpplen som man kan baka en massa gott med eller bara göra äppelmos eller äppelmust av. Det hade varit nåt.
 
Nu fick jag istället lite äpplen från min brors trädgård och idag så kände jag verkligen för att baka något med höstkänsla. För det är det verkligen här hemma. Kylig frisk höstluft och trädgården är fylld av löv från ekarna som vi inte orkat kratta upp ännu.
 
Så till bakningen då, vad är mer höstigt än goda små pajer med smak av äpplen och kanel? Inte så mycket tycker jag iallafall.
 
Jag gjorde dem i dessa rosa små porslinsformarna från Ib Laursen, som egentligen är muffinsformar, från Tårtdecor.se som även passade utmärkt att göra minipajer i. De kommer verkligen att användas flitigt här hemma både till muffins pajer och annat. Man kan ju även ha dem som små serveringsskålar med tillbehör eller dipp till middagen eller kvällsmyset.
 
Vi åt dessa smaskiga små pajerna när svågern var på besök idag och jag serverade dem tillsammans med lite vispad grädde med vaniljsocker i. Det var precis lagom ihop med den söta pajen som även innehåller flagad mandel och vit choklad.
 
 
 
Recept
 ca 6-7 minipajer
 
1 ½ dl mjöl
1 ½ dl havregryn
1 msk sirap
100 g margarin
50 g riven vit choklad
25 g mandelflagor
1 tsk vaniljsocker
 
2-3 äpplen
1-2 tsk kanel
3 msk sirap
 
Gör så här:
1. Skala äpplena och skär dem i bitar. Lägg bitarna i en skål och strö över kanel och sirap. Blanda väl.
2. Blanda mjöl, havregryn, riven vit choklad, flagad mandel och vaniljsocker väl i en bunke och arbeta sedan ner smöret för hand. Tillsätt sedan sirapen och arbeta ihop tills degen är smulig.
3. Lägg äpplebitarna i botten på formarna och bred ut smuldegen över äpplena och sätt in pajerna i ugnen på 225 grader i ca 10-14 minuter eller tills pajerna har fått lite färg.
4.Servera tillsammans med vispad grädde, glass eller vaniljsås.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävla om produkter från Mutti

Av Joanna den 20 Oktober 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: Mutti, produktpaket, tävling,
 
 
 
 
I igår fick ni ett litet tips på vad man kan göra med Mutti´s färdiga pastasåser men det finns ju oändligt med goda recept att laga med deras olika tomatbaserade produkter.
 
Och här kommer en fin liten tävling där du kan vinna ett riktigt stooort paket med produkter från Mutti med en massa goda saker som du kan använda till att laga en riktigt god italiensk middag. Det som du kan vinna är alltså alla de produkterna på bilderna ovanför :)
 
I den här tävlingen kan dessutom alla delta.
Du behöver varken facebook eller en egen blogg för att vara med :)
 
 
Allt du behöver göra i den här tävlingen är att svara på dessa två frågorna i en kommentar till det här inlägget:
 
1. Vad heter det näringsämne som tomater är den främsta livsmedelskällan till?
 (Svaret hittar du HÄR)
2. Vad skulle DU helst laga med någon eller några av dessa produkter om du skulle vinna hela paketet?
 
 
Tävlingen pågår fram till Söndagen den 28/10
 
 
Lycka till :)
 
 
 
 
 
 
Tävlingen är nu avslutad och vinnaren meddelas i ett nytt inlägg inom kort :)
Tack till alla som var med och tävlade!
 

Vegetarisk lasagne med keso och spenat

Av Joanna den 19 Oktober 2012
Postat i:Gratänger Pasta Ugnsrätter Vegetariskt
Tags: Mutti, keso, lasagne, spenat, vegetarisk,
 
 
 
 
 
Pasta  är ju lite av en favorit här hemma och när jag fick chansen att prova på lite produkter ur tomatproducenten Mutti´s sortiment så var inte valet av recept så svårt. Pasta såklart.
 
Den här gången blir det ännu en lasagne lagad fast en vegetarisk variant som går snabbt och lätt att svänga ihop men smakar otroligt gott.
Få moment och det är nästan bara att röra ihop de olika ingredienserna. 
 
Jag gillar att göra den mesta maten från grunden men ibland är det skönt att fuska lite med färdig pastasås som i den här rätten.
 
Jag använde Mutti´s Sugo Pomodoro e Peperconcino till min lasagne för jag gillar chili men smaken på pastasåsen väljer du självklart efter vad du själv gillar. Vill du ha ännu mer smak av basilika så väljer du den med basilikasmak eller så tar du den med oliver om du gillar det.
 
 
 
Gillar du Italiensk mat så glöm inte att kika in här på Söndag för då kommer det en liten uppföljning på det här inlägget...
 
 
 
 
 
Recept
 
Lasagneplattor
2 burkar Mutti Sugo Pomodoro e Peperconcino Pastasås
400 g Hackad fryst bladspenat
500 g Keso
1 st Vitlöksklyfta
½ Kruka Basilika
 ½ dl riven parmesan
1 ½ dl riven ost
ca 2 ½ dl matlagningsgrädde
 
Gör så här:
1.Tina bladspenaten och pressa ur det mesta av vattnet så den blir någorlunda torr.
2. Blanda keso, riven parmesan, pastasås och bladspenaten i en bunke och pressa i en vitlöksklyfta. Blanda väl.
3. Häll ca 1 dl matlagningsgrädde i botten på en ugnsform och lägg sedan på ett lager lasagneplattor och därefter ett lager fyllning. Varva plattor och fyllning och avsluta med plattor.
4. Häll över ca 1 ½ dl grädde över plattorna så alla plattor blir blöta. Strö över ost.
5. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in i ugnen i ca 40 minuter på 225 grader.
6. Ta av folien och sätt in i ugnen några minuter till.
7. Servera med någon god sallad till.
 
 
Gilla By Blondie på Facebook (<---länk)
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tävling i samarbete med Koalaplan.com

Av Joanna den 16 Oktober 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: koalaplan.com, tävling, voodolls, wiremanager,
 
 
 
 
Nu har det äntligen blivit dags för en liten tävling här på bloggen.
 
Den här tävlingen är i samarbete med Koalaplan.com som är en webshop med en massa fina presentartiklar. De har något litet för alla. I den här tävlingen är det de som bidrar med de fina vinsterna.
 
Två fina priser betyder också två stycken vinnare :)
 
 
 
Det som du kan vinna är:
- Pascal Le Chef: Voodoll som hjälper dig att lyckas i köket
- En rosa Wiremanager i form av en donut som hjälper dig hålla koll på sladdarna
 
 
Det som du behöver göra för att delta i den här lilla tävlingen är att:
1. Gå in och gilla Koalaplan.com ( <-----länk) på deras facebook
2. Gå in och gilla By Blondie  ( <-----länk) på min facebook
3. Skriv en kommentar till det här inlägget med att du har gillat och vilken av priserna som du skulle vilja ha om du skulle vinna.
 
 
Tävlingen pågår fram till 2012-10-31
 
Lycka till :)
 
 
 
 
Om du redan nu skulle vilja köpa några av deras produkter i webshopen så kan du dessutom få 15 % rabatt om du använder rabattkoden: BLONDIEKP15
Rabattkoden gäller fram till 2012-10-31
 
Gillar du tävlingar så har koalaplan.com dessutom ännu en liten tävling inför Halloween på sin facebooksida där du kan vinna ännu fler söta saker.
 

Sirapskakor med chokladknäck

Av Joanna den 16 Oktober 2012
Postat i:Kakor
Tags: choklad, kakor, knäckkola, sirap, sirapskakor,


Har haft en liten burk med knäckkolaströssel från kryddhuset hemma i baklådan alldeles för länge nu så häromdan så bakade jag några supergoda kakor med dem i. Sirapskakor med hackad choklad och knäckkolakulor.
 
Knäckkolakulorna går säkert alldeles utmärkt att byta ut mot daimkulor ifall du hellre vill det/eller inte hittar dem i affär. De smakar ganska lika men knäckkulorna är lite mindre i storleken.
 
Dessa kakorna är verkligen både snabba och lätta att göra så du kan lätt svänga ihop dem en liten stund innan fikagästerna dyker upp för goda nygräddade kakor.
En annan sak som kan vara bra att veta är att det går alldeles utmärkt att frysa kakdegen om man inte vill grädda alla på en gång.
 
Betyget på kakorna från kakmonstermannen här hemma var att flytta på kakburken (när jag inte såg det) till den översta hyllan i skåpet så att jag inte ska nå den och han får ha kakorna för sig själv...
 
 
 
Recept
ca 20-25 kakor
 

5 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

½ dl strösocker

2 dl råsocker

2 msk ljus sirap

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

100 g hackad mörk choklad

75 g knäckkolakulor

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5. Hacka chokladen och blanda i den och knäckkulorna i degen.

6. Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15 minuter, tills kanterna fått lite färg. Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

 
 
 
Gilla By Blondie på Facebook (<---länk)
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Tacolasagne

Av Joanna den 14 Oktober 2012
Postat i:Gratänger Köttfärsrätter Pasta Tacos, tortillas och nachos Ugnsrätter
Tags: fredagsmys, lasagne, taco, tacolasagne,
 
 
 
Lasagne är en av mina absoluta favoriträtter men ibland kan det vara gott att variera sig även med denna rätt.
Här har jag istället lagat en "taco"lasagne som passar perfekt att avnjuta under t ex Fredagsmyset istället för de vanliga tacosen. Servera den med en god sallad + lite nachochips och salsa till så är Fredagsmyset komplett.
 
Eller varför inte göra den till en mysig Söndagsmiddag.
 
Den här räcker till ca 6 hungriga personer så om ni är färre så frys bara in till en annan dag eller ta med till jobbet som lunch.
 
Tänk på att inte tillsätta mer salt. Jag har medvetet utelämnat det eftersom det finns salt i kalvfonden, tacokryddan och sojan. Tycker du att det fortfarande behövs mer salt så salta vid bordet istället.
 
 
 
 
Recept
ca 6 portioner
 
400 g nötfärs (blandfärs går också bra)
1 rödlök
1 morot
1 röd paprika
1 liten burk majs
1/3 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
1 skvätt/droppe soja
1 tsk kalvfond
500 g/1 pkt krossade tomater
½ påse santa maria tacokrydda
1 msk torkad oregano
1 tsk paprikakrydda
1 dl vatten
 

Gör så här:
1. Hacka lök, paprika och purjo, pressa vitlök och lägg i en stor gryta.
2. Riv moroten.
3. Fräs lök, purjo, paprika och vitlök tillsammans med nötfärsen i lite olivolja tills färsen är rejält genomstekt och löken är mjuk.
4. Krydda med alla kryddor och släng i den rivna moroten ooch majsen. Fräs några minuter.
5. Lägg i sambal och tomatpuré och fräs i nån minut.
6. Häll i de krossade tomaterna, vatten, kalvfond och soja. Låt koka ihop i några minuter.
 

Vit sås
5 dl matgrädde
1 dl riven ost
2-3 msk maizena ljus redning


Gör så här:
1. Koka upp grädden, samtidigt som du rör om hela tiden, i en kastull och strö i maizena lite i taget tills såsen tjocknat lite. Detta kan ta nån minut så strö inte i för mycket åt gången.
2. Strö i den rivna osten och rör om tills osten smält.
 
 
 
Lasagnen
Lasagneplattor
oregano
1 dl riven tacost


aluminiumfolie

Gör så här:

1. Börja med att hälla i lite av den vita såsen i botten på den ugnsfasta formen.
2. Lägg sedan i lasagneplattor och efter det ett lager köttfärssås.
3. Varva sedan plattor och köttfärssås ringla även lite vis sås på varje lager köttfärs och avsluta med ett lager plattor.
4. Häll resten av den vita såsen över hela lasagnen så såsen täcker hela det översta lagret och det kan gott rinna ner lite på sidorna också.
5. Strö över lite tacost och oregano och täck hela lasagnen med aluminiumfolie.
6. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 35-40 minuter.
7. Ta av folien och sätt in lasagnen i ugnen igen i några få minuter.
8. Servera med en god sallad och kanske lite nachochips och salsa.
 
 
 
 
Gilla By Blondie på Facebook (<---länk)
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mums-mums

Av Joanna den 11 Oktober 2012
Postat i:Fyllda kakor Godis och annat gott Kladdiga kakor
Tags: gräddbullar, hemmagjorda, mums mums, mums-mums,
 
 
 
Mums-mums eller gräddbullar...ja vad man kallar dem spelar inte riktigt så stor roll. Vi har nog alla ätit dem med förtjusning både som barn och vuxna. Den mjuka klibbiga fyllningen täckt med choklad på det lilla rånet...att det kan vara så gott!
 
Eftersom det är svårt att bara äta en så passar det ju utmärkt att det blir ganska många av det här receptet. Blir det mot all förmodan över några stycken så passar de alldeles utmärkt att frysa in till en annan dag och en annan fika.
 
Vad ska man då tänka på när man gör dessa? Jo det som jag själv märkte av var att jag värmde chokladen alldeles för mycket så när jag skulle doppa mums mumsen i den så blev det mer än hett kan jag säga. Så det blev tiill att vänta en stund innan doppningen för att slippa brännblåsor på fingertopparna. Det är också enklast om du har antingen en köksmaskin som vispar eller en elvisp på ställning då det tar en stund att vispa men det går ju självklart med en elvisp utan ställning också, det blir bara lite jobbigare.
 
Jag använde en pepparkaksform till att stansa ut små rundlar i smörgåsrånen men du kan ju använda precis vad som än fungerar. Min form var såpass stor att det blev 2 st rundlar/smörgåsrån.
 
Det roliga med de här små sötsakerna är ju att du kan spritsa dem som du vill, jag använde här en rund tyll, byta ut den mörka chokladen mot vit choklad istället eller varför inte doppa dem i candy melts. Dekorera dem med strössel eller kokos eller låt dem vara precis som de är.
 
 
Recept
ca 40 mindre eller 20 större
 
½ äggvita
2 1/4 dl socker
1 ½ msk florsocker
3/4 dl kallt vatten
 
3/4 dl hett vatten
3/4 msk gelatinpulver
1 msk vaniljsocker
 
20 st smörgåsrån
 
400 g choklad
½ tsk matolja eller annan olja med neutral smak
 
Gör så här:
1. Börja med att blanda äggvita, socker, florsocker och kallt vatten i en ganska så stor bunke.
2. Blanda ut gelatinet i det heta vattnet och rör tills det har löst upp sig helt.
3. Häll i gelatinblandningen i äggviteblandningen och vispa det hela på hög hastighet till smeten har kallnat och är mycket fluffig, det kan ta en bra stund.
4. Stansa ut rundlar i smörgåsrånen och fyll sedan en spritspåse med fluffet och spritsa på rundlarna.
5. Sätt in de färdigspritsade i frysen i ca en timme för att stelna inför doppandet i chokladen.
6. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och rör därefter i oljan.
7. Doppa mums mumsen i chokladen och dekorera eventuellt dem om du vill och ställ sedan in dem i frysen en stund till för att stelna.
8. NJUT av dina goda bakverk :)
 
 
 
 
 
Du har väl inte missat att spana in by blondie´s Facebooksida? Gilla den och få uppdateringar även på Facebook. Ibland kan det nog även dyka upp saker där som inte når bloggen. Så gilla sidan så missar du inget :)
By Blondie på Facebook (<---länk)
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Pasta med kalkon och paprikasås

Av Joanna den 09 Oktober 2012
Postat i:Pasta
Tags: kalkon, majs, martini bianco, paprika, parmesan, pasta, philadelphiaost, timjan,
 
 
 
En snabb och enkel pasta kan man alltid svänga ihop en vardagskväll eller men också till helgmyset. Den passar perfekt att ha med sig i matlådan till jobbet eller bara spara i kylen till dagen efter.
 
Här hemma fryser vi faktiskt in resterande pasta (gör alltid mycket) i portionspåsar så är det bara att lägga fram dem för att tina en dag när man inte har så stor ork eller inte har tid.

Den här pastan är gjord på kalkonpålägg men du kan självklart byta ut det mot skinka om du så skulle vilja.
Jag älskar att använda färska örter när jag lagar mat och i den här rätten så är det min favoritört timjan som har blivit smaksättare, men det passar även med basilika om du skulle ha det hemma. Fryst går också bra.
 
 
 
Recept
ca 6 portioner
 
500 g/ 1 pkt fusilli eller annan pasta
 
200 g kalkon (skivat pålägg)
1 paprika
1 liten burk majskorn
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
4 msk ajvar relish (jag använde icas "starka")
1 tsk sambal oelek
½ dl martini bianco
100 g philadelphiaost
1 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 hönsbuljongtärning
4 dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesan
 ½ dl hackad färsk timjan
1 msk olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Hacka, strimla och pressa i paprika, majs, purjo, kalkon och vitlök i en gryta och fräs i olivolja tills purjon har blivit mjuk.
2. Tillsätt ajvar och sambal och fräs i nån minut tillsätt sedan martinin och rör om väl.
3. Tillsätt philadelphiaosten och rör om tills osten har smält helt och tillsätt därefter resten av ingredienserna och låt såsen puttra ihop i några minuter.
4. Koka pastan. Häll av vattnet och häll över pastan i grytan med såsen. Blanda väl och låt puttra ihop sig i nån minut.
 
 
 
 
 
Du har väl inte missat att spana in min Facebooksida? Gilla den och få uppdateringar även på Facebook. Ibland kan det nog även dyka upp saker där som inte når bloggen. Så gilla sidan så missar du inget :)
By Blondie på Facebook (<---länk)
 
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Potatis- och purjolökssoppa

Av Joanna den 07 Oktober 2012
Postat i:Soppa
Tags: potatis, potatis- och purjolökssoppa, purjolök, soppa,
 
 
 
Nu har hösten verkligen kommit till Sverige och här hemma myser vi med varma filtar och eldar i kaminen för fullt. Vi avnjuter vår första höst i vårt lilla hus på landet och har insett att hösten kan vara ganska så fin när man inte bor mitt inne i en stad. Här ute så har träden börjat ändra färg och det är så vackert med alla olika nyanser av gult och rött blandat med de träden som faktiskt fortfarande har gröna löv kvar..
 
Idag blev det lite höstig mat till mellanmål med en potatis- och purjolökssoppa som värmer gott.
Den här sopppan har varit en av mina favoriter i många år och jag brukar även frysa in den i burkar för att kunna ta upp och tina en ruggig kväll när man vill ha något extra gott och värmande till kvällsmat.
 
Soppan tar inte lång tid att göra och momenten är få och lätta. Det är en sopppa som smakar som att den är mer avancerad än vad den är.
Den är inte helt fel att bjuda på som en liten förrätt heller på middagsbjudningen och den uppskattas av både vuxna och barn.
 
 
 
Recept
4 port
 
6 medelstora potatisar (mjöliga)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk margarin till stekning
 
ca 5 dl mjölk
salt
vitpeppar
 
Gör så här:
1. Skala och skiva potatisen.
2. Strimla purjon och pressa vitlöken och lägg i en gryta och stek i margarinet tills purjon mjuknat. Den ska inte få färg.
3. Häll i vattnet över purjon och lägg i den skivade potatisen och buljongtärningen. Koka i 15 minuter. Ställ av från värmen.
4. Mixa soppan med en mixerstav och häll sedan i mjölken och lite salt och vitpeppar. Koka upp soppan igen.
5. Smaka av och tillsätt eventuellt mer mjölk om du vill ha en tunnare soppa.
 
 
 
Uppdatering:
 
By Blondie finns nu även på Facebook och jag kommer att uppdatera där med nya goda recept och nyheter. Så har du facebook så gå in och gilla min sida så missar du inga goda recept eller annat roligt :)
 
By Blondie på Facebook (<---- länk)
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Empanadas med skinka

Av Joanna den 05 Oktober 2012
Postat i:Bufférätter Mellanmål Såser och tillbehör Tapas Ugnsrätter
Tags: Empanadas, jalapeños, ost, piroger, skinka, tapas,
 
 
 
De här små godsakerna är just det, små. Jo, du kan ju självklart göra dem större om du skulle vilja men så som jag hade tänkt mig dem som småplock tillsammans med andra rätter på t ex ett buffébord eller som små tilltugg en Fredagskväll så är den här storleken helt perfekt.
 
Frasiga små piroger eller Empanadas som du snabbt fixar ihop då degen inte ska jäsa eller någonting.
Degen bör vila lite innan du kavlar ut den men det får den göra medan du lagar fyllningen.
 
Fyllningen går att variera i oändlighet och du kan bara byta ut saker till det du gillar bäst.
I dessa har jag använt en fyllning av ost, paprika, skinka och jalapeños vilket verkligen blir gott. men som sagt gillar man inte det så är det bara att byta mot något annat som t ex köttfärs eller spenat.
 
Servera dem som tilltugg med en god dipp eller tillsammans med pastasallad eller bara en enkel grönsallad och lite vitlöksyoghurt.
 
 
Recept
ca 20 st
 
Deg
1 dl majsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 nypor salt
4 msk vatten
125 g rumsvarmt smör/margarin
 
1 ägg till pensling
 
Fyllning
80 g rökt skinka (skivad påläggsskinka)
80 g riven ost ( t ex tacoost eller mozzarella)
1 röd paprika
½ burk green jalapeños (ca 10 "ringar")
1 tomat
1 vitlöksklyfta
1 liten gul eller röd lök
salt
paprikapulver
olivolja till stekning
 
Gör så här:
1. Börja med att blanda de torra ingredienserna till degen. Blanda sedan ihop dem med det rumsvarma smöret/margarinet. Har du en assistent/kitchen aid eller liknande så blanda ihop degen i den. Annars så knåda ihop degen ordentligt så den blir riktigt knådad. Lägg sedan degen i en plastpåse och låt vila medan du gör fyllningen.
2. Strimla och hacka skinka, paprika, lök, och pressa vitlöken och stek alltihop i en gryta eller stekpanna. När löken blivit mjuk så tillsätt tomaten och jalapeñosen som du hackat och låt steka i nån minut så det puttrar ihop sig lite. Ställ av från värmen.
3. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Försök att kavla den riktigt tunt. Ta ut rundlar med t ex ett glas. Rundlarna ska vara ca 8-9 cm i diameter.
4. Blanda i den rivna osten i skinkblandningen och blanda ordentligt. Lägg en klick, ca en tesked, på varje degrundel och vik sedan ihop dem och nagga ihop kanterna med en gaffel. Lägg alla färdiga Empanadas på en plåt med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och pensla alla Empanadas med uppvispat ägg. Sätt in dem i ugnen i ca 12-15 minuter.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kanelbullar med mandelmassa och choklad

Av Joanna den 03 Oktober 2012
Postat i:Bullar
Tags: Chocolate, almond paste, choklad, cinnamon, cinnamonbuns, cinnamonrolls, kanel, kanelbullar, mandelmassa,
 
 
 
4 Oktober är det ju tydligen kanelbullens dag men här hemma kunde vi inte riktigt vänta så det blev lite bullbak redan igår istället.
 
Hemma hos mig är det faktiskt inte så ofta som det bakas kanelbullar utan det blir för det mesta vaniljbullar. Inte för att det är så ofta det bakas vaniljbullar för den delen heller men, men...
 
Igår så tänkte jag iallafall att det skulle bli kanelbullar bakade men som vanligt kunde jag inte hålla mig till receptet utan var tvungen att gotta till dem litegrann med lite mandelmassa och mörk choklad. Och goda blev de...nästan lite för goda kanske...
 
Så ifall ni har tänkt att baka lite inför kanelbullens dag eller bara vill ha lite inspiration till en annan dags bullbak så har ni här ett smaskigt recept på kanelbullar med lite extra gott i.
 
 
 
 
Recept

Deg
50g jäst (för söta degar)
125 g margarin
5 dl mjölk
ca 14-15 dl mjöl
1 dl socker
½tsk salt


Fyllning
300 g mandelmassa
200 g rumsvarmt margarin
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl socker
100 g hackad mörk choklad
2-3 msk kanel

1-2 ägg till pensling
100 g smält choklad (+ ev. 1 tsk neutral olja) till garnering

1 msk florsocker till garnering

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Rör ner sockret och blanda tills socker och jäst smält samman. Det gör det efter en liten stund.
  2. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
  3. Tillsätt degvätskan och blanda väl.
  4. Tillsätt salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 min.
  5. Rör rumsvarmt margarin till en jämn smet med socker, vaniljsocker, kanel och mandelmassa  till fyllningen. Blanda till sist i den hackade mörka chokladen.
  6. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del av degen till en platta.
  7. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt.
  8. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225°C, ca 8 min.
  9. Smält choklad i en liten kopp i micron och rör ner oljan i chokladen. Ta en tesked och gör strängar med choklad över bullarna. Låt svalna. Sikta över lite florsocker precis innan du serverar dem.
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mat och Dryck Besökstoppen