Frysa kakdeg?

Av Joanna den 31 Maj 2012
Postat i:Vardag
Tags:


När jag bakade mina Peanutbutter Crisp Cookies (<--recept) så hann jag inte med att grädda alla kakorna och lade resterande kakdeg i kylen men flyttade den ganska snart till frysen för ett litet test. Testet var för att se om kakorna blev lika fina och goda som när degen var färsk och idag så gräddade jag resterande kakor.

Jag kan säga att de blev lika smarriga idag som sist :)

Alltid bra att veta att denna kakdeg kan frysas. Lätt att göra en större sats kakdeg och dela upp i fryspåsar och ta fram och grädda när man får besök :)


 

© Copyright byblondie.se
Alla bilder tillhör mig! Vill du använda någon av mina bilder så fråga.
Olovlig kopiering/stöld anmäls!


Dagarna som gått

Av Joanna den 29 Maj 2012
Postat i:Vardag
Tags:
Jag vet att jag inte har varit allt för aktiv här de senaste dagarna men det har sina orsaker. Vi har varit mitt uppe i försäljningen av lägenheten och har därför städat och skrubbat inför visningarna, som blev inställda ändå eftersom vi fick in ett förhandsbud som vi tog :)
Så nu är vår lägenhet äntligen såld och vi kan återgå till ett hyfsat normalt liv i 7 veckor innan flytten till huset.


Helgen har varit stressad med jobb och städ. När allt var klart tog vi oss ut till mamma på ön där vi myste med pizza och kvällspromenad i hamnen.

 

 

 

 

Måndag morgon så tog vi en härlig morgonpromenad i den förtollande vackra skogen vid Sundsby Säteri och sedan blev det ett mysigt besök hos svägerskan innan vi tog oss tillbaka in till stan för kontraktskrivning.

 

 

 


Enkla kycklingpastan

Av Joanna den 25 Maj 2012
Postat i:Pasta
Tags:




Jag vet, ännu en pasta. Det kanske har blivit lite mycket pasta det senaste men det är ju så gott! Snabbt och lätt är det ju också.
Igår kom vi hem lite senare än planerat så pajen som skulle göras till middag fick bli en lite mindre tidskrävande pasta istället. En god pasta med ganska få ingredienser som vi åt tillsammans med timjanbaguette. Supergott! Testa så får ni  se :)



Recept
ca 4 port

400 g valfri pasta

2 kycklingfiléer
½ paprika
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
½ hönsbujongtärning
4 dl matlagningsgrädde
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 dl riven parmesan
salt
svartpeppar
olivolja & margarin till stekning


Gör så här:
1. Skiva/hacka/strimla/pressa grönsaker och kyckling och lägg i en gryta och fräs i lite olivolja blandat med flytande margarin tills kycklingen är helt genomstekt.
2. Tillsätt tomatpurén, sambal, salt, peppar och hönsbuljongtärningen och fräs nån minut.
3. Tillsätt grädde och parmesan och koka ihop i 2 min.
4. Koka pastan i ca 1 minut kortare än vad det står på förpackningen och häll sedan av vattnet.
5. Häll i pastan i pastasåsen och låt puttra under omrörning i ca 2 minuter.
6. Servera genast och gärna tillsammans med lite bröd.

Peanutbutter Crisp Cookies

Av Joanna den 24 Maj 2012
Postat i:Kakor
Tags:



Det blev lite kakor bakade i veckan också. Smarriga kakor med smak av jordnötter och kokos. Jordnötter tillsammans med kokos är verkligen en vinnande kombination och dessa kakor är nog några av de godaste som jag har ätit iallafall.
Kakdegen slänger du ihop snabbt och lätt och vill du inte baka ut alla kakorna samma dag så kan du plasta in kakdegen och lägga den i kylskåpet och grädda fler kakor några dagar senare.


Recept
ca 40 kakor

5 dl vetemjöl

1 ½ dl kokosflingor

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

1 dl jordnötssmör

½ dl råsocker strö

3 ¼ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1 äggula

1-2 dl hackade salta jordnötter

 

Gör så här:

1.Smält smöret och jordnötssmöret tillsammans.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, äggen och äggulan och vispa ihop allt i nån minut.

4. Blanda mjöl, kokosflingor, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka jordnötterna och blanda ner dem i degen.

6.Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15-18 minuter, tills kanterna fått lite färg. Detta ger lite segare kakor. Vill du istället ha hårdare frasigare kakor så gäller ca 25 minuter i ugnen.


Timjan- & vitlöksbaguetter

Av Joanna den 23 Maj 2012
Postat i:Bröd
Tags:





Väldigt enkla och smaskiga baguetter som går ganska snabbt att baka. Receptet ger 4 baguetter och det går utmarkt att frysa in dem och ta upp dem vid ett senare tillfälle. Självklart är de ju som godast nybakade så om man tar upp de från frysen så kan det vara en god idè att värma dem lite i ugnen innan servering.



Recept
4 baguetter

50g jäst
5 dl fingervarmt vatten (37 grader)
50 g olivolja
1 tsk salt
ca ½ dl hackad timjan
2 vitlöksklyftor

1/4 dl socker
12 dl mjöl

Ha dessutom 1-2 dl extra mjöl till utbakningen av baguetterna.

Gör så här:
1. Smula jästen i bunke och tillsätt salt och socker och blanda väl. (jästen smälter samman med socker och salt efter nån minut)
2. Häll i fingervarmt vatten i bunken, olivolja, timjan och pressa vitlöken däri. Blanda väl.
3. Häll i mjölet lite i taget och blanda väl.
4. Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min.
5. Knåda degen och dela sedan i 4 delar som du rullar till avlånga baguetter och lägger på en bakplåt med bakplåtspapper.
6. Jäs under bakduk i 30 min.
7. Strö ett tunt lager mjöl över baguetterna.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca 14-16 min i 225-250 grader tills baguetterna har fått en fin färg.

Kycklingsallad med potatis

Av Joanna den 21 Maj 2012
Postat i:Matiga sallader
Tags:




Gårdagen spenderades med inhandling av mat, lite Slottskogshäng, snabb matlagning och en skön kvällspromenad nere i hamnen.
Idag är det ju faktisk ännu varmare än igår men regnet hänger i luften så idag så passar vi på att packa lite mer saker inför flytten och så ska vi köra bort lite flyttlådor till svärmor så länge för vi har ingen plats här hemma.

Hoppas att regnet håller sig borta under kvällen för jag ser verkligen fram emot en kvällspromenad ikväll med.







Gårdagens middag blev iallafall väldigt inspirerad av det fina vädret. Jag skulle faktisk även ha bakat baguetter till salladen men tiden räckte inte till... det blir så ibland. Så vi fick ta fram lite Focaccia(<--recept) ur frysen istället. Inte helt fel det heller kan jag säga.

Salladen bestod av lite blandade salladssorter, paprika, gurka, majs, tomat, fetaost, morot, grillad kyckling och kokt färskpotatis.
Potatisen var även vänd i en god vinägrette som piffade till salladen.
Jag vände alltså endast potatisen i vinägretten innan jag lade den i salladen eftersom jag tycker att salladen blir lite sunkig om man häller vinägretten över den.


Vinägrette
3 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
salt
peppar


Gör så här:
Mixa alltihop med stavmixern till en hyfsat slät sås.



Minismulpajer

Av Joanna den 19 Maj 2012
Postat i:Paj - efterrätt
Tags:



Jag hade lite röda vinbär liggandes i frysen som jag har funderat ett tag på vad jag ska göra av. Jag hade tänkt göra en stor smulpaj men det slutar alltid med att man antingen äter för mycket av den eller för lite så den bara blir ståendes i kylen tills den slängs. Och nej, jag kan inte sätt in en hel stor form i min lilla smala frys...tyvärr.
Så det fick bli små minismulpajer istället. Lagom att ta fram när man känner sig lite sugen på paj. Och vill man ha mer paj...ja då tar man fram några fler :)
Har man dessutom ett paket snabbmarsan i skåpet så kan man ju bara blanda lite vaniljsås till snabbt och lätt.

Recept
ca 25 st

Smuldeg
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
100 g margarin/smör
1 tsk vaniljsocker
2 msk socker


Gör så här:
Blanda alla ingredienser tillsammans i en bunke till en smuldeg.

Bärbotten
ca 300 g röda vinbär (eller andra bär om så önskas)
1 msk potatismjöl
1 msk socker

Gör så här:

Blanda allt i en bunke.


När du ska göra minismulpajerna så är det ganska lagom att använda en vanlig stor sked (matsked) och lägga en sked bär i botten på varje aluminiumform och en sked smuldeg över.
Sätt in i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter eller tills smuldegen har fått lite färg.

Servera med en god vaniljsås eller en kula glass.



Sweet chiliwok

Av Joanna den 18 Maj 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:






Här kommer ett litet recept på en superenkel men så god wok med sweet chili. Det fina med wok är att du slänger i precis de grönsaker som du själv gillar och även kyckling eller kött eller så skippar du det om du vill ha den vegetarisk.
Har du en wok så är det här ett utmärkt tillfälle att använda den på och om du inte har en så använder du en stekpanna eller en gryta. Själv har jag ingen wok då det är fullt längst in i mina skåp där den förmodligen hade fått stå...så jag använde en vanlig teflongryta :)

Tänk på att du kan byta ut grönsakerna mot andra eller skippa kycklingen om du så skulle vilja.
Exempel på annat gott som man kan ha i är: minimajs, broccoli, chili och böngroddar.
Kycklingen kan du lätt byta ut mot fläskfilé, lövbiff eller tofu.


Recept
4 port

2-3 kycklingfiléer
1 morot
½ purjolök
1 paprika
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten burk strimlade bambuskott
1 dl sweet chilisås
1 msk soja
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
ca 2-4 msk maizena ljus redning


Basmatiris eller nudlar
jordnötter


Gör så här:
1. Strimla alla gönsaker och kycklingfiléerna. Pressa vitlöken.
2. Fräs eller woka allt tillsmmans på hög värme tills kycklingen är genomstekt.
3. Tillsätt sweet chilisåsen, sojan, hönsbuljongtärningen och vattnet. Låt koka i några minuter.
4. Tillsätt maizena till såsen blir så tjock som du vill ha den.
5. Servera med basmatiris eller nudlar och strö över jordnötter.



Chocolate Chip Cookies

Av Joanna den 17 Maj 2012
Postat i:Kakor
Tags:





Jag vet att jag har lagt ut det här receptet en gång innan men dessa kakorna är så goda att de bara måste läggas ut igen. Risken är ju ganska stor att någon stackars kakälskare har missat dem.
De är verkligen de perfekta kakorna, småsega och ljuvligt söta.
När man tänker på cookiedough så är det de här kakornas deg som man har i tanken. Och jag som aldrig har gillat deg. Någonsin.
Lätta att svänga ihop och det här receptet ger ungefär 30 st kakor. Perfekt till fikat eller kakbordet på kalaset.
Testa dem så förstår ni vad jag menar...



Recept
ca 30 kakor

4 ½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

150 gram smör

½ dl råsocker strö

3 ¼ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

200 gram hackad choklad

 

Gör så här:

1.Smält smöret.

2.Rör ihop smör, råsocker och strösocker i en skål.

3.Häll i vaniljsocker, ägget och äggulan och vispa ihop allt så det blir lite lätt och fluffigt.

4. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen i smör-och äggblandningen och rör ihop till en deg.

5.Hacka chokladen och blanda ner den i degen.

6.Rulla kakdegen till bollar, en vanlig stor sked per boll ungefär, på en bakplåtpappersklädd plåt. Platta till ordentligt med t ex en stekspade.

7.Grädda kakorna på 175 grader i cirka 15-18 minuter, tills kanterna fått lite färg. Grädda inte för länge, då mister de sin seghet! Låt de färdiga kakorna svalna på ett galler.

Ät och njut! :)

 

 

 


Vardagskyckling

Av Joanna den 16 Maj 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:


När inspirationen tryter och jag inte orkar komma på vad jag ska laga till middag så är ICAs eller Arlas smaksatta creme fraicher en räddare. Mina favoriter är lätt creme friche tomat & basilika och paprika & chili.
ICA har nu även börjat med smaksatta creme friche i 5 dl förpackning :)

Så enkelt det kan bli faktiskt.
Släng in dina kycklingfiléer i ugnen i en ugnsfast form och krydda efter egen smak. Jag brukar bara ha salt, svartpeppar och paprikakrydda på och kanske lite purjolök och paprika hackad i formen ibland.
Samtidigt kan du även göra klyftpotatis i ugnen.
När kycklingen är färdig så häller du i creme fraichen i ugnsformen och sätter in i ugnen i ytterligare några minuter tills creme fraichen "smält" till sås.
Vill du även krydda med lite färska örter så gör du det :)

Vi är ju bara 2 personer här hemma och då brukar det räcka med en 2 dl creme fraiche men  om ni är fler så köp antingen fler burkar à 2 dl eller ICAs 5 dl.

Servera med klyftpotatis eller varför inte lite ris, couscous eller bulgur och en god sallad :)

Triple Chocolate & Vanilla Cupcakes

Av Joanna den 15 Maj 2012
Postat i:Cupcakes
Tags:






Här kommer dagens smarriga fikarecept som utlovat.
Cupcakesen består av vaniljmuffins med mörka chokladknappar i och på så är det mjölkchokladfluff garnerat med vita chokladknappar och mörk chokladkross.
Mycket choklad (gott!) och tillsammans med vaniljmuffinsen blir det hela perfekt.



Recept

Vanilla cupcakes

100 g smör/margarin
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
4 dl mjöl
1 ½ msk vaniljsocker


Mörk chokladknappar

Gör så här:
1. Vispa socker och ägg till det är vitt och fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
4. Blanda sedan ihop äggsmeten, smöret, mjölken och mjölblandningen väl.
5. Fyll formar till hälften med smet och släng i några chokladknappar på toppen.
6. Sätt in i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.



Mjölkchokladfluff
(görs helst dagen innan)
180 g mjölkchoklad
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Dela mjölkchokladen i små bitar och rör ner dem i grädden och rör tills de smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar men helst ska den stå över natten.
4. När mjölkchokladgrädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde och sedan spritsar du den på vaniljmuffinsen.





Focaccia & Pastasallad

Av Joanna den 12 Maj 2012
Postat i:Bröd Matiga sallader Pasta
Tags: bröd, pastasallad,
 





Jag älskar att laga buffémat där man lätt kan dubbla eller trippla recepten för att bjuda många.
Nu inför våren och sommarens alla bjudningar med skolavslutningar, studenter och helt vanliga trädgårdsbjudningar så tänkte jag dela med mig av två goda recept som passar helt perfekt.

Brödet är ett enkelt bröd som du snabbt gör i långpanna och egentligen smaksätter helt efter egen smak.
Brödet är dock godast när det är nygräddat så antingen gör du det precis innan det ska serveras eller så gör du det nån dag innan och skär upp det och fryser in det och sedan tar fram det på buffédagen. Värm det gärna lite i ugnen isåfall inför servering då det är godast när det är lite varmt.

Pastasalladen är en krämig variant med mycket smak och lite sting i. Vill man att de små barnen ska äta också så kan man ju lätt bara utesluta eller minska på sambal oeleken.



Recept

Focaccia
1 långpanna
(täcker dock inte hela långpannan)

Deg:
25 g jäst
2 tsk salt
2 msk olivolja
4 dl vatten
9 dl vetemjöl special


Kryddsmör:
1 dl flytande margarin
1 vitlöksklyfta
1 msk hackade örter
(jag använde här frusen basilika)


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt salt och rör om tills jästen har smält. Tillsätt sedan olivoljan.
2. Värm vattnet till fingervarmt 37 grader och häll sedan i jästblandningen. Rör om väl.
3. Tillsätt mjölet och blanda mycket väl.
4. Låt jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
5. knåda ihop degen med lite mjöl så den inte är klibbig och platta sedan ut den i en långpanna. Den kommer förmodligen inte att täcka hela pannan.
6. Gör en massa hål i degen med fingret och klicka i kryddsmöret i hålen.
7. Låt jäsa i ytterligare 20 min.
8. Pensla degen med kallt vatten och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 25 min.



Pastasallad
4 port

250 g/ ½ pkt fusilli

1 ½ dl creme fraiche
½ dl majonnäs
1 tsk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
1 tsk tomatpuré
en bit (ca 8-10 cm) purjolök
1 vitlöksklyfta
svartpeppar

isbergssallad
paprika
körsbärstomater
gurka
majs

(hackade färska örter t ex timjan eller basilika)

Gör så här:
1. Koka fusillin enligt anvisningar på förpackningen.
2. Blanda creme fraiche, majonnäs, sambal, ajvar, tomatpuré, hackad purjolök, svartpeppar, (färska örter) och pressad vitlök i en skål.
3. Gör en sallad av grönsakerna.
4. Blanda allt tillsammans i en stor skål.

Kycklinggryta med cashewnötter

Av Joanna den 11 Maj 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:


Här kommer ett litet recept på en kycklinggryta som lagades här hemma i veckan.
En snabb och god gryta som passar lika bra till vardags som till helgens mys.


Recept

2 kycklingfiléer
½ purjolök
1 paprika
1 finhackad chili
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
1 tsk fisksås
1 tsk sambal oelek
1 msk mango chutney
1 tsk tomatpuré
1 msk sherry
1 hönsbuljongtärning

Cashewnötter
Basmatiris


Gör så här:
1. Strimla kyckling och grönsaker, pressa vitlöken och lägg i en lite djupare stekpanna eller en gryta. Fräs i olja tan smak som t ex matolja tills kycklingen är helt genomstekt.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop under några minuter.
3. Koka basmatiriset efter instruktionerna på förpackningen.
4. Servera kycklinggrytan tillsammans med riset och strö cashewnötterna över.


Jordgubbsgrottor

Av Joanna den 10 Maj 2012
Postat i:Kakor
Tags:






Jag hade ju självklart ingen hallonsylt hemma när jag blev sugen på hallongrottor men i kylen stod min hemmagjorda jordgubbssylt så det fick bli jordgubbsgrottor istället.
Lika goda tycker jag och mannen tyckte att de är ännu godare...nästa gång testar vi med blåbärssylt, det kan ju bara inte bli fel.


Recept

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/4 dl socker
1 ½ msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
225 g kylskåpskallt margarin
Jordgubbssylt

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna väl.
2. Blanda i margarinet och arbeta ihop.
3. Rulla kulor och gör en grop i med ett finger.
4. Lägg i sylt i groparna.
5. Gräddas i 12 minuter i 200 grader.

Kiwiparfait

Av Joanna den 09 Maj 2012
Postat i:Parfait
Tags: kiwi, kiwiparfait, parfait,




Jag har haft en korg med kiwi i kylen i några dagar nu utan att komma fram till vad jag ska göra med dem. Kiwi verkar inte direkt vara någon huvudingrediens när det kommer till bakverk så det fick till slut bli en enkel men ack så god kiwiparfait av det hela.

En god parfait med lite syrlighet av både kiwin och creme fraichen.
Alltså inte för söt som det lätt kan bli.
Vill du däremot ha den sötare så byt ut creme fraichen mot ännu en deciliter vispgrädde.


Recept
2 äggulor
1 dl socker
½ tsk äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
3 kiwi
1 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde


Gör så här:
1. Skala kiwin och mixa med mixerstav.
2. Vispa äggulor, vaniljpulver eller vaniljsocker och socker i en bunke tills det är vitt och fluffigt.
3. Blanda i creme fraichen och den mixade kiwin i äggblandningen.
4. Vispa grädden ganaka hård och blanda sedan ner den i kiwi/äggblandningen.
5. Ställ in i frysen i minst 3 timmar.
6. Servera med färsk kiwi.

Kyckling med majs- & chilirostad potatis

Av Joanna den 08 Maj 2012
Postat i:Kycklingrätter
Tags:



Gårdagens middag blev något så smarrigt som kyckling i ugn med majs-& chilirostad potatis och en kall paprika- & purjolökssås.
Den här rätten kräver inte särskilt mycket förberedelser och sköter sig själv i ugnen så du har tid till annat än att stå och passa maten.

Kycklingfiléerna är kryddade med lite paprikapulver, salt, svartpeppar och basilika och med lite olivolja ringlat över.

Potatisen har jag vänt i olivolja, pressad vitlök, paprikapulver, svartpeppar, vitpeppar, salt och basilika.
En blandning av majs, finhackad purjolök och finhackad chili tillsatte jag till potatisen de sista minuterna.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in potatis och kycklingfiléer samtidigt i ca 30 minuter.



Paprika-& purjolöksås
ca 2 dl sås
½ paprika
3 cm purjolök (den vita delen)
1 tsk sambal oelek
1 tsk ajvar relish
1 msk majonnäs
1 dl lätt creme fraiche

1 vitlöksklyfta

Lägg alla ingredienser i en hög skål/bunke och mixa till en slät sås med mixerstav.

Havre- & Chokladkakor

Av Joanna den 07 Maj 2012
Postat i:Mjuka kakor
Tags:





De här kakorna brukade min mamma göra när jag var yngre och receptet har legat i min receptlåda ett bra tag nu utan att de har blivit bakade.
För några dagar sedan rotade jag runt efter något smaskigt att baka och återupptäckte dessa. De är väldigt lätta att göra och riktigt goda.
De går även utmärkt att frysa in och själv äter jag dem helst frusna då de är kalla och sega, men det är jag det :)



Recept
ca 40 st

Havrebotten
300 g margarin
3 dl havre
1 ägg
3 dl socker
5 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker


Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser väl.
2. Blanda i ägget.
3. Smält smöret och blanda i med de andra ingredienserna. Blanda väl.
4. Klicka i folieformar. En vanlig sked är ganska lagom i varje form.
5. Grädda i ugnen i 18 min i 175 grader.


Chokladkräm
150 g margarin
2 msk kakao
6 msk grädde
3 dl socker
1 msk mjöl


Gör så här:
1. Lägg alla ingredienser utom mjölet i en kastrull och vispa tills margarinet har smält.
2. Vispa ner mjölet och låt koka ihop i några minuter medans du fortsätter att vispa så det inte bränner i botten.
3. Häll lite chokladkräm på varje havrekaka och låt svalna.



Mat och Dryck Besökstoppen