Gräddtårta med hallon- och blåbärsmousse

Av Joanna den 29 November 2012
Postat i:Tårtfyllningar Tårtor
Tags: Gräddtårta, blåbär, blåbärsmousse, hallon, hallonmousse, spritsställ, tårtdecor,
 
 
 
 
I Tisdags så var vi och firade min lilla mamma lite i förskott...
hon fyller faktiskt år idag! Grattis Mamma!
 
 
 
Till firandet hade jag bakat en gräddtårta som var fylld med ett lager hallonmousse och ett lager blåbärsmousse. Jag tycker att det blev en lite höstig tårta iallafall med blåbären och hallonen. Tyvärr så glömde jag kameran så tårtbilden blev inte direkt som tänkt. Men trots lite mörk och tråkig bild så var tårtan riktigt god.
 
 
Tårtbottnen är en tårtbotten som jag i princip alltid gör när jag ska göra ljusa bottnar och den blir lika perfekt varje gång. Den är helt lagom när man ska göra en tårta och dela bottnen i tre delar.
 
Enklast när man fyller en tårta tycker jag är att spritsa ut fyllningen med en stor rund tyll för då får man ett jämnt lager över hela bottnen.
 
 
 
En käck liten hjäp till tårtbakandet eller ifall du ska göra cupcakes är spritsstället från tårtdecor.se där man kan fylla påsar och ställa dem i stället så länge medans man gör något annat.
Inget kladd på bänken blir det och den lilla mattan under hindrar fyllningen/frostingen från att sippra ut genom tyllmynningen. Mina tyllar och engångspritspåsar kommer också de från tårtdecor.se.
 
 
 
Gör helst tårtbottnen och fyllningarna dagen innan du ska täcka tårtan med grädde eller om du vill använda ett marsipan/sugarpaste/MMFlock.
 
De här mousserna kan du självklart använda till annat än tårtfyllning och de är supergoda som desserter som de är också. Men ta då bara 3 gelatinblad istället.
Men som tårtfyllning behöver mousserna vara lite stabilare så då är det 4 gelatinblad som gäller.
Till hallonmoussen är det lite mer bär eftersom du "kramar" ur saften ur dem så det blir mindre av den än blåbären som du mixar.
 
Till garnering av tårtan använde jag hallon och blåbär ca ca 250 g tillsammans.
 
 
 
 
Recept
 
Tårtbotten
(görs dagen innan) Blir lagom till att dela till 3 delar
 
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en form med löstagbar kant. Det är enklast tycker jag. Gör en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt. Lägg även bakplåtspapper i bottnen och kläm fast.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40-50 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.
 
 
 
Hallonmousse
1 lager i en tårta
 
250g hallon
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut och tryck bären upp emot kanterna så de mosas och så mycket saft som möjligt pressas ut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Ta en finmaskig sil över en bunke och häll hallonmoset däri. Pressa hallonen mot silen så all saft rinner ner i bunken. Kvar ska bara de där små kärnorna (som fastnar i tänderna) vara.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma hallonpurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner hallonpurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Blåbärsmousse
1 lager i en tårta
 
225g blåbär
4 gelatinblad
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Tina bären.
2. Lägg bären, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt puttra i nån minut.
3. Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten i några minuter.
4. Mixa bären till en slät puré med en mixerstav.
5. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet och rör ner dem i den varma blåbärspurén. Rör tills gelatinbladen lösts upp.
6. Vispa grädden och rör sedan ner blåbärspurén i grädden och blanda väl. Sätt in i kylen i några timmar.
 
 
 
Vaniljgrädde
8 dl grädde
2 msk florsocker
1 tsk bourboun vaniljpulver/2 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
1. Vispa alltihop ganska hårt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Apelsin- och chokladfudge

Av Joanna den 25 November 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: apelsin, choklad, fudge,
 
 
 
 
En vecka kvar till första Advent. Det riktigt kliar i julpyntarfingrarna här hemma men vi ska försöka hålla oss ett tag till.
Första Advent blir det lite pyntning med ljusstakar och mysiga ljusslingor och sådant men vi ska försöka hålla oss med resten fram till Lucia. Det inkluderar även pepparkaksätande och julmustdrickande. Men vi fuskar faktiskt lite på julgodisfronten och provlagar lite innan så vi vet vad som platsar på Julaftonens godisbord.
 
När börjar ni pynta? Har ni tjuvstartat eller håller ni er?
 
 
 
Sedan jag upptäckte hur lätt det är att göra hemmagjord fudge så har det blivit lite av en favorit. Jag kommer på mig själv med att sitta och tänka på olika smakkombinationer till framtida fudge och det finns ju så mycket gott som man vill göra. Det finns ju oändligt med smakkombinationer som kommer att smaka helt underbart så hur ska man välja?
 
Men så här inför julen så känns det rätt att göra dem med lite juligare smaker och den här gången blev det något som känns som jul för mig. När jag var liten så fick jag och min bror alltid en ask med romerska bågar av min mammas moster och den smaken är jul för mig än idag.  Så därför blev det smaskiga fudge inspirerade av romerska bågar fast med mörk choklad istället för att det inte ska bli för sött. Men gillar du hellre ljusare choklad så är dessa nog helt fantastiska med marabou mjölkchoklad också. Jag har istället använt marabous mörka choklad i dessa som jag tycker är riktigt god. Men som sagt har du någon annan favoritchoklad så ta den.
 
 
 
 
 
Recept
ca 30 bitar
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap

½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör eller margarin
150 g mörk choklad
1 msk pressad apelsin
1 msk rivet apelsinskal
 
Gör så här:
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Under tiden som fudgen kokar så passa på att hacka chokladen och ta fram rätt mängd smör/margarin. Tvätta apelsinen mycket noga och riv skal på ett rivjärn.
2. När temperaturen når 125° ta kastrullen från värmen. Rör ner smöret, den hackade chokladen, rivet apelsinskal och  pressa í lite saft från apelsinen. Rör försiktigt tills allt är blandat och chokladen har smält.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt, helst i kylen.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Ost- och Timjanbiffar i pepparsås

Av Joanna den 23 November 2012
Postat i:Köttfärsrätter Såser och tillbehör
Tags: färsbiffar, ost, pepparsås, timjan,

 
 
Färsbiffar gillar jag verkligen att laga eftersom man så lätt kan variera dem efter antingen vad du har hemma eller efter vad du känner för för dagen. Att sedan ändra rätten helt beroende på såsen du väljer att ha till och om du väljer potatis eller ris till. Samma grund kan bli varierat till oändlighet så man aldrig tröttnar.
 
De här färsbiffarna är smaksatta med timjan och riven ost och såsen är en riktigt smakrik och pepprig sås baserad på  fyra sorters peppar. Svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och grönpeppar.
När jag gör den här såsen så mortlar jag rosé och grönpepparkornen tillsammans med lite vitpeppar och svartpeppar. Jag använder lite mer rosé- och grönpeppar än svart- och vitpeppar.
 
Här hemma brukar jag nästan alltid göra sådana här rätter tillsammans med klyftpotatis eftersom vi gillar det bäst men de går även utmärkt att göra tillsammans med ris. För någon vecka sedan bjöd min mamma oss på middag och hon gjorde då mina fetaostbiffar i tomatsås tillsammans med ris och det blev verkligen jättegott.
Så gillar man rätten kan man ju laga den ena gången med ris och en annan gång med potatis för variation.
 
 
 
Recept
ca 12 färsbiffar
 
Färsbiffarna
400 g tfärs
1 ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl matgrädde
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
1 tsk ajvar relish
1 tsk sambal oelek
ca ½-1 dl ströbröd
smör eller olja till stekning
2 msk hackad färsk timjan
2 dl riven ost
 
Såsen
6 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk pepparmix (rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar och grönpeppar)
2 msk tomatpuré
1 tsk kalvfond
3 msk flytande margarin
(ca 2 msk hackad färsk timjan)
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen, osten och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Blanda i den rivna osten och se till så att allt är mycket väl blandat.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av.
6. Rulla bollar som du sedan plattar till och steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter på varje sida. Lägg sedan biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
7. Häll i det flytande margarinet och stek pepparn i det lite lätt.
8. Tillsätt resten av ingredienserna, vispa ihop dem och låt puttra i några minuter. Lägg sedan i biffarna i såsen i stekpannan, strö eventuellt över lite hackad färsk timjan och servera tillsammans med klyftpotatis eller ris och en god sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Kladdig nougatkaka med hasselnötter

Av Joanna den 20 November 2012
Postat i:Kladdiga kakor
Tags: hasselnötter, kladdkaka, nougat,
 
 
 
Det här är inte första gången som jag har bakat den här kakan det senaste måste jag erkänna. Förra veckan bakades den också här hemma en sen kväll men den råkade försvinna innan jag hunnit ta några bilder på den...Japp, så god var den. Försvinnande god.
 
Men enkel som den är att göra så beslutade jag mig faktiskt för att den måste bakas igen för att ni ska kunna få ta del av receptet med bilder också. För det är lite trist med recept utan bilder tycker jag i varje fall. Man vill ju veta hur det man ska baka faktiskt kan komma att se ut. Eller vad tycker ni?
 
Så här är den nu äntligen...igen...en härligt kladdig nougatkaka med hasselnötter. Baka och njut säger jag bara.
Här hemma kommer den inte att finnas kvar särskilt länge.
Servera den gärna med en kula vaniljglass eller en klick grädde. Eller varför inte bara som den är, det funkar också alldeles utmärkt.
 
 
 
Recept
 1 kaka ca 15x20 cm
 
2 ägg
1 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
100g smör
50 g mörk choklad
100 g nougat t ex odense
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
50 g hela hasselnötter till garnering
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Vispa ägg, muscovadosocker och socker "fluffigt".
3. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen och nougaten tills de har smält.
4. Häll ner smörchokladblandningen i äggblandningen och blanda väl.
5. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker.
6. Häll ner mjölblandningen i smeten och blanda väl.
7. Häll smeten i en form. Jag använde rektanggulär form och hade även bakplåtspapper i för att enklare kunna ta upp den ur formen.
8. Grädda i ca 20-25 minuter. Vill du ha en extra kladdig kaka så grädda endast i 20 minuter vill du ha den lite, lite mindre kladdig fast fortfarande kladdig så grädda i 25 minuter.
9. Låt kakan svalna. Servera med en klick grädde eller lite vaniljglass.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 

Peanutbutter and Chocolate Pie

Av Joanna den 16 November 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags: Choklad, Jordnötspaj, Reese´s Peanut Butter Cups, jordnötter, paj,
 
 
Lagom till början av helgen så får ni här ett mäktigt litet recept på en underbart fluffig och god jordnötspaj med chokladmousse.
 
Om du någonsin har smakat på Reese´s Peanut Butter Cups så vet du ungefär vad du har att vänta av den här pajen smakmässigt. Det är en ganska söt jordnötspaj med en fyllning av mjölkchoklad- och jordnötsmörsmousse toppad med hackade jordnötter och mörk choklad.
 
Eftersom den är en så söt och mäktig paj i smaken så man äter inte en jättebit utan den här räcker till rätt så många gäster.
 
Det här är en paj som du får göra gärna dagen innan eller tidigt på morgonen innan den ska bjudas på då den gärna ska stå kallt i flera timmar innan servering.
 
 
 
Recept
En rund pajform med löstagbar kant ca 24 cm
 
Pajdeg
200g jordnötssmör
50 g smör/margarin
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
½ dl ljust muscovadosocker
 
Fyllning
200 g mjölkchoklad
2 äggulor
3 msk jordnötssmör
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
 
Ca 50 g hackade jordnötter och ca 50 hackad choklad till dekorering
 
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en deg. Tryck sedan ut degen i en form med löstagbar kant och låt stå i kylen i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 180 grader och grädda pajskalet i ca 20 minuter och låt det sedan svalna helt.
3. Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna något innan du rör ned
äggulorna, en i taget.
4. Blanda i jordnötssmöret och rör till en jämn smet.
5. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljsockret.
6. Rör försiktigt samman allt och fördela det i pajskalet. Låt pajen stå
svalt ett par timmar innan servering. Strö över hackade jordnötter och hackad
choklad.
 

Receptkälla
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Vaniljcupcakes med jordgubbscurd

Av Joanna den 14 November 2012
Postat i:Cupcakes Sylt och marmelad
Tags: curd, jordgubbscurd, vaniljcupcakes,
 
 
 
Nu när vi närmar oss December och juletider så längtar väl de flesta efter att snön ska komma och landskapet ska bli sådär underbart vitt och glänsande. Det längtar vi efter här hemma också men det känns som om det är ett tag kvar tills dess faktiskt. Åtminstone i vår lilla del av landet.
 
Medans vi väntar på vintern och snön så smyger sig sommarminnena på en ibland och sommaren känns så fruktansvärt avlägsen. Först ska ju vintern komma och sedan våren innan vi får värme och sommar med långa ljusa kvällar och jordgubbar och bad. Sommaren är verkligen min favorittid på året trots att den inte är så lång här i vårt lilla land. Så för att förlänga sommarkänslorna så sparar jag på sommaren i frysen i form av infrusna bär som man kan ta upp när man längtar efter sommaren och dess godsaker.
 
 
 
Idag var det jordgubbar som jag tog fram och gjorde en riktigt frisk och god jordgubbscurd med lite citronsmak som jag sedan fyllde muffins med och toppade med vaniljgrädde. En liten smak av sommar blev det.
 
Jordgubbscurden räcker till fyllning i ca 12 st muffins men man kan ju alltid göra en dubbel eller trippel sats när man ändå håller på. Curden håller i 3 veckor i kylskåp och passar i en massa bakverk eller till scones.
 
Vaniljgrädden är 3 dl grädde som jag vispat ganska fast och sedan blandat i ½ tsk äkta vaniljpulver. Det går självklart bra med vaniljsocker också ifall du bara har det hemma men då tar du istället 1 tsk vaniljsocker till 3 dl grädde.
 
Tänk på att Curden tar ett tag att göra så gör den gärna innan du börjar med muffinsen så du har det momentet klart.
 
Att fylla muffinsen är inte så svårt och har du en äppelurkärnare hemma så passar den utmärkt och du gör bara ett runt hål i mitten av muffinsen med den och drar sedan rakt upp. Fyll sedan muffinsen med curden. Lättast är att spritsa i den med hjälp av en spritspåse och tyll men det går även bra att få i curden med hjälp av en liten tesked. Spritsa eller klicka därefter grädde över så gömmer sig curden däri som en god liten överraskning.
 
 
 
Recept
 
Vaniljmuffins
Ca 12 st

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Sätt in i ugnen på 175 grader i 12-15 minuter.
 
 
Jordgubbscurd med citron
 
250 g jordgubbar
2 dl socker
1 msk pressad citron
50 g margarin/smör
2 ägg
 
Gör så här:
1. Använder du färska bär så mosa dem i en kastrull med t ex en gaffel eller potatisstöt, om du har frusna så tina dem först och mosa dem sedan. Lägg dem i en kastrull och sjud dem på svag värme i 5–10 minuter.
2. Mixa bären till en slät puré med en mixerstav och blanda sedan i citronjuicen. Häll ev över i en annan skål.
3. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och tillsätt socker, margarin och uppvispat ägg. Blanda väl. Fortsätt att värma över vattenbad under ständig omrörning tills curden har tjocknat. Det tar ca 20–30 minuter.
4. Ska du fylla muffins så låt curden kallna lite innan. Ska du använda den någon annan dag så häll upp curden i mindre varma och väl rengjorda glasburkar. I kylen håller den i 3 veckor.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kyckling i tomatsås med parmesan och timjan

Av Joanna den 11 November 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags: klyftpotatis, kyckling, parmesan, timjan, tomatsås,
 
 
 
Här hemma äts det, som ni kanske märkt redan, en hel del kyckling. Kycklinggrytor med ris eller nudlar, kycklingpasta eller kyckling stekt eller i ugnen med klyftpotatis och någon god sås. Kyckling är ju så lätt att variera och passar till det mesta så det blir lätt att jag lagar det ofta. Men smakerna varierar ju också från rätt till rätt så det blir aldrig tråkigt. Visst har vi några favoriter som upprepas här hemma också men jag älskar att testa på nya kombinationer och försöker hela tiden hitta nya favoritsmaker. Ofta blir det lite olika kombinationer efter vad som finns i kylskåpet.
 
Den här kyckingrätten är med tomat, timjan och parmesan. Smaker som passar perfekt tillsammans och är några av mina favoritsmaker kombinerade.
 
Jag ugnsbakade mina kycklinginnerfiléer iställer för att steka dem då jag ändå hade ugnen på med klyftpotatisen och kunde använda den energin. Om jag skulle laga den här rätten tillsammans med ris, bulgur eller couscous så hade jag stekt dem istället då det är onödigt att värma upp ugnen också.
 
Klyftpotatisen är ugnsbakad i 225 grader tills den fått lite färg och yta och är mjuk inuti. Potatisen är kryddad med salt, svartpeppar, vitpeppar, paprikapulver och pressad vitlök. Ringla över lite olivolja och flytande margarin och blanda runt väl innan du sätter in potatisen i ugnen.
 
 
 
Recept
4 pers
 
700 g / 1 påse kycklinginnerfiléer
400 g krossade tomater
1 dl parmesan
½ kruka hackad timjan
1/3 purjolök
1 liten burk majs
1 paprika
½ dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
1 msk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
paprikapulver
svartpeppar
 
 
Gör så här:
1. Stek eller ugnsbaka kycklinginnerfiléerna. Krydda filéerna med salt, peppar, och paprikapulver.
2. Fräs purjolök, paprika och vitlök i en stekpanna och tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om väl och låt såsen puttra i några minuter. Lägg sedan i kycklingen och låt puttra lite till.
3. Servera med klyftpotatis och en god sallad.
 
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 
 
 

Kycklingwok med basmatiris

Av Joanna den 09 November 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags: basmatiris, kycklingwok,
 
 
 
En wokad rätt tycker jag passar bra alla dagar i veckan och är verkligen bra som "rensa kylenmat". Man kan slänga i lite vad man har hemma eller vad man själv gillar bäst. Det går snabbt och lätt och brukar gillas av de flesta. Servera tillsammans med basmatiris eller nudlar och med lite goda nötter till som jordnötter eller cashewnötter.
 
Att lyckas med att koka basmatiris kanske låter mycket enkelt men för att få ett ris som ska vara luftigt och klibbfritt när det är rätt tillagat så har jag misslyckats fatalt många, många gånger.
Antingen blir det överkokt och blir som en klibbig blöt klump eller rått i mitten.
Trots mina misslyckanden med detta ris så har jag inte gett upp. Och igår så lyckades jag äntligen riktigt bra. Luftigt och klibbfitt blev det och helt perfekt till min goda kycklingwok.
 
Om det är någon som känner igen sig så kommer här hur jag gjorde när jag äntligen lyckades.
1. Sköljningen av riset: Jag sköljde och verkligen gnuggade riset med händerna i vattnet 4 gånger. Alltså fyll på med vatten. Gnugga riset väl. Häll av det grumliga vattnet och upprepa dettta 4 gånger.
2. Kokningen. Jag kokade upp riset med lite salt i vattnet (dubbelt så mycket vatten som ris) på hög värme och sänkte sedan till 2:an, rörde runt och lät det vara med lock på i ca 10-12 minuter. Jag rörde även runt ibland. Tog sedan av locket när riset var klart och lät ångan gå bort. Rörde runt och hade ett fluffigt, klibbfritt ris.
 
 
 
 
Recept
4 port
 
400 g kycklingfilé
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 chili
½ purjolök
1 liten burk strimlade bambuskott
1 liten burk majs
1½ dl sweetchilisås
2 msk soja
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk potatismjöl + 1 msk vatten
1 msk neutral olja till wokning t ex majsolja
 
Jordnötter eller cashewnötter som tillbehör
 
Gör så här:
1. Strimla alla grönsaker och kycklingfiléerna. Pressa vitlöken.
2. Fräs eller woka allt tillsmmans på hög värme i olja tills kycklingen är genomstekt.
3. Tillsätt sweet chilisåsen, sojan, hönsbuljongtärningen och vattnet. Låt koka i några minuter.
4. Tillsätt potatismjölet, som du rört ut i lite kallt vatten, tills såsen blir så tjock som du vill ha den.
5. Koka basmatiriset efter anvisningarna på paketet eller efter mina små anvisningar ovan.
6. Servera tillsammans med jordnötter eller cashewnötter.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Kyckling i dragonsås med lingon

Av Joanna den 07 November 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags: dijonsenap, dragon, kyckling, lingon,
 
 
 
Nu är det verkligen höst här hemma. Gräsmattan är lite väl täckt av löv och den grå himlen öppnas ibland för lite duggregn. Den vackra delen av hösten med alla färgerna är borta och nu känns det som om man bara går och väntar på att den första snön ska falla. Men än så länge är det ju faktiskt höst och man får ju försöka se det positiva i varje årstid. Mys i soffan framför brasan efter en god middag är ju faktiskt inte helt fel det heller.
 
Vad tycker du är det bästa med hösten och vad gör du för att liva upp denna mörka årstid?
 

Mustiga grytor tycker jag hör hösten till och den här rätten är väl lite åt det grytiga hållet iallafall. Lingonen och dragonen ger den just den rätta höstiga känslan. Vill man göra den mer som en gryta så är det bara att strimla kycklingen och severa med ris istället. Väldigt gott det med.
 
När jag var yngre så brukade min mamma göra kycklingfilé i dragonsås som var en av favoriträtterna hemma och inspirationen till detta receptet är hämtad ifrån hennes rätt.
 
Vi åt kycklingen tillsammans med skivad potatis som jag ugnsbakade i 250 grader tills de fick lite färg och en lite krispigare yta. Potatisen är kryddade med salt, svartpeppar, vitpeppar, paprikapulver och en vitlöksklyfta. Lite olivolja och flytande margarin på och blanda väl så att alla potatisbitarna får kryddor på sig.
 
 
 
Recept
4 pers
 
700 g/ 1 påse kycklinginnerfilé
½ kruka färsk hackad dragon
1 dl färska/frusna lingon
4 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk svartpeppar
1 tsk dijonsenap
1 pkt/knippe salladslök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk smör/margarin
1 msk maizena ljus redning
1 tsk soja
 
Gör så här:
1. Stek kycklinginnerfiléerna i smöret och olivoljan och pressa i vitlöken. När kycklingen är genomstekt så ta ur den ur stekpannan och lägg åt sidan medan du gör såsen.
2. Hacka salladslöken ochfräs i stekpannan tills den blivit lite mjuk. Tillsätt restaen av ingredienserna förutom lingonen. Låt puttra i några minuter och tillsätt sedan maizena för att reda såsen.
3. Lägg i kycklingen och låt puttra lite till. Strö över lingonen.
4. Servera med potatisskivor eller ris och en god sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Mörk Chokladfudge med hasselnötter

Av Joanna den 04 November 2012
Postat i:Godis och annat gott
Tags: fudge, hasselnötter, mörk choklad,
 
 
 
Här kommer ett litet recept för alla er gottegrisar därute. En riktigt chokladig fudge med hackade hasselnötter i som får en att längta efter snö och jul och julgodisbakandet och ätandet. Den här fudgen kommer definitivt få en plats på godisbordet den här julen.
 
Nu är det ju inte jul riktigt ännu men man måste ju hinna provsmaka godiset lite innan också så man vet vad som platsar på självaste julaftonen. Så fram tills den dagen så får man äta den här fudgen som kvällsgotta t ex en mysig Söndagkväll framför brasan eller som en god liten bit till kaffet för att lyxa till det lite en vardag.
 
 
 
Recept
 
2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 msk honung
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smör eller margarin
150 g mörk choklad
50 g hackade hasselnötter
 
Gör så här:
1. Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap, honung, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°. Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har. Rör om lite då och då.
2. Ta kastrullen från värmen. Hacka hasselnötterna. Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint. Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat.
4. Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret. Låt svalna en stund och sätt in i kylen. Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Fetaostbiffar i krämig tomatsås

Av Joanna den 02 November 2012
Postat i:Köttfärsrätter
Tags: fetaost, fetaostbiffar, färsbiffar, tomatsås,
 
 
 
 
Köttbullar eller pannbiffar i all ära men ibland vill man piffa till vardagens rätter lite grann och här hemma dras vi då ofta till medelhavets smaker med tomater, goda ostar som fetaost eller parmesan och härliga färska kryddor. 
 
Just färsbiffar äts det faktiskt en hel del här hemma då de är så lätta att variera i smak efter vad man känner för för dagen. Ändra kryddningen eller tillsätt en god ost, paprika, chili, soltorkade tomater, eller vad du har hemma i kylen.
 
De här biffarna är piffade med lite fetaost och färsk basilika med en krämig tomatsås med soltorkade tomater.
Vi åt de här tillsammans med klyftpotatis och en fräsch sallad men det skulle nog smaka lika gott med ris eller bulgur till.
 
Det här receptet är ju faktiskt till 4-6 personer (lite beroende på hur mycket var och en äter) och här hemma så är vi ju bara två. Så det här är vad jag brukar göra när jag gör färsbiffar eller köttbullar.
Istället för att steka upp alla biffarna så brukar jag faktiskt steka just så många som vi ska äta till middagen och sedan fryser jag in resten av den färdigkryddade/blandade färsen.
Så nästa gång du vill göra biffar så har du dem i frysen färdigkryddade/blandade och det är bara att ta fram, tina, forma biffarna och steka.
Bra att ha till en dag då man är lite tröttare och inte orkar göra allt förarbete. Ett litet tips bara om ni som vi bara är två.
 

 
Recept
4-6 pers
 
Fetaostbiffarna
400 g tfärs
1  ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl creme fraiche/grekisk yoghurt/matgrädde
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
1 msk ajvar relish
1 msk sambal oelek
ca ½-1 dl ströbröd
smör eller olja till stekning
150 g fetaost
2 msk hackad färsk basilika
 
Såsen
1 burk krossade tomater
3 dl matgrädde
1 dl creme fraiche
ca 3 msk hackad färsk basilika
1 tsk sambal
½ dl vitt vin/matlagningsvin
½ kycklingbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
paprikapulver
ca 5 soltorkade tomater
 
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Skär fetaosten i små täningar som du sedan blandar ner i färsen.
5. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av.
6. Rulla små bollar som du sedan steker i smör/olja i stekpanna. Stek i några minuter. Lägg biffarna åt sidan på en tallrik. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
7. Pressa i vitlöken i stekpannan och fräs i nån minut. Strimla de soltorkade tomaterna fint och lägg dem i stekpannan.
8. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i några minuter. Lägg sedan i biffarna i såsen i stekpannan och servera tillsammans med klyftpotatis eller ris och en god sallad.
 
© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!
 

Vinnarna i tävlingen i samarbete med Koalaplan.com

Av Joanna den 01 November 2012
Postat i:Tävlingar
Tags: koalaplan.com, rosa donut, vinnare, voodoll, wiremanager,
 
 
 
 
Så var även denna tävlingen i samarbete med Koalaplan.com till ända och två vinnare har nu lottats fram. Tack till alla ni som deltog :)
 
Vinnaren av  Pascal Le Chef: Voodoll som hjälper dig att lyckas i köket, blev Skrot svett och rock´n roll med Dieseldoris och Slavdrivarn .
Grattis! Jag har mailat dig på mailen som du angav :)
 
Vinnaren av en rosa Wiremanager i form av en donut som hjälper dig hålla koll på sladdarna, blev Moa .
Grattis! Jag har mailat dig på mailen som du angav :)
 
 
 
 

Mat och Dryck Besökstoppen