Focaccia & Pastasallad

Av Joanna den 12 Maj 2012
Postat i:Bröd Matiga sallader Pasta
Tags: bröd, pastasallad,
 





Jag älskar att laga buffémat där man lätt kan dubbla eller trippla recepten för att bjuda många.
Nu inför våren och sommarens alla bjudningar med skolavslutningar, studenter och helt vanliga trädgårdsbjudningar så tänkte jag dela med mig av två goda recept som passar helt perfekt.

Brödet är ett enkelt bröd som du snabbt gör i långpanna och egentligen smaksätter helt efter egen smak.
Brödet är dock godast när det är nygräddat så antingen gör du det precis innan det ska serveras eller så gör du det nån dag innan och skär upp det och fryser in det och sedan tar fram det på buffédagen. Värm det gärna lite i ugnen isåfall inför servering då det är godast när det är lite varmt.

Pastasalladen är en krämig variant med mycket smak och lite sting i. Vill man att de små barnen ska äta också så kan man ju lätt bara utesluta eller minska på sambal oeleken.



Recept

Focaccia
1 långpanna
(täcker dock inte hela långpannan)

Deg:
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
4 dl vatten
9 dl vetemjöl special


Kryddsmör:
1 dl flytande margarin
1 vitlöksklyfta
1 msk hackade örter
(jag använde här frusen basilika)


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt salt och rör om tills jästen har smält. Tillsätt sedan olivoljan.
2. Värm vattnet till fingervarmt 37 grader och häll sedan i jästblandningen. Rör om väl.
3. Tillsätt mjölet och blanda mycket väl.
4. Låt jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
5. knåda ihop degen med lite mjöl så den inte är klibbig och platta sedan ut den i en långpanna. Den kommer förmodligen inte att täcka hela pannan.
6. Gör en massa hål i degen med fingret och klicka i kryddsmöret i hålen.
7. Låt jäsa i ytterligare 20 min.
8. Pensla degen med kallt vatten och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 min.



Pastasallad
4 port

250 g/ ½ pkt fusilli

1 ½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
1 tsk tomatpuré
en bit (ca 8-10 cm) purjolök
1 vitlöksklyfta
svartpeppar

isbergssallad
paprika
körsbärstomater
gurka
majs

(hackade färska örter t ex timjan eller basilika)

Gör så här:
1. Koka fusillin enligt anvisningar på förpackningen.
2. Blanda creme fraiche, majonnäs, sambal, ajvar, tomatpuré, hackad purjolök, svartpeppar, (färska örter) och pressad vitlök i en skål.
3. Gör en sallad av grönsakerna.
4. Blanda allt tillsammans i en stor skål.

Kommentarer

Åh vad gott! Foccatia är ju så himla gott! Jag brukar göra med fetaost, soltorkad tomat och rödlök. Mumma!


2012-05-12 @ 16:30:58

ser väldigt gott ut!

1000 tack för att du delade med dig.denna sallad ska jag göra på min sons examen 14/6 12


2012-06-05 @ 22:23:21

Hej! Tänkte prova baka detta bröd men hittar ingenstans i receptet hur många grader ugnen ska vara på?! Är jag blind eller står det inte? :)

/Jennifer

Svar: Du är inte blind :) jag som är glömsk bara ;) 225 grader ska det vara :)
Joanna Törnqvist


2013-10-31 @ 03:23:36

Kommentera inlägget här:

- Tack för att du tar dig tid och lämnar en kommentar. Den betyder mycket, liten som stor!
- Jag försöker svara på alla kommentarer med frågor så fort jag kan och efter bästa förmåga, så fråga på bara.

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:









Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen