Hallonmousse & vit chokladflufftårta

Av Joanna den 05 Mars 2012
Postat i:Tårtor
Tags:




Svågerns födelsedagstårta: Hallonmousse och vit choklad.



Recept

Locket är gjort av Marshmallowfondant
Dekorationer av Flowerpaste
Blommorna är gjorda i Kristyr

Tårtan består av ett ganska tjockt lager med hallonmousse och ett tunnare lager vit chokladmousse eftersom den blir väldigt söt om man tar lika delar. Jag har därför gjort en dubbel sats av hallonmoussen. Tårtan är sedan spacklad med grädde och jag använde ca 4 dl grädde.

Tårtbotten
24 cm form
(görs dagen innan)
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Gör såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa äggen och sockret ljust och pösigt.
3. Tillsätt de torra ingredienserna, en i taget,samtidigt som du fortsätter att vispa.
4. Använd en krage på formen, det gör att tårtbottnen blir högre. Klipp en remsa dubbelt så hög som formen, av bakplåtspapper. Smörj kanterna på formen med smör och sätt fast pappret runt.
5. Häll i smeten i formen.
6. Grädda i ca 40 min på 175 grader. Öppna inte ugnsluckan för att "kika" på tårtan då den sjunker ihop då.
7. Dela tårtbottnen först när den är riktigt kall. Sätt gärna i kylskåp.


Hallonmousse
Blir ett lager i tårtan
(görs dagen innan)
200 g frysta hallon
½ dl vatten
½ dl socker
100 g kesella 10%
1 dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
1.Lägg gelatinbladen i en skål med vatten.
2.Koka upp hallonen, vattnet och sockret. Koka i nån minut. Mixa hallonen  till en slät sås med stavmixer. Använd en fin sil för att sila bort kärnorna för att få en slät och fin mousse.
3. Blanda i kesellan och florsockret.
4. Smält gelatinbladen i vattenbad efter att ha hällt ut det mesta av vattnet i skålen. Blanda i gelatinbladen.
5. Blanda till sist i den förvispade grädden.
6. Låt stelna i kylskåp till dagen efter.
7. Detta blir ett lager i tårtan.



Vit chokladfluff
(görs dagen innan)
Blir ett lager i tårtan
180 g vit choklad
3 dl grädde

Gör så här:
1. Värm upp grädden i en kastrull på låg värme och den får absolut inte börja koka.
2. Hacka chokladen grovt ner den i grädden och rör tills all choklad är smält.
3. Häll upp i skål och ställ i kylskåpet i minst 5 timmar men helst ska den stå över natten.
4. När chokladgrädden är riktigt kall så vispar du den precis som grädde fluffigt.
5. Detta blir ett lager i tårtan.

 











Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen