Gräddtårta med hallon- och blåbärsmousse

Av Joanna den 29 November 2012
Postat i:Tårtfyllningar Tårtor
Tags: Gräddtårta, blåbär, blåbärsmousse, hallon, hallonmousse, spritsställ, tårtdecor,
 
 
 
 
I Tisdags så var vi och firade min lilla mamma lite i förskott...
hon fyller faktiskt år idag! Grattis Mamma!
 
 
 
Till firandet hade jag bakat en gräddtårta som var fylld med ett lager hallonmousse och ett lager blåbärsmousse. Jag tycker att det blev en lite höstig tårta iallafall med blåbären och hallonen. Tyvärr så glömde jag kameran så tårtbilden blev inte direkt som tänkt. Men trots lite mörk och tråkig bild så var tårtan riktigt god.
 
 
Tårtbottnen är en tårtbotten som jag i princip alltid gör när jag ska göra ljusa bottnar och den blir lika perfekt varje gång. Den är helt lagom när man ska göra en tårta och dela bottnen i tre delar.
 
Enklast när man fyller en tårta tycker jag är att spritsa ut fyllningen med en stor rund tyll för då får man ett jämnt lager över hela bottnen.
 
 
 
En käck liten hjäp till tårtbakandet eller ifall du ska göra cupcakes är spritsstället från tårtdecor.se där man kan fylla påsar och ställa dem i stället så länge medans man gör något annat.
Inget kladd på bänken blir det och den lilla mattan under hindrar fyllningen/frostingen från att sippra ut genom tyllmynningen. Mina tyllar och engångspritspåsar kommer också de från tårtdecor.se.
 
 
 
Gör helst tårtbottnen och fyllningarna dagen innan du ska täcka tårtan med grädde eller om du vill använda ett marsipan/sugarpaste/MMFlock.
 
De här mousserna kan du självklart använda till annat än tårtfyllning och de är supergoda som desserter som de är också. Men ta då bara 3 gelatinblad istället.
Men som tårtfyllning behöver mousserna vara lite stabilare så då är det 4 gelatinblad som gäller.
Till hallonmoussen är det lite mer bär eftersom du "kramar" ur saften ur dem så det blir mindre av den än blåbären som du mixar.
 
Till garnering av tårtan använde jag hallon och blåbär ca ca 250 g tillsammans.
 
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40-50 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
 
Hallonmousse
1 lager i en tårta
 
250g hallon
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck bären upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll hallonmoset däri. Pressa hallonen mot silen så all saft rinner ner i bunken. Kvar ska bara de där små kärnorna (som fastnar i tänderna) vara.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner hallonpurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Blåbärsmousse
1 lager i en tårta
 
225g blåbär
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Mixa bären till en slät puré med en mixerstav.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma blåbärspurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner blåbärspurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Vaniljgrädde
8 dl grädde
2 msk florsocker
1 tsk bourboun vaniljpulver/2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Vispa alltihop ganska hårt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Kommentarer

Åh vad gott med tårta! :D


2012-11-29 @ 12:22:21

Så gott!


2012-11-29 @ 12:31:49

Åh vad gott det ser ut!! Väldigt fina bilder också :) Kram


2012-11-29 @ 12:58:16

I follow this blow :D verkar awesom


2012-11-29 @ 13:15:56
Bea

Ser gott ut :-)


2012-11-29 @ 13:36:29

mums!


2012-11-29 @ 13:58:19

Verkar riktigt spännande :)


2012-11-29 @ 14:21:12

Mums =)


2012-11-29 @ 14:29:54

Mums, det ser riktigt gott ut!
Det är nog ett säkert kort på en födelsedag!
Kika gärna in på min blogg och lämna en komentar eller följ mig på bloglovin;)


2012-11-29 @ 14:35:56

Mumsigt!


2012-11-29 @ 14:53:00

DEt där såg ju jättegott ut :D


2012-11-29 @ 14:56:14

Super gott!


2012-11-29 @ 14:58:05

Åh vad gott det ser ut! Kram


2012-11-29 @ 15:06:32

Det där såg ju inte alls sjukt gott ut!!


2012-11-29 @ 15:53:50

Mmmmmmm


2012-11-29 @ 16:26:08

Såg så gott ut!


2012-11-29 @ 16:27:06

Mums vad gott det såg ut! :)


2012-11-29 @ 16:27:11

Hurra för din mamma!


2012-11-29 @ 16:28:16

Gud så underbart det såg ut!


2012-11-29 @ 16:35:26

W-O-W, vilken vacker tårta!! Min mamma fyller också år snart, gud vad kul det skulle vara att överraska henne med en sån här ... :D


2012-11-29 @ 17:25:52

Åh, såg gott ut!


2012-11-29 @ 17:26:36

Mums!


2012-11-29 @ 17:38:43

Åh mums!Grattis till din mamma!


2012-11-29 @ 17:50:06

Åh vad gott de såg ut. Fin blogg förresten :)


2012-11-29 @ 18:40:16

Åh vad fint!


2012-11-29 @ 18:56:26

Gu så himla gott! :D


2012-11-29 @ 19:00:15

det såg verkligen gott ut!


2012-11-29 @ 19:32:20

Grattis till henne! Ser supergott ut :-)


2012-11-29 @ 20:11:59

Åh himla fin tårta! Ser mumsig ut!


2012-11-29 @ 20:30:49

ok detta fick mig nästan att börja dreggla! usch vad gott!!!

och grattis till din mami! :)


2012-11-29 @ 20:51:08

OMG det ser gott ut!


2012-11-29 @ 20:57:25

gud vad gott


2012-11-29 @ 21:39:46

mums:D


2012-11-29 @ 21:50:40

Åh vad gott :D


2012-11-29 @ 22:40:01

Det ser verkligen fantastiskt gott ut :)


2012-11-29 @ 23:23:02

Så fint! Ser gott ut :)


2012-11-30 @ 00:28:48

Men gud så gott!!


2012-11-30 @ 00:51:58

Åh, men vilken skönhet! Ser mycket god ut!


2012-11-30 @ 07:18:50

Men gud vilken fin tårta, vill hugga in på en bit nu på en gång:)


2012-11-30 @ 09:08:59

mums det där :D


2012-11-30 @ 09:43:02

Det ser otroligt gott ut!
Grattis till din mamma :)


2012-11-30 @ 11:37:07

Det ser så himla gott ut. :D


2012-11-30 @ 13:03:43

Mumsigt :>


2012-11-30 @ 13:09:58

Ser jättegott ut Kolla gärna in min blogg. Kram. http://laurajulia.blogg.se


2012-11-30 @ 14:15:51

Ser gott ut :)


2012-11-30 @ 15:12:42

Brukar inte följa bloggar, men den här bloggen är ju ett måste att börja följa! Vilka goda recept! :)

Svar: Tack så mycket :)
Joanna Törnqvist


2012-11-30 @ 15:57:29

Åh, va gott det där ser ut!


2012-11-30 @ 17:43:44

Åå vad gott! :p


2012-11-30 @ 19:34:21

Grattis till din mamma! :) Ser riktigt gott ut! :D


2012-11-30 @ 21:02:17

Superfin blogg du har! :D Ser supergott ut! ^^ Kram på dig! ^^

Svar: Tack så mycket :)
Joanna Törnqvist


2012-11-30 @ 21:23:15

Men, så gott! Det ser verkligen lyxigt ut. :)
Kram


2012-11-30 @ 21:27:53

Mums! Ska verkligen testa ditt recept!


2012-11-30 @ 21:54:50

Åh! Vad fint du har gjort :-)


2012-11-30 @ 22:19:58

var har du köpt det bra spritspåse stället?

Svar: Spritsstället är köpt hos Tårtdecor.se Om du kikar igenom texten i inlägget så finns det en länk där till webbutiken :)
Joanna Törnqvist


2012-11-30 @ 22:21:05

gött de där du! älskar dina recept!

Svar: Tack! :)
Joanna Törnqvist


2012-11-30 @ 23:52:31

gott!! <3


2012-12-01 @ 02:26:41
My

Tänkte bara kika in och önska dej en trevlig fortsatt helg! :)
Kram

Svar: Ha en trevlig helg du med :)
Joanna Törnqvist


2012-12-01 @ 08:28:37

Ååååh, vad gott!!


2012-12-01 @ 10:03:11

Åh så gott det ser ut! Jag skulle själv vilja baka som du :)

Svar: Det är bara att baka på :)
Joanna Törnqvist


2012-12-01 @ 13:10:33

vilken fin vimpel-dekoration ovanpå. :D


2012-12-01 @ 13:49:35

Å så mumsigt! :)


2012-12-01 @ 14:01:34

mums:D


2012-12-01 @ 14:05:52

MUMS :D
var det gott??? :)

Svar: Det kan jag lova :)
Joanna Törnqvist


2012-12-01 @ 14:09:40

ser riktigt smaskigt ut! :D


2012-12-01 @ 15:50:34

MMmmm GOTT :D


2012-12-01 @ 16:37:03
ia

Ojdå, gott:D


2012-12-01 @ 18:07:37

va gott!


2012-12-01 @ 19:45:25

Jättefin blogg, man vill verkligen laga mat och baka när man ser dina fina bilder :)

Svar: Tack så mycket :)
Joanna Törnqvist


2012-12-01 @ 20:08:12

Mums vad gott :-)


2012-12-01 @ 20:45:42

vad mumsigt !
Kolla gärna in min matblogg! =)


2012-12-01 @ 21:36:50

Så gott det ser ut!


2012-12-01 @ 21:41:58

ser riktigt gott ut :)


2012-12-01 @ 21:50:23
Bea

Nämen åh så gott, ser helt fantastiskt ut! :-)


2012-12-01 @ 23:10:13

åh de där såg ju inte dåligt gott ut å grattis till henne :D


2012-12-01 @ 23:13:12

Vad gott!


2012-12-02 @ 07:09:10

ser riktigt smarrigt ut!!

www.starnast.blogg.se


2012-12-02 @ 10:48:44

Åh vad sugen på tårta jag blev nu, hihi! :) kram!


2012-12-02 @ 11:37:17

Ser väldigt gott ut :D


2012-12-02 @ 11:47:50

Ååh, vad gott! :)


2012-12-02 @ 13:03:43

ser jätte gott ut!:)<3


2012-12-02 @ 14:44:43

mumsigt! :3♥ kika gärna in på min blogg ~


2012-12-02 @ 15:41:45

Den ser jättegod ut!! Vad använder du för spritsar?


2012-12-02 @ 16:32:03

Jättefin blogg!


2012-12-02 @ 17:44:26

Åhh vad gott! Den skulle man ha på sin födelsedag!


2012-12-02 @ 19:51:28

Mums, tack för recepten! :)


2012-12-02 @ 20:49:01

En fråga såhär väldigt långt efter inlägget skrevs (hittade hit när jag googlade tårtrecept).. Hur många är tårtan lagom för ca?!

Svar: Vet inte riktigt men 12-16 pers kanske? Den är 24 cm i diameter och ca 12-13 cm hög. Vi var 6 vuxna och 2 barn och det blev mycket över... Hoppas att det hjälpte dig något iallafall :)
/Joanna


Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen