Medelhavsbiffar med tzatziki

Av Joanna den 12 Mars 2012
Postat i:Köttfärsrätter Såser och tillbehör
Tags: färsbiffar, tzatziki,
 
Ikväll blev det smaker av medelhavet här hemma: fetaost, soltorkade tomater och basilika :)

Vi åt medelhavsinspirerade färsbiffar med skivad potatis i ugnen, tzatziki och sallad.


Recept

Färsbiffar
ca 12 biffar
400 g tfärs
1  ägg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
2 bitar soltorkade tomater
½ dl creme fraiche
½ dl matgrädde
1 tsk ajvar relish
1 msk sambal oelek
hackad färsk basilika
1 tsk kalvfond
salt
peppar
paprikapulver
ca ½-1 dl ströbröd

Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och hacka grovt.
2. Lägg i en hög behållare/skål tillsammans med resten av ingredienserna förutom nötfärsen, fetaosten, basilikan och ströbrödet. Mixa till en slät sås med mixerstav.
3. Lägg nötfärsen i en skål och tillsätt såsen och blanda mycket väl.
4. Tillsätt ströbröd lite i taget tills färsen har fått en bra konsistens för att göra biffar av. Blanda i hackad basilika och hackad fetaost.
5. Rulla lite större bollar som du sedan plattar till lite och steker i smör i stekpanna. Stek i några minuter på båda sidor.



Tzatziki
1 gurka
1 ½ dl grekisk yoghurt
1-2 pressade vitlöksklyftor
salt
peppar
(hackad mynta)

Gör så här:
1. Riv gurkan på ett rivjärn.
2. Krama sedan ut vätskan från gurkan så den blir så torr som möjligt.
3. Blanda gurkan med resten av ingredienserna och låt stå och götta ihop sig en stund innan servering.
 
Servera med någon variant av potatis och en fräsch sallad :)








Trackback
    Mat och Dryck Besökstoppen