Vaniljcupcakes med jordgubbscurd

Av Joanna den 14 November 2012
Postat i:Cupcakes Sylt och marmelad
Tags: curd, jordgubbscurd, vaniljcupcakes,
 
 
 
Nu när vi närmar oss December och juletider så längtar väl de flesta efter att snön ska komma och landskapet ska bli sådär underbart vitt och glänsande. Det längtar vi efter här hemma också men det känns som om det är ett tag kvar tills dess faktiskt. Åtminstone i vår lilla del av landet.
 
Medans vi väntar på vintern och snön så smyger sig sommarminnena på en ibland och sommaren känns så fruktansvärt avlägsen. Först ska ju vintern komma och sedan våren innan vi får värme och sommar med långa ljusa kvällar och jordgubbar och bad. Sommaren är verkligen min favorittid på året trots att den inte är så lång här i vårt lilla land. Så för att förlänga sommarkänslorna så sparar jag på sommaren i frysen i form av infrusna bär som man kan ta upp när man längtar efter sommaren och dess godsaker.
 
 
 
Idag var det jordgubbar som jag tog fram och gjorde en riktigt frisk och god jordgubbscurd med lite citronsmak som jag sedan fyllde muffins med och toppade med vaniljgrädde. En liten smak av sommar blev det.
 
Jordgubbscurden räcker till fyllning i ca 12 st muffins men man kan ju alltid göra en dubbel eller trippel sats när man ändå håller på. Curden håller i 3 veckor i kylskåp och passar i en massa bakverk eller till scones.
 
Vaniljgrädden är 3 dl grädde som jag vispat ganska fast och sedan blandat i ½ tsk äkta vaniljpulver. Det går självklart bra med vaniljsocker också ifall du bara har det hemma men då tar du istället 1 tsk vaniljsocker till 3 dl grädde.
 
Tänk på att Curden tar ett tag att göra så gör den gärna innan du börjar med muffinsen så du har det momentet klart.
 
Att fylla muffinsen är inte så svårt och har du en äppelurkärnare hemma så passar den utmärkt och du gör bara ett runt hål i mitten av muffinsen med den och drar sedan rakt upp. Fyll sedan muffinsen med curden. Lättast är att spritsa i den med hjälp av en spritspåse och tyll men det går även bra att få i curden med hjälp av en liten tesked. Spritsa eller klicka därefter grädde över så gömmer sig curden däri som en god liten överraskning.
 
 
 
Recept
 
Vaniljmuffins
Ca 12 st

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Sätt in i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.
 
 
Jordgubbscurd med citron
 
250 g jordgubbar
2 dl socker
1 msk pressad citron
50 g margarin/smör
2 ägg
 
Gör så här:
1. Använder du färska bär så mosa dem i en kastrull med t ex en gaffel eller potatisstöt, om du har frusna så tina dem först och mosa dem sedan. Lägg dem i en kastrull och sjud dem på svag värme i 5–10 minuter.
2. Mixa bären till en slät puré med en mixerstav och blanda sedan i citronjuicen. Häll ev över i en annan skål.
3. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, margarin och uppvispat ägg. Blanda väl. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden har tjocknat. Det tar ca 20–30 minuter.
4. Ska du fylla muffins så låt curden kallna lite innan. Ska du använda den någon annan dag så häll upp curden i mindre varma och väl rengjorda glasburkar. I kylen håller den i 3 veckor.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

åh va fina och är så gott med jordgubbscurd,så somrigt

Svar: Ja man behöver en liten smak av sommaren så här i höstmörkret :)
Joanna Törnqvist


2012-11-15 @ 21:34:51

Superfina och vad goda de ser ut!

Svar: Tack tack :)De var nog faktiskt godare än de ser ut. Smakar som en liten jordgubbstårta :)
Joanna Törnqvist


2012-11-16 @ 11:17:25

Vilken härlig och inspirerande blogg du har :)

Svar: tack så mycket :)
Joanna Törnqvist


2012-11-20 @ 09:58:45

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen