Apelsin- och chokladfudge

Av Joanna den 25 November 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: apelsin, choklad, fudge,
 
 
 
 
En vecka kvar till första Advent. Det riktigt kliar i julpyntarfingrarna här hemma men vi ska försöka hålla oss ett tag till.
Första Advent blir det lite pyntning med ljusstakar och mysiga ljusslingor och sådant men vi ska försöka hålla oss med resten fram till Lucia. Det inkluderar även pepparkaksätande och julmustdrickande. Men vi fuskar faktiskt lite på julgodisfronten och provlagar lite innan så vi vet vad som platsar på Julaftonens godisbord.
 
När börjar ni pynta? Har ni tjuvstartat eller håller ni er?
 
 
 
Sedan jag upptäckte hur lätt det är att göra hemmagjord fudge så har det blivit lite av en favorit. Jag kommer på mig själv med att sitta och tänka på olika smakkombinationer till framtida fudge och det finns ju så mycket gott som man vill göra. Det finns ju oändligt med smakkombinationer som kommer att smaka helt underbart så hur ska man välja?
 
Men så här inför julen så känns det rätt att göra dem med lite juligare smaker och den här gången blev det något som känns som jul för mig. När jag var liten så fick jag och min bror alltid en ask med romerska bågar av min mammas moster och den smaken är jul för mig än idag.  Så därför blev det smaskiga fudge inspirerade av romerska bågar fast med mörk choklad istället för att det inte ska bli för sött. Men gillar du hellre ljusare choklad så är dessa nog helt fantastiska med marabou mjölkchoklad också. Jag har istället använt marabous mörka choklad i dessa som jag tycker är riktigt god. Men som sagt har du någon annan favoritchoklad så ta den.
 
 
 
 
 
Recept
ca 30 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap

½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör eller margarin
150 g mörk choklad
1 msk pressad apelsin
1 msk rivet apelsinskal
 
Gör så här:
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Under tiden som fudgen kokar så passa på att hacka chokladen och ta fram rätt mängd smör/margarin. Tvätta apelsinen mycket noga och riv skal på ett rivjärn.
2. När temperaturen når 125° ta kastrullen från värmen. Rör ner smöret, den hackade chokladen, rivet apelsinskal och  pressa í lite saft från apelsinen. Rör försiktigt tills allt är blandat och chokladen har smält.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt, helst i kylen.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kommentarer

Jag ska nog också göra fudge till julbaket! Jag har börjat pynta pyttelite, men det kliar verkligen i fingrarna för att ta fram mer!


2012-11-25 @ 17:54:09

Riktigt smarrigt det där. Pyntet åker upp nästa vecka!!


2012-11-25 @ 20:41:39

Låter jättegott!


2012-11-26 @ 02:38:32

Åh så gott det låter och ser ut. Älskar choklad-apelsin kombinationen så har sparat receptet och din bild för utskrift. Blir att ge sig på ett försök lagom till advent ;) Pyntet åker upp i helgen!

Haha vad kul, Romerska bågar har vi alltid haft till jul! Det var en tradition och jag minns ett år då vi inte köpt det jag jag gick ut på julafton och köpte en låda. Det var liksom ett måste ;) Nu brukar jag köpa Noblesse med apelsinsmak. Och Wienernougat!

Dina hemgjorda fudge såg riktigt goda ut!


2012-11-27 @ 18:17:03

Åh så gott!


2012-11-28 @ 08:48:30

Det ser jättegott ut! Är det 70 procentig choklad du använt, eller blir det för chokladigt? :)

Svar: Jag har använt Marabous mörka choklad. Tycker att den passade perfekt :)
Joanna Törnqvist


2012-11-28 @ 18:55:17

ser super smarrigt ut :P gillar designen också! :)


2012-11-29 @ 19:39:39

åh vad ja älskar kombinationen apelsin och choklad...nu vill ja räcka fram handen och ta 2st ur skålen,skulle ju va så gott nu


2012-11-29 @ 22:47:07

Ser ju verkligen sjukt gott ut! Måste testa göra det här någon dag :)


2012-11-30 @ 12:19:18

åh vad gott det ser ut!


2012-12-01 @ 16:12:31

Söt blogg, kolla gärna in min!
Kram Othilia


2012-12-02 @ 15:30:24

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen